Γρήγορη αναζήτηση

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Άγριες αντιθέσεις ξεσπούν στην ΕΕ – Μετά την πανδημία έρχονται μνημόνια!


ee-1068x641

    Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Άγριες αντιθέσεις ξεσπούν στην ΕΕ – Μετά την πανδημία έρχονται μνημόνια!

Νέο σοβαρό πλήγμα -με τα το  Brexit- δέχεται το οικοδόμημα του δυτικοευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, μετά από τη συντονισμένη άρνηση Γερμανίας και Ολλανδίας να αποδεχθούν την έκδοση ευρω-ομολόγων (κορωνο-ομόλογων) που «αμοιβαιοποιούν» τα επιτόκια δανεισμού της ευρωζώνης, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι χώρες της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την επέλαση της πανδημίας.  Σε μία τέτοια περίπτωση η γερμανική οικονομία χάνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα να δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια από τις χρηματαγορές και μ’ αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίζει το φθηνότερο συγκριτικά με τις άλλες κυβερνήσεις χρήμα στην ντόπια αστική της τάξη. Άλλωστε την ίδια στάση είχε κρατήσει η Γερμανία και το 2011 στην τότε πρόταση των ευρωομολόγων. Η άτεγκτη στάση του Βερολίνου δημιουργεί βαθύ χάσμα στις ήδη τεταμένες σχέσεις των ισχυρών κρατών-μελών της ΕΕ και ιδιαίτερα μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας. Η εξάωρη τηλεσύνοδος της περασμένης Πέμπτης με βασικό θέμα τα οικονομικά μέτρα κατά του Covid-19, έφερε και πάλι στην επιφάνεια την προοπτική αποσύνθεσης της Ε.Ε., ένα μήνα μετά την έξοδο της Βρετανίας.

Τηρώντας άκαμπτη στάση απέναντι στις πληττόμενες από την πανδημία Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, και τις εκκλήσεις των ηγετών τους, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι: «Πιστεύω ότι με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έχουμε ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις, το οποίο μας ανοίγει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας». Αναφέρθηκε επίσης στη δήθεν «έμπρακτη αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή την δύσκολη περίοδο», δηλ. στην ελάχιστη φροντίδα ασθενών από τη Γαλλία και Ιταλία που έχει αναλάβει η Γερμανία, καθώς και τον -μετρημένο στα δάχτυλα- επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών. Μάλιστα, ιδιαίτερη θυμηδία προκαλεί η αναφορά στις «αρχές τους» που ποδοπατούνται καθημερινά από τα ίδια τα ισχυρά κράτη-μέλη της ΕΕ.
Έτσι, το σαπιοκάραβο της ΕΕ με τις διάτρητες «αρχές» του, κλυδωνίζεται τώρα στην τρικυμισμένη θάλασσα της πανδημίας του Covid-19, με μικρές πιθανότητες οικονομικής αντοχής. Γιατί αυτό που είναι προφανές, είναι ότι η οικονομική κρίση θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη του 2008, πράγμα που φαίνεται από τα τρις ευρώ και δολάρια με τα οποία προσπαθούν να συγκρατήσουν την κατάρρευση. 
Η Ιταλία και η Ισπανία (οι δύο πιο πληττόμενες χώρες από τον κορονοϊό) μπροστά στο φάσμα της οικονομικής καταστροφής, μπλόκαραν ως απαράδεκτο το αρχικό σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, εξαιτίας της «αρνητικής στάσης ορισμένων κρατών-μελών» σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγων.
Ωστόσο, η Γερμανία και οι άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, των οποίων το αξιόχρεο υπερέχει σε σύγκριση με τις χώρες του Νότου (που τυχαίνει να πλήττονται περισσότερο από την επέλαση του ιού), απέρριψαν ακόμα και την εναλλακτική πρόταση για τον τρόπο κατανομής των 410 δισ. € του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) από τους πέντε προέδρους των θεσμών. Αντ’ αυτού πρότειναν τη δυνατότητα προσφυγής στην προληπτική πιστωτική γραμμή «ενισχυμένων όρων», λύση που εξασθενεί σοβαρά την πρόσβαση στις χρηματαγορές, όσων κρατών-μελών προσέφευγαν σ’ αυτήν, αφού επιβαρύνει σημαντικά τα επιτόκια των κρατικών τους ομολόγων.
Έτσι, μετά το τελεσίγραφο Ιταλίας και Ισπανίας, των δύο χωρών που δοκιμάζονται περισσότερο από την πανδημία στην παρούσα φάση, και καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μεταθέτει για τις επόμενες δύο εβδομάδες το θέμα στους υπουργούς Οικονομικών, τα παζάρια συνεχίζονται, προκειμένου να βρεθεί λύση στο οικονομικό αδιέξοδο.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια του υπουργού Οικονομικών, Χρ.Σταϊκούρα, εκτίμησε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, η πτώση του ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία για το 2020 θα κυμανθεί από 1% μέχρι 3%, λόγω των αναγκαστικών μέτρων και της κάθετης πτώσης στον τουρισμό! Αυτό σημαίνει ένα έλλειμμα της τάξης των 6-6,5 δισ. € που θα επωμιστεί με κάθε βεβαιότητα ο λαός μας.
Η απόσταση ανάμεσα στους δύο πυλώνες του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος της ΕΕ, τη Γερμανία και τη Γαλλία, μεγαλώνει ακόμα περισσότερο. Η δήλωση του Μακρόν πως απειλείται η συνοχή της ΕΕ λόγω της πανδημίας επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να συγκαλύψει τα σαθρά θεμέλια τη ΕΕ. Δεν απειλεί ο κορωνοϊός τη συνοχή και τη σταθερότητα της ΕΕ.  Η θανατηφόρα υγειονομική κρίση του κορονοϊού πυροδότησε προϋπάρχουσες και ανέδειξε και νέες εσωτερικές συγκρούσεις και αποσυνθετικές διεργασίες στην ΕΕ. Οι αδυσώπητοι ανταγωνισμοί και αντιθέσεις ανάμεσα στα κυρίαρχα ιμπεριαλιστικά κράτη, πρώτα και κύρια ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, είναι αυτοί που δημιουργούν κλυδωνισμούς και τριγμούς, επιβεβαιώνοντας πως οι αντιθέσεις ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι πιο ισχυρές από τις συγκολλήσεις τους.
Με νέα δεινά θα έρθουν αντιμέτωποι την επόμενη ημέρα της επιδημίας οι λαοί και οι εργαζόμενοι των χωρών της Ευρώπης. Το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ που συνέτριψε τις εργατολαϊκές κατακτήσεις και κατερείπωσε τις κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, θα επιδιώξει να ρίξει ξανά στις πλάτες των λαών και των εργαζόμενων νέα δυσβάσταχτα βάρη, επιβάλλοντας ακόμα πιο άγρια μνημόνια λεηλασίας και καταπίεσης για να ξεπληρώσουν τα σπασμένα της βάρβαρης πολιτικής του.
27- 3-2020

Το Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