Γρήγορη αναζήτηση

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

100 ΜΕΡΕΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

100 ΜΕΡΕΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ 16/5/2015

100 μέρες ταχύτατης προσαρμογής στις προσταγές ΕΕ - ΔΝΤ
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την παρουσίαση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης ή αλλιώς του προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας που έγινε στη Θεσσαλονίκη δια στόματος Αλέξη Τσίπρα, πρόγραμμα το οποίο θα εφαρμόζονταν αμέσως μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τότε μέχρι τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας συγκυβέρνησης, δηλαδή μόλις έναν μήνα μετά, οι προεκλογικές εξαγγελίες αναπροσαρμόστηκαν ξεχάστηκαν ή μπήκαν στην άκρη. Το κύριο αίτημα της διαγραφής σημαντικού μέρους του χρέους με το οποίο δημαγωγούσε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ αντικαταστάθηκε από την «υπεύθυνη» υπόσχεση ότι «θα αποπληρώσουμε τους δανειστές μας». Ενώ δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγες μέρες διακυβέρνησης για να αναιρεθούν ακόμα και οι προγραμματικές δηλώσεις και να αντικατασταθούν από μία λίστα μέτρων που κουρέλιαζε βέβαια τις «πλουσιοπάροχες» εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, την περίφημη λίστα Βαρουφάκη που κατατέθηκε στις 20 Φλεβάρη ως πρόταση από την Ελλάδα προς τους ξένους «εταίρους» και η οποία ήταν πλήρως εναρμονισμένη με τις προσταγές των «θεσμών». Στις 100 μέρες διακυβέρνησης είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η διγλωσσία και η δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιήθηκε για να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό και όχι βέβαια ως τακτική για να παραπλανήσει τους Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές όπως κάποιοι αφελώς θα ήθελαν ίσως να πιστεύουν.
100 μέρες διαρκούς αναπροσαρμογής και αναδίπλωσης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ
 Αρχές Γενάρη ήταν όταν ο Τσίπρας ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωνε «..το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν αφορά τη διαπραγμάτευση, σας παρουσιάσαμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και το είπαμε με έμφαση θα ξεκινήσουμε να το υλοποιούμε», μόλις έναν μήνα μετά, στις προγραμματικές δηλώσεις ως πρωθυπουργός πλέον δήλωσε «..χωρίς νέα συμφωνία με τους εταίρους η χώρα είναι καταδικασμένη να βυθίζεται στο υφεσιακό σπιράλ..». Στη Θεσσαλονίκη δήλωνε «...με συλλογικό όραμα, σχέδιο και ελπίδα, μπορούμε να ξαναφέρουμε στον τόπο μας την ανάπτυξη. Όχι με τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και τις συνταγές του ΔΝΤ..». Έναν μήνα μετά ως πρωθυπουργός θα αναγνωρίσει τον ΟΟΣΑ ως τον οργανισμό εκείνο που «σε συμφωνία με τη συγκυβέρνηση θα καταρτίσει μία λίστα μέτρων για την εξασφάλιση της ανάπτυξης στην Ελλάδα..»
Στις προγραμματικές δηλώσεις ο Τσίπρας δήλωνε «η νέα Κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση μνημονίου, γιατί δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του λάθους και της καταστροφής» και στη συνέχεια συμφωνεί σε τετράμηνη παράταση μνημονίου!
Η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δηλώνει ότι θα διώξει την Τρόικα από τη χώρα, τελικά την ξαναφέρνει πίσω με άλλο όνομα αυτό των «θεσμών» στους οποίους ορκίζεται «σεβασμό». Σεβασμός ο οποίος απαιτεί τεράστιες κωλοτούμπες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τελικά αναπροσαρμόζει, ξεχνάει ή βάζει στην άκρη όλα τα μέτρα τα οποία υποτίθεται ότι θα ήταν αδιαπραγμάτευτα και τα οποία θα εφαρμόζονταν άμεσα και ανεξάρτητα από την έγκριση των ξένων αφεντικών της χώρας ΕΕ και ΔΝΤ, για να τα αντικαταστήσει από μια λίστα πλήρως προσαρμοσμένη στις επιταγές των «θεσμών».
