Γρήγορη αναζήτηση

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Προϋπολογισμος συνεχούς λιτότητας και ε[ιτροπείας για το 2018

Αντιλαϊκός προϋπολογισμός αφαίμαξης και φοροληστείας


Στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα 11/12 και ψηφίστηκε την Τρίτη 19/12. Η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2018, μεθοδεύθηκε να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν λαϊκές αντιδράσεις. Πρόκειται για έναν από τους πιο αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς, που ενσωματώνει, όχι μόνο τα αποκρουστικά μέτρα των τριών Μνημονίων, αλλά και όσα ήδη έχουν προαποφασιστεί και ψηφιστεί το Μάη του ’17 και ακόμα, όσα τελικά συμφωνηθούν με το κλείσιμο της τρίτης «αξιολόγησης». Όλο το κείμενο του Προϋπολογισμού εντάσσεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021, που επεξεργάστηκαν και επέβαλαν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης Τσίπρα. Μέσα σ’ αυτό περιλαμβάνονται τα μέτρα που αφορούν τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την αύξηση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση του ΕΚΑΣ καθώς και κοινωνικών και αναπηρικών επιδομάτων, τη διεύρυνση της ελαστικής εργασίας, την προώθηση των ομαδικών απολύ­σεω­ν, τις ιδιωτικοποιήσεις της Ενέργειας και του νερού. Κι ακόμα, το «προαπαιτούμενο» των μαζικών ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για το άρπαγμα της λαϊκής κατοικίας, αλλά και αυτό της πλήρους ανατροπής του συνδικαλιστικού νόμου και της ουσιαστικής κατάργησης του δικαιώματος της απεργίας που αποτελεί εμπόδιο στην ασυδοσία του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου.
Ο νέος Προϋπολογισμός κινείται στην κατεύθυνση της παραπέρα σύνθλιψης του εισοδήματος των εργατολαϊκών νοικοκυριών, με αιχμή τα Εργασιακά –και κυρίως την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας-, την Ασφάλιση, την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, τα κοινωνικά βοηθήματα. Ό,τι έχει σχέση με το λαϊκό εισόδημα κονιορτοποιείται, πετσοκόβεται, καταργείται. Παράλληλα, αυξάνονται δραματικά οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι, σε σημείο παραλογισμού! Κι όλ’ αυτά, ενώ συνεχίζονται με ραγδαίους ρυθμούς οι κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες λαϊκές οφειλές κι ενώ η φτωχοποίηση χτυπά την πόρτα των ¾ των λαϊκών οικογενειών. Από την άλλη πλευρά, αυτή η πρωτοφανής λαϊκή αφαίμαξη προσφέρεται πλουσιοπάροχα σε ξένα και ντόπια συμφέροντα με τη μορφή επιδοτήσεων, δανείων, εκχωρήσεων, προνομίων κλπ. παροχών, προκειμένου να ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη, κατ’ ευφημισμόν, «δίκαιη ανάπτυξη», που θα βάλει τη χώρα στην «κανονικότητα».
Η εκτίναξη των «πρωτογενών πλεονασμάτων» από το συμφωνημένο με τους «θεσμούς», 3,5% του ΑΕΠ, στο 3,82%, δηλ. στα 7,06 δις € (από 4,36 δις το 2017), δείχνει, όχι μόνο το βάθος της κυβερνητικής αναλγησίας και του «δίκαιου που έγινε πράξη» (sic), αλλά και την απλοχεριά των ψίχουλων του «κοινωνικού μερίσματος» που μοιράστηκαν από το ένα χέρι για να εισπραχτούν σε δισεκατομμύρια ευρώ από το άλλο! Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εισηγητής, κάνοντας λόγο για δημιουργία «δημοσιονομικού χώρου», προκρίνει ουσιαστικά την κατεύθυνση του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου προς το οποίο θα κινηθεί το αιματοβαμμένο «πλεόνασμα».
Εξ άλλου, με ιδιαίτερη έμφαση διατυμπανίζεται η μεγέθυνση του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος (ΑΕΠ), που το 2018 θα αγγίξει τα 184,7 δις €, από 178,6 δις € το 2017 και 174,2 δις € το 2016. Με τη θεομηνία των κοινωνικών περικοπών και του ξεπουλήματος της περιουσίας του δημοσίου, δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς την εξαιρετική επίδοση της προέλευσης του «πλούτου» της χώρας. Γιατί, προς το παρόν, οι διαβόητες «επενδύσεις» (προβλέπονται στο 11%) αποτελούν «μαγική εικόνα» με πολύ αμφίβολες προοπτικές.
