Γρήγορη αναζήτηση

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2016

Με ψίχουλα προσπαθεί η κυβέρνηση να ντύσει τη βάρβαρη πολιτική της φτώχειας και της υποδούλωσης

Παροχές-κοροϊδία της κυβέρνησης προς τους χαμηλοσυνταξιούχους



"Να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι” λέει η παροιμία, για να τονίσει ο λαός μας ότι αυτός που ευθύνεται για τις συμφορές του, θέλει υποκριτικά και να τον παρηγορήσει.
Έτσι και η κυβέρνηση Τσίπρα, αφού με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο που ψήφισε πετσόκοψε για άλλη μια φορά τις συντάξεις, ακολουθώντας πιστά την πολιτική των προκατόχων της, εμφανίζεται μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, να μοιράζει ψίχουλα στους φτωχότερους συνταξιούχους, με συντάξεις κάτω από 850  ευρώ μεικτά (περίπου 780 ευρώ καθαρά).
Η εφάπαξ αυτή παροχή, που αφορά περίπου 1,5 εκ. συνταξιούχους (το 60% των συνολικών συνταξιούχων), θα είναι αντιστρόφως ανάλογη του ύψους της σύνταξης, δηλαδή οι συνταξιούχοι με τη “μεγαλύτερη” σύνταξη θα πάρουν 300 ευρώ (το ελάχιστο όριο), ενώ όσοι παίρνουν κάτω από 665 ευρώ θα πάρουν μεγαλύτερα ποσά. Όπως έχει γίνει γνωστό οι μισοί από τους δικαιούχους, περίπου 750.000-800.000 θα λάβουν το ελάχιστο επίδομα των 300 ευρώ. Στους υπόλοιπους 800.000 θα διανεμηθούν ποσά από 300 έως 650 ευρώ.

