Γρήγορη αναζήτηση

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

ΣΥΡΙΖΑ -ΝΔ διαγκωνίζονται για τη διαχείρηση της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων ( άρθρο της εφημερίδας ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ)

Η ΝΔ σε διαγκωνισμό με την κυβέρνηση για τη διαχείριση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής


Ενώ τα ποσοστά της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ραγδαία πτώση, τα ποσοστά της ΝΔ παραμένουν σταθερά, παρά το γεγονός ότι αυτή προηγείται εδώ και καιρό του κυβερνώντος κόμματος.
Και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κόσμος, παρά την οργή και την αγανάκτηση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίνει ότι και η πολιτική της ΝΔ κινείται στην ίδια ρότα, θυμάται τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική του Μητσοτάκη, υπουργού της κυβέρνησης Σαμαρά, και αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται ουσιαστικά μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Γίνεται άμεσα αντιληπτή και από τον πιο αδαή, η στρατηγική σύμπλευση των δύο βασικών πόλων της κυβερνητικής εναλλαγής στη διαχείριση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής της υποτέλειας, της εξάρτησης, της εξυπηρέτησης των συμφερόντων ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, της φοροληστείας, των περικοπών σε μισθούς-συντάξεις κλπ.

Αυτό φάνηκε καθαρά και από τις - με διαφορά μιας βδομάδας - παρεμβάσεις τους, από το βήμα της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, παρά τις αλλεπάλληλες αποπροσανατολιστικές κοκορομαχίες και του καβγάδες τους, για τα θρησκευτικά, τις τηλεοπτικές άδειες, το υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων,  τον Στουρνάρα, τον Καλογρίτσα, την Τράπεζα Αττικής, την  «καταπολέμηση της διαφθοράς» και τη «μάχη κατά της διαπλοκής». Αν και ο Μητσοτάκης φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι είναι σταθερά στο πλευρό των δανειστών, των καναλαρχών, των παπάδων, του Λάτση, του Στουρνάρα  και όλου αυτού του συρφετού.
Στην περιβόητη «δίκαιη ανάπτυξη», που λανσάρει η κυβέρνηση, ο Κυρ. Μητσοτάκης «απάντησε» με τη... «συμμετοχική ανάπτυξη». Το είδος όμως της ανάπτυξης που προτείνει, όπως φάνηκε από την ομιλία του στην 81η ΔΕΘ,  ήταν ένας ύμνος στην επιχειρηματικότητα :
«Εμείς λέμε ξεκάθαρα, χωρίς αστερίσκους και χωρίς προσημειώσεις, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της επιχειρηματικότητας. Είναι το κόμμα το οποίο έρχεται να απενοχοποιήσει την έννοια του επιχειρηματικού κέρδους. Είναι το κόμμα εκείνο το οποίο καταλαβαίνει ότι ο πλούτος δημιουργείται από την ιδιωτική οικονομία».
Εκεί με θράσος επαναβεβαίωσε την συμφωνία του με τα μέτρα του 3ου μνημονίου και όλα τα προαπαιτούμενα, λέγοντας ότι :
 «Το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι ότι, δυστυχώς, και αυτό το πρόγραμμα το οποίο συμφωνήθηκε, ως προς τα σωστά του δεν εφαρμόζεται, γιατί (...) δεν μπορείς να κάνεις "ολίγον" μεταρρυθμίσεις. 'Η κάνεις μεταρρυθμίσεις ή δεν κάνεις μεταρρυθμίσεις. Αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση. Εγώ θα κάνω μεταρρυθμίσεις (...) και θα τις κάνω όχι γιατί είναι στο μνημόνιο αλλά γιατί έτσι πιστεύω. Αυτός ο διαφορετικός δρόμος δεν μπορεί να στηρίζεται σε υποσχέσεις, σε παροχές χωρίς αντίκρισμα. Δεν πρόκειται να αντιγράψω τις κακές συνήθειες άλλων αρχηγών αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχει ευθύνη ο κ. Τσίπρας να πάρει τα 2,8 δισ. και να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα και να κλείσει και τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».  Αυτά ακριβώς που υποσχέθηκε το προηγούμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και ο Τσίπρας.
