Γρήγορη αναζήτηση

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Ατέλειωτα τα βάσανα των προσφύγων

πρόσφυγες 3

Παρά την πολιτική εγκλωβισμού και καταστολής των προσφύγων από κυβέρνηση -Ε.Ε. αυξάνονται οι ροές των προσφύγων, μαζί τα βάσανα και η δυστυχία τους

Χιλιάδες ξεριζωμένοι πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου, ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά και ανήλικα χωρίς συνοδεία, καταφτάνουν στην Ελλάδα, όπου η υγεία και η ζωή τους απειλούνται από τις φριχτές-απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν, στα πλαίσια όξυνσης των σχέσεων με την Ελλάδα και την ΕΕ, ανοιγοκλείνει την στρόφιγγα ροής, σύμφωνα με τις προτεραιότητες της τούρκικης αστικής τάξης, εκβιάζοντας και απειλώντας.
Η πολιτική του εγκλωβισμού και της καταστολής που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις έχει δημιουργήσει το αδιαχώρητο στους καταυλισμούς, με τραγικές συνέπειες για τη σωματική και την ψυχική υγεία των προσφύγων και πολύ περισσότερο των παιδιών. Η έλλειψη στέγης, ο υποσιτισμός, η απουσία στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόληψης, εκπαίδευσης, οι επιδημίες, ακόμα και ο θάνατος μικρών παιδιών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) είναι γεγονότα που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα.