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που θα εφαρμόζονταν άμεσα και υπόσχονταν..
• Άμεση κατάργηση ΕΝΦΙΑ, επαναφορά αφορολόγητου στις 12.000, ρύθμιση κόκκινων δανείων.
• Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού.
• Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751ευρώ, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, επαναφορά εργασιακής νομοθεσίας, 6μηνης μετενέργειας των συμβάσεων, εργασιακών δικαιωμάτων και ΟΜΕΔ.
• Πρόγραμμα 300.000 θέσεων εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
• Επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση.
• Σταδιακή αύξηση των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
• Διεύρυνση του αριθμού δικαιούχων επιδόματος ανεργίας.
• Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας, πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες
• Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους, δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.
• Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, ειδική κάρτα μετακίνησης για μέσα μαζικής μεταφοράς, στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων.
• Κατάργηση εξίσωσης ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
..αναπροσαρμόστηκε κυρίως ως προς τον χρόνο υλοποίησης από τις προγραμματικές δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες η υλοποίηση των μέτρων θα εφαρμοζόταν κάπου στο μέλλον.. Η επαναφορά του κατώτατου μισθού θα ολοκληρωνόταν μέσα στο 2016 ενώ οι νέες θέσεις εργασίας αποτελούν όχι άμεσο αλλά στόχο τετραετίας. Ταυτόχρονα προστέθηκε η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και του κρατικού πλούτου, δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα με στόχο «τα έσοδα των πωλήσεων να ενισχύσουν τα λεηλατημένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων..» ενώ τελικά η «επιτάχυνση και επέκταση του προγράμματος ανάκτησης εργασίας θα υπάρξει μετά την κατάληξη της συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους».
..Και τελικά όλες αυτές οι υποσχέσεις κουρελιάστηκαν και τη θέση τους πήρε η λίστα μέτρων που κατέθεσε ο Υπ. Οικονομικών στις 20 Φλεβάρη και η οποία εγκρίθηκε από το eurogroup και επικροτήθηκε από τον ΣΕΒ (δηλαδή τους βιομήχανους) αποτελώντας ορόσημο της πλήρους υποταγής του ΣΥΡΙΖΑ στις επιταγές των ξένων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών που επιβάλλουν τα μνημόνια στη χώρα μας καθώς και του ντόπιου κεφαλαίου.
Η γνωστή ως λίστα Βαρουφάκη μεταξύ άλλων περιλαμβάνει
• τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, τη διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής,
• την επανεξέταση δαπανών (βλέπε μείωση) προς το δημόσιο (παιδεία, κοινωνικά επιδόματα, ΟΤΑ κ.λ.π.),
• την ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων,
• τη συνέχιση και βελτίωση των ιδιωτικοποιήσεων,
• την επέκταση και ανάπτυξη προγραμμάτων ελαστικής εργασίας και ημιαπασχόλησης ανέργων μέσω επιδοτήσεων των επιχειρήσεων και των εργοδοτών,
• ενώ για τα εργασιακά αναφέρει «η χώρα δεσμεύεται να προχωρήσει σε μια σταδιακή νέα προσέγγιση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει τη φιλοδοξία για εξορθολογισμό και σε βάθος χρόνου την αύξηση του κατώτατου μισθού με έναν τρόπο που θα διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα..!
Tι πραγματικά έγινε στις 100 μέρες διακυβέρνησης
Αρχικά οφείλουμε να επισημάνουμε ότι αυτά που τελικά υλοποιήθηκαν, δηλαδή η κατάργηση της διαθεσιμότητας, η κατάργηση πειθαρχικού στο δημόσιο, η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, η επαναπρόσληψη των καθαριστριών, αφορούν κλάδους εργαζομένων-εκπαιδευτικούς, διοικητικούς πανεπιστημίων και καθαρίστριες- που το προηγούμενο διάστημα βγήκαν με επιμονή και με μαζικούς όρους σε απεργιακό αγώνα και κινητοποιήσεις διαρκείας!! Κατά τα άλλα..
