Γρήγορη αναζήτηση

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Τουρκική εισβολή στο έδαφος της Συρίας πρόσχημα ο πόλεμος κατά του ISIS - στόχος το Κουρδικό Κίνημα

Στις 24 Αυγούστου, χερσαίες τουρκικές δυνάμεις πέ­ρασαν την τουρκο-συριακή μεθόριο, με προσχηματικό στόχο την εκδίωξη τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» από τη συριακή πόλη Τζαραμπλούς και την εκκαθάριση των συνόρων από τις δυνάμεις του ISIS. Η τουρκική εισβολή, με την αποκαλυπτική ονο­μασία «Ασπίδα του Ευφράτη», δεν κρύβει τον κεντρικό της στόχο να πλήξει το Κουρδικό Κίνημα, απομακρύνοντας την προοπτική της δημιουργίας ενιαίου κουρδικού θύλακα, του λεγόμενου Δυτικού Κουρδιστάν (γνωστό σαν Ροτζάβα) στα τουρκο-συριακά σύνορα. Η Άγκυρα, στρεφόμενη κατά των δυνάμεων YPG, που συμμετέχουν στις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF) (που τις θεωρεί «τρομοκρατικές» και «παρακλάδια του ΡΚΚ»), πλήττει ταυτόχρονα τους υποστηριχτές και εκπαιδευτές τους, από ΗΠΑ και Ευρώπη.
Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μπάιντεν, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο οποίος αμήχανα προσπάθησε από τη μια να περιορίσει τις τουρκικές αντιδράσεις: «Λυπάμαι που δεν κατάφερα να έρθω νωρίτερα, αμέσως μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία. Μακάρι ο Φετουλάχ Γκιουλέν να μη βρίσκονταν στη χώρα μας» και από την άλλη απολογητικά κάλεσε τους Κούρ­δους μαχητές της Συρίας να μην περάσουν δυτικά του Ευφράτη ποταμού, απειλώντας τους ότι θα χάσουν την αμερικανική υποστήριξη... Σε διαφορετικό μήκος κύματος το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σημείωσε ότι «οι ασυντόνιστες επιχειρήσεις και ελιγμοί στη βόρεια Συρία θα δώσουν στο "Ισλαμικό Κράτος" περισσότερο χώρο» και κάλεσε την Τουρκία και τις οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης να σταματήσουν να πολεμούν μεταξύ τους. Ενδεικτικός των «δυσκολιών» που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ ήταν ο τίτλος πρόσφατου άρθρου αμερικανικού περιοδικού:
«Επιτέλους η Τουρκία βομβαρδίζει τη Συρία, μόνο που χτυπά αυτούς που δεν θέλουν οι ΗΠΑ».
Από τη μεριά του ο Τούρκος πρωθυπουργός, Γιλντιρίμ, συναντώντας τον Μπάιντεν στην Άγκυρα (λίγο μετά την έναρξη της επέμβασης), τόνισε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να επιτρέψει στα σύνορά της τη δημιουργία «κουρδικής οντότητας». Πιο σαφής ήταν ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, που υποστήριξε πως οι τουρκικές δυνάμεις «εξασφάλισαν την Τζαραμπλούς» επιτυγχάνοντας τον ακόλουθο διπλό στόχο:«Πρώτον, εξασφάλιση των τουρκικών συνόρων και δεύτερον, οι Κούρδοι δεν θα είναι εκεί...».
Ρωσία και Ιράν αντέδρασαν στην τουρκική επέμβαση εκφράζοντας «βαθύτατη ανησυχία», καλώντας όμως κάθε δύναμη που θέλει να εναντιωθεί στο ΙΚ να έρθει σε συνεννόηση και συνεργασία με τη Δαμασκό. 
Η κυβέρνηση της Συρίας, κατάγγειλε την εισβολή σαν «κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό της, και υπογραμμίζοντας: «Όποια κι αν είναι η πλευρά που διεξάγει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας στο συριακό έδαφος, πρέπει να το κάνει σε συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση και τον συριακό στρατό που διεξάγει αυτήν τη μάχη εδώ και πέντε χρόνια (...) Η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν συνίσταται στην εκδίωξη του “Ισλαμικού Κράτους” και στην αντικατάστασή του από τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία».
Γαλλία και Γερμανία, τοποθετήθηκαν προφανώς συνεκτιμώντας και την εύθραυστη και αμφίβολη συμφωνία για το Προσφυγικό, ουσιαστικά υποστήριξαν την τουρκική εισβολή. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ερό,  τόνισε ότι: «Είναι καλό πράγμα που η Τουρκία εμπλέκεται ειλικρινά στη μάχη κατά του Νταές (ΙΚ), που την χτυπάει σκληρά. Είναι επίσης εύλογο ότι η Τουρκία διασφαλίζει την ασφάλεια των συνόρων της. Όμως προσοχή στην κλιμάκωση της βίας και στο ενδεχόμενο να μπει στον πειρασμό να διαπραγματευθεί στη Συρία ένα μέρος του κουρδικού ζητήματος». Και συνέχισε: «Καταδικάζουμε το PKK και τις επιθέσεις που διαπράττει στην Τουρκία», όμως «στη Συρία, οι κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις μάχονται αποτελεσματικά το Νταές».
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η τουρκική επιχείρηση «συνάδει προς τους στόχους και τις προθέσεις του συνασπισμού κατά του ΙΚ» και ότι το Βερολίνο «σέβεται» την απόφαση της Άγκυρας. Τοποθέτηση που προσπαθεί να περιορίσει την ένταση που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε Βερολίνο και Άγκυρα, τόσο μετά την τουρκική απαγόρευση σε ομάδα Γερμανών βουλευτών να επισκεφθούν γερμανική στρατιωτική αποστολή στη βάση του Ιντσιρλίκ, αλλά και με τη διαρροή, στη δημόσια γερμανική τηλεόραση, έκθεσης των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών που παρουσιάζουν την Τουρκία σαν «κεντρικό πεδίο δράσης για ισλαμιστικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή».
Ενδεικτικό των αντιπαραθέσεων είναι ότι στο Βερολίνο πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν τη μεταφορά των στρατιωτών τους σε χώρα εκτός Τουρκίας, με αναφορές για Ιορδανία, Κύπρο μέχρι και ελληνικά νησιά.
  Την ίδια περίοδο στον αμερικαικό τύπο φιλοξενούνται ανησυχητικές πληροφορίες για την ασφάλεια των αμερικανικών πυρηνικών όπλων που είναι αποθηκευμένα στο Ιντσιρλίκ, ενώ γίνεται λόγος ότι άρχισε κιόλας η μεταφορά των αποθηκευμένων