Γρήγορη αναζήτηση

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Εντείνονται καθημερινά τα προβλήματα της εργατικης τάξης (ΕΡΓΑΣ ΒΟΛΟΥ)



Οι εργαζόμενοι στη περιοχή του Βόλου, όπως βέβαια και σε όλη περιοχή της χώρας καθημερινά βιώνουν την ανασφάλεια, το κίνδυνο της απόλυσης, αλλά και τους κινδύνους ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που αναφέρουμε παρακάτω και αφορούν την καθημερινότητα της ζωής τους.


ΒΙΣ (Όμιλος Φιλιππου- ΦΑΓΕ)

Την εκ περιτροπής εργασία στους 140 εργαζομένους επιβάλλει μονομερώς η εταιρία ΒΙΣ όμιλος Φιλίππου (ΦΑΓΕ) με μια ημέρα την εβδομάδα, χωρίς οι εργαζόμενοι να την αποδέχονται. Το εργοστάσιο παράγει χαρτοκιβώτια.

 Σύμφωνα με το σωματείο, για αρχή, η εταιρία ζήτησε από τους εργαζομένους να «απέχουν» από την εργασία τους τέσσερις ημέρες το μήνα, χωρίς να υπάρχει διασφάλιση για το μέλλον. Η εταιρία φέρεται να επικαλείται ότι αντιμετωπίζει ζημιογόνες χρήσεις, ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στις προμήθειες πρώτης ύλης (χαρτιού) και μάλιστα αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αν συνεχιστεί η οικονομική αιμορραγία. Με λίγα λόγια η εταιρεία ετοιμάζεται για απολύσεις. Να αναφέρουμε επίσης ενδεικτικά ότι η ίδια η εταιρεία είχε τμήμα παραγωγής πρώτης ύλης (χαρτί) που το έκλεισε και τώρα δηλώνει ότι δεν έχει πρώτη ύλη!
Είναι φυσικό για τους εργαζόμενους να σημάνει συναγερμός, καθώς εκτιμούν ότι το μέλλον τους είναι πλέον αβέβαιο. Να θυμίσουμε ότι το Σεπτέμβριο του 2015 όταν η ΒΙΣ έκλεισε τη μία από τις δύο μονάδες που είχε, τη μονάδα παραγωγής χαρτιού, απέλυσε τριάντα εργαζομένους.


  ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Εργατικό ατύχημα είχαμε στο Δήμο. Ρήγα Φεραίου στο Βελεστίνο την Τετάρτη 19/2 όταν ένας συμβασιούχος εργαζόμενος στην υπηρεσία πρασίνου κατά τη διάρκεια κλαδέματος έκοψε με αλυσοπρίονο τον αντίχειρα του χεριού του. Ο εργαζόμενος νοσηλεύεται στο Γ. Ν. Βόλου. 
Δεν υπάρχει μέρα που να μην ακούσουμε πανελλαδικά για εργατικά ατυχήματα και δυστυχώς κάποια είναι και θανατηφόρα. Είναι επόμενο να γίνονται ατυχήματα αφού οι εργασίες γίνονται  χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση,  χωρίς στοιχειώδους κανόνες ασφάλειας, χωρίς κανένα έλεγχο, με εντατικοποίηση της εργασίας, όταν για μια δουλειά που απαιτούνται δυο εργάτες την κάνει ένας και όλα αυτά μπροστά στο βωμό του κέρδους.
 Όσο και αν ζητάς το δίκιο σου από την “ανεξάρτητη” δικαιοσύνη δεν το βρίσκεις και ας πάρουμε παράδειγμα  την απόφαση του τριμελούς πρωτοδικείου Βόλου, το οποίο αθώωσε τη χαλυβουργία Βόλου για το θάνατο του 49χρονου Χρήστου Ανεστιάδη το βράδυ της 4ης Δεκεμβρίου του 2014, που βρήκε τραγικό θάνατο από πνιγμό σε υπόγεια δεξαμενή, παρόλο που η έκθεση της επιθεώρησης εργασίας αναφερόταν για εγκληματική παράλειψη, χωρίς φωτισμό και χωρίς κανένα στοιχειώδες προστατευτικό μέτρο, με το σκεπτικό ότι προηγήθηκε καρδιακό επεισόδιο πριν τον πνιγμό. Ο άτυχος Χρήστος άφησε πίσω σύζυγο και δύο ανήλικα παιδιά σε απόγνωση.

Αναμένουμε με αγωνία την απόφαση της εκδίκασης σε 2ο βαθμό στο εφετείο της Λάρισας. 
  
          ΕΡΓ.Α.Σ.  ΒΟΛΟΥ