Για τα εργασιακά υποσχέθηκαν .. επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συλλογικών συμβάσεων μετενέργειας, τριετιών και ΟΜΕΔ, την επαναφορά κατώτατου μισθού, φραγμό στις ομαδικές απολύσεις, διασφάλιση 5ήμερης εργασίας, αλλαγή των νόμων για την μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία.
...Και τελικά από όλα αυτά τα μέτρα τα οποία η νέα κυβέρνηση θα αποκαθιστούσε άμεσα με έναν νόμο δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα απολύτως. Αντιθέτως η λίστα Βαρουφάκη υπόσχεται επέκταση της ελαστικής εργασίας και της ημιαπασχόλησης επιδοτώντας επιχειρήσεις και αυτό το ονομάζει «αντιμετώπιση της ανεργίας». Για το μεγάλο ζήτημα της ανασφάλιστης εργασίας η συγκυβέρνηση ψάχνει τρόπους που θα επιδοτούν και θα διευκολύνουν την εργοδοσία-στην περίπτωση αυτή λοιπόν δεν ισχύει η βελτίωση των ελεγκτικών μηχανισμών που ισχύει για του φορολογούμενους. Ενώ η επαναφορά του κατώτατου μισθού όπως και όλα τα υπόλοιπα θα υλοποιηθούν αν και εφόσον συμφωνήσουν οι θεσμοί..! Σημειώνουμε επίσης ότι καμία κουβέντα δεν έγινε στις προγραμματικές για επέκταση ή αύξηση του επιδόματος ανεργίας..
Όσον αφορά τα ασφαλιστικά υποτίθεται πρώτο μέλημα της συγκυβέρνησης θα ήταν η διασφάλιση και διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος που θα ενισχύονταν από τα έσοδα των πωλήσεων-ιδιωτικοποιήσεων, η στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων και η επαναφορά 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν κάτω από 700ευρώ. Δεν θα διαπραγματευόταν μείωση συντάξεων.
...Τελικά η μείωση των επικουρικών βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η νέα συγκυβέρνηση ζήτησε επιτακτικά να δοθούν τα αποθεματικά και τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να καταφέρει να αποπληρώσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ. Όχι απλά λοιπόν δεν «διασφαλίζει τα λεηλατημένα αποθεματικά των ταμείων» όπως διακήρυττε ο Τσίπρας στις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά συνεχίζει την πολιτική της λεηλασίας και της καταλήστευσης των κόπων των εργαζομένων της χώρας προκειμένου να ικανοποιήσει τους ξένους δυνάστες του λαού.
Για τα φορολογικά υποσχέθηκαν.. κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο στις 12.000, καμία αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, την εστίαση και τα φάρμακα. Αυτά εξήγγειλε στις προγραμματικές η Νάντια Βαλαβάνη καλώντας στο τέλος τους φορολογούμενους να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ ακόμα και αν δεν έχουν..!! Επιπλέον το Υπ. Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα επαναπροσλάβει τις καθαρίστριες.
... Τελικά η αύξηση του ΦΠΑ βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ με την ρύθμιση των 100 δόσεων νομιμοποιήθηκαν όλα τα αντιλαϊκά φοροεισπρακτικά μέτρα τα οποία οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν σε μικρές δόσεις για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αφού δόθηκε λοιπόν η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώσουν όλα τα παράνομα χαράτσια σε δόσεις, σειρά έχει η ενίσχυση και η βελτίωση των ελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα όρια της οποίας διευρύνονται.
Ο ΕΝΦΙΑ προς το παρόν παραμένει, ενώ το αφορολόγητο των 12.000 ξεχάστηκε σαν να μην ανακοινώθηκε ποτέ. Όσον αφορά την επαναπρόσληψη των 420 καθαριστριών υλοποιήθηκε και συνοδεύτηκε από προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού που έσπευσε να ενημερώσει τις καθαρίστριες ότι «είχε ενημερώσει ακόμα και την Μέρκελ για τον αγώνα τους»..
