Γρήγορη αναζήτηση

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Ένας ξέφρενος εκφοβισμός

ernst

Ποιοι είναι αυτοί, λοιπόν, που παριστάνουν τους θεματοφύλακες της υγείας μας; Και ποια πολιτική, στην πραγματικότητα, εφαρμόζουν; Αντιπαρερχόμαστε το ότι με δική τους διαχρονική ευθύνη η κοινωνία μας βρέθηκε ανοχύρωτη απέναντι στον κορονοϊό. Γιατί, επί σειρά ετών, αποδόμησαν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και αγνόησαν τις επίμονες προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας για τη βεβαιότητα επερχόμενων επιδημιών. Και ερχόμαστε στα τωρινά, στα όσα έπραξαν και πράττουν με την εμφάνιση της πανδημίας. Τι έγινε σε αυτούς τους έντεκα μήνες που μεσολάβησαν μεταξύ του πρώτου και του επερχόμενου τρίτου κύματος της πανδημίας, όπως προειδοποιούν;

Μια εγκληματική πολιτική που τροφοδοτεί την υγειονομική κρίση

Πανικόβλητη, η κυβέρνηση ΝΔ, όταν εμφανίστηκε στη χώρα μας ο «αόρατος εχθρός», κατέφυγε σε τυφλά λοκντάουν που στόχευαν στην επιβράδυνση -και μόνο- της εξάπλωσης της νόσου. Για να μην καταρρεύσει το αποσαθρωμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Και να διασφαλιστεί -έτσι- η πολιτική της επιβίωση και η σταθερότητα του αστικού συστήματος εξουσίας. Παράλληλα, περίσσεψαν οι φθηνές επιδείξεις ευαισθησίας και τα βολικά άλλοθι. Γιατί ήξερε και ξέρει πως η εξελισσόμενη υγειονομική κρίση -στους σκοτεινούς και ασταθείς καιρούς που διανύουμε, διεθνώς και εσωτερικά- μπορεί, από τη μια στιγμή στην άλλη, να μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση.

Σε αυτούς τους έντεκα μήνες, η κυβέρνηση ΝΔ δεν προχώρησε σε ουσιαστικά μέτρα μέριμνας, πρόληψης, πραγματικής αντιμετώπισης της πανδημίας. Η τραγική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας εξακολούθησε να είναι σταθερή επιλογή της, με την πρωτοβάθμια Υγεία να συνεχίζει να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Όχι μόνο δεν επίταξε τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, αλλά τον τροφοδότησε με σκανδαλώδη «αγορά υπηρεσιών». Απέρριψε, επιπλέον, με άκαμπτο τρόπο, το -μόνο αποτελεσματικό- επιδημιολογικό μοντέλο των μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ και των μηχανισμών ιχνηλάτησης. Με αποτέλεσμα, μετά από έντεκα ολόκληρους μήνες, να μην υπάρχει αξιόπιστη επιδημιολογική καταγραφή στη χώρα… Τα τεστ δεν είναι μόνο λίγα, αλλά γίνονται ευκαιριακά, χωρίς πρόγραμμα και στόχευση. Η βασική τους χρησιμότητα εξαντλείται στην τρομοκράτηση της κοινωνίας με εφιαλτικές αναφορές για την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων… Επιπλέον, κάθε αμφισβήτηση, κάθε διαφοροποίηση, κάθε αντίθεση -πολιτική και επιστημονική- αποκλείστηκε, στιγματίστηκε, δαιμονοποιήθηκε. Όποιος δεν ήταν μαζί της, πολύ περισσότερο όποιος ήταν απέναντί της, έπαιρνε τη ρετσινιά του «ψεκασμένου», του συνωμοσιολόγου, του ανεύθυνου.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση ΝΔ δεν πήρε κανένα μέτρο ώστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα εργοστάσια, τα χωράφια, οι χώροι δουλειάς, οι κλειστές δομές να μην μετατρέπονται σε εστίες αναζωπύρωσης και υπερμετάδοσης του ιού. Τα σχολεία ανοίγουν και κλείνουν χωρίς να εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας. Τα πανεπιστήμια μένουν σταθερά κλειστά, σχεδόν ένα χρόνο τώρα, από την έναρξη της πανδημίας, με το επιδημιολογικό άλλοθι να γίνεται όλο και πιο διάτρητο και υποκριτικό. Όσο για τον κλάδο της τέχνης και του πολιτισμού, τον αντιμετώπισε με εξωφρενική αδιαφορία και απαξίωση, επιβεβαιώνοντας πως άβυσσος την χωρίζει από αυτόν. Παράλληλα, ο τουρισμός «άνοιξε» ανεξέλεγκτα προκαλώντας επιδημιολογική έξαρση, τομείς της οικονομίας ανοιγοκλείνουν ανάλογα με την ισχύ που διαθέτουν και τις πιέσεις που ασκούν, οι βιομηχανίες -έτσι κι αλλιώς- δουλεύουν ακατάπαυστα χωρίς να διασφαλίζονται οι αναγκαίοι όροι υγειονομικής ασφάλειας των εργαζομένων κ.ο.κ.

