Γρήγορη αναζήτηση

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (Αναδημοσίευσυ απ' την εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος)

απεργία-poreia-750x500

«Άνθρακες ο θησαυρός» για τη φοροελάφρυνση» στα λαϊκά νοικοκυριά – Σοβαρά φοροκίνητρα για τους «επενδυτές»

 Η κυβέρνηση εξακολουθεί να προβάλλει εμφαντικά το θέμα της «ανάπτυξης για όλους». Βρισκόμενος στη Ν.Υόρκη ο πρωθυπουργός προς άγραν «επενδυτών», χρησιμοποίησε σωρηδόν και ανεπιφυλάκτως την αγοραία προσφώνηση του «Πάρτε κόσμε!», προκειμένου να πείσει όσους πιστούς κερδοσκόπους να προσέλθουν στη χώρα των ευκαιριών, όπου προσφέρονται δωρεάν γη και ύδωρ. (Για το «αναπτυξιακό» Ν/σ δες σχετικά άρθρα στο Λ.Δ. Νο 387/21.09.2019).
Παράλληλα, ολοκληρώνεται η διαδικασία κατάρτισης του νέου φορολογικού Ν/σ μέχρι τα τέλη Οκτώβρη (δεν είναι ακόμα βέβαιο αν θα συμπεριληφθεί στο «αναπτυξιακό»), στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι πρωθυπουργικές παροχολογίες του 1,2 δις € (με βεβαιότατα ισοδύναμα μέτρα) της Θεσσαλονίκης, οι αλλαγές στον φορολογικό Κώδικα, οι παρεμβάσεις για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το νέο πλαίσιο παροχών σε είδος, οι διατάξεις για τη φορολογική κατοικία και οι νέες τακτικές ελέγχου. Τα βασικά σημεία των «φοροελαφρύνσεων» που αφορούν στα εργατολαϊκά νοικοκυριά, περιλαμβάνουν:

1) Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων, των «κατ’ επάγγελμα» αγροτών και των αυτοαπασχολουμένων, δηλαδή των φορολογουμένων που ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες. Πρόκειται για ασήμαντες μειώσεις, σε σχέση με τις προϋποθέσεις που μπαίνουν.
2) Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2020 ή το 2021. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως η αναπροσαρμογή των «αντικειμενικών τιμών» των ακινήτων, θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τον ΕΝΦΙΑ, μηδενίζοντας ουσιαστικά την προαναγγελλόμενη μείωση.
3) Μέτρα για την ενίσχυση των e-συναλλαγών. Πρόκειται για νέα κυβερνητική παγίδα, εφόσον η τόνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, (δηλ. η αύξηση του ελάχιστου ποσοστού της ετήσιας δαπάνης για κατανάλωση με «πλαστικό χρήμα»), προκειμένου να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ το υπόλοιπο ποσό (αυτό που δεν θα καλύπτεται με «πλαστικό χρήμα») θα φορολογείται με τον συντελεστή του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος.
4) Αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης που αφορά στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Παρά τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις των δόσεων, πάνω από 4 εκατ. άνθρωποι εξακολουθούν να χρωστούν στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Αιτία, η προϊούσα φτώχεια που πλήττει ή θα πλήξει το 65% του λαού μας.
Παρά το «μπούγιο» των «φοροελαφρύνσεων», σύμφωνα με τον Χρ.Σταϊκούρα, ειδικά για το 2020 το Ν/σ θα προβλέπει ρυθμίσεις συνολικού δημοσιονομικού κόστους όχι μεγαλύτερου των 800-900 εκατ. €. Ένα μέρος του κονδυλίου αυτού (γύρω στα 300 εκατ. €) θα κατευθυνθεί σε ουσιαστικές «φοροελαφρύνσεις» των λαϊκών νοικοκυριών. Δηλαδή οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, οι οποίες θα καθορίζουν τις «φοροελαφρύνσεις» που θα ισχύσουν το 2020, παρά τις μεγαλοστομίες Μητσοτάκη, θα είναι προσαρμοσμένες στα σχετικά περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια του κρατικού Προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Αν λάβει κανείς υπόψη πως κάθε χρόνο υποβάλλονται γύρω στις 5 με 5,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις, η ετήσια «λαϊκή φοροελάφρυνση» είναι αμελητέα μεσοσταθμικά δηλαδή 60 ευρώ το χρόνο. Τουτέστιν «άνθρακες ο θησαυρός»!
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όσους σκοπεύουν να «επενδύσουν». Γι’ αυτούς υπάρχουν ουσιαστικά φοροκίνητρα και ευνοϊκές ρυθμίσεις, όπως:
1) Σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% και το 13% στο 22% και στο 11% το αργότερο έως το 2023.
2) Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, δηλαδή για τις Ανώνυμες Εταιρείες, τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, τις Ομόρρυθμες, τις Ετερόρρυθμες Εταιρείες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα.
3) Μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Το μέτρο θα ισχύσει από τη χρήση του 2019.
4) Βελτίωση της διάταξης που προβλέπει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα είδη διατροφής και την εστίαση, ώστε για όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις τροφίμων και ποτών να ισχύει ο μειωμένος συντελεστής 13%.
5) Απλούστευση και απλοποίηση του φορολογικού κώδικα.
6) Συγκέντρωση των διάσπαρτων επενδυτικών κινήτρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της αγοράς ακινήτων.
7) Δημιουργία συνθηκών ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.
8) Αποσαφήνιση της έννοιας της φορολογικής κατοικίας για προσέλκυση αλλοδαπών και αγορά κατοικίας.
9) Παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις ώστε να ενισχύουν τους εργαζόμενους με αποδοχές σε είδος.
10) Καθιέρωση υπεραποσβέσεων με στόχο να αυξηθούν εμπροσθοβαρώς οι επενδύσεις και η απασχόληση.
Επιπλέον, είναι σχεδόν έτοιμο το κυβερνητικό αντιλαϊκό οπλοστάσιο με όλο το νομικό πλαίσιο (ηλεκτρονική πλατφόρμα) για την κλιμάκωση των εκβιασμών, πλειστηριασμών και κατασχέσεων απέναντι στη λαϊκή κατοικία, αλλά και για το ξεπούλημα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων σε ξένα funds.
★★★
Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι τα λαϊκά εισοδήματα θα στραγγιστούν μέχρις αίματος στην προσπάθεια της ντόπιας ολιγαρχίας να βγει από την κρίση και να δώσει δείγματα υπακοής, εθελοδουλείας και υποτέλειας στα ξένα αφεντικά Ε.Ε και ΗΠΑ.
Θυμίζουμε επίσης πως η παραγωγική βάση της χώρας σκόπιμα έχει απαξιωθεί και κατά συνέπεια η ύφεση μόνο με ενέσιμα κεφάλαια μπορεί να ανακοπεί, εκτός και αν κανείς προσδοκά την πραγματική ανάπτυξη από τον παρασιτικό τριτογενή τομέα…
Ωστόσο, εκείνο που έρχεται σαν πικρή διαπίστωση, είναι το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός έχει ήδη μπει στο μάτι του κυκλώνα o οποίος απειλεί με οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση εκατομμύρια εργαζομένων, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή χαραμάδα εξόδου, πέραν από τους αγώνες των ίδιων των εργαζομένων με μπροστάρη την εργατική τάξη και το κόμμα της. Κι αυτό θα πρέπει να ιδωθεί πολύ σοβαρά…