Ωστόσο, εκείνο το στοιχείο που «κλέβει την παράσταση» είναι η τεράστια διόγκωση της φοροληστείας (άμεσοι φόροι 20,7 δις € και έμμεσοι φόροι 27,4 δις €) που έρχονται να αφανίσουν το λαό, καθώς σε σχέση με πέρυσι αυξάνονται κατά περίπου 950 εκατ. €.
★★★
Είναι σκόπιμο να γίνουν κάποιες επισημάνσεις, που απεικονίζουν ανάγλυφα την ασύλληπτη, σε μέγεθος στοιχείων, ληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
Α) Η προφανής αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στη λαίλαπα των φόρων, έχει ήδη αποτυπωθεί στην τεράστια υστέρηση εσόδων το 2017. Παρ’ όλα’ αυτά, και για να καλυφθούν τα κενά, τα κρατικά έσοδα αυξάνονται κατά 1,2 δις €, προερχόμενα από έμμεσους και άμεσους φόρους, αλλά και άλλες αντιλαϊκές αλχημείες (κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, επιβολή φόρου υπεραξίας στα ακίνητα από την 1η Ιανουαρίου 2018, κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων στους δικαιούχους του «κοινωνικού επιδόματος», κλπ).
Β) Περικόπτονται δραστικά δαπάνες του «Τακτικού Προϋπολογισμού» που αφορούν α) μείωση στο κονδύλι «Ασφάλιση, Περίθαλψη, Κοινωνική προστασία» κατά 500 εκατ. € και β) μείωση στο κονδύλι για το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων κατά 240 εκατ. €.
Γ) Κι ενώ το όργιο της φοροληστείας σε βάρος των εργατολαϊκών στρωμάτων συνεχίζεται, στον αντίποδα εμφανίζονται δαπάνες στο «Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» (δηλ. χρήματα που θα δοθούν σε επιχειρήσεις) της τάξης των 6,75 δις €, από τα οποία τα 5,75 δις € προέρχονται από το ΕΣΠΑ και το 1 δις € από τα έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού. Πρόκειται προφανώς, για μετάγγιση της λαϊκής φοροληστείας των 950 εκατ. € στις τσέπες της ντόπιας ολιγαρχίας.
Δ) Την κυβερνητική αθλιότητα αντικαθρεφτίζουν και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ) που παρουσιάζουν…πλεονάσματα, που προφανώς προέρχονται από τις δραματικές περικοπές στις παρεχόμενες συντάξεις κλπ. κοινωνικές παροχές, ή ακόμα και από αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (π.χ. ΕΟΠΥΥ). Κοντολογίς, οι κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΕΦΚΑ πετσοκόβονται, ενώ μειώνονται και οι υπόλοιπες κοινωνικές παροχές με βάση τους στόχους του ΜΠΔΣ 2018-2021.
Ε) Τα παραπάνω πλεονάσματα, που προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τη σύνθλιψη των λαϊκών εισοδημάτων, δίνουν άλλοθι στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να προχωρήσει σε νέες σοβαρές μειώσεις κατά 600 εκατ. € στις κρατικές χρηματοδοτήσεις στα νοσοκομεία, στις ΥΠΕ-ΠΕΔΥ και στον ΕΟΠΥΥ, σε σχέση με το 2017.
ΣΤ) Το 2018 έχουμε νέα περικοπή, 495 εκατ. €, στους αποδιδόμενους πόρους προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ζ) Την ίδια στιγμή ξεπουλιούνται βασικοί τομείς της Ενέργειας (λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ) και του Νερού (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ), καθώς και άλλα τμήματα της περιουσίας του δημοσίου, έναντι του ευτελέστατου τιμήματος των 2,7 δις €.
Η) Οι πρωθυπουργικές κορώνες, λίγο μετά την καταστροφική πλημμύρα στη Μάνδρα με τους 24 νεκρούς, για «ένταξη στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αντιπλημμυρικών έργων 250 εκατ. €» αποδεικνύονται κατάπτυστα ψέματα. Όχι μόνο στο ΠΔΕ, όπου οι δαπάνες παραμένουν ίδιες όπως του ’17, αλλά και στο κονδύλι του αρμόδιου υπουργείου Εσωτερικών, όπου το σχετικό κονδύλι μειώνεται κατά 24 εκατ. € σε σχέση με το ’17!
