Γρήγορη αναζήτηση

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Ένας επιθετικός παροξυσμός επικρατεί σε πλανητικό επίπεδο

Μ-Λ-ΚΚΕ-2-13

Αγώνας για την ειρήνη ενάντια στους ιμπεριαλιστές εμπρηστές του πολέμου

Η ανθρωπότητα έχει μπει σε μια σκοτεινή εποχή. Η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία λειτουργεί σαν καταλύτης σε παγκόσμιο επίπεδο, οξύνοντας στο έπακρο τις αντιθέσεις και τον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και τροφοδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και μια μεγάλη αναστάτωση σε όλον τον πλανήτη. Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται στην καρδιά της Ευρώπης, η επιθετικότητα των ΗΠΑ κλιμακώνεται με ακραίο τρόπο, σε πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτιστικό και προπαγανδιστικό επίπεδο, σε μια επιχείρηση ισχυροποίησης της αμφισβητούμενης παγκόσμιας ηγεμονίας τους. Γεωπολιτικές ανατροπές και ανακατατάξεις ιστορικών διαστάσεων συντελούνται και νέες ισορροπίες τείνουν να διαμορφωθούν, οι οποίες όμως ούτε έχουν ακόμη απο­κρυσταλλωθεί, ούτε μπορούν να αποτιμηθούν με ασφάλεια, ούτε και να θεωρηθούν οριστικές. Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, πως διανύουμε μια μεταβατική περίοδο, όπου οι συνθήκες γεωπολιτικής ρευστότητας και αστάθειας, που διαμορφώθηκαν βαθμιαία την προηγούμενη δεκαετία σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν παγιωθεί.

Το βέβαιο είναι πως η τρομερή κλιμάκωση των εξοπλισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των περιφερειακών δυνάμεων, ακόμη και των μικρών και αδύναμων χωρών, οι νέες στρατιωτικές συνεργασίες που συνάπτονται και οι γιγαντιαίες ασκήσεις πολέμου δημιουργούν ένα σκηνικό αδυσώπητου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και κάνουν τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν όλο και πιο δυνατά.

Στις ξέφρενες στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ (39% των παγκόσμιων δαπανών) και στη σταθερή ενίσχυση των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας (13% των παγκόσμιων δαπανών) προστίθεται ένα παγκόσμιο κύμα εξοπλιστικών προγραμμάτων. Καμπή ιστορικής σημασίας αποτελεί ο επανεξοπλισμός της Γερμανίας -80 χρόνια σχεδόν μετά την ήττα του ναζισμού-, μέσα από ένα κολοσσιαίο «ειδικό ταμείο» 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για ανοιχτή ακύρωση των αποφάσεων της Διάσκεψης του Πότσδαμ, μετά τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Παράλληλα, έχει ανοίξει η συζήτηση στην Ιαπωνία για πυρηνικά όπλα, ενάντια στις τρεις αρχές τις οποίες τηρεί η χώρα αυτή μετά την αμερικανική θηριωδία στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι: ότι δεν θα παράγει πυρηνικά όπλα, δεν θα κατέχει πυρηνικά, δεν θα επιτρέπει την εγκατάστασή τους σε ιαπωνικό έδαφος. Ο σφοδρός ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός τροφοδοτεί μια παγκόσμια φρενίτιδα πολεμικών εξοπλισμών.

Λίγο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε συναφθεί η στρατιωτική συμμαχία AUKUS (ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία), ισχυροποιήθηκε η τετραμερής συνεργασία Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Αυστραλία) και υπογράφθηκε στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ιαπωνίας και Αυστραλίας.

Ταυτόχρονα, θηριώδη στρατιωτικά γυμνάσια των αντίπαλων δυνάμεων σε κάθε γωνιά του πλανήτη (στην Ευρώπη, τη Μεσόγειο, την Ασία, τον Ινδικό Ωκεανό, τη Σινική Θάλασσα και τον Ειρηνικό Ωκεανό), με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα σε διάφορους συνδυασμούς πολυεθνικών επιθετικών σχηματισμών, διεξάγονται -πλέον- με επικίνδυνη συχνότητα. Ένας επιθετικός παροξυσμός επικρατεί σε πλανητικό επίπεδο.
Αυτή τη στιγμή διαφαίνεται η πιθανότητα ενός συμβιβασμού που θα σημάνει τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία. Άγνωστο εάν αυτό θα γίνει τώρα ή αργότερα, με ποιους όρους και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η όποια συμφωνία, οι όποιες διευθετήσεις επικρατήσουν δεν πρόκειται να σημάνουν την έναρξη μιας πραγματικής ειρήνης και ηρεμίας στην πολύπαθη αυτή περιοχή, στην Ευρώπη, στον κόσμο όλο. Τα ιμπεριαλιστικά μαχαίρια δεν σταματούν να ακονίζονται, πολλές εστίες πολέμου είναι ενεργές, με τη γειτονιά μας στα Βαλκάνια, το Αιγαίο, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο κυριολεκτικά να βράζει. Ο πόλεμος, οι νέοι πόλεμοι είναι μπροστά μας.

