Γρήγορη αναζήτηση

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Προϋπολογισμός λαϊκού αφανισμού

Στο δρόμο του αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της φτώχειας, της φοροληστείας και της εξόντωσης του λαού


Κατατέθηκε –με την έγκριση των δανειστών- την περασμένη Δευτέρα ένας από τους αντιλαϊκότερους Προϋπολογισμούς, με έμφαση στην υπεραισιόδοξη πρόβλεψη ανάπτυξης στο 2,7% και «πρωτογενές πλεόνασμα» 1,8% (3,3 δις €) του ΑΕΠ.
Ένα «πλεόνασμα» που προκύπτει από τα 4 δις € των φόρων και περικοπών κοινωνικών δαπανών με τις οποίες επιβαρύνει η κυβέρνηση τον ήδη φτωχοποιημένο λαό σε μια χρονιά που η ανεργία θα παραμείνει –αν δεν ξεπεράσει- στα εφιαλτικά ύψη του 28% (κατά τη ΓΣΕΕ), ενώ παράλληλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των οικονομικά καταστραμμένων εργατολαϊκών κι φτωχομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών, σε εφορίες, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κλπ., προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 100 δις €. 

Ολόκληρη η αθλιότητα της «δίκαιης ανάπτυξης», αποτυπώνεται ανάγλυφα στο κατάπτυστο κείμενο, με τα αντιλαϊκά μέτρα του 2017 να είναι υπερτριπλάσια σε σχέση με αυτά του 2016, τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν αθροιστικά και για τα τρία Μνημόνια. Η κυβερνητική απάτη αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι η προβλεπόμενη «ανάπτυξη» δεν είναι άλλη από την προσφερόμενη λαϊκή θυσία στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας», δηλ. της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου.
Ο νέος Προϋπολογισμός, πέρα από τις βέβαιες αναπροσαρμογές των αριθμών και των ποσοστών, αποτυπώνει όλα τα χαρακτηριστικά της αντιλαϊκής συγκυρίας, απαλλάσσει το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο από φόρους, εισφορές και δεσμεύσεις, παρέχοντάς του παράλληλα ισχυρά «επενδυτικά κίνητρα», αποσυγκροτεί το δημόσιο τομέα με τις χιλιάδες των απολύσεων, ψαλιδίζει το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, ξεθεμελιώνει τα Ασφαλιστικά Ταμεία, καταργεί Οργανισμούς και Υπηρεσίες, διαλύει την Υγεία, αχρηστεύει την Παιδεία, μηδενίζει την Πρόνοια, γελοιοποιεί τις συλλογικές Συμβάσεις, ξεπουλά όσο-όσο τη δημόσια περιουσία, χαρίζει τα «κόκκινα» δάνεια στα ξένα funds, ισοπεδώνει το λαϊκό εισόδημα με τους ασήκωτους φόρους και τους εξωφρενικούς «νεωτερισμούς» που περιλαμβάνει. Κι όλ’ αυτά προκειμένου να μεταγγίσει τα τεράστια ποσά που προκύπτουν με τις παραπάνω αντιδραστικές εφαρμογές, από τις τσέπες των εργατολαϊκών στρωμάτων, των επαγγελματοβιοτεχνών, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των συνταξιούχων, κλπ., στα θησαυροφυλάκια των δανειστών-τοκογλύφων του ελληνικού κράτους, σε ντόπιους τυχοδιώκτες και τυχάρπαστους ξένους επιχειρηματίες-«επενδυτές». Πάνω απ’ όλα παραδίδει τη χώρα για έναν αιώνα στην κυριαρχία των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των πανίσχυρων ξένων μονοπωλίων που ετοιμάζονται να λεηλατήσουν το δημόσιο πλούτο της. Αποδεικνύει ξεκάθαρα πως ένας Προϋπολογισμός δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα πολυχρησιμοποιημένο εργαλείο αναδιανομής των λαϊκών εισοδημάτων στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των συμφερόντων και των επιδιώξεων της μεγαλοαστικής τάξης και των ξένων πατρώνων της, που αλυσοδένει το λαό μας στο άρμα της εξάρτησης και τον σέρνει στην κατεύθυνση της προώθησης των κερδοσκοπικών πολιτικών του μονοπωλιακού κεφαλαίου, αλλά και των εξοπλιστικών προγραμμάτων και απαιτήσεων που επιβάλλει το ΝΑΤΟ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα πλέον είναι ότι ο λαός πληρώνει το ιλιγγιώδες χρέος που δημιούργησαν οι μεταπολιτευτικές αστικές κυβερνήσεις προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κέρδη των ξένων μονοπωλίων και της υποτελούς ντόπιας ολιγαρχίας. Κι αυτό ο Α.Τσίπρας το ονομάζει «δίκαιη ανάπτυξη»!
Είναι όμως σκόπιμο να ρίξουμε μία ματιά στα βασικά μεγέθη αυτού του προκλητικά  βαθιά ταξικού Προϋπολογισμού.
Ανελέητη φοροληστεία για το λαό
Με το ΑΕΠ να εκτιμάται στα 180,8 δις € με ρυθμό «ανάκαμψης» 2,7% σε σύγκριση με το 2016, οι λεγόμενες «δημοσιονομικές παρεμβάσεις» για τα έτη 2016-2017 φθάνουν τα 4 δις €, ξεκινώντας την εφαρμογή τους από 1η Γενάρη του 2017 και εφεξής.