Θ) Κι ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα πανηγυρίζει για τον «τελευταίο Προϋπολογισμό των προγραμμάτων» και την «καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια», το μέλος των «θεσμών» και εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντ.Κοστέλο, δηλώνει απερίφραστα πως «όροι όπως “καθαρή έξοδος” δεν είναι πρόσφοροι. Θα υπάρξει ένα πλαίσιο μετά-μνημονιακής εποπτείας ώστε να συνεχιστούν βιώσιμα οι μεταρρυθμίσεις». Την ίδια στιγμή, το χρέος του δημοσίου απογειώνεται! Χαρακτηριστικά, το χρέος προβλέπεται αυξημένο στα 343 δις € (185,7% του ΑΕΠ), όσο περίπου και το 2010, όταν ξεκίνησε το θρίλερ των Μνημονίων!!! Σύμφωνα με τον Ενιαίο Μηχανισμό Στήριξης (ΕSM), η υποχώρηση του χρέους του δημοσίου στα επίπεδα που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, δηλ. στο 65% του ΑΕΠ, αναμένεται γύρω στο 2060-65!
Ι) Ωστόσο, η κυβερνητική πολιτική, που κινείται στη λογική της «δίκαιης ανάπτυξης» και της «εξόδου από τα Μνημόνια», μέσα από ένα κατακλυσμό εικονικών ποσοστών και ακατάληπτων διατυπώσεων, επιχειρεί να δώσει την εντύπωση μιας κολοσσιαίας οικονομίας. Πρόκειται για υπερφίαλες προβλέψεις, απόλυτα εναρμονισμένες με τις κυβερνητικές αυταπάτες. Ο λαός μας έχει μπει για τα καλά μέσα σ’ ένα κυκεώνα ανελέητης αντιλαϊκής πολιτικής, που είναι αμφίβολο αν θα βγει, έστω και στο πανθομολογούμενο 2060.
★★★
Ο νέος Προϋπολογισμός, πέρα από τις βέβαιες αναπροσαρμογές των αριθμών και των ποσοστών, αποτυπώνει όλα τα χαρακτηριστικά της αντιλαϊκής συγκυρίας. Απαλλάσσει το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο από φόρους, εισφορές και δεσμεύσεις, παρέχοντάς του παράλληλα ισχυρά «επενδυτικά κίνητρα». Πετσοκόβει το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Ξεθεμελιώνει τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Διαλύει την Υγεία. Υποβαθμίζει την Παιδεία. Εκμηδενίζει την Πρόνοια. Ξεπουλά την περιουσία του δημοσίου. Χαρίζει τα «κόκκινα» δάνεια στα ξένα funds. Ισοπεδώνει το λαϊκό εισόδημα με τους ασήκωτους φόρους. Κι όλ’ αυτά, προκειμένου να μεταγγίσει τα τεράστια ποσά που προκύπτουν με τις παραπάνω αντιδραστικές εφαρμογές, από τις τσέπες των εργατολαϊκών στρωμάτων, των επαγγελματοβιοτεχνών, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των συνταξιούχων, κλπ., στα θησαυροφυλάκια των δανειστών-τοκογλύφων του ελληνικού κράτους και σε περιούσιους ντόπιους κεφαλαιοκράτες, ξένους επιχειρηματίες-«επενδυτές» και πάνω απ’ όλα, στην κυριαρχία των πανίσχυρων ξένων μονοπωλίων που ετοιμάζονται να λεηλατήσουν τη χώρα. Αποδεικνύει ξεκάθαρα πως ένας Προϋπολογισμός δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα πολυχρησιμοποιημένο εργαλείο αναδιανομής των λαϊκών εισοδημάτων στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων και των επιδιώξεων της μεγαλοαστικής τάξης και των ξένων πατρώνων της. Αποτυπώνει την κυριαρχία της μεγαλοαστικής τάξης που σέρνει αλυσοδεμένο το λαό μας στην κατεύθυνση της προώθησης των κερδοσκοπικών πολιτικών του ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου, αλλά και των εξοπλιστικών προγραμμάτων και απαιτήσεων που επιβάλλει το ΝΑΤΟ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Από την πλευρά του, το λαϊκό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα καλείται ν’ αντιδράσει στη φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία, την καταστολή, την οικονομική καταστροφή, που επιβάλλει η συγκυβέρνηση με την προτροπή των ιμπεριαλιστικών κέντρων, τώρα που τα αποτελέσματα της ανελέητης λιτότητας και της νέας, «αριστερής» εκδοχής «δίκαιης ανάπτυξης», δεν πείθουν πια κανένα για τις τυχόν «καλύτερες ημέρες» που ευαγγελίζονται οι οικονομικοί επαΐοντες.
Η απόκρουση των επερχόμενων Νομοσχεδίων που θα επισύρει ο νέος Προϋπολογισμός, προβάλλει σαν επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση του ελληνικού λαού.