Γρήγορη αναζήτηση

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΌ ΕΠΙΚΟΝΩΝΙΑΚΑ ΚΟΛΠΑ

Όχι μόνο περιορίζουν την οικονομική στήριξη αλλά και επιβάλλουν κυρώσεις στους ανέργους

 Με σχεδόν 1 εκατομμύριο εγγεγραμμένους ανέργους, και ένα μεγαλύτερο αριθμό πραγματικών ανέργων, με το υψηλότερο ποσοστό στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (46,9%), η ανεργία παραμένει σε θεόρατο ύψος .
Πέρα από τις δραματικές συνέπειες που δημιουργεί αυτή η συνεχιζόμενη κοινωνική κατάσταση (περίπου 300.000 νέοι υψηλής εξειδίκευσης μεταναστεύουν στο εξωτερικό, πάνω από 7 δις. ευρώ ετησίως έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία, 350.000 οικογένειες χωρίς κανένα εργαζόμενο μέλος κτλ.), υπάρχουν και κάποιες πτυχές του φαινομένου, που δεν γίνονται πλατιά γνωστές, αλλά που είναι παρούσες.
Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την ανεργία στην χώρα μας, τα οποία ήρθαν πολύ πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται στους 988.386, αλλά μόνο οι 99.426 (Οκτώβρης 2016), ήτοι 1 στους 10 παίρνει επίδομα ανεργίας και ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό (1,5%!!) λαμβάνει κάποιο βοήθημα.
Συνεπώς, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση είναι πέρα για πέρα κρίσιμη: η συντριπτική πλειονότητα δεν λαμβάνει καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ, ούτε επίδομα ανεργίας, ούτε επιδότηση απασχόλησης.
Επιπλέον, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι 7 στους 10 είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή αναζητούν εργασία πάνω από 12 μήνες.

Σαν να μην αρκούν όλα αυτά οι ανεργοι, αντιμετωπίζονται σαν να να είναι υπευθυνοι αυτοί που δεν βρίσκουν δουλειά(!) και απειλούνται και με ποινές που μπορεί να επισύρει η μη συμμόρφωση τους στους κανονισμούς του ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, ο εγγεγραμμένος άνεργος οφείλει να αποδέχεται « κάθε πρόταση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Οργανισμού, η οποία αφορά σε θέση εργασίας (...), σε επαγγελματική κατάρτιση, σε συμβουλευτική υπηρεσία ή σε άλλη συμφωνημένη δράση στο πλαίσιο του Ατομικού Σχεδίου Δράσης...». Διαφορετικά θα τιμωρείται! Πρέπει να προβαίνει σε «ενεργή αναζήτηση εργασίας καθ' όλη τη διάρκεια της εγγεγραμμένης ανεργίας, με την υποχρέωση διατήρησης των σχετικών αποδεικτικών και προσκόμισης αυτών εντός 15 ημερών, εφόσον ζητηθούν». Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπεται αφαίρεση του επιδόματος για τους δικαιούχους και στέρηση της κάρτας ανέργου για τους μη επιδοτούμενους. Όπως έγινε γνωστό το θέμα αυτό, της επιβολής κυρώσεων σε βάρος των ανέργων, εισήχθη για γνωμοδότηση προς το υπουργείο Εργασίας (το οποίο θα συντάξει τη σχετική απόφαση), στην τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης του ΟΑΕΔ και εγκρίθηκε. Με το επιχείρημα να έχει «ομαλή χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ» ο ΟΑΕΔ, η κυβέρνηση θέλει να ληφθεί αυτή η απόφαση ως το τέλος του χρόνου.
Είναι εμφανές ότι αυτή η πίεση και ο ασφυκτικός έλεγχος από τον Οργανισμό πάνω στο άνεργο (δήθεν για την επαγγελματική αποκατάσταση του) θα τον ωθεί και θα τον εκβιάζει στην αποδοχή από μέρους του οποιασδήποτε θέσης εργασίας ‘αμαχητί’ και χωρίς αξιώσεις για τα δικαιώματά του. Έρχεται να λειτουργήσει σαν ένα ακόμα εργαλείο εξυπηρέτησης της εργοδοσίας: γιατί οι άνεργοι θα εξαναγκάζονται να αποδεχθούν θέσεις με οποιουσδήποτε αντεργατικούς όρους εργασίας, προκειμένου να μην χάσουν τη διακοπή ή την “αναστολή” του επιδόματος ανεργίας ή τη δυνατότητα επανεγγραφής στο Μητρώο Ανέργων. Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες - απομυζώντας τα κονδύλια που θα έπρεπε να δίνονται για τη στήριξη των ανέργων- απολαμβάνουν παχυλές επιδοτήσεις για την “απασχόληση ανέργων” από το κράτος και εφοδιάζονται με φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό από τη μεγάλη στρατιά των ανέργων.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση μειώνει και τα κονδύλια για τους ανέργους, κάτι που επιβεβαιώνει και ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2017: Από 1,737 δισ. ευρώ το 2012 με την ανεργία στο 22,6%, το 2017 συρρικνώνεται στα 887 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό της ανεργίας να βρίσκεται πάνω απ' αυτό του 2012. Συγχρόνως, παρόλο που την 4ετία των Μνημονίων (2010-2014) καταγράφηκε αύξηση κατά 45% στον αριθμό των εγγεγραμμένων άνεργων, οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν κατά 47%. Την ίδια ώρα, τα προγράμματα «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», που καταλήγουν στις επιχειρήσεις «επαγγελματικής εκπαίδευσης» και «κατάρτισης» ανέργων, έχουν να λαμβάνουν 604 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 104 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος.
 Και ένα “ευχάριστο” για το τέλος: τα συνολικά έσοδα του ΟΑΕΔ το 2017 θα ανέλθουν στα 2,779 δισ. ευρώ και τα έξοδά του στα 2,550 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας «πλεόνασμα» 229 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο ΟΑΕΔ θα είναι “πλεονασματικός” οργανισμός, που όμως δεν θα δρα προς όφελος των ανέργων της χώρας, αλλά προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων, των εταιριών ενοικίασης, των επιταγών της ΕΕ. Ένας “υγιής” Οργανισμός που την “υγεία” του θα την διασφαλίζει σακατεύοντας την υγεία και την ζωή των εργαζομένων,  τους οποίους υποτίθεται έχει αποστολή να στηρίζει όταν χάνουν τη δουλειά τους...