Γρήγορη αναζήτηση

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Μ-Λ ΚΚΕ: Το καλάθι της απάτης

διαδήλωση-zerminal

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Το καλάθι της απάτης

Το πιθάρι των Δαναΐδων ωχριά μπροστά στο «καλάθι» του Μητσοτάκη και στην επικοινωνιακή προσπάθεια να το γεμίσουν με τα δήθεν απαραίτητα για το νοικοκυριό είδη. Πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό αφού τα 51προίόντα (από ένα σύνολο 14.786 προϊόντων που διακινούνται και διαφημίζονται στα σούπερ μάρκετ) σε τιμές «που δεν θα αυξηθούν πολύ», κατά τον περισπούδαστο αρμόδιο υπουργό Α. Γεωργιάδη, αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους μεγαλοεπιχειρηματίες είτε να ξεστοκάρουν τα προϊόντα ιδιωτικής τους ετικέτας -που ήδη πουλιόνταν πιο φτηνά-, είτε να προβάλουν τις ήδη εβδομαδιαίες «προσφορές» για το «καλάθι», είτε τέλος να ξεπουλήσουν τις «νόμιμες» οριακές ημερομηνίες προϊόντων που λήγουν όμως 1 ημέρα μετά την αγορά τους. Το βέβαιο είναι πως οι τιμές των υπολοίπων προϊόντων αυξήθηκαν σημαντικά. Είναι άλλωστε γνωστές οι λαθροχειρίες των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ στην προσπάθεια αύξησης των κερδών τους. Επίσης υπεισέρχεται και το θέμα του κριτηρίου των αναγκών κάθε νοικοκυριού, το οποίο υποχρεώνεται να παρακάμπτει την ανάγκη μπροστά στην φτήνια.

Κατά την πρώτη μέρα εφαρμογής του νέου μέτρου, η κίνηση στις αλυσίδες από κόσμο ήταν μάλλον περιορισμένη. Οι καταναλωτές έδειχναν περισσότερο επιφυλακτικοί ψάχνοντας, μάταια τις περισσότερες φορές, να βρουν τις διαφορές προς όφελός τους. Κυρίως συνταξιούχοι, που έσπευσαν από το πρωί στα σούπερ μάρκετ για να δουν τις τιμές των προϊόντων, που ωστόσο έβγαιναν περισσότερο μπερδεμένοι και αγανακτισμένοι καθώς δεν μπορούσαν να εντοπίσουν αξιοσημείωτες εκπτώσεις. Ιδιαίτερα καθώς η πλειοψηφία των προϊόντων που επέλεξαν οι 12 αλυσίδες σούπερ μάρκετ και το ένα e-shop να εντάξουν στο «καλάθι» τους, ήταν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας τα οποία ανέκαθεν είχαν και την πιο ανταγωνιστική τιμή. Σε κάποια καταστήματα μάλιστα, που δεν είχε προλάβει να στηθεί η ειδική σήμανση, η σύγχυση ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

Αξιομνημόνευτες και οι δηλώσεις του γελοιοδέστατου υπουργού Ανάπτυξης και της κουστωδίας που τον συνόδευε στα, ειδοποιημένα από πριν, σούπερ μάρκετ: «Διαπιστώνουμε ότι οι αλυσίδες έχουν προσφέρει σημαντικά χαμηλότερες τιμές σε κρίσιμα είδη. Βρήκαμε φρέσκο γάλα με 1,12, βρήκαμε μακαρόνια με 0,62, βρήκαμε ζάχαρη με 0,94, γενικά βρήκαμε πολύ καλές προσφορές». Που τα βρήκαν αυτά; Σε μία έκταση της Αττικής 3.808 τετρ. χιλιομέτρων σε «κάποια» σούπερ μάρκετ! Στην πραγματικότητα οι τιμές αυξήθηκαν εκρηκτικά μέσα στο δωδεκάμηνο και συγκεκριμένα: Αλεύρι κατά 40%. Πουλερικά κατά 25,7%. Τυριά 25,53%. Γάλα φρέσκο 23,13%. Ψωμί 22,23%. Ζυμαρικά 20,26%. Μοσχάρι 17,54%. Καφές 15,6%. Ελαιόλαδο 11%. Παιδικές τροφές 10,24%. Λαχανικά 8,7%. Αυτές τις τιμές δίνει το Ινστιτούτο Καταναλωτών.