Για τον τομέα της υγείας υποσχέθηκαν.. στελέχωση των δομών υγείας με διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό μέσω της επαναπρόσληψης των δημοσίων υπαλλήλων, στελέχωση του συστήματος με 1000 γιατρούς, κατάργηση 5ευρου και κατάργηση της συμμετοχής του ενός ευρώ ανά συνταγή, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
...Και τελικά από αυτές τις εξαγγελίες ο υπουργός Υγείας υλοποίησε την κατάργηση του 5ευρου, ενώ το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει πολλές ασάφειες και φαίνεται να αφήνει απ΄ έξω τους μετανάστες. Για τα υπόλοιπα δεν υπάρχει καμία σαφής δέσμευση, ενώ διατηρούνται οι προϋπολογισμοί λιτότητας της προηγούμενης συγκυβέρνησης. Μάλιστα μπροστά στην υποστελέχωση και την υπολειτουργία των νοσοκομείων ο Κουρουπλής ετοιμάζεται να συνοδεύσει το σκήνωμα της Αγ. Βαρβάρας στο νοσοκομείο του Αγίου Σάββα προκειμένου οι πιστοί να προσευχηθούν και να πάρουν δύναμη..!
Για την τοπική αυτοδιοίκηση -για την οποία οι δαπάνες βρίσκονται στο 2,7% δηλαδή είναι οι χαμηλότερες σε όλη την Ευρώπη- υποσχέθηκαν σταδιακή αύξηση των πόρων ενώ ο Τσίπρας προεκλογικά στη ΔΕΘ δήλωνε «θέλουμε να δώσουμε και να δείξουμε εμπιστοσύνη στους αιρετούς θεσμούς».
..Και τελικά η συγκυβέρνηση ζήτησε επιτακτικά από τις περιφέρειες να δώσουν τα χρήματα που είχαν πάρει από προγράμματα ΕΣΠΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να αποπληρωθούν δόσεις.
Μάλιστα τόσο πολύ έδειξε η συγκυβέρνηση την εμπιστοσύνη της στους αιρετούς θεσμούς που όταν αυτοί αρνήθηκαν να μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους, πέρασε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του δημοσίου και των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας!
Οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας που ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματούσε, τελικά μετονομάζονται σε «αξιοποίηση» και προχωράνε κανονικά με τον ΟΛΠ (το λιμάνι του Πειραιά) να παίρνει σειρά!
Στις 100 μέρες διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά δεν έσκισε τα μνημόνια αλλά έσκισε σελίδα - σελίδα όλο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ανοίγει σταθερά τον δρόμο για την επιβολή ενός νέου μνημονίου. Αυτό σηματοδότησε η δήλωση του Τσίπρα στις προγραμματικές «χωρίς νέα συμφωνία με τους εταίρους η χώρα είναι καταδικασμένη να βυθίζεται στο υφεσιακό σπιράλ..», δήλωση που ενέχει το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα συμφωνία ή χρεοκοπία, αυτό σηματοδότησε η λίστα Βαρουφάκη και αυτό σηματοδοτεί η διαρκής διαπραγμάτευση στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τους δυνάστες του λαού και της χώρας που αναγνωρίζει ως «εταίρους».
Οι κόκκινες γραμμές της νέας συγκυβέρνησης εξαφανίστηκαν και οδεύει με γρήγορα βήματα προς έναν «έντιμο συμβιβασμό», δηλαδή για τη συμφωνία ενός νέου πακέτου αντιλαϊκών αντεργατικών μέτρων το οποίο βέβαια θα καθοριστεί αυστηρά από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς των Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ!
Ήδη από τις 100 μέρες διακυβέρνησης επιβεβαιώνεται με σκληρό τρόπο ότι ο καπιταλισμός και ο ιμπεριαλισμός δεν εξωραΐζεται, δεν ομορφαίνει δεν αφορά καλούς και κακούς διαχειριστές. Η ιμπεριαλιστική Ε.Ε. έχει ένα πρόσωπο αυτό της άγριας βαρβαρότητας που τσακίζει χώρες και λαούς για να γεμίσει τα θησαυροφυλάκια των τραπεζών και να σώσει του μεγαλοκεφαλαιούχους!