Σύνδεση του Αιγαίου με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε Μαύρη Θάλασσα και N.A. Μεσόγειο
Στην σύνοδο των υπουργών Άμυνας του
ΝΑΤΟ, παρευρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, πριν μεταβεί
στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας των
ΗΠΑ, ο οποίος τον συνεχάρη διότι εν μέσω οικονομικής κρίσης η Ελλάδα
καλύπτει στο ακέραιο τις οικονομικές και στρατιωτικές υποχρεώσεις της
απέναντι στη Συμμαχία.
Ο Π. Καμμένος δεν παρέλειψε να
πανηγυρίσει για την απόφαση που πάρθηκε στις Βρυξέλλες για τη συνέχιση
της δράσης της νατοϊκής μοίρας SNMG2 στο Ανατολικό Αιγαίο, η οποία
υποτίθεται ότι σκοπό έχει την προσπάθεια ελέγχου και παρακολούθησης των
προσφυγικών ροών, με μοναδική μειοψηφούσα χώρα. “Αποτελεί σημαντική
εθνική επιτυχία, η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Αμυνας των χωρών -
μελών του ΝΑΤΟ για τη συνέχιση της επιχείρησης SNMG2 στο Αιγαίο, παρά
τις διαφωνίες της Τουρκίας. Η απόλυτη πλειοψηφία των υπουργών Άμυνας, με
εξαίρεση την Τουρκία, δέχθηκε ότι αυτή η επιχείρηση είναι επιτυχημένη. Η
ανακοπή των προσφυγικών ροών, με την παρουσία των πλοίων του ΝΑΤΟ, θα
συνεχιστεί όσο υπάρχουν ακόμη υποψήφιοι παράνομοι μετανάστες ή πρόσφυγες
από την άλλη πλευρά του Αιγαίου που θέλουν να περάσουν προς την
Ευρώπη”, δήλωσε.
Δια στόματος όμως του γ.γ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ειπώθηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η Νατοϊκή αρμάδα “κοιτάζει” πλέον ξεκάθαρα την Μαύρη Θάλασσα και τα άλλα μέτωπα στα οποία η συμμαχία αντιπαρατίθεται με την Ρωσία. Παρουσιάζοντας τις αποφάσεις της υπουργικής Συνόδου, έκανε αναφορά για “δυο επιπλέον μέτρα που θα πάρουμε στη θάλασσα: μιαν αυξημένη ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα για βελτίωση της κατάρτισης, ασκήσεις και επιτήρηση της περιοχής, και μια λειτουργία συντονισμού για τις Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ (σ.σ: μία εκ των οποίων είναι και η SNMG2 που από πέρυσι τέτοιο καιρό αναπτύχθηκε στο Αιγαίο) όταν επιχειρούν με άλλες συμμαχικές δυνάμεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας”.
Συνέχισε λέγοντας “Θα έχουμε αυξημένη παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα (...) είναι ένα στοιχείο της ευρύτερης προσαρμογής της άμυνας του ΝΑΤΟ και της ικανότητάς του για αποτροπή σε ένα πιο απαιτητικό και γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας”.
Ήδη από πέρυσι, πλοία της SNMG2, παρακάμπτοντας και αξιοποιώντας το Προσφυγικό για το οποίο δήθεν αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο, περνούσαν στη Μαύρη Θάλασσα. Εκεί είτε συμμετείχαν σε ασκήσεις του ρουμάνικου, του βουλγάρικου ή του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ή με πλοία από τις τρεις αυτές χώρες συγκροτούσαν υπο-ομάδα της SNMG2, διεξάγοντας δικές της ασκήσεις στην περιοχή, ελέγχοντας όλη την πορεία ρωσικών πολεμικών πλοίων προς και από τη Συρία.
Σημαντική απόφαση της συνόδου θεωρείται και η αναβάθμιση του Διακλαδικού Στρατηγείου της Νάπολης σε διοικητική δομή του συνόλου της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ (South Hub). Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε εξαρχής την έγκριση του ΝΑΤΟ, τη στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών (Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία), αλλά και την πολύ ενεργή εμπλοκή των ΗΠΑ, οι οποίες –άλλωστε– ασκούν τη διοίκηση της Νάπολης. Επί της ουσίας, η Νάπολη θα μετατραπεί (όταν ολοκληρωθεί η δομή στην Ιταλία) στον βασικό πόλο διαχείρισης των σχέσεων με τις μεσογειακές χώρες εκτός του ΝΑΤΟ και κυρίως των πολεμικών μετώπων και προσφυγικών ροών, που πηγάζουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται μετεξέλιξη όλων των επιχειρήσεων οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μεσόγειο (από τη νατοϊκή “Sea Guardian” έως την ευρωπαϊκή “Sophia”).
Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης “Sea Guardian”, συμμετέχει και η ελληνική φρεγάτα “ΝΑΒΑΡΙΝΟ” μαζί με την τουρκική φρεγάτα “Gaziantep” (είχε χριστεί ναυαρχίδα της δύναμης) και την ιταλική “Aviere”, μεταφέροντας εικόνα για την κατάσταση στην περιοχή, ποιες δυνάμεις πάνε κι έρχονται και με τι στόχους, ενόσω συνεχίζεται ο κατάπλους ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Συρία. Αυτό προκύπτει από τον απολογισμό της πρώτης φάσης περιπολιών πλοίων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο για το 2017, που έκανε η Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (Marcom) για το διάστημα από 5 έως 19/2.
Αυτή είναι η πρώτη φάση περιπολιών της “Sea Guardian” για το 2017 και η δεύτερη συνολικά απ' όταν ξεκίνησε η επιχείρηση (ως διάδοχος της προηγούμενης ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης “Active Endeavour” στην ίδια ζώνη), στις 9/11/2016, στην οποία συμμετείχε το υποβρύχιο “Παπανικολής”.
Σύμφωνα με τη Marcom, τα 3 πλοία συμπλήρωσαν πάνω από 600 ώρες περιπολίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ελέγχοντας την “ασφαλή διέλευση” για πάνω από 440 πλοία και ερχόμενα σε “επαφή” (βλ. ελέγχοντας) 30 πλοία “για άτυπες συζητήσεις σχετικά με τις ημερήσιες δραστηριότητές τους στην περιοχή”.
Η Marcom προσθέτει ακόμη: “Εκτός των πλοίων, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και περιπολιών από την Τουρκία παρείχαν καθημερινά 8ωρη κάλυψη στον τομέα της αναγνώρισης και επιτήρησης στην περιοχή, σε ευθεία υποστήριξη της αποστολής”.