Γρήγορη αναζήτηση

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

ΠΡΙΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η 3η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ

Διώξεις συνδικαλιστών μπροστά στα νέα αντιαπεργιακά μέτρα τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της περιουσίας του Δημοσίου



Μια ιδιόμορφη συνδικαλιστική δίωξη ήρθε στη δημοσιότητα στα μέσα του Νοέμβρη και αφορά σε εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων στα Δ.Σ., αφ΄ενός της κρατικής επιχείρησης ΛΑΡΚΟ που (από το ΤΑΙΠΕΔ) έχει ενταχθεί σήμερα στο Υπερταμείο “Αξιοποίησης” Δημόσιας Περιουσίας και του κρατικού ινστιτούτου ΙΓΜΕ, του οποίου η συρρίκνωση και το ενδεχόμενο κλείσιμο μεθοδεύεται με σταθερά βήματα από όλες τις κυβερνήσεις που μέχρι τώρα ψήφισαν και διαχειρίστηκαν μνημόνια είτε αυτές ήταν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είτε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Πέντε συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ και ένας του ΙΓΜΕ σύμφωνα με καταγγελίες της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (αρ. πρωτ 590/10.11.2017) “...σύρονται στα ανακριτικά γραφεία αντιμέτωποι με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος “για απιστία κατ΄ εξακολούθηση” γιατί διέπραξαν το ‘’σοβαρό έγκλημα’’, είτε να μην συναινέσουν είτε να μην προτείνουν μισθολογικές περικοπές σε εργαζόμενους που τους εμπιστεύτηκαν να προασπίσουν τα συμφέροντα τους !!...”.
Σε ό,τι μεν αφορά στους πέντε συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ και σύμφωνα με τις παραπάνω καταγγελίες της ΟΜΕ “...διέπραξαν κατ΄εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος  το “κακούργημα’’ να μην εισηγηθούν στο Δ.Σ της εταιρίας τις μισθολογικές περικοπές του άρθρου 31 του Ν. 4024/2011, κάτι που δεν έπραξαν ούτε οι ίδιες οι κυβερνητικά διορισμένες - επί όλων των Κυβερνήσεων της τελευταίας επταετίας - Διοικήσεις της ΛΑΡΚΟ αφενός μεν γιατί ήταν ανεφάρμοστες σε μια βαριά βιομηχανία, αφετέρου δε γιατί στηρίχτηκαν σε νομικές γνωμοδοτήσεις από σειρά έγκριτων Πανεπιστημιακών Καθηγητών γεγονός που μάλιστα επικυρώθηκε και από τις ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων όπου ο κύριος μέτοχος ήταν το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο !!...”.
Σε ό,τι δε αφορά στον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ του ΙΓΜΕ, ανακοίνωση του  Συνδικάτου ΙΓΜΕ αναφέρει τα παρακάτω :
“...Μετά τις αλλεπάλληλες δικαστικές διώξεις του προεδρείου του Συνδικάτου ΙΓΜΕ, που στη τελευταία δίκη (7/9/2017) καταδικάστηκε σε 6μήνη φυλάκιση με τη χαλκευμένη κατηγορία της   διατάραξης   της   οικιακής   ειρήνης,   ενώ   για   τις   ίδιες   κατηγορίες   είχε   αθωωθεί   σε προηγούμενες δίκες, ήρθε η σειρά του Εκπροσώπου των εργαζόμενων στο ΔΣ του ΙΓΜΕ, με τη διεξαγωγή προανάκρισης σε βάρος του, μαζί με τα άλλα μέλη των παλαιών Δ.Σ. του ΙΓΜΕ, με το ερώτημα της διάπραξης του κακουργήματος «για απιστία κατ΄ εξακολούθηση». Στην ουσία καλείται σε προανάκριση γιατί προασπίσθηκε με τις τοποθετήσεις και την ψήφο του τους εργαζόμενους στο ΙΓΜΕ από τη δεύτερη παράνομη περικοπή του 25% με το Ν. 4093.
Παράλληλα δηλαδή με τη συνέχεια των ποινικών διώξεων των Συνδικαλιστών του ΙΓΜΕ για τους αγώνες τους ενάντια στις «εφεδρείες» (στην ουσία απολύσεις 130 εργαζομένων που θα οδηγούσαν στο κλείσιμο του Ινστιτούτου), με την κλήση σε απολογία του Εκπροσώπου των εργαζόμενων μεθοδεύεται η χειραγώγηση και η κατάργηση στην ουσία του ρόλου του Εκπροσώπου, αφού καλείται να ψηφίζει θετικά μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του ΙΓΜΕ που διορίζονται από την Κυβέρνηση για την εφαρμογή και την υλοποίηση όλων των αντεργατικών και αντιδραστικών νόμων της Κυβέρνησης.”.    
Μέσω αυτών των ενεργειών η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει περικοπές μισθών, αλλά και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Αυτό συνδέεται και με το ότι  η ΛΑΡΚΟ όσο και το ΙΓΜΕ  περιλαμβάνονται και μάλιστα σε προτεραιότητα στα προαπαιτούμενα της γ΄αξιολόγησης.