Γρήγορη αναζήτηση

Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ



Σε δεινή κατάσταση δεκάδες εργαζόμενοι στο Βόλο.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη στη πόλη του Βόλου και γενικότερα στο νομό Μαγνησίας. Τελευταία κρούσματα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας εμφανίστηκαν σε τουλάχιστον δύο επιχειρήσεις.

 ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΙΟΛΕΪΔΗ
 Σε απόγνωση βρίσκονται οι εβδομήντα εργαζόμενοι του εργοστασίου μεταλλικών κατασκευών Ν. Κιολεΐδη, αφού η  επιχείρηση τους χρωστάει 6 μήνες μισθών των ετών 2013 – 2014. Μετά από κινητοποιήσεις των εργαζομένων τον Ιούνιο του 2014, η εταιρία υπέγραψε συμφωνία παρουσία του επόπτη εργασίας με θέμα την εξόφληση των δεδουλευμένων τους  μέχρι τον Δεκέμβρη του 2014. Ο εργοδότης αθέτησε τη συμφωνία και δεν εξόφλησε τους εργαζόμενους οι οποίοι κατέφυγαν στο δικαστήριο το οποίο εκδικάστηκε στις 17 Μαρτίου 2015 και αναμένεται η απόφαση. Από τον Ιούνιο μέχρι το Δεκέμβρη το εργοστάσιο δούλευε κανονικά και δεν υπήρχε καμιά δικαιολογία για τη μη εξόφληση των  παλαιών  δεδουλευμένων. Την Τρίτη  12 Μαΐου, οι εργαζόμενοι έκαναν δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας με αίτημά τους την εξόφληση  των παλαιών και νέων δεδουλευμένων εφόσον από το Φεβρουάριο του 2015 έως και σήμερα δεν έχουν πληρωθεί. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει εργατικό σωματείο, παρά μόνο μια επιτροπή εργαζομένων που έχει διορίσει το κλαδικό σωματείο Μήτσος Παπαρήγας το οποίο ελέγχεται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Παλιότερες προσπάθειες για τη δημιουργία εργοστασιακού σωματείου προσέκρουσαν στις απολύσεις και την τρομοκρατία από τον εργοδότη Κιολεΐδη, την αρνητική στάση του ΠΑΜΕ και την αδιαφορία του εργατικού κέντρου Βόλου, αφήνοντας τους εργαζόμενους εκτεθειμένους και ανυπεράσπιστους απέναντι στην εργοδοσία, εξυπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο μικροκομματικά συμφέροντα. Όλο αυτό το διάστημα και μέχρι τώρα, τόσο η ΛΑΑΑΣ όσο και η ΕΡΓΑΣ με προκηρύξεις και παρεμβάσεις, αγωνίζονται να προωθήσουν τον ενωτικό μαζικό σωματειακό αγώνα, που είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπιστεί η  επιθετικότητα της εργοδοσίας αλλά και της ξένης εξάρτησης.
ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Κατά τον έλεγχο της επιθεώρησης εργασίας και του εργατικού κέντρου Βόλου στην επιχείρηση γραφικών τεχνών Αντωνίου, διαπιστώθηκε ότι δέκα εργαζόμενοι δούλευαν ανασφάλιστοι οι οποίοι βρέθηκαν σε αποθήκη της επιχείρησης όπου τους είχε κρύψει ο εργοδότης για να μην γίνουν αντιληπτοί από τον επόπτη εργασίας. Ο επόπτης διαπίστωσε ότι δούλευαν ανασφάλιστοι και χωρίς σύμβαση εργασίας. Η εν λόγω επιχείρηση ανήκει στον κύριο Αντωνίου στέλεχος της Ν. Δημοκρατίας και παλαιότερα υποψήφιος βουλευτής της. Σε ανακοίνωση του επόπτη το πρόστιμο που θα επιβληθεί στην εταιρία ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.
Αυτά είναι δύο απ’ τα τελευταία διαπιστωμένα κρούσματα μέσα σε συνθήκες όλο και πιο έντονης ανεργίας και φυσικά ολοκληρωτικής καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων. Τα προβλήματα όμως δεν σταματάνε εδώ. Όσο η κρίση συνεχίζεται όσο η κυβερνητική πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα νέο μνημόνιο εξαθλίωσης όπως απαιτούν οι ιμπεριαλιστές- τοκογλύφοι- δανειστές, τόσο θα οξύνεται η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους. Μεγάλη όμως είναι η ευθύνη και των συνδικαλιστικών ηγεσιών που είτε παρακολουθούν με απάθεια τις εξελίξεις, όπως το εργατικό κέντρο Βόλου, αλλά και το σωματείο μετάλλου Μήτσος Παπαρήγας που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ, χωρίς όμως να μπορεί να αντιμετωπίσει τα συγκεκριμένα προβλήματα.