Γρήγορη αναζήτηση

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ

 Το τελευταίο διάστημα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής επικρατεί μεγάλος αναβρασμός. Εκατομμύρια εργαζόμενοι, άνεργοι και νεολαίοι βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στα μέτρα λιτότητας και τρομοκρατίας που επιχειρούν να επιβάλουν οι κυβερνήσεις ανδρείκελα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη περιοχή.
Στην ανάρτηση που ακολουθεί ο ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ κάνει ένα σύντομο αφιέρωμα στους αγώνες του λαού της Χιλής που έχουν ξεσπάσει και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

303729-000_1lq9qa-960x640Πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους της Χιλής

Πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες διαδήλωσαν την Παρασκευή, στην πρωτεύουσα της Χιλής, το Σαντιάγο, απαιτώντας μια καλύτερη ζωή.
Οι πολίτες έκαναν πορεία μπροστά από το προεδρικό ανάκτορο, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Φώναζαν συνθήματα με τα οποία απαιτούσαν την παραίτηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να κατευνάσει το κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει και μία εβδομάδα στη χώρα, παρά τα κοινωνικά μέτρα που ανήγγειλε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. «Το πλήθος, χαρούμενο και ειρηνικό, έκανε πορεία για να απαιτήσει μια Χιλή πιο δίκαιη και αλληλέγγυα, πράγμα που ανοίγει μεγάλους δρόμους προς το μέλλον και την ελπίδα», ανέφερε ο Πινιέρα μέσω Twitter. «Λάβαμε όλοι μας το μήνυμα», συμπλήρωσε ο συντηρητικός πολυεκατομμυριούχος πρόεδρος.
Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις της τελευταίας εβδομάδας που κατέληξαν σε βίαια εισόδια κατά τα οποία δεκάδες καταστήματα αλλά και κυβερνητικά κτίρια λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν. Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λεωφορεία και κατέστρεψαν σταθμούς του μετρό και άλλες δημόσιες υποδομές. Από την άλλη 10.500 άνδρες του στρατού και της αστυνομίας αναπτύχθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, Σαντιάγο, ρίχνοντας δακρυγόνα και κάνοντας χρήση κανονιών νερού κατά των διαδηλωτών αλλά και πυροβολώντας εναντίον τους με πλαστικές σφαίρες.

Ήταν η πρώτη φορά που ο στρατός κατέβηκε στους δρόμους μετά τη δικτατορία Πινοσέτ, που ρίχνει ακόμα βαριά τη σκιά της πάνω από τη χώρα.
Οι διαδηλωτές απαιτούν να γυρίσουν «στους στρατώνες τους» οι άνδρες των ένοπλων δυνάμεων, που αναπτύχθηκαν στους δρόμους για πρώτη φορά μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990) και να ληφθούν μέτρα για να ξεπεραστούν τα κοινωνικά προβλήματα που οδήγησαν στη χειρότερη κρίση της τελευταίας τριακονταετίας στη Χιλή.
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν στη Χιλή, την κατέστησαν μία από τις πλουσιότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, με πληθωρισμό 2%, ποσοστό φτώχειας 8,6% και ανάπτυξη που φέτος αναμένεται να φτάσει το 2,5% του ΑΕΠ. Στα αλήθεια όμως η ευημερία αυτή είναι επίπλαστη, καθώς οι κοινωνικοί δείκτες μαρτυρούν τεράστιες ανισότητες.
Πολλές βασικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, από το νερό μέχρι τους αυτοκινητόδρομους, ακόμα και το ισχύον συνταξιοδοτικό σύστημα, ιδιωτικοποιήθηκαν.  Το 54,3% των εργαζομένων λαμβάνει μικτές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 440 ευρώ το μήνα. 
ΧΙΛΗΣτο μεταξύ, καμία πολιτική ηγεσία δεν έχει αγγίξει το λεγόμενο «ασφαλιστικό Πινοσέτ», που επιβλήθηκε στους Χιλιανούς το 1981 και τους κατατρέχει μέχρι και σήμερα (και το οποίο οραματίζεται η ΝΔ και για την Ελλάδα). Ήταν τότε που ο Πινοσέτ με αντιδημοκρατικές διαδικασίες επέβαλε στους εργαζόμενους της Χιλής το μέτρο της «υποχρεωτικής αποταμίευσης», που δεν ήταν άλλο από την εκχώρηση του 10% του μισθού τους σε συνταξιοδοτικά ταμεία τα οποία διαχειρίζονται 6 ιδιωτικές εταιρείες. Τα έξι ασφαλιστικά μονοπώλια είναι γνωστά στη Χιλή με το ακρωνύμιο «AFP» και εκμεταλλεύονται τις εισφορές των Χιλιανών, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη «τζογάροντας» με αυτές. Όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης οι άνδρες παίρνουν μόλις το 38% των ασφαλιστικών εισφορών που παρακρατήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου και οι γυναίκες το 33% επειδή το προσδόκιμο ζωής τους είναι μεγαλύτερο. Η σύνταξη που λαμβάνουν εξαρτάται μάλιστα όχι μόνο από τα ποσά που εξοικονομούν, αλλά και από τις διακυμάνσεις της αγοράς. Σύμφωνα με το «Ίδρυμα Σολ» που ειδικεύεται σε έρευνες στον τομέα εργασίας, το 90,75% των συνταξιούχων στη Χιλή λαμβάνει κάτω 233 από δολάρια σύνταξη τον μήνα, σχεδόν το μισό του κατώτατου μισθού δηλαδή.

