Γρήγορη αναζήτηση

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

7ο Συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ: 27-28 Απρίλη.

 

Με αγωνιστικό παλμό μπροστά στο 7ο Συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ



Μετά από τον πλούσιο προσυνεδριακό διάλογο, τις πολιτικές εκδηλώσεις, τις ανοιχτές συζητήσεις, τις συνεδριάσεις και τις πλατιές συσκέψεις πάνω στις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής των τελευταίων δύο μηνών, το 7ο Συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ μπαίνει στην τελική του ευθεία. Μια βδομάδα πριν την έναρξή του, και ενώ όλες οι κομματικές οργανώσεις του Μ-Λ ΚΚΕ και της νεολαίας Πορεία σε όλη τη χώρα πραγματοποιούν τις τελευταίες τους εξορμήσεις με την αφίσα για το 7ο Συνέδριο, τις εκδηλώσεις και τις συνεδριάσεις τους, αποτελεί κοινή εκτίμηση σε όλη την κομματική κλίμακα πως ο προσυνεδριακός διάλογος υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμος και πλούσιος, πως το 7ο Συνέδριο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για το κόμμα μας, για να ανταποκριθεί στους πολιτικούς στόχους και τα καθήκοντα που θέτουν οι Θέσεις της ΚΕ.

Το περασμένο διάστημα, οι κομματικές οργανώσεις του Μ-Λ ΚΚΕ από το Λασίθι μέχρι τη Θεσσαλονίκη και τη Βέροια, από τον Υμηττό και το Χολαργό μέχρι τα Γιάννενα και την Ηγουμενίτσα πραγματοποίησαν εκδηλώσεις παρουσίασης των Θέσεων της ΚΕ για το 7ο Συνέδριο, στις οποίες παρευρέθηκαν πολλοί συναγωνιστές και φίλοι του κόμματος. Αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποίησε και η νεολαία Πορεία στο Σήμα. Ο κύκλος των εκδηλώσεων μπροστά στο Συνέδριο κλείνει αυτή την εβδομάδα με τις εκδηλώσεις της ΚΟ Ικαρίας στο Καραβόσταμο σήμερα Σάββατο 20/4, της ΚΟ Ηρακλείου στο ΕΚ Ηρακλείου τη Δευτέρα 22/4 και της ΚΟ Κέρκυρας στην Κέρκυρα την Τετάρτη 24/4.

Ταυτόχρονα, οι Θέσεις της ΚΕ συζητήθηκαν σε πλατιές συσκέψεις και συζητήσεις των κομματικών οργανώσεων με έναν ευρύτερο κύκλο συναγωνιστών και φίλων με τους οποίους το Μ-Λ ΚΚΕ συμπορεύεται στα μέτωπα των λαϊκών αγώνων, στο εργατικό-λαϊκό κίνημα και στο κίνημα της νεολαίας. Όλη αυτή την προσυνεδριακή περίοδο, σε όλες τις οργανώσεις του κόμματος και της νεολαίας πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις με αντικείμενο τις Θέσεις της ΚΕ για το 7ο Συνέδριο, πάνω στις οποίες κατατέθηκαν οι απόψεις, οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις των συντρόφων. Συνολικά αντιμετωπισμένη, όλη η πλατιά εσωκομματική συζήτηση που διεξήχθη το τελευταίο διάστημα, πιστοποιεί το επίπεδο της υψηλής ιδεολογικοπολιτικής ενότητας που έχει κατακτήσει το Μ-Λ ΚΚΕ, καθώς και την αποφασιστικότητα να βαδίσουμε μπροστά, ξεπερνώντας αδυναμίες και προωθώντας μέσα στη ζωή και την πάλη τους σκοπούς μας.

Το 7ο Συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ διεξάγεται σε μια περίοδο που η απότομη κλιμάκωση και όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ από τη μία και Κίνα-Ρωσία από την άλλη για την αναδιανομή των σφαιρών επιρροής, καθώς και οι απειλές των γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων και οι πυρηνικοί αλληλοεκβιασμοί καθιστούν όλο και πιο σκοτεινό τον διεθνή ορίζοντα. Μετά και από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις επιθετικές ενέργειες του φασιστικού κράτους του Ισραήλ, το πολεμικό μέτωπο στην περιοχή απειλείται με γενικευμένη σύρραξη και περαιτέρω εμπλοκή των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή, ο μαρτυρικός λαός της Παλαιστίνης, πάνω από έξι μήνες τώρα, βιώνει μια ανηλεή και πρωτοφανή σε φρίκη επίθεση από τους ισραηλινούς σιωνιστές, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 34.000 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους μικρά παιδιά, γυναίκες και αμάχους, ενώ πάνω από 77.000 έχουν τραυματιστεί, με αρκετούς από αυτούς να έχουν μείνει ανάπηροι. Παράλληλα, ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και βρίσκεται μπροστά σε νέα κλιμάκωση.

Το 7ο Συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ καλείται να συζητήσει συγκεκριμένα και σε βάθος τις κρίσιμες και επικίνδυνες αυτές διεθνείς εξελίξεις. Να προβάλει τη γραμμή της υπεράσπισης της ειρήνης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Να καταγγείλει την επιθετικότητα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που ολοένα και αυξάνεται, ιδιαίτερα μπροστά στην απειλή διεμβόλισής του από τον κινέζικο ιμπεριαλισμό από την ηγεμονική του θέση στον πλανήτη. Να καταδικάσει τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το φασιστικό κράτος του Ισραήλ και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους του ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και να δηλώσει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στο δίκαιο και ηρωικό αγώνα των Παλαιστινίων. Να επεξεργαστεί μια πολιτική γραμμή που όχι μόνο θα αναλύει τα νέα γεωπολιτικά δεδομέ­να, τις τάσεις που διαμορφώνονται σε διεθνές επίπεδο, τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που οξύνονται και την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που βαθαίνει, αλλά θα εξοπλίζει το κόμμα και κάθε σύντροφο χωριστά για να ενισχυθεί ο αγώ­νας για τη συγ­κρότηση ενός πλα­­τιού αντιιμπε­ριαλιστικού-αντιπολεμικού μετώ­που ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τους πολέμους, τις πυρηνικές απειλές και το ξαναμοίρασμα του κό­σμου.

Το 7ο Συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ διεξάγεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί μια ακραία αντιλαϊκή πολιτική που διαρκώς φτωχοποιεί το λαό και την εργατική τάξη. Η ακρίβεια, η φτώχεια, η ανεργία διαρκώς οξύνονται, την ίδια στιγμή που οι μισθοί των εργαζομένων, μετά και από τις απατηλές «αυξήσεις» της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνουν πολύ πριν τελειώσει ο μήνας. Παράλληλα, τα αστικά κόμματα των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στηρίζουν στα βασικά της σημεία την κυβερνητική πολιτική, παλεύοντας να αποτελέσουν -ο καθένας ξεχωριστά- τους βασικούς εκφραστές μιας «κεντροαριστερής» διαχείρισης της ίδιας πολιτικής. Το ΚΚΕ, από την άλλη, μπροστά ιδιαίτερα στις ευρωεκλογές διαιρεί και κλείνει τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, όπως έκανε πρόσφατα με τον αγώνα του φοιτητικού και του αγροτικού κινήματος, σπέρνει εκλογικές και (ευρω)κοινοβουλευτικές αυταπάτες για να ψαρέψει ψήφους στα θολά νερά της απογοήτευσης που παρήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αρνείται τον αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία, υιοθετώντας θέσεις και αιτήματα του τροτσκισμού, όπως πιστοποιεί και το πρόσφατο σύνθημά του για «πανευρωπαϊκή αντεπίθεση», «για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού». Ταυτόχρονα, τα ακροδεξιά κόμματα -κοινοβουλευτικά και μη- στη βάση και της όξυνσης της πολιτικής του αυταρχισμού, της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας, των υποχωρήσεων απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και της αντιπροσφυγικής-αντιμεταναστευτικής πολιτικής και ρητορείας κυβέρνησης και ΕΕ, βρίσκουν το έδαφος για να χύνουν όλο και περισσότερο το ρατσιστικό, εθνικιστικό και φασιστικό τους δηλητήριο στο λαό και τη νεολαία.

Το 7ο Συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ καλείται να αναλύσει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, χαράσσοντας πρώτα απ’ όλα μια αγωνιστική γραμμή ανυποχώρητης αντίστασης και πάλης απέναντι στη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική. Να αναδείξει το πραγματικό πρόσωπο και τις αντιλαϊκές-αντεργατικές επιδιώξεις της κυβέρνησης της δεξιάς, τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, καθώς και τις αντίστοιχες συγκαλύψεις των σκανδάλων που αναδεικνύουν το βάθος της πολιτικής σήψης της ΝΔ. Να επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης των συλλογικών εργαλείων πάλης των εργαζομένων και της νεολαίας, των σωματείων και των συλλόγων. Να συζητήσει διεξοδικά πάνω στα μέτωπα πάλης του λαού, των εργαζομένων και της νεολαίας, με τις ζωντανές ανταποκρίσεις των μελών και των φίλων του κόμματος, με στόχο να προωθήσει με καλύτερους όρους και συγκεκριμένο τρόπο το στόχο της συγκρότητησης ενός παλλαϊκού-πανεργατικού μετώπου απέναντι στην αντιλαϊκή κυβερνητική λαίλαπα.

Το 7ο Συνέδριο καλείται να συζητήσει πάνω στα ιδεολογικοπολιτικά μέτωπα πάλης του Μ-Λ ΚΚΕ απέναντι στην ψευτοαριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και των πολιτικών του «δορυφόρων», απέναντι στο ρεβιζιονιστικό ΚΚΕ, απέναντι στο «αντικαπιταλιστικό ρεύμα», τα θολά «αντιδεξιά μέτωπα» (ΜέΡΑ25, ΛΑΕ κλπ) και απέναντι στα μικροαστικά, μηδενιστικά και ψευτοεξεγερτικά ιδεολογήματα και τις τυχοδιωκτικές και προβοκατόρικες πρακτικές της αναρχοαυτονομίας. Να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα για τη διάβρωση που επέφερε στο κίνημα η ρεβιζιονιστική και ρεφορμιστική κυριαρχία, για τη διαλυτική της επίδραση σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα, για την αναγκαιότητα υπέρβασής της και το δυνάμωμα μιας πραγματικά αριστερής πολιτικής, που θα δώσει διέξοδο και προοπτική στους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού.

Το Μ-Λ ΚΚΕ, ήδη από το 5ο Συνέδριό του το 2013, έθεσε με ιδιαίτερη έμφαση στα κείμενα και την εσωκομματική συζήτηση τα προβλήματα της οργανωτικής λειτουργίας και ανάπτυξης, της κομματικής οικοδόμησης και στρατολόγησης. Συζητώντας συγκεκριμένα, αναδεικνύοντας τις θετικές πλευρές της οργανωτικής δουλειάς, αλλά και τις αδυναμίες της, το 7ο Συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ καλείται να καταπιαστεί με τα κρίσιμα για το κόμμα μας οργανωτικά ζητήματα, με σκοπό να βελτιώσει όλες τις πλευρές της οργανωτικής του πολιτικής, από τις ΚΟΒ και τις συνεδριάσεις τους, μέχρι την πολιτικοσυνδικαλιστική δουλειά, τα έντυπα, τη διακίνηση του «Λαϊκού Δρόμου», τη λειτουργία των πολιτιστικών χώρων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα κ.ά. Και βέβαια, το κρίσιμο ζήτημα της οργανωτικής ανάπτυξης και της κομματικής στρατολόγησης, ακριβώς για να μπορέσει το Μ-Λ ΚΚΕ να προωθήσει με καλύτερους όρους τους στόχους και τους σκοπούς του.

Φέτος τον Οκτώβρη συμπληρώνονται 60 χρόνια από την ίδρυση του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος της Ελλάδας. Μπροστά στην επέτειο αυτή, το 7ο Συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ δεν καλείται μόνο να την τιμήσει και να σταθεί με περηφάνια μπροστά στην εξηντάχρονη αγωνιστική πορεία του κινήματός μας. Πολύ περισσότερο, το Μ-Λ ΚΚΕ και ιδιαίτερα οι νέοι σύντροφοι χρειάζεται να σταθούν πάνω στα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα, στη βάση και των αποφάσεων που πήρε το 6ο Συνέδριο για το θέμα αυτό, αποτιμώντας ιδιαίτερα τη θετική προσφορά του μ-λ κινήματος στον τόπο μας και αναδεικνύοντας ότι το κίνημα αυτό είναι εδώ, ζωντανό και μάχιμο, παρόν στις πολιτικές εξελίξεις και τους αγώνες του λαού μας.

Αποτιμώντας καταρχήν ιδιαίτερα θετικά όλη την προσυνεδριακή δουλειά και συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, μπορούμε να προχωρήσουμε προς το 7ο Συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ με τη σιγουριά πως το κόμμα μας θα βγει πιο ατσαλωμένο ιδεολογικά και πολιτικά, ενισχυμένο οργανωτικά, πιο συσπειρωμένο πάνω στις αποφάσεις που θα πάρει. Μπροστά στις κρίσιμες εξελίξεις στη χώρα μας και τον κόσμο, μπροστά στους νέους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού, το 7ο Συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα κομματικό σώμα που θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στο κόμμα μας να υπηρετήσει τη μεγάλη υπόθεση της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος, του αγώνα για Δουλειά-Ειρήνη-Δημοκρατία-Εθνική Ανεξαρτησία και Σοσιαλισμό.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος