Γρήγορη αναζήτηση

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

ΝΕΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (με αφορμή τα γεγονότα στο Κουκάκι)

πλαστικές σφαίρες

«Ελαστικές» σφαίρες και «πλαστικές» εξηγήσεις

Σάλο έχει προκαλέσει η καταγγελία για χρήση πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία στη διάρκεια της επεισοδιακής επιχείρησης στο Κουκάκι, με τις εξηγήσεις από πλευράς ΕΛ.ΑΣ. να κάνουν τα πράγματα… χειρότερα.
Παιχνίδι με τις λέξεις από την ΕΛ.ΑΣ., η οποία παραδέχεται τη χρήση ειδικού εξοπλισμού εκτόξευσης ελαστικής μπάλας, «με δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς», κατά τη βίαιη επιχείρηση στο Κουκάκι.
Ωστόσο οι προδιαγραφές του όπλου καταγράφουν ταχύτητα 112 μέτρων το δευτερόλεπτο!

Η ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζεται ότι η μπάλα αυτή έχει «δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς». Υποστηρίζει, ακόμη, ότι δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες «λόγω επικινδυνότητας», αλλά παραδέχεται ότι «σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin, οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου (15) μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς».
Στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. παραδέχεται εξάλλου πως «στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού, λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί, με ρίψη πετρών, τούβλων, μεταλλικών κλπ αντικειμένων, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων».

Από το 2013 στα χέρια της ΕΛΑΣ
Στα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, πίσω στο μακρινό 2013 και τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έκανε την πρώτη του εμφάνιση το όπλο Manuhrin MR-35 Punch Gun στα χέρια της ελληνικής αστυνομίας, ενώ προηγουμένως ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, είχε αρνηθεί την κατοχή του. Ωστόσο, ήδη νωρίτερα είχαν γίνει καταγγελίες για τη χρήση πλαστικών σφαιρών στον ΧΥΤΑ της Κερατέας και στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού και των μεταλλείων στον τόπο τους. Μάλιστα, πρώτος ο φωτογράφος της Ελευθεροτυπίας, Σπύρος Τσακίρης, είχε φωτογραφήσει χρησιμοποιημένες τέτοιες σφαίρες από καουτσούκ στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια πανελλαδικής απεργίας τον Φεβρουάριο του 2012.
Όπως ανέφερε τότε το Βήμα, η ΕΛΑΣ αγόρασε 130 τέτοια όπλα, η παραγωγή των οποίων ξεκίνησε το 1990 στη Γαλλία, κοστίζει 800 ευρώ έκαστο και εκτοξεύει πέντε σφαιρίδια σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα, με ταχύτητα περίπου 112 μέτρων το δευτερόλεπτο, δύναμη μάλλον μεγαλύτερη από αυτήν μίας γροθιάς που αναφέρει η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.
Ακόμα πιο αποκαλυπτικό για την επικινδυνότητα ακόμα και θανατηφόρων χτυπημάτων από αυτό το όπλο, είναι σχετικό δημοσίευμα του Omniatv το 2013, όπου μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται πως «έχει την σημασία του το γεγονός πως αυτά τα όπλα δεν ονομάζονται “μη φονικά” ή “non lethal”, όπως και το γεγονός πως ένας άλλος όρος που χρησιμοποιείται γι αυτά είναι το “less lethal” ή “λιγότερο φονικά” για λόγους που θα δούμε παρακάτω».
«Αυτό που το κάνει “less than lethal” ή “less lethal” είναι η μεγαλύτερη επιφάνεια της σφαίρας που την κάνει αφενός να χάνει γρηγορότερα την ταχύτητά της στον αέρα και αφετέρου να κατανέμει την ενέργειά της κατά την πρόσκρουση σε μεγαλύτερη επιφάνεια μειώνοντας τις πιθανότητες διείσδυσης στο δέρμα και βλαβών σε υποκείμενους ιστούς» αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ παρακάτω εξηγείται:
«Το όπλο θεωρείται επικίνδυνο για βαριές σωματικές βλάβες ακόμα και θάνατο σε αποστάσεις κάτω των 6,5 μέτρων, αλλά είναι ανακριβές σε αποστάσεις πάνω από 7 μέτρα με απόκλιση στα 18 μέτρα μέχρι 30cm2. Ακόμα όμως και σε απόσταση μεγαλύτερη από την «ασφαλή» των 7 μέτρων η σφαίρα που εκτοξεύει διατηρεί αρκετή ενέργεια ώστε χτύπημα στο κεφάλι ή άλλα ευαίσθητα σημεία του σώματος (θώρακας, ήπαρ) μπορεί να προκαλέσει από βαριές σωματικές βλάβες, μέχρι και τον θάνατο» υπογραμμίζεται ακόμα.




ÁÈÇÍÁ - ÐÏËÉÔÉÊÁ ÐÑÏÓÙÐÁ ÓÔÏ ÓÕËËÁËÇÔÇÑÉÏ ÅÍÁÍÔÉÁ ÓÔÇÍ ÓÕÌÖÙÍÉÁ ÔÙÍ ÐÑÅÓÐÙÍ(EUROKINISSI/ÐÁÍÁÃÉÙÔÇÓ ÓÔÏËÇÓ)

Αθλιότητες και λάσπη από Άδωνι για το ξύλο στο Κουκάκι

Μία ημέρα μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις Βορίδη περί νόμου και τάξης ο Άδωνις Γεωργιάδης πηγαίνει το κυβερνητικό δόγμα ένα βήμα παραπέρα μη διστάζοντας να προβεί ακόμη και σε σπέκουλα κατά της οικογένειας που συνελήφθη στην αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι.
Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο υπουργός Ανάπυξης αρχικά υπαινίχθηκε ότι η οικογένεια Ινδαρέ στήριζε την κατάληψη λέγοντας ότι «έχεις δίπλα σου μία κατάληψη από όπου κάθε δεύτερη εβδομάδα βγαίνουν και καίνε το αστυνομικό τμήμα. Γιατί κυρία μου είπες όχι στην αστυνομία να πάει να εκκενώσει την κατάληψη; Από την αφήγηση της οικογένειας προκύπτει ότι υποστήριζε την κατάληψη. Κάθε νομοταγής άνθρωπος θα έλεγε “ναι”, δεν θα έλεγε “όχι”».
Ενώ, αρχικά, ανέφερε ότι δεν υπήρξε βία και πως όλα αυτά είναι «φαντασιώσεις» εν συνεχεία είπε το αμίμητο «εάν η κυρία αυτή ήταν στην πόρτα από πίσω που έριχνε τα καρφιά και αντιστάθηκε στην αστυνομία μπορεί να έχει και κάποιες εκχυμώσεις πάνω της, πώς θα την πιάνανε εάν πήγε να σκοτώσει τους αστυνομικούς; Με χάδια;».
Με άλλα λόγια, πάνω στην πρεμούρα του να δικαιολογήσει τις αστυνομικές ενέργειες ο κ. Γεωργιάδης τοποθετεί, εμμέσως πλην σαφώς, τη συλληφθείσα στο σημείο όπου υπήρχε η περιβόητη πόρτα για την οποία έχει γίνει ντόρος.
Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε την ακροδεξιά γραμμή Βορίδη δηλώνοντας «εμείς προεκλογικά είπαμε ότι αν ο ελληνικός λαός μας ψηφίσει θα σταματήσουμε αυτή την ιστορία με τα Εξάρχεια, θα σταματήσουμε τις καταλήψεις. Ο σεβασμός στην ψήφο του ελληνικού λαού, μας ψήφισε ακριβώς για αυτό. Δεν άντεχε άλλο αυτό το μπάχαλο επί ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι πολύ περήφανος για τον κ. Χρυσοχοΐδη και μπράβο στην ελληνική αστυνομία».