Από το ποσό αυτό τα 3,1 δις € προέρχονται από τις αυξήσεις φόρων και περίπου 960 εκατ. € από περικοπές δαπανών, που αφορούν σε λαϊκές ανάγκες. Οι άμεσοι φόροι σε φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.) αναμένεται να απογειωθούν σε ποσοστό 14,5% (9,17 δις € από 8 δις €), ενώ οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια) που επιβαρύνουν τη λαϊκή κατανάλωση αναμένεται να διογκωθούν κατά 5,6% (26,4 δις € από 25,1 δις €), το 2017.
Οι νέοι ειδικοί φόροι και τα τέλη που θα εφαρμοστούν από 1ης Γενάρη 2017, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:
- Ανατιμήσεις ειδικών φόρων σε καύσιμα κίνησης (439,6 εκατ. €).
- Επιβολή τέλους στη σταθερή τηλεφωνία (54,2 εκατ. €).
- Αύξηση φόρων σε τσιγάρα, προϊόντα καπνού και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (142 εκατ. €).
- Νέος φόρος στον καφέ (62 εκατ. €) κ.ά.
Με δεδομένη την παραπάνω φοροληστεία, το «πρωτογενές πλεόνασμα» εκτοξεύεται στα 3,61 δις €, δηλ. στο 2% του ΑΕΠ.
Θυμίζουμε, πως η φοροληστεία έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Οκτώβρη, με την κατάργηση των επιστροφών φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, ενώ από τις 15 Οκτώβρη, με την έναρξη της χειμερινής περιόδου, θα εφαρμοστούν οι νέες ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Ωστόσο, αυτή η πρωτοφανής φοροληστεία σε βάρος του λαού, θα πάρει τεράστιες διαστάσεις μέσα στο 2017, καθώς θα φανούν οι συνέπειες των αντιλαϊκών μέτρων που άρχισαν να εφαρμόζονται μετά το β’ εξάμηνο του 2016, όπως λ.χ. η πρόσθετη επιβάρυνση από τον ΦΠΑ (24% από 23%), ή ακόμα από τις νέες μειώσεις του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, κ.ά.
Οι μειώσεις των συντάξεων φθάνουν τα 716,7 εκατ. €.
Κοινωνική Ασφάλιση
Η κοινωνική Ασφάλιση δέχεται για άλλη μία φορά σοβαρές περικοπές της τάξης του 1,644 δις €, τόσο από περικοπές των συνταξιούχων, όσο και από την επιβολή νέων αυξημένων εισφορών. Πιο συγκεκριμένα, αφαιρούνται 575,4 εκατ. € από τους συνταξιούχους του ιδιωτικού και 141,3 εκατ. € από του δημοσίου τομέα, ενώ τα υπόλοιπα 927,6 εκατ. € αφορούν σε απώλειες επιδομάτων και άλλες ανατροπές στην Ασφάλιση, όπως λ.χ. η σφαγή των επικουρικών συντάξεων, που φθάνει τα περίπου 370 εκατ. €, ενώ 132,4 εκατ. € είναι οι απώλειες από την εφαρμογή ανώτατου πλαφόν στις συντάξεις και η μείωση των συντάξεων χηρείας θα αγγίξει τα 58,7 εκατ. €. Σημειώνουμε, πως στους ασφαλισμένους και παρά τη λεηλασία των επικουρικών συντάξεων, επιβάλλεται επίσης χαράτσι 350 εκατ. € με την αύξηση των εισφορών τους υπέρ ΕΤΕΑ.
Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ για το 2017, η κυβέρνηση προβλέπει να κλέψει από τις τσέπες των δικαιούχων 586,3 εκατ. €, δίνοντας «αντισταθμιστικά» μόλις 17 εκατ. €!
Οι μερισματούχοι δημόσιοι υπάλληλοι θα χάσουν γύρω στα 210 εκατ. €.
Οι αγρότες θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 92,7 εκατ. € από τις αυξημένες εισφορές στον ΟΓΑ και οι αυτοαπασχολούμενοι κατά 49 εκατ. €.
Σε ό,τι αφορά το πολυδιαφημισμένο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης των προαναγγελμένων 760 εκατ. €, ωστόσο στον Προϋπολογισμό εγγράφεται ποσό χρηματοδότησης 571 εκατ. €!!! Νέα κλοπή από τα ψίχουλα που δίνονται στα σε 267.000 αποδέκτες των εξαθλιωμένων λαϊκών στρωμάτων.   
Πλούσιες φοροαπαλλαγές για το ξένο κεφάλαιο 
και την ντόπια ολιγαρχία
Στον αντίποδα της σκληρής αντιλαϊκής λιτότητας, βρίσκονται οι κάθε λογίς παροχές και διευκολύνσεις προς το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο. Αρκεί να σημειώσουμε πως παρά την αύξηση του ΑΕΠ, η συνολική μάζα των φόρων προς τα «νομικά πρόσωπα», μειώνεται κατά 7% (3,24 δις € από 3,49 δις € το 2016), γεγονός που δείχνει τη δραστική μείωση της φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών.
Παράλληλα, η κρατική δαπάνη για τη στήριξη του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το οποίο σημειωτέον εξαιρείται από το δημοσιονομικό «κόφτη», αυξάνεται κατά 250 εκατ. € φθάνοντας στο ύψος του 1 δις €. Κι ακόμα, το προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπει νέες φορολογικές απαλλαγές, ύψους 20,4 εκατ. €, για τις ισχυρές επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο νέο λεγόμενο «αναπτυξιακό νόμο».

Ιδιωτικοποιήσεις και κρατικό χρέος
Στα 2,6 δις € εκτιμώνται τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις για το 2017, έναντι ποσού ύψους 500 εκατ. € το 2016. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, το 2017 αναμένεται να ολοκληρωθούν η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, η «συναλλαγή» στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διαγωνισμοί, μεταξύ των οποίων, η πώληση του 67% στον ΟΛΘ, του 100% της ΕΕΣΣΤΥ, η παράταση της σύμβασης παραχώρησης στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», η «Εγνατία Οδός» κ.ά.
Την ίδια ώρα, το κρατικό χρέος σε απόλυτα μεγέθη θα συνεχίσει σε αυξητική πορεία και αναμένεται να φτάσει τα 319,2 δις € το 2017 από 315,4 δις € το 2016.
Τα προβλήματα των εργασιακών αδιεξόδων, της μαύρης νεολαιίστικης προοπτικής, της κατάρρευσης των Ασφαλιστικών Ταμείων, της συνεχούς μείωσης του μισθού εργασίας, της απογείωσης των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, της χρεοκοπίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της εκτόξευσης των χρεών των νοικοκυριών, της διαφθοράς του δημόσιου βίου, της καταστροφής της φτωχομεσαίας αγροτιάς, της επιβίωσης, αφήνουν ασυγκίνητη τη συγκυβέρνηση  των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα εργατολαϊκά στρώματα βορά στη μεγαλύτερη επέλαση του μονοπωλιακού κεφαλαίου που γνώρισε ο τόπος.
Οι αλλεπάλληλες επελάσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων και της δουλικής κυβέρνησης Τσίπρα δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Προέχει να εκφραστεί μαζική λαϊκή οργανωμένη αγανάκτηση με αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά της ακρίβειας, των φορολογικών μέτρων, που οδηγούν στη φτώχεια τις λαϊκές οικογένειες. Η απόκρουση των επερχόμενων Νομοσχεδίων που θα επισύρει ο νέος Προϋπολογισμός, προβάλλει σαν επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση του ελληνικού λαού.