Γρήγορη αναζήτηση

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Το μαγείρεμα των αριθμών και η πανδημία (του Βασίλη Πετράκη)

ΕΙΔΙΚΟΙ

Στατιστική και «ειδικοί» σταθερά σε διατεταγμένη υπηρεσία

Δραματική αύξηση των κρουσμάτων ανακοίνωσε την Τρίτη, 23 Φλεβάρη, για μια ακόμα φορά ο ΕΟΔΥ. 2147 νέα κρούσματα καταγράφηκαν και οι κυβερνητικοί παπαγάλοι των ΜΜΕ έπιασαν αμέσως δουλειά. Ήδη μετράμε τις πρώτες παρεμβάσεις των «ειδικών» που ανησυχούν και ζητάνε παράταση των σκληρών απαγορευτικών μέτρων, ή ακόμη και την ένταση και γεωγραφική επέκταση τους.

Τα 2147 κρούσματα ανιχνεύθηκαν κατά την διενέργεια 55.000 τεστ.  Να υπενθυμίσουμε πως την προηγούμενη μέρα, Δευτέρα 22 Φλεβάρη, προφανώς σκόπιμα, διενεργήθηκαν μόλις 15.600 τέστ και τα κρούσματα ήταν 880. Αναλογικά δηλαδή τα κρούσματα της Δευτέρας ήταν πάνω από 50% περισσότερα από αυτά της Τρίτης. Όμως αυτό δεν τους εμπόδισε με βάση τον απόλυτο αριθμό των 2147 κρουσμάτων να ωρύονται για  «έκρηξη κρουσμάτων»…  Υπενθυμίζουμε ότι την 1/2  σε 10.000 ελέγχους καταγράφηκαν 543 κρούσματα, ενώ στις 2/2 σε 37.591 ελέγχους εντοπίστηκαν 1261 κρούσματα. Μάλιστα εκείνος ο αριθμός (των 1261 κρουσμάτων) ήταν που πυροδότησε μια νέα προπαγανδιστική τρομοϋστερία, που λίγες μέρες μετά οδήγησε στην ανακοίνωση το 3ου   lock down.

Χτες (23/2) πραγματοποιήθηκαν τα περισσότερα τεστ από την έναρξη της πανδημίας (ούτε τεστ δεν κάνουν οι «άριστοι» της ΝΔ σε αυτή τη χώρα) και ήταν απόλυτα φυσιολογικό να ανιχνευτούν περισσότερα κρούσματα. Για να συγκριθούν αυτοί οι αριθμοί, όπως γνωρίζουν οι μαθητές του δημοτικού, αλλά φαίνεται να αγνοούν οι «ειδικοί» χρειάζεται να γίνουν αναγωγές. Οι αναγωγές αυτές δείχνουν ότι αν την 1η Φλεβάρη είχαμε 543 κρούσματα ανά 10000 τεστ, στις 2 Φλεβάρη που ο αριθμός τους οδήγησε στην επιβολή του 3ου lock down είχαμε 335, ενώ χτες είχαμε 390 κρούσματα ανά 10000 ελέγχους.

Το γεγονός ότι κάθε φορά οι «ειδικοί» του ΕΟΔΥ «ξεχνούν» τις βασικές αρχές της αριθμητικής αποδεικνύει ότι όλες οι στατιστικές τους προβάλλονται και χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της δικαιολόγησης των κυβερνητικών μέτρων και αποφάσεων. Οι χτεσινοί αριθμοί δεν συνιστούν αποδεικτικό στοιχείο επιδείνωσης της πορείας της πανδημίας. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει καμία συνάφεια των στατιστικών δειγμάτων που διαχειρίζονται οι ειδικοί με την επιστήμη της στατιστικής. Γιατί ούτε καν το ίδιο πληθυσμιακό δείγμα δεν μελετάνε κάθε φόρα. Τα τεστ που μπαίνουν στην στατιστική τους κάθε μέρα προέρχονται από διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες. Γιατί δεν υπάρχει στατιστική που την μία μέρα βγάζει «συμπεράσματα» με 5000 δείγματα και την ακριβώς επόμενη με 55000 δείγματα.

Όλα αυτά τα γνωρίζουν οι «ειδικοί» που κάθε μέρα αποδεικνύεται ότι δεν είναι απλά ειδικοί! Ο χτεσινός αριθμός κρουσμάτων δεν μπορεί να πιστοποιήσει τίποτα για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα. Ούτε βέβαια αποδείχθηκε ότι το «αυξημένο» φορτίο του ιού που μετρήσανε στις 2/2 στα λύματα (έναν δείκτη που εμφανίζουν όποτε θέλουν)  πιστοποίησε 20 μέρες μετά κάποια  δραματική εξάπλωση. Κάτι που θα έπρεπε να συμβεί κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη και αν υποθέσουμε ότι τα νέα αστυνομικά μέτρα είχαν στόχο την αντιμετώπισή του. Αν υπάρχουν δηλαδή ακόμα κάποιοι που ισχυρίζονται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6:00 αφορά την αντιμετώπιση του ιού. Οι στατιστικοί και οι ειδικοί τους βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία. Η κυβέρνηση εισπράττοντας από όλο και πιο πλατιά κοινωνικά στρώματα  οργή και αγανάκτηση για την πολιτική της, ανησυχεί για ευρύτερα ξεσπάσματα. Ήδη η κατάσταση που διαμορφώνεται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στους φοιτητικούς χώρους την ανησυχεί. Για αυτό και έγιναν χτες 55000 τεστ. Για να ξαναθεριέψει την τρομοϋστερία και τον φόβο.  Για να ανασχεθεί το νέο κύμα οργής που δημιούργησαν τα γεγονότα στο ΑΠΘ.

Όμως ο καιρός είναι πολύς. Και η χρήση των «ειδικών» για την χειραγώγηση του κόσμου δεν φτάνει. Η οργή για την εγκληματική και αδιέξοδη πολιτική τους απλώνεται σταθερά σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Τόσο, που η προπαγάνδα του τρόμου, οι χουντονόμοι και η καταστολή,  μπορεί να αποδειχθούν ανά πάσα στιγμή «χάρτινοι πύργοι».

Και επειδή αν αποδεικνύει κάτι ο χτεσινός αριθμός κρουσμάτων, αυτό δεν είναι άλλο από την ολοκληρωτική «αποτυχία» της κυβέρνησης στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας. Τις εγκληματικές ευθύνες μιας πολιτικής που, αν και επιβάλει ένα από τα πιο σκληρά σε μέτρα και διάρκεια lock down, αν και εφαρμόζει ακραίες απαγορεύσεις κυκλοφορίας και συναθροίσεων και κάθε είδους χουντονόμο, αν και είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει κλειστά ακόμη και τα σχολεία για τόσους μήνες, το ένα πανδημικό κύμα διαδέχεται το άλλο. Και αυτό όσο και αν αλυχτάνε τα σκυλιά των ΜΜΕ, δεν μπορεί παρά να το χρεωθεί.

Βασίλης Πετράκης