Γρήγορη αναζήτηση

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΠΑΡΕΡΜΒΑΣΕΙΣ

Νατοϊκή θάλασσα το Αιγαίο - Η κυβέρνηση βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς



Ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καπηλεύτηκε τον αντιμνημονιακό αγώνα του ελληνικού λαού και τον πόθο του για εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια, για να αναρριχηθεί στην εξουσία, έδεσε με ακόμη βαρύτερα δεσμά τη χώρα στο άρμα των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. 

Και δεν είναι μόνο η υπογραφή του 3ου μνημονίου, αλλά και η εκχώρηση της κυριαρχίας και της διαφύλαξης των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, με την πρόσκληση της νατοϊκής αρμάδας στο Αιγαίο, στο όνομα τάχα του περιορισμού των προσφυγικών ροών. Σαν θεματοφύλακα της αντιδραστικής σύμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση της χώρας με το ΝΑΤΟ και τον προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, είναι χαρακτηριστικές οι οβιδιακές μεταμορφώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Στους προγραμματικούς στόχους της πολιτικής απόφασης του ιδρυτικού του συνεδρίου το 2013, για να μην πάμε πιο πίσω, όταν ακόμη βρίσκονταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, αναφέρονταν χαρακτηριστικά: “Προωθούμε την ένταξη στο διεθνές γίγνεσθαι της χώρας μας μέσω μιας ανεξάρτητης, πολυδιάστατης και φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής, που θα εδράζεται στην ισότιμη συνεργασία, στην εθνική ανεξαρτησία και στην προστασία της εδαφικής μας ακεραιότητας... Οι δεσμοί φιλίας και καλής γειτονίας με όλες ανεξαιρέτως τις χώρες, στη βάση του σεβασμού των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και οι εγκάρδιες σχέσεις με τα προοδευτικά κινήματα και τις προοδευτικές κυβερνήσεις παντού στον κόσμο, μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας απέναντι στην εξαιρετικά επισφαλή παγκόσμια κατάσταση αλλά και φιλειρηνική ενεργό παρέμβαση στις διεθνείς εντάσεις που αναπτύσσονται....η απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ, η κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων, η αποτροπή της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ και η εφαρμογή της αρχής «κανείς Έλληνας στρατιώτης σε πολεμικά μέτωπα έξω από τα σύνορα της χώρας» συνιστούν άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής. Ο αγώνας για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό διατηρεί για τον ΣΥΡΙΖΑ την προτεραιότητά του και συνδέεται στενά με τους αγώνες για τη δημοκρατία.”
Η θέση αυτή θεωρητικά ισχύει, αλλά πλέον μόνο στα χαρτιά, αφού δεν αναιρέθηκε στο 2ο συνέδριο του 2016, ενώ και οι θέσεις του 1ου συνεδρίου είναι αναρτημένες στην κομματική ιστοσελίδα του κυβερνώ­ντος κόμματος.
Από τις θέσεις αυτές και τις αντίστοιχες δηλώσεις στελεχών που κινούνταν σε αυτή την κατεύθυνση, όπως η δήλωση Δρίτσα στη Βουλή το 2014, που σήκωσε μεγάλο ντόρο, για αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, με αναφορά μάλιστα στη θέση του συνεδρίου που προαναφέραμε, όσο και του  Τσίπρα στην περίφημη συνέντευξη στη ΔΕΘ ότι “το ΝΑΤΟ δεν έχει λόγο ύπαρξης...είναι θέση αρχής, η αξιακή μας θέση δεν αλλάζει”, κύλισε πολύ νερό.
Από τις κάλπικες αντι-Νατοϊκές κορώνες, η “δεύτερη κυβέρνηση της αριστεράς” έφτασε να προσκαλεί το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μετατρέποντάς το σε μια νατοϊκή θάλασσα, να εκχωρεί τα λιμάνια στις νατοϊκές αρμάδες, η υπό “κατάργηση” βάση της Σούδας να αποτελεί κομβικό κέντρο για τις επιχειρήσεις των αμερικανο-νατοϊκών στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και να συνεχίζεται η στρατηγική συνεργασία, υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία στο νότο και τις Βουλγαρία, Ρουμανία  στα βόρεια.
Πλασάρει έτσι η κυβέρνηση τη χώρα στο παιχνίδι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, κραδαίνοντας τη γεωπολιτική της θέση, μετατρέποντάς την σε πιόνι των επικίνδυνων αμερικανο-νατοϊκών σχεδιασμών, στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Κοτζιά, διαφημίζει στη λυκοσυμμαχία τη χώρα ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή που περικλείει το τρίγωνο, που η μια του κορυφή ακουμπάει στην Ουκρανία, η δεύτερη στη Συρία και η τρίτη στη Λιβύη.