Το συνολικό ποσό αυτής της εφάπαξ παροχής, που προπαγανδιστικά ο πρωθυπουργός βάφτισε “13η σύνταξη”, κάνοντας αναφορά στην προεκλογική του δέσμευση, είναι μόλις 617 εκ. ευρώ, την ώρα που το συνολικό μέγεθος του τσεκουρώματος σε βάρος συνταξιούχων και ασφαλισμένων στην τετραετία 2016 – 2019, στη βάση του νόμου 4387/16, όπως προκύπτει από την ίδια την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευε το νομοσχέδιο, ανέρχεται στα 8,234 δισ. ευρώ.
Η κυβερνητική απάτη γίνεται τελείως ξεδιάντροπη όταν την ίδια ακριβώς στιγμή που με το ένα χέρι θα μοιράζει την εφάπαξ ψευτοπαροχή, με το άλλο θα αφαιρεί μόνιμα και μέχρι  την πλήρη κατάργησή του το μισό ΕΚΑΣ απ' όσους συνταξιούχους απέμειναν να το παίρνουν (η πρώτη κατηγορία το έχασε οριστικά από τον περασμένο Ιούνη).
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πετσόκομμα του ΕΚΑΣ που εκδόθηκε μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, προβλέπει την περικοπή κατά 50% των ποσών που λάμβαναν οι 250.000 δικαιούχοι του, μέχρι τον περασμένο μήνα, με την καταβολή της σύνταξης του Γενάρη. Μάλιστα, η κυβέρνηση εμφανίζεται να κάνει και χάρη στους χαμηλοσυνταξιούχους, επειδή δεν κόβει εντελώς το ΕΚΑΣ για την επόμενη κατηγορία δικαιούχων (όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός), καθώς τώρα προχωράει στη μείωση για όλους, σταδιακά μέχρι το 2020, οπότε δεν θα απομείνει πλέον κανένας που να παίρνει το επίδομα.
Οι περικοπές του ΕΚΑΣ για το 2017, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, θα αφαιρέσουν από τους χαμηλοσυνταξιούχους επιπλέον 438 εκατ. ευρώ, πέραν των απωλειών που είχαν οι περίπου 143.000 δικαιούχοι του μέσα στο 2016, απώλεια βέβαια που συνεχίζεται και το 2017. Έτσι, η δαπάνη για το ΕΚΑΣ στον κρατικό προϋπολογισμό θα μειωθεί από τα 751 εκατ. ευρώ το 2016 στα 313 εκατ. ευρώ το 2017.
Για τους συνταξιούχους οι πραγματικές απώλειες θα είναι ακόμα μεγαλύτερες, αφού η απώλεια σε αυτούς που έχασαν ήδη το ΕΚΑΣ το 2016 εκτιμάται στα 165 εκατ. ευρώ.  Το ποσό αυτό βέβαια δεν θα το λάβουν ούτε το 2017, οπότε οι σωρευτικές απώλειες για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ τη διετία 2016 - 2017 φτάνει περίπου τα 768 εκατ. ευρώ! Έτσι, η κυβέρνηση μέσα στη διετία αφαιρεί μόνο από τις περικοπές στο ΕΚΑΣ ποσό μεγαλύτερο από αυτό που εμφανίζεται να δίνει εφάπαξ, τις παραμονές των Χριστουγέννων, στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Μέχρι και το 2019, οπότε θα εφαρμοστεί η τελευταία φάση της περικοπής του ΕΚΑΣ (καταργείται οριστικά από το 2020), η συνολική απώλεια των χαμηλοσυνταξιούχων θα φτάσει τα 2,4 δισ. ευρώ. Ποσό σχεδόν τετραπλάσιο του φιλοδωρήματος, που ο πρωθυπουργός εμφάνισε ως την υλοποίηση της δέσμευσης για «επιστροφή της 13ης σύνταξης»!
Συνθηκολόγηση για άλλη μια φορά της κυβέρνησης
Η εξαγγελία αυτή του πρωθυπουργού έγινε την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης του 3ου μνημονίου και με φόντο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκαν με τον ΕΣΜ, παρά την αρνητική προσέγγιση της Γερμανίας και του Σόιμπλε σε γενικότερες ρυθμίσεις για το ελληνικό χρέος.
Επίσης αυτές οι εξαγγελίες για τις συντάξεις (όπως και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ σε μια σειρά ακριτικών νησιών του Αιγαίου) συνοδεύτηκαν με μια απότομη όξυνση της ρητορικής των εγχώριων κυβερνητικών αξιωματούχων απέναντι στο ΔΝΤ, για την επιμονή του σε προκαταβολική ψήφιση μέτρων από τώρα για το 2019. Μάλιστα η ρητορική αυτή προσομοίαζε με την αντίστοιχη της πρώτης κυβερνητικής περιόδου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διανθισμένη με μπόλικη “πατριωτική” χρυσόσκονη και ψεύτο-παλικαρισμούς. Με μια σειρά ψευτοδιλήμματα του τύπου “ΔΝΤ και μέτρα ή ευρωπαϊκό κεκτημένο και εργασιακές σχέσεις”, “Σόιμπλε και Γερμανία ή κοινωνία και εθνική αξιοπρέπεια” η κυβέρνηση προσπάθησε από τη μια να στριμώξει και να διχάσει την αντιπολίτευση και από την άλλη να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό για την ουσιαστική συμφωνία της στα μέτρα που συνοδεύουν τη δεύτερη αξιολόγηση.
Κυρίως όμως θέλησε να κάνει μια θεαματική ενέργεια για να εκτονώσει την πίεση που αισθάνεται από την μέγγενη που της έχουν επιβάλει οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ (κυρίως η Γερμανία) και οι ΗΠΑ (μέσω του ΔΝΤ) σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του χρέους, με φόντο το γενικότερο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζουν σημαντικές χώρες της ΕΕ όπως η Ιταλία και η Γαλλία.
Αυτό φάνηκε πιο ξεκάθαρα όταν την επόμενη των εξαγγελιών Τσίπρα, και κάτω από την αρνητική στάση Σόιμπλε, έστω και για αυτές τις παροχές-ψίχουλα, ο ΕΣΜ προχώρησε σε πάγωμα των συμφωνημένων βραχύπροθεσμων μέτρων για το χρέος. Παρά τις προφορικές δεσμεύσεις, σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο, για τον εφάπαξ χαρακτήρα των παροχών προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, πως δεν θα επαναληφθούν τα επόμενα χρόνια και ότι δεν κινδυνεύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος, αυτές δεν κατέστησαν ικανές να κατευνάσουν το γερμανικό υπουργείο οικονομικών, όπως αποτυπώθηκε και στη συνεδρίαση του τελευταίου euro working group, που ζητάει επιπλέον εξασφαλίσεις. Στην αντιπαράθεση πήρε θέση και ο ΣΕΒ καλώντας την κυβέρνηση να σεβαστεί τις “δεσμεύσεις” που έχει αναλάβει απέναντι στους εταίρους της, στα πλαίσια του μνημονίου, να αποδεχτεί την “ιδιοκτησία” του προγράμματος και να μην καταφεύγει σε “μονομερείς ενέργειες”.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις η κυβέρνηση άφησε στην άκρη τη φορεσιά της “εθνικής αξιοπρέπειας” και ντύθηκε τα γνώριμα της κουρέλια, της υποτέλειας και της ξενοδουλείας. Για να κατευνάσει τα ξένα αφεντικά της χώρας, πρότεινε να σταλεί επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, σχετικά με τις εξαγγελίες Τσίπρα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η επιστολή αυτή περιέχει δεσμεύσεις για δύο βασικά πράγματα:
Το πρώτο είναι ότι οι παροχές θα είναι έκτακτες. Ότι δηλαδή η οικονομική ενίσχυση προς τους χαμηλοσυνταξιούχους δεν θα επαναληφθεί για το 2017 και το 2018, καθώς επίσης και ότι η αναστολή της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ θα ισχύσει μόνο για ένα χρόνο δηλαδή από 1/1 μέχρι και 31/12 του 2017.
Το δεύτερο θα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι εάν εκ των υστέρων προκύψει απόκλιση από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για το 2016, το κενό αυτό θα συμπληρωθεί με νέα μέτρα που θα συναποφασίσει με τους θεσμούς.
Στο ίδιο κείμενο θα υπάρχει επίσης δέσμευση ότι η ελληνική πλευρά δεν θα επιχειρήσει ξανά να πάρει μονομερώς μέτρα με δημοσιονομική επίδραση χωρίς τη συμφωνία των θεσμών.