Έτσι τα  μέτρα «νοικοκυρέματος του Δημοσίου» που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, προβλέπουν φοροελαφρύνσεις στους καρχαρίες, κάλπικες υποσχέσεις στο λαό και περιλαμβάνουν τη «βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ», την «αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους», τον «εξορθολογισμό» της κρατικής επιχορήγησης στα λεγόμενα «ευγενή ταμεία», τη  διατήρηση για άλλα 4 χρόνια της περιβόητης  «σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων από το Δημόσιο», την ξεκάθαρη δέσμευση για τη μείωση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, τη μείωση και όχι την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ,  την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τη «γενναία μεταρρύθμιση» του συνδικαλιστικού νόμου κ. ο. κ.,
Άλλωστε δεν έχουμε «χρεία άλλων μαρτύρων», όταν όλο αυτό το διάστημα η ΝΔ δίνει τα διαπιστευτήριά της στο σύστημα, συμπλέοντας με την κυβέρνηση, ψηφίζοντας κρίσιμα νομοσχέδια. Με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ , ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού, ΑΝΕΛ και Ένωσης Κεντρώων, η Ολομέλεια της Βουλής επικύρωσε το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το ξεπούλημά της τεράστιας έκτασης - «φιλέτου» του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ , ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ ψήφισαν όλοι μαζί το 3ο μνημόνιο, το οποίο περιγράφει χαρτί και καλαμάρι τι είναι αυτό το υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων. Η ΝΔ υπερψήφισε τα άρθρα που αφορούσαν την ηλεκτρική ενέργεια και το ξεπούλημα της, στα πλαίσια του νέου «συμπληρωματικού» πολυνομοσχεδίου για την πρώτη «αξιολόγηση» του Μνημονίου. Ουδέποτε αμφισβήτησε τον αντιασφαλιστικό νόμο και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. «Χειροκροτεί» ρατσιστικές συμπεριφορές, με την επιδοκιμασία του  βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, για τη συγκέντρωση με ρατσιστικό περιεχόμενο που έγινε την περασμένη Δευτέρα στη Μόρια της Λέσβου, που εξέφρασε τη συμπαράστασή του «στον αγνό αγώνα σας για τη διάσωση της Λέσβου μας». Ουδέποτε αμφισβήτησε, απεναντίας υπερθεμάτισε, την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που εξελίσσονται στην περιοχή μας, τις αντιπροσφυγικές συμφωνίες και την αντιμεταναστευτική πολιτική και της ΕΕ.
Θέλοντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, των ξένων κηδεμόνων και της ντόπιας πλουτοκρατίας, σαν ο πιο αξιόπιστος διαχειριστής του συστήματος της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της καπιταλιστικής κερδοφορίας, επεσήμανε με νόημα ότι «το βασικό πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι η αξιοπιστία» και υποσχέθηκε  ότι θα πάρει «πρωτοβουλίες που θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγορών».
Σαν απάντηση των θέσεων αυτών του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και ανάλογων του Αλέξη Τσίπρα, ήρθε και η τοποθέτηση του ΣΕΒ, στο  «εβδομαδιαίο δελτίο» του:
«Παρά τις ιδεολογικές διαφορές, οι παρουσιάσεις των πολιτικών αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων στη ΔΕΘ συγκλίνουν στην αναγκαιότητα ταχείας εξόδου από την κρίση και την ύφεση και τη μετάβαση της οικονομίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο εστιασμένο στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, με περισσότερο σχεδιασμό, λιγότερη παροχολογία και μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τους περιορισμούς του μνημονίου…».
«Όπως στην πολιτική, έτσι και την οικονομία, φαίνεται να μην υπάρχουν πλέον αδιέξοδα», επισημαίνει ο ΣΕΒ, ο οποίος διαπιστώνει σειρά συγκλίσεων, αφού παρά τις όποιες «διαφορές» στο προτεινόμενο από τον καθένα μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής «ο αναπτυξιακός στόχος είναι κοινός, τα μέσα διαφέρουν».
Φαίνεται τελικά ότι εκείνο που μένει για τη ΝΔ είναι η  δοκιμασμένη τακτική του «ώριμου φρούτου». Οι εργαζόμενοι όμως και η νεολαία δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να παγιδευτούν από τις αποπροσανατολιστικές κοκορομαχίες και τους καυγάδες κυβέρνησης - ΝΔ,  πρέπει να απορρίψουν πλαστά διλήμματα, να αποκαλύψουν ότι οι πολιτικές τους είναι όψεις του ίδιου νομίσματος και να οργανώσουν την αντίσταση και τον αγώνα τους  ενάντια σε αυτές τις πολιτικές.