Χιλή: «Έκρηξη» της λαϊκής οργής – Ο στρατός στους δρόμους – Στους 12 οι νεκροί – Ανυποχώρητοι οι διαδηλωτές!

Η Χιλή βρίσκεται «σε πόλεμο», δήλωσε την Κυριακή ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, η χώρα του οποίου συνταράσσεται τις τελευταίες ημέρες από τις λαϊκές κινητοποιήσεις.
Τρεις νεκροί σε ταραχές στο ΣαντιάγοΤους 12 έφτασαν οι νεκροί, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, με τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα να δηλώνει την Κυριακή ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο.
Το βράδυ της Δευτέρας υπέκυψε ένας νεαρός άνδρας, τον οποίο χτύπησε φορτηγό του στρατού, στη διάρκεια της καταστροφής των εγκαταστάσεων μιας εταιρείας, στο λιμάνι της πόλης Ταλκαουάνο, στα νότια της χώρας.
Η αρχική κινητοποίηση, κυρίως από μαθητές και φοιτητές λόγω της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό, πήρε τελείως άλλες διαστάσεις από την Παρασκευή. Εν μέσω λεηλασιών, εμπρησμών και οδομαχιών διαδηλωτών-αστυνομίας, χιλιάδες άνθρωποι, από συγκριτικά πιο πλούσιες αλλά και από φτωχές γειτονιές, βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για το αυξανόμενο κόστος ζωής και τις ανεπάρκειες των δημόσιων υπηρεσιών, την οργή που βράζει κάτω από την επιφάνεια σε μια από τις πλουσιότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, που επαινείται πάγια για το πόσο «ανοικτή» είναι η οικονομία της.
12 οι νεκροί στις συγκρούσεις που έφερε η κοινωνική κρίση στη Χιλή
Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών συγκαλεί ο Πινιέρα
Αντιμέτωπος με μία κοινωνική κρίση που ορισμένοι αναλυτές αποκαλούν τη σοβαρότερη μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στη Χιλή, ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα συγκαλεί σήμερα συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ώστε να καταρτιστεί ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο» και να τερματιστεί το κύμα διαδηλώσεων και ταραχών.
«Αύριο [σ.σ. σήμερα Τρίτη], θα συναντηθώ με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, για να εξερευνήσουμε και ελπίζω να προχωρήσουμε προς ένα κοινωνικό συμβόλαιο που θα μας επιτρέψει να φθάσουμε όλοι ενωμένοι, με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα, σε καλύτερες λύσεις στα προβλήματα που πλήττουν τους Χιλιανούς», είπε ο Πινιέρα σε διάγγελμά του, το βράδυ της Δευτέρας.
Στο μεταξύ, η Γερουσία της Χιλής ενέκρινε την απόφαση του προέδρου, με την οποία ακυρώθηκε η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό, μέτρο το οποίο επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή εντός ημερών.
«Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός εχθρού ισχυρού, αδυσώπητου, που δεν σέβεται τίποτε και κανέναν κι είναι έτοιμος να κάνει χρήση βίας και να εγκληματήσει χωρίς κανένα όριο», ισχυρίστηκε προκλητικά ο Πινιέρα βγάζοντας όλο το ταξικό μίσος του εναντίον των λαϊκών  στρωμάτων που βρίσκονται στους δρόμους.  Οι δηλώσεις Πινιέρα έγιναν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του από το αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων στο Σαντιάγο!!!
Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν τη Δευτέρα, σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες στο Σαντιάγο, καθώς πολλά υποκαταστήματα αλυσίδων πιστωτικών ιδρυμάτων και καταστημάτων λιανικής παρέμειναν κλειστά. Περίπου δύο εκατομμύρια μαθητές δεν έκαναν μάθημα, καθώς τα περισσότερα σχολεία δε λειτούργησαν, κάτι που αναμένεται να συμβεί και σήμερα. Αρκετά πανεπιστήμια επίσης, ανέστειλαν τη λειτουργία τους.
Ο υπουργός Εσωτερικών Αντρές Τσάντγουικ απέδωσε την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε περισσότερες πόλεις στην «κλιμάκωση της βίας και των βανδαλισμών», δύο εβδομάδες αφότου άρχισαν οι διαδηλώσεις, που αρχικά είχαν αφορμή την αύξηση των τιμών του εισιτηρίου του μετρό.
Ο Τσάντγουικ έκανε λόγο για 70 «σοβαρά επεισόδια βίας» χθες, ανάμεσά τους 40 εφόδους σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις, ενώ διαβεβαίωσε πως στο Σαντιάγο έχουν αναπτυχθεί 10.500 αστυνομικοί και στρατιωτικοί και θα δοθεί διαταγή να κινητοποιηθούν περισσότερες δυνάμεις εάν απαιτηθεί!
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στο Σαντιάγο θα επεκταθεί στην Αντοφαγκάστα, στη Βαλπαραΐσο, στη Βαλδίβια, στην Τσιζάν, στην Τάλκα, στην Τεμούκο και στην Πούντα Αρένας, είπε ακόμη ο χιλιανός υπουργός Εσωτερικών.
Από την εποχή Πινοσέτ έχει να βγει ο στρατός στους δρόμους
Η ανάπτυξη του στρατού στους δρόμους είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο μετά το τέλος της δικτατορίας του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).
Ως το απόγευμα της Κυριακής, σύμφωνα με εισαγγελείς, είχαν ασκηθεί διώξεις σε 1.462 συλληφθέντες για τις χθεσινές διαδηλώσεις, 614 στο Σαντιάγο. Προχθές Σάββατο, αναφέρθηκαν 179 συλλήψεις στην πρωτεύουσα.
Επικαλούμενο πληροφορίες που έδωσαν τοπικοί αξιωματούχοι — αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση του Πινιέρα — το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μετέδωσε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα ότι οι νεκροί στις ταραχές του Σαββατοκύριακου είναι τουλάχιστον δέκα, ανάμεσά τους ένας υπήκοος Περού και ένας υπήκοος Ισημερινού, και ότι τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πυρκαγιών σε πολυκαταστήματα.
Αυτό που εκτυλίσσεται στη Χιλή «δεν είναι απλά μια διαδήλωση για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στο μετρό, είναι ένα ξέσπασμα για τα χρόνια καταπίεσης που έπληξαν κυρίως τους φτωχότερους»,
σχολίασε η Καρίνα Σεπούλβεδα, φοιτήτρια ανθρωπολογίας, καθώς συμμετείχε σε μια από τις κινητοποιήσεις χτυπώντας μια ξύλινη κουτάλα σε ένα τηγάνι.
«Η οφθαλμαπάτη της υποδειγματικής Χιλής τέλειωσε. Οι χαμηλοί μισθοί, η έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης και οι συντάξεις πείνας έχουν φθάσει τον κόσμο στα όριά του», πρόσθεσε, λίγα λεπτά πριν βρεθεί μέσα σ’ ένα νέφος από δακρυγόνα.



46 χρόνια μετά στη Χιλή… η Ιστορία δεν τελειώνει ποτέ μέχρι να φέρουμε στη Γη το Βασίλειο της Ελευθερίας, της Ειρήνης και της Ισότητας…

Να το θυμάστε, πολύ πιο σύντομα από ότι νομίζετε, οι μεγάλες λεωφόροι θα είναι πάλι ανοικτές και από αυτές θα διαβεί ο Ελεύθερος Άνθρωπος για να κτίσει μια καλύτερη κοινωνία…