***

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία των νοικοκυριών, οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ κάνουν λόγο για απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ, που φτάνει έως και το 40%! Σημειώνουμε πως το 80% του εισοδήματος των ασθενέστερων νοικοκυριών ξοδεύεται σε ενοίκιο και τρόφιμα (ΕΛΣΤΑΤ). Διαπιστώνεται επίσης και… πτώση του πληθωρισμού τον Οκτώβρη (9,8%) σε σχέση με τον Σεπτέμβρη (12,1%), απότοκο της αγοραστικής δύναμης (φτώχειας) και άρα της μείωσης της κατανάλωσης των νοικοκυριών.

Η εξαπάτηση του λαού με το πρόσχημα του «καλαθιού» που δεν γεμίζει, αποκαλύπτεται με τα ερωτήματα: Γιατί δεν δίνονται πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις, ώστε να καλύπτεται και ο πληθωρισμός και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών; Γιατί συνεχίζεται η αδιέξοδη επιδοματική πολιτική που βάζει τεκμήρια επιλεκτικότητας λίγων «προνομιούχων», νοικοκυριών; Γιατί χρηματοδοτείται η ολιγαρχία του πλούτου με επιχορηγήσεις, ενισχύσεις, απαλλαγές φόρων και κάθε είδους προνόμια;

Η απάντηση είναι μία. Γιατί η έννοια του κράτους ταυτίζεται με αυτήν την τάξη που «κρατάει», δηλαδή την αστική τάξη, είτε αυτή εκπροσωπείται από τη δεξιά, είτε από την σοσιαλδημοκρατία, είτε ακόμα και από το ρεβιζιονιστικό ΚΚΕ. Το έχουμε δει και αυτό. Κατά συνέπεια η στήριξη της αστικής εξουσίας από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, περιλαμβάνει και το οικονομικό μέρος, αφενός μέσα από την αναδιανομή του προϋπολογισμού και αφετέρου μέσα από τους παντοειδείς νόμους, υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα, πάντα με την έγκριση των ιμπεριαλιστικών κέντρων που «νομιμοποιούν» την αστική εξουσία της χώρας, δένοντας παράλληλα το λαό μας στο μαγκανοπήγαδο της εξάρτησης, της φτώχειας και της ανέχειας.

Ήδη από το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και την ΕΛΣΤΑΤ καταγράφονται ανησυχητικά στοιχεία:

Το 19,6% βρίσκεται σε κίνδυνο εισοδηματικής φτώχειας. 3.092.000 άτομα αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Το 14,8% βιώνει υλικές στερήσεις σε βασικά αγαθά.

Το 47% των μισθωτών δηλώνουν ότι δύσκολα θα αντεπεξέλθουν τον χειμώνα και το 20% εξ αυτών ότι δεν θα τα καταφέρει καθόλου.

26,3% δυσκολεύεται στην πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφέλειας.

36,2% δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να υποβληθεί σε ιατρική εξέταση ή θεραπεία.

Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτουν και την όξυνση των ανισοτήτων, λόγω της άνισης επιβάρυνσης που υφίστανται τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού.

Πρόκειται για μία νέα επίθεση του αστικού συστήματος αλλά και για μία καιροσκοπική και αλλοπρόσαλλη προσέγγιση της ακρίβειας από την πλευρά της Δεξιάς, στην οποία θα πρέπει να υπάρξει απάντηση από τα εργατολαϊκά στρώματα και τη νεολαία.

Η αλλεπάλληλη εφαρμογή μέτρων επί μέτρων απαιτεί μία σθεναρή λαϊκή αντίσταση στο στίβο της ταξικής πάλης. Είναι πλέον η ώρα, σε εναρμόνιση με την άνοδο των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων, να ασκηθεί η μεγαλύτερη πίεση για την κλιμάκωση του αγώνα, για την αντιμετώπιση των μέτρων κατά της ακρίβειας με νέες πανεργατικές-πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις, με πρώτη αυτή της 9ης Νοέμβρη. Κι ακόμα στη συνέχεια, απαιτείται η οργάνωση και κλιμάκωση ενός ανυποχώρητου, παρατεταμένου αγώνα για την απόκρουση και ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής που καθαγιάζεται με το καθεστώς της εξάρτησης.