Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου: Καθεστώς “έκτακτης ανάγκης” για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική
Τον τελευταίο καιρό του κορονοϊού, η κυβέρνηση επιβάλλει μια σειρά από μέτρα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου(ΠΝΠ). Σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος, ” σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου”. Μπορεί, με άλλα λόγια, η κυβέρνηση να νομοθετεί και να επιβάλλει μέτρα απ’ευθείας η ίδια, παρακάμπτοντας την συνήθη κοινοβουλευτική συζήτηση, διαδικασία και ψηφοφορία, αρκεί να επικαλείται τέτοιες συνθήκες.Με βάση το άρθρο 4 της ΠΝΠ στις 11/3, οι εργοδότες δεν υποχρεούνται να ανεβάζουν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τις αλλαγές στα ωράρια εργασίας, την οργάνωση του χρόνου εργασίας, την υπερεργασία και την υπερωριακή απασχόληση. Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αναστέλλεται, οπότε νόμιμα πλέον οι εργοδότες μπορούν να αυθαιρετούν, να αλλάζουν ωράρια, να αναγκάζουν τους εργαζόμενους σε υπερωρίες και μάλιστα απλήρωτες κ.α.
Με βάση το άρθρο 9 της ΠΝΠ στις 20/3, δίνεται η δυνατότητα σε 600.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, που απασχολούν 1.200.000 μισθωτούς, να δουλέψουν μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη(!) με «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας ». Το καθεστώς «ασφαλούς λειτουργίας» σημαίνει καθιέρωση εκ περιτροπής απασχόλησης για τουλάχιστον 6 μήνες για το 50% του προσωπικού. Σημαίνει μείωση του χρόνου μηνιαίας απασχόλησης στις δύο εβδομάδες και αντίστοιχη μείωση του μισθού των κατά 50%!
Με βάση το άρθρο 11 της ίδιας ΠΝΠ, δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, να πάψουν δηλαδή, να τους πληρώνουν. Το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας πιάνει περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους που δουλεύουν σε 440.000 επιχειρήσεις.
Με βάση το άρθρο 12 της ίδιας ΠΝΠ, αναστέλλεται η απαγόρευση πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας.
Απέναντι στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης της ΝΔ και στα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα, ο λαός πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του. Να παλέψει για να μην περάσει, με δικαιολογία τον κορονοϊό, η κατάργηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του, στην εργασία, στον μισθό, στο μεροκάματο. Για να μην περάσει η περιστολή του δικαιώματος στην απεργία και συνολικά των δημοκρατικών του δικαιωμάτων.
Γιώργος Ράπτης – Πορεία