Αυτά είναι τα πεπραγμένα της. Εν ολίγοις, προχειρότητες, μπαλώματα, σπασμωδικά αντιφατικά μέτρα και οδηγίες, παλινωδίες, εύκολες «λύσεις», υπόκλιση στα ισχυρά συμφέροντα, και πάνω απ’ όλα προκλητική αδιαφορία για την υγεία και τη ζωή του λαού. Όλα τα δεδομένα θεμελιώνουν το συμπέρασμα πως, με την πολιτική της, τροφοδότησε -στην πραγματικότητα- την παράταση και την τρέχουσα έξαρση της υγειονομικής κρίσης. Όσο και αν προσπαθεί να κατασκευάζει μια πλασματική πραγματικότητα επιτυχιών και να αποποιείται κάθε δική της ευθύνη, όσο και αν τα εξαγορασμένα ΜΜΕ αποσιωπούν ή εξωραΐζουν κυβερνητικές αποτυχίες και εγκληματικές ευθύνες, όσο και αν με τη σαρωτική επίθεση περί «ατομικής ευθύνης» επιχειρείται να ενοχοποιηθούν οι «απείθαρχοι» πολίτες, η νεολαία που «δεν συμμορφώνεται», οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάζονται, οι «ανεύθυνοι» διαδηλωτές κ.ο.κ., η πραγματικότητα βοά πως η ολέθρια κατάσταση που βιώνουμε οφείλεται -αποκλειστικά- στην εγκληματική της πολιτική. Διαχρονική και τρέχουσα. Τελεία και παύλα.

Σκοτεινό εργαλείο ομηρίας των λαών

Και η περιβόητη επιχείρηση «Ελευθερία»; Πού πήγαν οι θριαμβολογίες, το κλίμα εφησυχασμού, η υπέρμετρη κυβερνητική αισιοδοξία; Πού σκόνταψε το κάλπικο αφήγημα -διεθνώς και στη χώρα μας- πως ήδη εξασφαλίστηκε άρτια οργάνωση του εμβολιασμού και οσονούπω η πανδημία θα είναι παρελθόν; Γιατί, αντί να χαλαρώνουν, τα απαγορευτικά μέτρα ενισχύονται σε όλο -σχεδόν- τον πλανήτη; Η ενιαία αντιμετώπιση από την ΕΕ, η περίφημη ευρωπαϊκή ετοιμότητα, αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη σε ποιες ατραπούς χάθηκαν; Τι έγινε και τα προγράμματα εμβολιασμού αντί να αποτελούν σωτήριο για τους λαούς εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως διατυμπάνιζαν, τελικά αποδεικνύονται σκοτεινό εργαλείο ομηρίας τους;
Η παγκόσμια επέλαση του κορονοϊού ανέδειξε, με τον πιο τραγικό τρόπο, το άγριο πρόσωπο του καπιταλισμού. Η πανδημία είναι σκληρά ταξική. Σκορπά το θάνατο σε συντριπτικά μεγαλύτερο βαθμό στα φτωχά, εξαθλιωμένα στρώματα, στους αποκλεισμένους αυτής της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, γιγαντώνει την παγκόσμια οικονομική κρίση και μετατρέπεται σε άλλοθι, πρόσχημα και όχημα για την ένταση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Η ακραία φτώχεια και εξαθλίωση επεκτείνονται ραγδαία στη μεγάλη πλειοψηφία της ανθρωπότητας. Η καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα απογειώνονται, εξασφαλίζοντας τεράστια συγκέντρωση πλούτου σε μια ελάχιστη μειοψηφία. Οι ταξικές ανισότητες και αντιθέσεις παροξύνονται.

Αυτό το αποκρουστικό πρόσωπο του καπιταλισμού αποκαλύπτεται, με εξαιρετική σφοδρότητα και αγριότητα, και μέσα από τα περίφημα προγράμματα εμβολιασμού, όπως εξελίσσονται σε όλες τις χώρες. Από «παγκόσμια ελπίδα» για επιστροφή στην κανονικότητα αναδεικνύονται σε μέσο ασύστολης κερδοσκοπίας των πολυεθνικών φαρμάκου και οξύτατου οικονομικού και γεωπολιτικού ανταγωνισμού και επιρροής.
Οι σκοτεινές, κλειστές σαν επτασφράγιστο μυστικό, σκανδαλώδεις συμβάσεις της ΕΕ και κυβερνήσεων, ανά τον κόσμο, με τις ισχυρές φαρμακοβιομηχανίες, έρχονται να επιβεβαιώσουν πως τα διεθνή κοράκια στον τομέα του φαρμάκου, με συνεργούς και όργανα τις κυβερνήσεις, ενδιαφέρονται μόνο για την ασύστολη κερδοσκοπία. Η απληστία τους επέβαλλε και επιβάλλει χρηματοδότηση ερευνών σε τομείς άμεσης και σίγουρης κερδοφορίας και όχι -βεβαίως- στην πρόληψη και αντιμετώπιση επιδημιών. Έτσι, και τώρα, αφού χρηματοδοτήθηκαν με υπέρογκα ποσά από τις κυβερνήσεις για να παράξουν εμβόλια, αφού τα μοσχοπούλησαν σε αυτές προκαταβολικά, επιδίδονται σε εξωφρενικούς εκβιασμούς, καλυπτόμενοι πίσω από πατέντες και ρήτρες ασυδοσίας, για την τιμή, τις ποσότητες και τους χρόνους παράδοσης των εμβολίων. Μη αναλαμβάνοντας καμία ευθύνη για οτιδήποτε. Απαιτώντας μόνο ασύλληπτα κέρδη.

Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Αυτή είναι η «ελεύθερη αγορά» τους. Αυτοί είναι οι «σωτήρες» μας. Η υγεία και η ζωή των λαών στα χέρια αχαλίνωτων συμφερόντων.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος