Γρήγορη αναζήτηση

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Οι πανεργατικές κινητοποιήσεις στέλνουν μήνυμα αντίστασης και γίνονται εφαλτήριο νέων αγώνων

ΕΡΓΑΣ -09 11 2022α - 2α

Χιλιάδες εργαζόμενοι στην απεργία και τις διαδηλώσεις στις 9 Νοέμβρη

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική, πανεργατική – πανδημοσιο­ϋπαλ­ληλική απεργία στις 9 Νοέμβρη.
Εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές σε όλη την Ελλάδα διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας και της εξαθλίωσης. Μια πολιτική που από τη μια συμπιέζει τους μισθούς, πολλαπλασιάζει την ανεργία, τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα και γενικεύει τον οικονομικό και κοινωνικό ζόφο, οδηγώντας το λαό να μετράει καθημερινά τι θα κόβει από το σούπερ-μάρκετ, να κρυώνει σε παγωμένα και σκοτεινά σπίτια και να στερείται βασικές ανάγκες, και από την άλλη τροφοδοτεί το ντόπιο και ξένο μεγάλο κεφάλαιο, παρέχοντάς του κάθε είδους διευκολύνσεις, ενισχύοντας την κερδοφορία του σε βάρος πάντα της τεράστιας πλειοψηφίας του λαού και των εργαζομένων.

Η επιτυχία της γενικής απεργίας υπογραμμίζει ότι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για το λαό και τον τόπο βρίσκεται στους αγώνες του. Είναι αυτοί οι αγώνες άλλωστε που η κυβέρνηση και η ντόπια μεγαλοαστική τάξη φοβούνται και γι’ αυτό προσπαθούν να τους φιμώσουν με το νόμο Χατζηδάκη, με τα δικαστήρια και την αστυνομική βία και καταστολή.

Η μαζική συμμετοχή στην απεργία έρχεται σε κόντρα με την πολιτική των κυρίαρχων συνδικαλιστικών ηγεσιών που, με τη συμφωνία όλων των βασικών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος (των παρατάξεων των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ-ΠΑΜΕ) σε συνέχεια της προηγούμενης στάσης τους, φρόντισαν στις αρχές Σεπτέμβρη να ορίσουν μια απεργία για το Νοέμβρη προκειμένου να εκτονώσουν τις πιέσεις που δέχονταν. Ο λαός όμως και οι εργαζόμενοι, με τη μαζική συμμετοχή τους, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις προκειμένου η απεργία αυτή να αποτελέσει εφαλτήριο αγώνων και βήμα κλιμάκωσης της πάλης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης.

ΑΘΗΝΑ

Μαζικότατη και δυναμική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα καθώς ,παρόλες τις δυσκολίες (χωρίς μετρό και λεωφορεία), χιλιάδες απεργοί γέμισαν τη Σταδίου από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη μέχρι τα Χαυτεία και ένα μεγάλο τμήμα της Πανεπιστημίου. Εκατοντάδες εργατικά κέντρα, σωματεία και συνδικάτα κατέκλυσαν από το πρωί τους δρόμους της Αθήνας με σκοπό να διαδηλώσουν ενάντια στο επίμονο κύμα ακρίβειας, τον αχαλίνωτο πληθωρισμό και την κυβερνητική πολιτική, εξαιτίας της οποίας εκατομμύρια εργαζόμενοι, νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται σε συνθήκες αδιεξόδου για την επόμενη μέρα, αδυνατώντας να τα βγάλουν πέρα με τα πετσοκομμένα από την κρίση εισοδήματα που λαμβάνουν. Δυναμικό και μαζικό μπλοκ συγκρότησε το Μ-Λ ΚΚΕ και η ΕΡΓ.Α.Σ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στις 9/11, από τις 6πμ, στις δύο πύλες του εργοστασίου της «Μαλαματίνας» στήθηκαν απεργιακές φρουρές, για την περιφρούρηση της απεργίας. Δεκάδες απεργοί και αλληλέγγυοι, ακόμα μια φορά, αποφασιστικά, έστειλαν το μήνυμα της αντίστασης. Με θετικά μηνύματα ξεκίνησε η γενική απεργία, καθώς τελικά, ούτε η αστυνομία φάνηκε, ούτε οι απεργοσπαστες! Στη συνέχεια, οι απεργιακές διαδηλώσεις ήταν πολύ μαζικές, με χιλιάδες απεργούς να βρίσκονται στους δρόμους. Η συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΑΔΕΔΥ ήταν μαζικότατη, καθώς δεκάδες σωματεία πήραν αγωνιστικές αποφάσεις. Για ακόμα μια φορά, το ΠΑΜΕ, ο Α/Α χώρος και ορισμένες εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις βάδισαν ξεχωριστά, διασπώντας το εργατικό κίνημα. Η ΕΡΓΑΣ πήρε μέρος με το δικό της πανό στη συγκέντρωση στο ΕΚΘ, διατρανώνοντας την ανάγκη να συνεχιστεί ο παλλαϊκός απεργιακός αγώνας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πλημμύρισαν οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης των Ιωαννίνων σε μια από τις μαζικότερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων!
Η ΕΡΓΑΣ συγκρότησε ένα μαζικό και μαχητικό μπλοκ. Με την παρέμβασή της το προηγούμενο διάστημα αλλά και με τη συνθηματολογία της, προσπάθησε να δώσει την κατεύθυνση του μαζικού και διαρκή αγώνα, που αποτελεί το μόνο δρόμο που μπορεί να φέρει νίκες.
Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί την καλύτερη απάντηση σ’ όλους όσους υπονομεύουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο από τα πριν τις απεργίες!
Αποτελεί το καλύτερο δείγμα ότι ο κόσμος, κάτω από την πίεση της αντιλαϊκής πολιτικής, θέλει να βγει στο δρόμο και να αγωνιστεί.
Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου, 17 Νοέμβρη, 6μμ, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Δόμπολη).

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Με μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση -συμμετοχή (πάνω από τρεις χιλιάδες διαδηλωτές) που θύμιζε τις λαϊκές αντιστάσεις των πρώτων μνημονιακών χρόνων- διατράνωσαν οι εργαζόμενοι και άνεργοι και στο Ηράκλειο την αντίθεσή τους στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και όλων των συνοδοιπόρων της στην εφαρμογή της πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας, της ανεργίας, της καταστολής και της υποτέλειας. Οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ, τόσο από το χώρο της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, όσο και από εκείνο της ΕΡΓΑΣ, συμμετείχαν με δικό τους ξεχωριστό πανό και μπλοκ στη συγκέντρωση των σωματείων έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (Ε.Κ.Η). Με το πανό, τον τηλεβόα, τις προκηρύξεις και τις αφίσες μας διατρανώσαμε την ανειρήνευτη πάλη μας ενάντια στην πολιτική τής αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, στην κοροϊδία των επιδομάτων και των «καλαθιών» του λαϊκού ευτελισμού και αποπροσανατολισμού, των ιδιωτικοποιήσεων, της καταστολής -με το νομοθετικό τερατούργημα του νόμου Χατζηδάκη- και της εμπλοκής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Επίσης, η εκπρόσωπος της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ και της ΕΡΓΑΣ απηύθυνε χαιρετισμό από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης προβάλλοντας τις θέσεις της ΕΡΓΑΣ. Η πορεία από το Εργατικό Κέντρο κατευθύνθηκε στο κέντρο της πόλης και από εκεί στους κεντρικούς δρόμους, προσθέτοντας και νέους διαδηλωτές στο δρόμο. Και ενώ η επίθεση είναι γενικευμένη και οι εργαζόμενοι, αλλά και οι άνεργοι, επιθυμούν και ζητούν την ενότητα της πάλης, το ΠΑΜΕ επέλεξε ξανά τη χωριστική λογική της διαφορετικής πλατείας, καλώντας όχι στην κοινή συγκέντρωση του ΕΚΗ, αλλά στην πλατεία Ελευθερίας. Την ίδια διασπαστική γραμμή ακολούθησαν και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Το Μ-Λ ΚΚΕ και η ΕΡΓ.Α.Σ. κάλεσαν το προηγούμενο διάστημα με πανό και αφισοκόλληση τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση στις 9 Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση που κάλεσε το Ε.Κ. Θεσπρωτίας στην πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα. Η συμμετοχή στην απεργία δεν αντιστοιχίζεται με τις απαιτήσεις των καιρών. Όμως κυμάνθηκε σε πολύ καλύτερα επίπεδα από άλλες φορές, δείχνοντας την αγανάκτηση των εργαζομένων, κάτι το οποίο φάνηκε πολύ καθαρά από τη μεγάλη συμμετοχή στη συγκέντρωση και τη διαδήλωση. Η παρουσία σωματείων όπως των νοσοκομειακών, των δημοτικών υπαλλήλων, των εκπαιδευτικών και άλλων με μπλοκ δίνει ελπίδες για ένα χειμώνα κινητοποιήσεων με την προϋπόθεση ότι τα σωματεία θα ξεπεράσουν τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που θέλει να εκτονώσει την αγανάκτηση του λαού σε ακίνδυνα για την κυβερνητική πολιτική μονοπάτια. Τα εργατικά σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς είχαν μαζικότητα όπως και το μπλοκ της ΕΡΓΑΣ. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και της διαδήλωσης φωνάχτηκαν συνθήματα για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και τον αγωνιστικό προσανατολισμό του κινήματος και μοιράστηκε η προκήρυξη της παράταξης. Με τη δύναμη των μαζικών αγώνων να ανακόψουμε την αντιλαϊκή κυβερνητική λαίλαπα!

ΒΕΡΟΙΑ

Ημέρα Γενικής απεργίας η 9 Νοέμβρη και στην πόλη της Βέροιας πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές απεργιακές συγκεντρώσεις, η μία την οποία κάλεσε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και συμμετείχαν σωματεία εργαζόμενων και η δεύτερη των δυνάμεων του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ. Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, μαζί με την ΕΛΜΕ Ημαθίας και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Δημαρχείου της πόλης, η οποία χαρακτηρίστηκε από αυξημένη μαζικότητα σε σχέση με προηγούμενες συγκεν­τρώσεις. Οι εργαζόμενοι στη Βέροια έχουν χάσει το λογαριασμό με τις «απουσίες» του Εργατικού Κέντρου Βέροιας. Για πολλοστή φορά η απουσία του αναδεικνύει τη φθορά που προξενούν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του γραφειοκρατικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που κρατούν τα ηνία του.
Οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ (Ημαθίας) ήταν παρούσες για άλλη μία φορά στη Γενική απεργία και αποτέλεσαν τη μοναδική πολιτική και κομματική δύναμη και φωνή που με το κεφάλι ψηλά μοίρασαν πλατιά στους εργαζόμενους της πόλης την κομματική προκήρυξη, καλώντας τους να αντιπαρατεθούν με τις συμβιβασμένες και ηττοπαθείς συνδικαλιστικές παρατάξεις που καπηλεύονται το κίνημα, να μην πέσουν θύματα των κοινοβουλευτικών αυταπατών των ψευτοαριστερών κομμάτων, που κάνουν την εμφάνισή τους ξανά λόγω των επερχόμενων εκλογών, και να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας και της ολοένα και βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο που σοβεί. Το τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης βρήκε εκατοντάδες εργαζόμενους απεργούς σε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης και το εμπορικό κέντρο της, πορεία στην οποία βροντοφωνάχτηκαν συνθήματα κατά της φτώχειας, της ακρίβειας, της καταλήστευσης εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων. Για άλλη μία φορά οι κομματικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΚΚΕ επέλεξαν την ξεχωριστή, διασπαστική συγκέντρωση.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο (πλατεία Σαρόκο) και πορεία, που από την κεντρική πλατεία κατέληξε στο λιμάνι, πραγματοποιήθηκε η απεργία της 9ης Νοέμβρη. Η απεργιακή πορεία συγκέντρωσε γύρω στα 600 άτομα, έναν αξιοπρόσεκτο αριθμό. Το κόμμα μας παρενέβη με πανό, με προκήρυξη και τα έντυπά του (εφημερίδα-αντιτετράδια-πορεία), ενώ τις προηγούμενες ημέρες ανάρτησε πανό σε κεντρικά σημεία. Οι ομιλητές στην απεργιακή συγκέντρωση ανήκαν (μέχρι κεραίας) στο ΚΚΕ που ελέγχει το Εργατικό Κέντρο, δείγμα «ταξικής δημοκρατίας». Το επόμενο βήμα είναι οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο στις οποίες το Μ-Λ ΚΚΕ πρέπει να δώσει το αγωνιστικό παρόν.