Σε Λέσβο, Χίο, Σάμο οι εγκλωβισμένοι φτάνουν περίπου τους 38.000, με συνεχείς αυξητικούς ρυθμούς.
Ο πληθυσμός των ασυνόδευτων παιδιών σε όλη τη χώρα έχει φτάσει τα 5.000 άτομα, από τα οποία 1.200 ζουν στο ΚΥΤ της Μόριας, όπου, μετά τις τελευταίες βροχές, σκηνές και πρόσφυγες βρέθηκαν βυθισμένοι στη λάσπη.
Στη Χίο, στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, όπου σε υποδομές για 1.014 άτομα οι αιτούντες άσυλο έφτασαν τους 5.502, οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν στον τραυματισμό τριών ατόμων και ενός αστυνομικού.
Στον ΚΥΤ της Σάμου με χωρητικότητα 648 ατόμων ζουν (;) 7.355!
Έξι πτώματα, που σύμφωνα με ενδείξεις ανήκουν σε πρόσφυγες, βρέθηκαν την περασμένη βδομάδα σε περιοχές του Έβρου.
Μετά από φωτιά που ξέσπασε σε εμπορευματοκιβώτιο στον προσφυγικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ της Λέσβου βρέθηκε νεκρή γυναίκα πρόσφυγας.
Αλλά και στις δομές της ενδοχώρας επικρατούν οι ίδιες συνθήκες. Στην Καβάλα π.χ., στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου, πάνω από 820 άνθρωποι είναι χωρίς γιατρό, οι μισοί από αυτούς δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, με τεράστιο κίνδυνο για την υγεία τους, ιδιαίτερα των περίπου 480 παιδιών που ζουν εκεί.
Είναι τέτοια η κατάσταση που και ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, μετά από επίσκεψή του στη Λέσβο, χαρακτήρισε «επικίνδυνες τις συνθήκες στα ΚΥΤ των νησιών». Πρόσθεσε ότι για τα κλειστά κέντρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα νησιά, «η Ύπατη Αρμοστεία είναι εναντίον των πολιτικών κράτησης», που τις διαχώρισε από τις διαδικασίες ελέγχου.
Η κυβέρνηση ΝΔ, που στηρίζει με όλα τα μέσα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις επεμβάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, που προκαλούν τα καραβάνια των προσφύγων, παίρνει, με το νέο νόμο, αντιδραστικά και κατασταλτικά μέτρα για τη διαχείρισή τους στο εσωτερικό της χώρας, ενώ με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει – μαζί και ο Τσίπρας – «την ανάγκη αυστηρής τήρησης της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας του Μαρτίου 2016 από την τουρκική πλευρά», την τήρηση δηλαδή της απαράδεκτης συμφωνίας που οδηγεί στον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών.
Με επισκέψεις τους σε Ευρωπαϊκές Καγκελαρίες, Μητσοτάκης και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, με δουλοπρεπή τρόπο, εκλιπαρούν την «βοήθεια» της ΕΕ, δεν τολμούν όμως να ζητήσουν την κατάργηση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Και οι εντολές των αδίστακτων Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους πρόσφυγες, είναι σκληρές και απάνθρωπες προτάσεις για νέα στρατόπεδα, όπως αυτή των Δανών σοσιαλδημοκρατών και άλλων για δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης στη Λιβύη ή σε βαλκανικές χώρες εκτός ΕΕ.
Αυτές οι εικόνες των στρατοπέδων, των τειχών και των φρακτών, είναι οι εικόνες του «ελευθέρου κόσμου», του βάρβαρου καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος, που δεν ανθεί μόνο στην Ευρώπη, στην Παλαιστίνη ή στο Μεξικό, αφού και στην Αυστραλία, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, νησιά κόλασης για τους πρόσφυγες, το διαβόητο αυστραλιανό μοντέλο, που έχει γίνει συνώνυμο βασανισμού μέχρι τρέλας, εφαρμόζεται ουσιαστικά όπως και σε άλλες πολλές χώρες. Δίπλα σε όλη αυτή την εφιαλτική εικόνα, ανθούν και οι αδίστακτοι θαλασσοπνίκτες διακινητές προσφύγων και οι θεραπαινίδες του συστήματος, οι Μ. Κ. Ο., που καιροφυλακτούν σας ύαινες.
Το παρήγορο όμως είναι ότι, παρά τις ρατσιστικές-εθνικιστικές κραυγές, τροφοδοτούμενες από τα κυβερνητικά μέτρα και ενισχυόμενες από τα ΜΜΕ, όλο και πιο συχνά εμφανίζονται και υγιείς αντιδράσεις στην τροφοδοτούμενη από ανάλογες ιστορικές μνήμες ελληνική κοινωνία, με φορείς, σωματεία και οργανώσεις να ενώνουν την φωνή τους, να πραγματοποιούν εκδηλώσεις, να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και να διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες.
Ιδιαίτερα σημαντική και με πολλαπλά μηνύματα, ήταν η Ανακοίνωση-Απόφαση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), που ζητάει την άμεση ανάκληση της απάνθρωπης απόφασης της κυβέρνησης, με την οποία καταργεί τη χορήγηση ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες, αποκλείοντάς τους από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η απλά ανθρώπινη, αλλά καταπληκτική δήλωσή τους ότι «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που υπαγορεύουν η συνείδησή μας και η ιατρική δεοντολογία. Θα συνεχίσουμε να περιθάλπουμε τους ασθενείς ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας».
Αυτήν την κατεύθυνση της έμπρακτης και πολιτικής αλληλεγγύης, της διεκδίκησης και της αντίστασης σε αυτή την ίδια πολιτική που τσακίζει δικαιώματα προσφύγων αλλά και Ελλήνων εργαζόμενων, πρέπει με κάθε τρόπο να υπηρετήσουμε όλοι, καταγγέλλοντας τις αιτίες του προβλήματος αυτού, που είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η φτώχεια, ο κατατρεγμός, ο τρόμος που βασιλεύει σε πάρα πολλές χώρες και οδηγεί αυτούς τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, επαναλαμβάνοντας ότι όσο εξακολουθεί να υπάρχει η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, όσο εξακολουθεί να υπάρχει η απαράδεκτη Συνθήκη του Δουβλίνου, τόσο δεν θα επιλύεται το προσφυγικό πρόβλημα, όσο υπάρχουν πόλεμοι, καταστροφές στις χώρες των ξεριζωμένων τόσο θα αυξάνονται και οι στρατιές των εξαθλιωμένων προσφύγων.