Γρήγορη αναζήτηση

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΑΝΚΟΙΝΩΣΗ Μ-Λ ΚΚΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ Μ-Λ ΚΚΕ

  • Κάτω τα βάρβαρα μνημόνια, οι απειλές και τα τρομοκρατικά τελεσίγραφα των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων λακέδων τους.
  • Όχι στο νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, τους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα ενός ναρκοθετημένου δημοψηφίσματος
  • Αποχή από το δημοψήφισμα
  • Πανεργατικός, παλλαϊκός αγώνας για την ανατροπή των μνημονίων καταλήστευσης του λαού και υποδούλωσης της χώρας
  • Για μια Ελλάδα Ειρηνική, Δημοκρατική, Ανεξάρτητη και Σοσιαλιστική

Αφού, επί πέντε μήνες, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εφάρμοσε απαρέγκλιτα το μνημόνιο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, με όλα τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που περιέχει, και ενώ προετοίμασε και υπέβαλε, πριν λίγες μέρες, στα ξένα αφεντικά ένα σχέδιο συμφωνίας που περιείχε ένα πακέτο αντιλαϊκών μέτρων ύψους 8 δις ευρώ, αποφάσισε τη διενέργεια δημοψηφίσματος καλώντας το λαό να καταψηφίσει την πρόταση των «εταίρων» της που περιείχε ακόμα πιο σκληρά και βάρβαρα μέτρα, αποδοκιμάζοντας όψιμα τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφά τους.

Η κυβέρνηση συγκαλύπτει και δε θέτει σε δημοψήφισμα τη δική της πρόταση-μνημόνιο 47 σελίδων, αλλά την πρόταση των δανειστών. Επισείοντας τους ιμπεριαλιστικούς εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα, καταφεύγοντας σε μια απατηλή δημαγωγία ότι το δημοψήφισμα είναι επιλογή «ελπίδας, αξιοπρέπειας και δημοκρατίας», ασκεί το δικό της εκβιασμό απέναντι στον ελληνικό λαό, προκειμένου να αποσπάσει τη λαϊκή συγκατάθεση για την αποδοχή της δικής της πρότασης και να ντύσει με αριστερό περιτύλιγμα τη δεξιά πολιτική της.
Οι τρέχουσες εξελίξεις και η σκληρή πραγματικότητα κατέδειξαν το αδιέξοδο και τη χρεοκοπία της απατηλής προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ και διέλυσαν όλα τα ρεφορμιστικά ιδεολογήματα, τις πλάνες και αυταπάτες που καλλιέργησε πλατιά στο λαό, ιδιαίτερα τους τελευταίους πέντε μήνες. Δεν μπορεί να υπάρξει «έντιμος, αμοιβαία επωφελής, συμβιβασμός» με τους ιμπεριαλιστές δυνάστες του λαού και της χώρας. Δεν καταργούνται τα μνημόνια σε συνεργασία με αυτούς που τα επέβαλαν. Τα μνημόνια της λεηλασίας και της υποδούλωσης της χώρας και του λαού είναι εδώ, ενεργά και άθικτα. Δεν μπορούν να είναι «ισότιμοι συνομιλητές» και να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ επικυρίαρχων και υποτελών.
Η «ιστορική στροφή» και η «ριζοσπαστική τομή» προϋποθέτουν τη ρήξη με τον ιμπεριαλισμό και το καθεστώς της υποτέλειας και όχι την αποδοχή τους. Δεν μπορεί να υπάρξει «εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή» με τους εκμεταλλευτές και καταπιεστές του ελληνικού λαού, τη ντόπια οικονομική ολιγαρχία. Όταν οι ιμπεριαλιστές και η ντόπια μεγαλοαστική τάξη μιλούν για τη σωτηρία της χώρας εννοούν τη σωτηρία των συμφερόντων τους, που τα επιβάλλουν με την καθυπόταξη και την καταλήστευση της χώρας, με τη λεηλασία του λαού.
Πέντε μήνες ήταν αρκετοί για να δείξουν πως όποιος ισχυρίζεται, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα εφαρμόσει, μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, μια αριστερή, φιλολαϊκή πολιτική, αυτός λέει ψέματα και εξαπατά το λαό, συγκαλύπτει και εξωραΐζει τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ και παραδίδει τον εργαζόμενο λαό αφοπλισμένο στους δυνάστες και εκμεταλλευτές του.
Τώρα, μετά την άρνηση των ιμπεριαλιστών της ΕΕ για παράταση του τρέχοντος προγράμματος -που εκλιπαρούσε η κυβέρνηση για την «ήρεμη» διεξαγωγή του δημοψηφίσματος-, θα κορυφωθούν οι ιμπεριαλιστικοί εκβιασμοί, οι απειλές και τα τρομοκρατικά τελεσίγραφα περί grexit, κλείσιμο των τραπεζών και χρεοκοπία. Ήδη, οι ντόπιοι λακέδες και τα φερέφωνα των δανειστών, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι, έχουν πιάσει δουλειά, υφαίνοντας καταστροφικά σενάρια και απαιτώντας από το λαό να συνταχθεί με το «ναι» σε μια ολέθρια γι αυτόν συμφωνία.
Αν, με τον τρόπο που διατυπώνεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος από την κυβέρνηση, είναι σαφές το τι σημαίνει το «ναι» και πόσο ολέθριες θα είναι οι μακροχρόνιες συνέπειές του για το λαό και το κίνημα, αν κυριαρχήσει, δεν είναι λιγότερο ευδιάκριτο το περιεχόμενο του «όχι» από τη σκοπιά της κυβέρνησης.
Όπως υποστήριξαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη το δημοψήφισμα είναι «μέρος της διαπραγμάτευσης» και ένα «όχι» στην πρόταση των δανειστών θα αποτελέσει ένα «ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί» για τη συνέχεια. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι ένα «όχι» αποτελεί όχι σε ένα νέο μνημόνιο, ότι οδηγεί σε ρήξη με την ΕΕ και την πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας. Αντίθετα, στη συζήτηση για το δημοψήφισμα στη Βουλή, οι εισηγητές του «ναι» διαγκωνίζονταν με αυτούς του «όχι» για το ποιος είναι ο πιο μεγάλος υμνητής και εγγυητής της ΕΕ και του ευρώ, με τους τελευταίους να ορκίζονται για την προσήλωσή τους στην ευρωπαϊκή συνέχεια και προοπτική.
Γίνεται φανερό ότι, μέχρι την Τρίτη που λήγει το υπάρχον πρόγραμμα, παράλληλα με το φούντωμα των καταστροφικών σεναρίων, θα υπάρξουν –θεσμικά ή άτυπα- διεργασίες με στόχο την αναπροσαρμογή και, εκ νέου, παρουσίαση μιας μνημονιακής συμφωνίας που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση τροποποίηση του περιεχομένου του δημοψηφίσματος και μετατόπιση από το «όχι» στο «ναι» στην ενδεχόμενη συμφωνία με τους «εταίρους» της. Σε κάθε περίπτωση, το όποιο δημοψήφισμα έχει σκοπό να προσφέρει στην κυβέρνηση την απαραίτητη νομιμοποίηση ώστε, επικαλούμενη τη «νέα λαϊκή εντολή», να περάσει από τη Βουλή μια νέα αντιλαϊκή συμφωνία, χωρίς να αποκλείεται μια μετάθεση ή και ματαίωσή του.
Με το λαό ευάλωτο σε κάθε είδους πιέσεις και εκβιασμούς, με το κίνημα και τα συνδικάτα σε κατάσταση αφοπλισμού και αδράνειας από τις ολέθριες αυταπάτες που σκόρπισε ο ΣΥΡΙΖΑ, η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος δε μπορεί να εμφανίζεται σα σωτηρία του λαού, από τους νέους επίδοξους σωτήρες του.
Ούτε από την κάλπικη διαπραγμάτευση ούτε από ένα ναρκοθετημένο δημοψήφισμα μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε λύση για το λαό και τα μεγάλα προβλήματα που τον ταλανίζουν. Οι εκλογές και τα δημοψηφίσματα δεν μπορούν να σώσουν κανένα λαό. Καμιά διέξοδος δεν μπορεί να προκύψει για το λαό χωρίς τον ίδιο το λαό και τους αγώνες του.
Κανένας πολιτικός εκβιασμός από τους ιμπεριαλιστές δυνάστες και τα ντόπια όργανά τους και καμιά κάλπικη ή πραγματική απειλή περί Grexit και χρεοκοπίας δεν πρέπει να υποστείλει τον αγώνα του λαού μας για την ανατροπή των μνημονίων υποδούλωσης, την απόκρουση των αντεργατικών μέτρων, την απαλλαγή του από τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας.
Ο λαός πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του, να δυναμώσει την πάλη του για να αποκρούσει τις επιθέσεις και τα τελεσίγραφα των ιμπεριαλιστών, για την ανατροπή των αντεργατικών μέτρων που πέρασαν και την αντίκρουση αυτών που έρχονται, τη σταθερή διεκδίκηση και επανακατάκτηση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων που καταργήθηκαν, σε σύνδεση με τα γενικότερα αιτήματα πάλης για την έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και το γκρέμισμα του καθεστώτος της ντόπιας πλουτοκρατικής ολιγαρχίας.
Κυριακή, 28 Ιούνη 2015