Γρήγορη αναζήτηση

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Ο ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ

Οι μαύρες Κυριακές των εμποροϋπαλλήλων


 “Για να κινηθεί η αγορά εν όψει των γιορτών”... “αν έχουν αυτές τις μέρες δουλειά και κέρδη οι επιχειρήσεις, θα έχει δουλειά και ο εργαζόμενος”... Με τέτοιες κι άλλες παρόμοιες προφάσεις, οι εμποροϋπάλληλοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια!
 Ειδικά φέτος, οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο καλούνται να δουλέψουν και τις τρεις επόμενες Κυριακές (17, 24 και 31 Δεκέμβρη) στο πλαίσιο του «εορταστικού ωραρίου», αλλά και να αντιμετωπίσουν την πρόθεση της εργοδοσίας να τους υποχρεώσουν να εργασθούν και σε άλλες μέρες που θεωρούνται κατ' έθιμον αργίες.
Η περίοδος των Χριστουγέννων μετατρέπεται κυριολεκτικά σε «Γολγοθάς» των εμποροϋπαλλήλων,  στο όνομα της μεγέθυνσης του τζίρου και της διόγκωσης των κερδών μεγάλων εμπορικών αλυσίδων
. Πρόκειται απλώς για το αποκορύφωμα μιας κατάστασης που επιδεινώνεται ραγδαία την εποχή των μνημονίων. Αυτή η συνεχής επίθεση στα εργατικά δικαιώματα του συγκεκριμένου κλάδου περιλαμβάνει:
- ατελείωτα ωράρια, καθημερινές παραβιάσεις του ωραρίου και απλήρωτες υπερωρίες, «κομμένα» ρεπό και άδειες
- 6ήμερη ή και 7ήμερη εργασία, καθώς ήδη από τον Μάιο έχει ουσιαστικά σε μεγάλο βαθμό προωθηθεί η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, ειδικά στις περιοχές με τουριστική κίνηση, με βάση το νόμο (4472/2017) που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
- εντατικές συνθήκες δουλειάς, με αφορμή ξενόφερτες παραδόσεις των πολυεθνικών (βλ. “Μαύρη Παρασκευή”-“Black Friday”) και απειλές («για να μην γίνουν μειώσεις, πρέπει κάποιοι να απολυθούν»)
- καταπάτηση των υπογεγραμμένων συμβάσεων, καθώς πολλοί εργαζόμενοι δηλώνονται 4ωροι και τελικά βρίσκονται να δουλεύουν πολύ παραπάνω από το προβλεπόμενο ωράριο, με άμεσες επιπτώσεις στις αμοιβές τους, στα επιδόματα και τις κοινωνικές παροχές
- πολλαπλασιασμός των «ενοικιαζόμενων» υπαλλήλων που χρησιμοποιούνται εκτάκτως για τις εορταστικές περιόδους και δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας
- πλήθος ατομικών συμβάσεων και εργασιακών σχέσεων, με κύριο στοιχείο την γενίκευση της «ευελιξίας»
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σχεδιάζεται  να καταργηθεί μια ακόμα αργία από τα μεγάλα πολυκαταστήματα και να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα -μετά την “Black Friday”- και η επίσης ξενόφερτη “Boxing Day”. Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αναφέρει πως δεκάδες εργαζόμενοι του κατάγγειλαν “την πρόθεση της εταιρείας McArthurGlen Ελλάς Μονοπρόσωπη ΕΠΕ να διατηρήσει ανοικτό το κέντρο των εκπτωτικών καταστηματων (“ΕΚΠΤΩΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ”) που εκμεταλλεύεται στα Σπάτα Αττικής,  κατά τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων(26/12/2017)”.
Σ’ αυτό το ενδεχόμενο οι εμποροϋπάλληλοι καλούνται να αντιταχθούν σθεναρά και σ’ αυτό χρειάζεται να έχουν μαζί τους την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων και του καταναλωτικού κοινού.
Δεν υπάρχει συμβιβασμός στις αξιώσεις της εργοδοσίας για δουλειά χωρίς ωράριο, Κυριακές και αργίες, για δουλειά χωρίς Συλλογική Σύμβαση με ελαστικές σχέσεις εργασίας! Να υπερασπίσουμε αποφασιστικά το 8ωρο και τις κατακτημένες μέρες ανάπαυσης των εργαζομένων!