Ένας δρόμος υπάρχει

Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των τελευταίων εξελίξεων είναι δραματικές για όλη την ανθρωπότητα. Οι λαοί της ΕΕ, κυρίως, πληρώνουν ήδη εξαιρετικά υψηλό τίμημα. Και ο δικός μας λαός ακόμη πιο πολύ. Με την πολυετή διεθνή οικονομική κρίση -που εντάθηκε κατά τα τελευταία χρόνια της πανδημίας- να είναι ενεργή, ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε να δώσει νέα ισχυρά πλήγματα στην παγκόσμια και σε κάθε επιμέρους οικονομία, που ήδη δοκιμαζόταν από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

Η επιπρόσθετη τρομακτική εκτίναξη της τιμής των ενεργειακών προϊόντων (πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο) σε συνδυασμό με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει -ακόμη πιο πολύ- η παγκόσμια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, αλλά και όλη η βιομηχανική παραγωγή, λόγω του πολέμου και των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, συμπαρασύρει τις τιμές όλων των προϊόντων. Σημειωτέον πως η Ρωσία και η Ουκρανία διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και αποτελούν βασική πηγή μετάλλων και πρώτων υλών. Ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί, οι ανατιμήσεις σε όλα τα βασικά προϊόντα είναι ανεξέλεγκτες, ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η επισιτιστική κρίση -που ήδη μαστίζει τις φτωχές χώρες- και στις ανεπτυγμένες χώρες ενισχύεται. Όπως όλα δείχνουν, ούτε το ψωμί θα μπορεί να θεωρείται δεδομένο για εκατοντάδες εκατομμύρια συνανθρώπων μας.

Στην Ελλάδα, καθώς απομακρύνονται σιγά-σιγά οι «έκτακτες συνθήκες» της πανδημίας, η «κανονικότητα» που έρχεται είναι ακόμη πιο δραματική. Ο πληθωρισμός έχει σημειώσει ρεκόρ 25ετίας! Τις εξωφρενικές αυξήσεις στην ενέργεια ακολούθησε ένα σαρωτικό κύμα αυξήσεων στα βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, που πλήττει πλέον όχι μόνο τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αλλά τα πλατιά εργατολαϊκά στρώματα.

Και ακόμη είμαστε στην αρχή. Ούτε όλες οι επιπτώσεις από την υπολειτουργία της οικονομίας κατά την περίοδο της πανδημίας έχουν φανεί. Ούτε, πολύ περισσότερο, οι επιπτώσεις από τον πόλεμο και τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας δεν έχουν ενσωματωθεί, δεν έχουν ξεσπάσει.

Το συρρικνωμένο -από τη δωδεκαετή μνημονιακή επίθεση- λαϊκό εισόδημα είναι αδύνατον να μπορέσει να ανταποκριθεί στη νέα έκρηξη των ανατιμήσεων. Τα μέτρα δήθεν «ανακούφισης» των λαϊκών νοικοκυριών, τα ψευτοεπιδόματα και οι ψευτοπαροχές είναι σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας. Είναι απάτη και εμπαιγμός. Είναι πρόκληση του δοκιμαζόμενου λαού. Κανένα επικοινωνιακό σόου, καμιά παραπλανητική υποσχεσιολογία, κανένα κυβερνητικό αφήγημα δεν μπορεί να συγκαλύψει την πραγματικότητα της ακραίας αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ταγμένη σε κλιμάκωση της σκληρής ταξικής πολιτικής της. Δεν έχει καμιά έγνοια για την εξαπλούμενη φτωχοποίηση, για την εξαθλίωση ευρύτατων εργατολαϊκών στρωμάτων. Όσα μέτρα είναι αναγκασμένη να εξαγγείλει, λόγω του ορυμαγδού των εξελίξεων, «μέτρα μετρημένα στο μέτρο της πραγματικότητας» όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός τα χαρακτηρίζει, δεν πρέπει να ξεφεύγουν από τη βασική αποστολή της, που είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ελληνικής ολιγαρχίας και των πολυεθνικών. Αυτό εννοεί ο Κυρ. Μητσοτάκης όταν διακηρύσσει πως «δεν πρόκειται να υπονομεύσω την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας».

Η «ανάπτυξή» τους δεν σημαίνει «ευημερία για όλους», όπως δημαγωγούν. Σημαίνει ισχυροποίηση της οικονομικής ολιγαρχίας και μόνο. Σημαίνει παράδοση του πλούτου και των υποδομών της χώρας στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Σημαίνει λεηλασία του λαού.
Για το λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, ένας δρόμος υπάρχει. Η δυσαρέσκεια, η αγανάκτηση, η οργή να μετατραπoύν σε μαζικό αγώνα, σε ένα ισχυρό λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής, υπεράσπισης και περιφρούρησης των εργατολαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων στη δουλειά, την παιδεία, την υγεία, τη ζωή. Γι’ αυτό πρέπει να απορρίψει αποφασιστικά τις συνεχείς παραινέσεις της κυβέρνησης και του προπαγανδιστικού μηχανισμού της για κοινωνική ειρήνη και συναίνεση, που θέλουν να τον αφοπλίσουν και να τον ενσωματώσουν.

Ο λαός θα βγει στους δρόμους, θα αγωνιστεί, θα διεκδικήσει το δίκιο του. Ό,τι και να επιστρατεύσουν, όση παραπλανητική δημαγωγία και αν χρησιμοποιήσουν, όση ανοιχτή καταστολή και αν ασκήσουν, δεν μπορούν να ανακόψουν αυτή την εξέλιξη. ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 6ης ΑΠΡΙΛΗ!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος