Γρήγορη αναζήτηση

Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την επιδότηση του ρεύματος είναι σταγόνα στον ωκεανό!

energia-rev-768x512-768x512-1

Οι απατηλές εξαγγελίες Μητσοτάκη για το ηλεκτρικό ρεύμα

Το «νέο εθνικό σχέδιο στήριξης» που ανακοίνωσε εκτάκτως χθες (5/05) ο Κ. Μητσοτάκης για την ανακούφιση τάχα των λαϊκών νοικοκυριών, αφενός είναι επανάληψη προηγουμένων δηλώσεων και εξαγγελιών για την ενέργεια και αφετέρου δεν περιλαμβάνουν ούτε την επιβολή πλαφόν στο ρεύμα, ούτε την κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας, αλλά ούτε και την άρση της αισχροκέρδειας για τους παρόχους-αρπακτικά που λυμαίνονται τον τομέα. Αντίθετα μετακυλίουν ξανά και ξανά το ασύλληπτο κόστος των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος στο λαό, με λαϊκίστικες ψευτοπαρεμβάσεις. Άλλωστε η κυβερνητική απομόνωση είναι φανερή, οι δε πρόωρες εκλογές φαίνεται να πλησιάζουν.

Με θορυβημένη την κυβέρνηση από τον εννεάμηνο σάλο με τα αυξημένα τιμολόγια του ηλεκτρικού, τις οξύτατες λαϊκές αντιδράσεις και την κατακόρυφη πτώση των δημοσκοπήσεων, ο Μητσοτάκης επιχείρησε για άλλη μία φορά να ξεγελάσει το λαό, αφήνοντας ουσιαστικά άθικτο όλο το μηχανισμό της εξαπάτησης και της αισχροκέρδειας. Στήριξε απολύτως τα ντόπια μονοπώλια και την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, τονίζοντας ότι: «…η κυβερνητική πρωτοβουλία είναι δίκαιη, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν νομικά τα θετικά αποτελέσματά της για τους καταναλωτές». Οι πρωθυπουργικές ασυναρτησίες έφθασαν μέχρι τους προϊστορικούς προγόνους μας, με την αδιανόητη διατύπωση ότι: «φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ!» που έμμεσα παραπέμπει στην «ατομική ευθύνη» για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Περιττό να σημειώσουμε πως οι όποιες «ελαφρύνσεις» του πρωθυπουργού, θα επιβαρύνουν τον κρατικό Προϋπολογισμό, δηλαδή πρόκειται για μία έμμεση φορολογία που θα φορτωθούν και πάλι τα εργατολαϊκά νοικοκυριά και όλος ο λαός.

Υποδεικνύονται σαν αιτία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, (άσχετο αν οι αυξήσεις ξεκίνησαν τουλάχιστον ένα χρόνο πριν) και ταυτόχρονα και η ΕΕ (sic), ως υπαίτια των καθυστερήσεων για μία ευρωπαϊκή συνολική αντιμετώπιση. Σε ό,τι αφορά τα ψευτοποσά «επιστροφής», αυτά είναι ένα μικρό μόνον μέρος των εκατοντάδων εκατομμυρίων που κλάπηκαν από το εισόδημα των νοικοκυριών.

Παράλληλα, τα περί φορολόγησης -κατά 90%- των κερδών των ενεργειακών παρόχων, μάλλον αφορά κακόγουστο αστείο, αφού είναι γνωστή η επιρροή του ντόπιου μονοπωλιακού κεφαλαίου τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη ΡΑΕ. Υπάρχει όμως και κάτι σκοτεινό, που απέφυγε να ανακοινώσει ο Μητσοτάκης. Πως ολόκληρο το «νέο εθνικό σχέδιο» ακολουθεί πιστά τη γραμμή της ηλεκτροπαραγωγής τόσο με αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), όσο και με ΑΠΕ. Εξάλλου, μέσα στο Μάη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ, με θέματα συνεργασίας, τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, ενέργειας, καθώς και περιφερειακά και διεθνή. Να σημειώσουμε πως το ενεργειακό αποτελεί το κύριο θέμα της συνάντησης, αφού πρόκειται για «παζάρι» πάνω στις πανάκριβες τιμές του αμερικάνικου υγροποιημένου αερίου, το οποίο θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ενεργειακό κόστος του λαού.

6-05-2022

Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