Παράλληλα ο άλλος κυβερνητικός εταίρος, πατριδοκάπηλος υπουργός Άμυνας Πά­νος Καμμένος, παρά τις εθνικιστικές του κορώνες, ακολουθεί πιστά τη διαχρονική πολιτική υποτέλειας της ντόπιας ολιγαρχίας, και τάζει στα αμερικάνικα αφεντικά νέες βάσεις στο Αιγαίο και ειδικότερα στην Κάρπαθο και προωθεί την εγκατάσταση βάσης Μη Επανδρωμένων αεροσκαφών των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο του Καστελίου, στο Ηρά­κλειο της Κρήτης.
Σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Real News αποκαλύπτεται ότι  βρέθηκε στις Βρυξέλλες με “μυστική αποστολή” και συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου, κατόπιν συνεννοήσεως με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, ζήτησε ότι σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας με την Τουρκία, το ΝΑΤΟ και η Frontex να αναλάβουν πλήρη ρόλο σε 24­ωρη βάση, με ενίσχυση των δυνάμεών τους, για να επιστρέφουν τους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία.
Για τον σκοπό αυτόν, επανέφερε το αίτημα να επεκταθεί η ΝΑΤΟϊκή αποστολή και στο νότιο Αιγαίο, όπου σήμερα δεν επιχειρεί, καθώς η Τουρκία θεωρεί τη συγκεκριμένη περιοχή “αποστρατικοποιημένη”.
Χαρακτηριστική τού πώς βλέπει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τη σχέση της χώρας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι και η τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανό-Ισραηλινής επιτροπής AIPAC (τον περασμένο Μάρτη), στην Ουάσιγκτον, όπου παρέστη στην παρουσίαση της μελέτης για τη στρατηγική σημασία της Βάσης της Σούδας, από το Ινστιτούτο Lexington.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μέλους του AIPAC, μίλησε για τη σημασία της βάσης της Σούδας, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη για το ΝΑΤΟ και τόνισε πως η Ελλάδα συνεργάζεται με τους συμμάχους χωρίς να κάνει παζάρια όπως η Τουρκία.
“Πρόκειται για ένα αεροπλανοφόρο που δεν μπορεί να βυθιστεί και οι σύμμαχοί μας μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν χωρίς να χρειάζεται να εμπλακούν σε τουρκικά παζάρια”.
Στα πλαίσια της ενεργότερης εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έγινε πρόσφατα (8-17 Δεκέμβρη) μεσαία αεροναυτική άσκηση “ΝΑΪΑΣ 16”  με την παρουσία μονάδων από Ελλάδα, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ και Τυνησία, καθώς και μονάδων των μόνιμων ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, SNMG2 (που υποτίθεται σκοπός της είναι η αποτροπή των προσφυγικών ροών) και SNMCMG2. Σκοπός της άσκησης ήταν η εξάσκηση σε διαδικασίες διαφόρων μορφών πολέμου, ναυτικής αποτροπής  και α­ντι­μετώπισης ασύμμετρων απειλών.
Το ΝΑΤΟ έχει τέσσερις μόνιμες ναυτικές αρμάδες, με τις δύο πλέον να επιχειρούν στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, επιτηρώντας τα ρώσικα πλοία που πλέουν προς την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία. Στην παρούσα φάση ρόλο ναυαρχίδας της  SNMCMG2 παίζει το πλοίο γενικής υποστήριξης του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού “ΑΛΙΑΚΜΩΝ”.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο υπουργός Άμυνας έκανε επίσκεψη στο αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», το οποίο επιχειρούσε νοτιοανατολικά της Κρή­της, συνοδευόμενο από ομάδα πλοίων, όπως το αντιτορπιλικό, με μεγάλη ισχύ πυρός, «USS MAHANN», το οποίο, μάλιστα, πρόσφατα ελλιμενίστηκε στον Πειραιά. Το αεροπλανοφόρο είναι ενταγμένο στη δύναμη του αμερικάνικου 6ου στόλου (ελέγχει Ευρώπη και Αφρική) και  πριν από λίγες μέ­ρες έκανε στην Ανατολική Μεσόγειο κοινές αεροναυτικές ασκήσεις με το γαλλικό αεροπλανοφόρο «FS Charles De Gaulle», στην ίδια περιοχή που επιχειρούσε και το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουσνέτσοφ», αμφότερα με τις δικές τους υποστηρικτικές ομάδες πλοίων.
Από το αεροπλανοφόρο ο Π. Καμμένος, συνοδευόμενος από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ, παρουσία του  Αμερικανού πρέσ­βη στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, διαβεβαίωσε για τη βούληση της κυβέρνησης να υποστηρίξει τους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Με ανάρτησή του στο tweeter ο Αμερικάνος πρέσβης ευχαρίστησε το αεροπλανοφόρο και τη βάση της Σούδας που φιλοξένησαν τον υπουργό Άμυνας και τους επιτελείς του, καθώς “σήμερα βαθαίνουν οι συμμαχικοί μας δεσμοί”, όπως “τουιτάρισε” χαρακτηριστικά.