Γρήγορη αναζήτηση

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΔΩ!

Στο προσκήνιο ο ληστρικός ΕΝΦΙΑ, δημαγωγεί σε ρυθμούς απάτης η κυβέρνηση


Ξημερώματα της προηγούμενης Δευτέρας 29 Αυγούστου ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το 2016  στους λογαριασμούς των φορολογουμένων, και ολοκληρώθηκε σε λίγες ώρες μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας.
Για τον ΕΝΦΙΑ και τα χαρακτηριστικά του, σαν φόρος που έρχεται να λειτουργήσει δημευτικά κυρίως σε βάρος των σπιτιών και των οικοπέδων - αγροτεμαχίων της μεγάλης πλειοψηφίας έχουν γραφτεί σελίδες επί σελίδων.
Και για το ότι συνιστά μια οριζόντια επιβάρυνση, όπου οι μικροϊδιοκτήτες αποτελούνλόγω της διασποράς της κατοχής ακινήτων στη χώρα, τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών που θίγονται από αυτή την επιβάρυνση. 
Η ιστορία του ΕΝΦΙΑ, πριν καταλήξει στην τωρινή του μορφή σαν φόρος μόνιμης εγκατάστασης μαζί με τα μνημόνια και τη φορομπηχτική λαίλαπα που τα συνοδεύουν, ξεκίνησε σαν «προσωρινό» τέλος ως ΕΕΤΗΔΕ μαζί με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, μετονομάστηκε μετά σε ΕΕΤΑ («προσωρινό» τέλος επίσης).
Η περισινή απόφαση του Συμβουλίου της επικρατείας (Μάιος 2015) που οδήγησε υποχρεωτικά σε μικρή μείωση των αντικειμενικών αξιών, αφού στην αξία των ακινήτων που υπάρχει την 1η Ιανουαρίου κάθε χρονιάς υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, διαμόρφωσε για τα πρόσφατα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ του 2016, μικρές μειώσεις σε σχέση με αυτά του 2015.
Όμως και αυτή η εικόνα δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού λόγω κατάργησης αρκετών απαλλαγών και μειώσεων που υπήρχαν, παρατηρούνται σε εξαιρετικά χαμηλές αξίες επιβαρύνσεις, και επίσης, και κυρίως, υπάρχουν επιβαρύνσεις εκεί που λόγω μηδενικών ή χαμηλών εισοδημάτων, ή σε κενά μη η­λεκτροδοτούμενα ακίνητα επιβάλλεται πλέον κανονικά το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.
Το ίδιο και σε χειρότερη μορφή προκύπτει από το «χαράτσι επί των χαρατσιών», που ακούει στο όνομα συμπληρωματικός φόρος, και επιβάλλεται πλέον με τις διατάξεις που ψήφισε η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από σύνολο αξίας ακινήτων 200.000 ευρώ και πάνω, ενώ το όριο αυτό υπήρχε στα 400.000 ευρώ και πάνω την προηγούμενη χρονιά.
Φυσικά και με τη μη απαλλαγή της πρώτης κατοικίας κλπ, η βάση αυτή πλέον εύκολα υπερκαλύπτεται και σε αξίες πλασματικές αντικειμενικές, που απέχουν πολύ από τις πραγματικές (αγοραίες), επιβάλλεται ο συμπληρωματικός φόρος, έχοντας διευρυνθεί κατά πολύ η βάση επιβολής του με τη μείωση στο μισό.
Με τον τρόπο αυτό εξυπηρετείται  η μνημονιακή δέσμευση για είσπραξη 2,65 εκατ.  ευρώ από τις επιβαρύνσεις του ΕΝΦΙΑ, άσχετα αν βεβαιώθηκαν σχεδόν 3,3 εκατ. ευρώ.
Να σημειώσουμε, ακόμα, πως από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε μελετήσει έστω και δειγματοληπτικά από περιπτώσεις που γνωρίζουμε, ο συνδυασμός μείωσης αντικειμενικών αξιών παρά τη μείωση της βάσης υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου, σε μεγάλες αξίες ακίνητης περιουσίας οδηγεί και σε σοβαρές μειώσεις του φόρου σε σχέση με το 2015, οπότε και το επιχείρημα της δικαιότερης κατανομής των βαρών από τον ΕΝΦΙΑ παραπαίει σαν αίολο.
Η κυβερνητική προπαγάνδα πολύ σύντομα με ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών από την επόμενη μέρα της ανάρτησης των εκκαθαριστικών, προσπαθεί να υποβάλλει την ιδέα πως πλέον, και με «ταξικό πρόσημο», η κατανομή των βαρών είναι  «δικαιότερη», α­φήνοντας διαρροές πως σύντομα στις εξαγγελίες του Τσίπρα στη ΔΕΘ θα υπάρξουν αλλαγές.
Θριαμβολογούν δε πως οι όποιες μειώσεις εμφανίζονται φέτος είναι περίπου …η υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων  του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή που ο τύπος και το διαδίκτυο βρίθουν από υπομνήσεις των προεκλογικών υποσχέσεων του Τσίπρα, του Καμμένου και πληθώρας άλλων κομματικών και κυβερνητικών στελεχών, στην ακριβώς και εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.
Όμως εκτός από την αποκάλυψη της απάτης αλλά και των αυταπατών περί τον ΣΥΡΙΖΑ, η ζοφερή πραγματικότητα, με τη μεγέθυνση των οφειλών στην εφορία και όχι μόνο, εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων  νοικοκυριών διαμορφώνει το σκηνικό της καθημερινότητας της πραγματικότητας για τους ανθρώπους, μέσα σε συνθήκες που οι κατασχέσεις σε ποσά τραπεζικών λογαριασμών για τα χρέη –ανεξάρτητα από το αν αφορούν άδικη και προκλητική υπερφορολόγηση –  τους επικείμενους πλειστηριασμούς σπιτιών, και κάθε αξίας που διαμόρφωσαν η δουλειά και οι κόποι τους.