Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, μαζικότητα και συγκίνηση η επίσκεψη μνήμης και τιμής στη Μακρόνησο από το Μ-Λ ΚΚΕ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 29 Μάη, με πολύ μεγάλη επιτυχία, μαζικότητα και συγκίνηση, η επίσκεψη μνήμης και τιμής στη Μακρόνησο με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από το άνοιγμα του στρατοπέδου, το Μάη του 1947.

Η έξοδος από το πλοίο και η πορεία στο μνημείο

Πολλές εκατοντάδες σύντροφοι , συναγωνιστές και φίλοι πλημμύρισαν το μαρτυρικό νησί για να αποδώσουν φόρο τιμής στους ήρωες Μακρονησιώτες.

Τμήμα της πορείας

Νωρίς το πρωί της Κυριακής ξεκίνησαν 6 πούλμαν από το κέντρο της Αθήνας για να φτάσουν στο λιμάνι του Λαυρίου. Εκεί έφθασε άλλος περίπου τόσος αριθμός συντρόφων και συναγωνιστών  που ήρθαν με δικά τους αυτοκίνητα. Όλοι μαζί επιβιβάστηκαν στο πλοίο «Δημήτρης» που είχε ναυλωθεί για αυτό το σκοπό και στις 9.30 π.μ. ξεκίνησαν για τη Μακρόνησο όπου και κατέφθασαν στις 10.00 μέσα σε κλίμα μεγάλης  συγκίνησης.


Συγκροτήθηκαν όλοι οι σύντροφοι σε πορεία και με το προπορευόμενο πανό που έγραφε «η θυσία των αγωνιστών της Μακρονήσου φωτίζει τους σημερινούς μας αγώνες», με το στεφάνι, τις κόκκινες σημαίες, τους τηλεβόες και αγωνιστικά συνθήματα που δονούσαν την ατμόσφαιρα κατευθύνθηκαν στο Μνημείο του Μακρονησιώτη.

Στο μνημείο

Εκεί έγινε κατάθεση στεφανιού, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ ο σύντροφος Παύλος Αλεξίου, έγινε ενός λεπτού σιγή και ακούστηκε το ¨”επέσατε θύματα αδέρφια εσείς”.


Στο θέατρο

Στη συνέχεια ο κόσμος όλος σε πορεία και με συνθήματα κατευθύνθηκε στο θέατρο του ΑΕΤΟ. Εκεί η συντρόφισσα Τάνια Ζωγράφου μίλησε για την ιστορία του στρατοπέδου και τον αγώνα αντίστασης των ηρώων της Μακρονήσου.

Σύντομη  ομιλία εκφώνησε στη συνέχεια ο σύντροφος Αντώνης Παπαδόπουλος εκ μέρους του Μ-Λ ΚΚΕ και στο τέλος το μουσικό σχήμα της Πορείας καταχειροκροτούμενο έπαιξε τραγούδια του αγώνα.


Η επίσκεψη στο «ελληνικό Νταχάου», όπως ονομάστηκε το Μακρονήσι,  ήταν μια εκδήλωση αγωνιστικής ανάτασης, γεμίζοντας με πίστη και αγωνιστική αισιοδοξία τους συντρόφους να συνεχίσουμε τους αγώνες μας στις δύσκολες σημερινές συνθήκες.