ΙΚΑΡΙΑ

Και στην Ικαρία η απεργιακή συγκέντρωση είχε μεγάλη συμμετοχή, την μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Το Εργατικό Κέντρο Σάμου και όλα τα σωματεία  του νησιού, καλούσαν σε συγκέντρωση στον Εύδηλο στις 11.    
Τα περισσότερα μαγαζιά, κυρίως τα  εμπορικά έκλεισαν, κάτι που συμβαίνει σπάνια. Δύο σωματεία ( ΕΛΜΕ, ΣΕΝΙ), τόνισαν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν μαζικά στις συνελεύσεις των σωματείων τους και να απαιτήσουν  κλιμάκωση των αγώνων.
Η ΕΡΓΑΣ Ικαρίας καλούσε με ανακοίνωση της στη συγκέντρωση. Οι δυνάμεις της ΕΡΓΑΣ του Εκπαιδευτικού Ομίλου και της Κ.Ο. του Μ-Λ ΚΚΕ πάλεψαν το προηγούμενο διάστημα για την επιτυχία της απεργίας και συμμετείχαν στη συγκέντρωση μοιράζοντας την ανακοίνωση και τον Λαϊκό Δρόμο.

ΛΑΜΙΑ

Για ακόμη μια φορά η λειτουργία δύο Εργατικών Κέντρων στη Λαμία και η διάσπαση των εργαζομένων καθόρισε την έκφραση των αγωνιστικών διαθέσεων στη γενική απεργία. Το ΕΚΠΕΦ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) μας τίμησε με την απουσία του αφού, μετά από περιφερειακή σύσκεψη με στελέχη της ΓΣΕΕ, η διοίκησή του αποφάσισε να «εκδράμει» στην Αθήνα και να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ.
Εκ των πραγμάτων η μοναδική απεργιακή συγκέντρωση ήταν αυτή του ΕΚΛ (ΠΑΜΕ/ΚΚΕ), που έγινε στην πλατεία Ελευθερίας.
Σε αυτό το κλίμα διάσπασης, οι δυνάμεις του κόμματος κινήθηκαν αυτόνομα. Την παραμονή της απεργίας προχώρησαν σε μαζική αφισοκόλληση στην πόλη της Λαμίας ενώ την ημέρα της απεργίας μοίρασαν την απεργιακή προκήρυξη της ΕΡΓΑΣ στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου και συνομίλησαν με εργαζόμενους. Κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική και ανέδειξαν τις συνέπειες της διάσπασης των συνδικάτων στο νομό.

ΒΟΛΟΣ

Σημαντική ήταν η συμμετοχή στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Βόλου (ΕΚΒ) την ημέρα της απεργίας. Αρκετές εκατοντάδες εργαζομένων ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στη συγκέντρωση που κάλεσε το ΕΚΒ στην πλατεία Ελευθερίας.
Οι δυνάμεις του κόμματος και της ΕΡΓΑΣ απ’ τις προηγούμενες μέρες καλούσαν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία και στη συγκέντρωση-διαδήλωση του ΕΚΒ. Η ΕΡΓΑΣ την ημέρα της συγκέντρωσης συμμετείχε με δικό της πανό και μπλοκ στη συγκέντρωση. Μοίρασε εκατοντάδες προκηρύξεις στη συγκέντρωση και με συνθήματα στη διάρκεια της πορείας πρόβαλε τις αγωνιστικές θέσεις που οφείλει να έχει το εργατικό κίνημα.
Μετά τις ομιλίες έγινε διαδήλωση στους δρόμους της πόλης και επέστρεψε πάλι στην πλατεία. Για μια ακόμα φορά οι δυνάμεις του ΚΚΕ/ΠΑΜΕ έκαναν τη ξεχωριστή διασπαστική τους συγκέντρωση όπως συνηθίζουν εδώ και πολλά χρόνια. Την ίδια ταχτική ακολούθησαν και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των λεγόμενων συλλογικοτήτων που επίσης ακολούθησαν μια διασπαστική πολιτική υιοθετώντας ουσιαστικά την ίδια αδιέξοδη γραμμή του απομονωτισμού με το ΠΑΜΕ.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος