Γρήγορη αναζήτηση

Κυριακή 5 Απριλίου 2020

ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΤΥΠΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΠΤΗΣ συέλεχος της νεολαίας ΠΟΡΕΙΑ)

 

 ΒΟΥΛΗ ΨΗΦΙΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου: Καθεστώς “έκτακτης ανάγκης” για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική

Τον τελευταίο καιρό του κορονοϊού, η κυβέρνηση επιβάλλει μια σειρά από μέτρα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου(ΠΝΠ). Σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος, ” σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου”. Μπορεί, με άλλα λόγια, η κυβέρνηση να νομοθετεί και να επιβάλλει μέτρα απ’ευθείας η ίδια, παρακάμπτοντας την συνήθη κοινοβουλευτική συζήτηση, διαδικασία και ψηφοφορία, αρκεί να επικαλείται τέτοιες συνθήκες.

 
Η κυβέρνηση της ΝΔ, στον ούτε έναν χρόνο διακυβέρνησης της, κατήργησε το άσυλο, χτύπησε τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, έφερε ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας στα Εξάρχεια, στο Κουκάκι και αλλού, χτύπησε τους κατοίκους της Λέσβου και της Χίου. Στις μέρες της, αστυνομικός έφτασε μέχρι και να οπλοφορεί μες στην ΑΣΟΕΕ. Η διακυβέρνηση της ΝΔ τώρα με ΠΝΠ  αποτελεί φυσική συνέχεια της όλης αντιδημοκρατικής πολιτικής της. Με πρόσχημα τις “έκτακτες συνθήκες” του κορονοϊού, παρακάμπτει εδώ και 20 μέρες…νόμιμα το κοινοβούλιο και ποιος ξέρει για πόσο ακόμα. Μας φέρνει στο νου τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, οπού και τότε λόγω των “εκτάκτων συνθηκών” της οικονομίας περνούσαν μια σειρά από μέτρα με ΠΝΠ, με κορυφαίο το κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013. Το (αστικό) κοινοβούλιο, το οποίο κατά τα άλλα εκθειάζει η ΝΔ και όλα τα παπαγαλάκια του αστικού συστήματος σαν το “ναό της δημοκρατίας” με μεγάλη ευκολία τώρα το παρακάμπτει, για να μην πούμε ότι το καταργεί για μια ολόκληρη περίοδο. Η ντόπια ολιγαρχία θέλει με αφορμή το κορονοϊό να επιβάλλει τα αντεργατικά της σχέδια και γι’αυτό θεωρεί (χρονοβόρο) εμπόδιο ακόμα και τη συνήθη κοινοβουλευτική διαδικασία, δηλαδή την συζήτηση και την ψήφιση ενός νομοσχεδίου. Γι’αυτό τώρα η ΝΔ επιστρατεύει τις ΠΝΠ. Και για του λόγου το αληθές, δεν είδαμε καμιά ΠΝΠ να επιβάλλει πχ την πρόσληψη 30.000 μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, ούτε τη δημιουργία νέων ΜΕΘ. Είδαμε όμως τα εξής:

Με βάση το άρθρο 4 της ΠΝΠ στις 11/3, οι εργοδότες δεν υποχρεούνται να ανεβάζουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τις αλλαγές στα ωράρια εργασίας, την οργάνωση του χρόνου εργασίας, την υπερεργασία και την υπερωριακή απασχόληση. Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αναστέλλεται, οπότε νόμιμα πλέον οι εργοδότες μπορούν να αυθαιρετούν, να αλλάζουν ωράρια, να αναγκάζουν τους εργαζόμενους σε υπερωρίες και μάλιστα απλήρωτες κ.α.

Με βάση το άρθρο 9 της ΠΝΠ στις 20/3, δίνεται η δυνατότητα σε 600.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, που απασχολούν 1.200.000 μισθωτούς, να δουλέψουν μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη(!) με «προσωπικό  ασφαλούς λειτουργίας ». Το καθεστώς «ασφαλούς λειτουργίας» σημαίνει καθιέρωση εκ περιτροπής απασχόλησης για τουλάχιστον 6 μήνες για το 50% του προσωπικού. Σημαίνει μείωση του χρόνου μηνιαίας απασχόλησης στις δύο εβδομάδες και αντίστοιχη μείωση του μισθού των κατά 50%!

Με βάση το άρθρο 11 της ίδιας ΠΝΠ, δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, να πάψουν δηλαδή, να τους πληρώνουν. Το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας πιάνει περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους που δουλεύουν σε 440.000 επιχειρήσεις.
Με βάση το άρθρο 12 της ίδιας ΠΝΠ, αναστέλλεται η απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας.
Απέναντι στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης της ΝΔ και στα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα, ο λαός πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του. Να παλέψει για να μην περάσει, με δικαιολογία τον κορονοϊό, η κατάργηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του, στην εργασία, στον μισθό, στο μεροκάματο. Για να μην περάσει η περιστολή του δικαιώματος στην απεργία και συνολικά των δημοκρατικών του δικαιωμάτων. 
Γιώργος Ράπτης – Πορεία