Γρήγορη αναζήτηση

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Μ-Λ ΚΚΕ: Από την επιχείρηση «ελευθερία» στην επιχείρηση εγκλεισμός με 3ο λοκντάουν

lockdown

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Από την επιχείρηση «ελευθερία» στην επιχείρηση εγκλεισμός με 3ο λοκντάουν

Διακήρυξαν την επιχείρηση «ελευθερία» και εφαρμόζουν την επιχείρηση εγκλεισμός, με 3ο λοκντάουν, όπως ανακοίνωσε την εφαρμογή του ο Μητσοτάκης από την επόμενη Πέμπτη μέχρι 28 Φλεβάρη και βλέπουμε… Καταπλακώνουν την κοινωνία με ένα βαρύ πέπλο διάχυτου φόβου, σκορπίζοντας το αίσθημα του επικείμενου θανάτου. Και έρχονται τώρα να επιβάλλουν απαγορεύσεις και σκληρά περιοριστικά μέτρα, αποφασίζοντας το 3ο λοκντάουν.

Παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που είχε στη διάθεσή της η κυβέρνηση, από τον περασμένο Μάρτη μέχρι σήμερα, όχι απλά δεν έκανε τίποτα απολύτως για την ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά σε συνθήκες πανδημίας συνέχισε την πολιτική εγκατάλειψης και διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ -προκαλώντας την οργή του κόσμου- την ίδια στιγμή που διατυμπανίζει την «ενίσχυση του ΕΣΥ» μειώνει τις ελάχιστες δαπάνες του προϋπολογισμού για την υγεία κατά 572 εκατομμύρια ευρώ ακόμη (11% ). Αυτό αποτελεί τη συντριπτική απόδειξη ότι δεν την ενδιαφέρει η πορεία της πανδημίας και των θανάτων στην χώρα. Η καθημερινή στατιστική των κρουσμάτων και των θανάτων, με την οποία βομβαρδίζουν το λαό, έχει ως στόχο την αδρανοποίησή του μπροστά στη συντριβή των δικαιωμάτων του.

Όλο αυτό το διάστημα δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα εργοστάσια, τα χωράφια, οι χώροι δουλειάς, οι κλειστές δομές να μην μετατρέπονται σε εστίες αναζωπύρωσης και υπερμετάδοσης του ιού. Τα σχολεία ανοίγουν και κλείνουν χωρίς να εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας. Τα πανεπιστήμια μένουν σταθερά κλειστά, σχεδόν ένα χρόνο τώρα, από την έναρξη της πανδημίας.

Στους έντεκα αυτούς μήνες η κυβέρνηση, έχοντας ακινητοποιήσει και εγκλωβίσει το λαό, επέβαλε ένα σύνολο αντιδραστικών νομοθετικών ανατροπών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. 113 νομοσχέδια πέρασε η κυβέρνηση με το λαό κλεισμένο στα σπίτια του. Κανονικός καταιγισμός αντιλαϊκών μέτρων με έναν πρωτοφανή ρυθμό. Την ώρα μάλιστα που αποφασίζει γενικό λοκντάουν συνεχίζεται στη Βουλή η αντιλαϊκή ομοβροντία με το νομοσχέδιο-έκτρωμα ενάντια στην εκπαίδευση. Ξεθεμελιώνει τη δημόσια Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, εκτινάσσει την ανεργία, προχωρά σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Αυτό όμως που αποτελεί τη μεγάλη αντιδραστική επίθεση για την κυρίαρχη τάξη και τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της, είναι η επιβολή ενός πρωτόγνωρου, μεταπολιτευτικά, αντιδημοκρατικού πλαισίου. Το χτύπημα των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, η απαγόρευση κυκλοφορίας, οι χουντονόμοι και οι απαγορεύσεις συναθροίσεων και συγκεντρώσεων, τα πρόστιμα, ο αυταρχισμός και η καταστολή.

Τα αποτελέσματα και οι πραγματικοί στόχοι αυτής της πολιτικής πλέον αποκαλύπτονται και ένα κύμα αμφισβήτησης και αγανάκτησης απλώνεται σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Όσο και αν τα εξαγορασμένα ΜΜΕ αποσιωπούν ή εξωραΐζουν κυβερνητικές αποτυχίες και εγκληματικές ευθύνες, όσο και αν με τη σαρωτική επίθεση περί «ατομικής ευθύνης» και φασιστικών απαγορεύσεων επιχειρείται να ενοχοποιηθούν οι «απείθαρχοι» πολίτες, η νεολαία που «δεν συμμορφώνεται», οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάζονται, οι «ανεύθυνοι» διαδηλωτές, η πραγματικότητα βοά πως η ολέθρια κατάσταση που βιώνουμε οφείλεται αποκλειστικά στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.

Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ -διαβλέποντας την προοπτική που διαμορφώνεται από μια μαζική αμφισβήτηση της πολιτικής της προχωρά σε ένα τρίτο τυφλό λοκντάουν. Στόχος, η εξασφάλιση χρόνου, αλλά και ο αποπροσανατολισμός από τις εγκληματικές της ευθύνες για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και τους χιλιάδες νεκρούς

Και η περιβόητη επιχείρηση «Ελευθερία»; Πού πήγαν οι κυβερνητικές θριαμβολογίες,; Πού σκόνταψε το κάλπικο αφήγημα -διεθνώς και στη χώρα μας- πως ήδη εξασφαλίστηκε η οργάνωση του εμβολιασμού και γρήγορα η πανδημία θα είναι παρελθόν; Γιατί, αντί να χαλαρώνουν τα απαγορευτικά μέτρα ενισχύονται και φτάσαμε σε ένα καθολικό 3ο λοκντάουν; Η ενιαία δήθεν αντιμετώπιση από την ΕΕ, η περίφημη ευρωπαϊκή ετοιμότητα, αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη πού χάθηκαν; Τι έγινε και τα προγράμματα εμβολιασμού αντί να αποτελούν σωτήριο για τους λαούς εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως διατυμπάνιζαν, τελικά αποδεικνύονται σκοτεινό εργαλείο ομηρίας τους;
Από «παγκόσμια ελπίδα» για επιστροφή στην κανονικότητα τα περίφημα προγράμματα εμβολιασμού, αναδεικνύονται σε μέσο ασύστολης κερδοσκοπίας των πολυεθνικών φαρμάκου και άγριου οικονομικού και γεωπολιτικού ανταγωνισμού και επιρροής των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Το Μ-Λ από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του πρώτου λοκντάουν το Μάρτη 2020, κατάγγειλε πως πρόκειται για μια πολιτική που, με πρόσχημα την πανδημία, έρχεται να επιβάλει ένα καταιγισμό αντεργατικών μέτρων και ένα αντιδραστικό καθεστώς καρατόμησης των δημοκρατικών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, αστυνομικής βίας και καταστολής.

Όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από τον περασμένο Μάρτη. Ο λαός συνειδητοποιεί τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία οδηγείται από τους «άριστους» νεοφιλελεύθερους της ΝΔ και πλημμυρίζει από οργή. Παρά το καθημερινό νεκρολόγιο του κορονοϊού, καταλαβαίνει ότι διακυβεύονται πολύ περισσότερα και σημαντικά ζητήματα, από την υγεία μέχρι την εργασία και την ελευθερία του.

Η κυβέρνηση το γνωρίζει καλά και έχει εξαπολύσει τον τρόμο. Αυξάνει τα πρόστιμα, περιορίζει διαρκώς τις μετακινήσεις, καταστέλλει ό,τι κινείται. Σύσσωμη η κοινοβουλευτική «αντι»πολίτευση, προσφέρει από τον Μάρτη την ανοχή στην πολιτική της καραντίνας και τη συμβολή τους στην «υπεύθυνη πειθάρχηση» στα μέτρα. Ρίχνουν νερό στο μύλο της πιο βάρβαρης πολιτικής.

Η κοινωνία όμως σιγοβράζει. Η οργή ξεχείλισε και οι φοιτητές βγήκαν μαζικά στο δρόμο, σπάζοντας με μαζικούς όρους το “γύψο” του προηγούμενου διαστήματος. Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, στις 17 Δεκέμβρη, στις 14 Γενάρη και πολύ περισσότερο στις 21, στις 28 Γενάρη και στις 4 Φλεβάρη, έσπασαν τις χουντικού τύπου απαγορεύσεις και έστειλαν μήνυμα αγωνιστικής αισιοδοξίας, όχι μόνο στη νεολαία, αλλά σε όλο το λαό. Παρά την καταστολή, τις συλλήψεις και τα δακρυγόνα, οι φοιτητές βγαίνουν μαζικά κατά χιλιάδες πλέον στο δρόμο και απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Λαός και νεολαία απαιτούν

 Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό
 Πλήρη στήριξη και χρηματοδότηση όλων των αναγκών του ΕΣΥ, τώρα!
 Όχι στο μαζικό εκφοβισμό και την τρομοκρατία
 Όχι στα νέα αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα. Αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ολιγαρχίας

Όλοι αύριο στο δρόμο στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις, στις κινητοποιήσεις των φοιτητών, των εκπαιδευτικών, των συνδικάτων, ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα και την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

9-2-2021

Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