Γρήγορη αναζήτηση

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

4ο μνημόνιο και συντάξεις - Περικοπές και συρρίκνωση πενιχρών εισοδημάτων


 Δεν έχουν όρια προς τα κάτω οι περικοπές σε συντάξεις που συνεχίζονται αμείωτα τόσο από τον περυσινό νόμο 4387/2016 γνωστότερος σαν νόμος Κατρούγκαλου, όσο και από όσα ψηφίστηκαν μόλις την προηγούμενη βδομάδα από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, στα πλαίσια της υποτιθέμενης συμφωνίας με τους δανειστές συγκροτώντας το 4ο βάναυσο μνημόνιο, και δεύτερο  που εισάγει η παρούσα διακυβέρνηση.
  Η αντίληψη πως οι μειώσεις στις συντάξεις και σε άλλα εισοδήματα θα ξεκινήσουν από το 2019 και μετά είναι εσφαλμένη, και μόλις τρεις μέρες μετά την ψήφιση του νόμου ήδη περικόπτονται επιδόματα που δεν αφορούν δήθεν «ρετιρέ» εισοδημάτων, αλλά ανθρώπους που κατατάσσονται στις ιδιαίτερα ισχνές εισοδηματικά κατηγορίες, που βρίσκονται με άλλα λόγια σε συνθήκες ακραίας φτώχιας. 
  Κοιτάξτε λοιπόν ποια είναι αυτά που καταργούνται άμεσα όπως προβλέπει  το άρθρο 57 του 4ου μνημονίου :
α) επίδομα οικονομικής ενίσχυσης οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα που έχουν παιδιά σχολικής ηλικίας
β) επίδομα νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, νέων κάτω των 29 ετών σε περίπτωση απόλυσης
γ) προνοιακό επίδομα απροστάτευτων τέκνων και
δ) οικονομική ενίσχυση φυσικών προσώπων που τελούν σε κατάσταση απόλυτης ένδειας.
   Το δε Γενικό  Λογιστήριο, από αυτές τις περικοπές εκτιμά πως  «θα υπάρξει εξοικονόμηση ποσού 8,8 εκατ. ευρώ για το έτος 2017 και ποσού 11,8 εκατ. ευρώ για το έτος 2018».
   Ας έρθουμε όμως στο θέμα των συντάξεων και το μέλλον που προδιαγράφεται.
  Σύμφωνα λοιπόν με τις προβλέψεις του νόμου μετά το τέλος του 2018, η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» για νέους συνταξιούχους που βγαίνουν από τον Μάιο του 2016 έως και το 2018 καταργείται εντελώς. Η προσωπική διαφορά που σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ακριβώς πριν ένα χρόνο,  πολλές μάλιστα φορές δια στόματος Κατρούγκαλου, πως την εγγυάται το κράτος στο διηνεκές, ήταν η διαφορά μεταξύ του ύψους της σύνταξης όπως υπολογίζονταν με τον παλαιό τρόπο σε σχέση με τον νέο τρόπο υπολογισμού.
   Αλλά και για τους παλαιότερους των συνταξιούχων από 1/1/2019 αναμένονται διατυπωμένες στο νόμο περικοπές συντάξεων που φτάνουν έως και στο 18%, τόσο σε κύριες όσο και σε επικουρικές.
  Το πρόγραμμα προβλέπει αρχής γενομένης από το 2019 πλην όσων προαναφέραμε, την εξοικονόμηση από τη σφαγή των συντάξεων με τον συνδυασμό όλων των μέτρων, ύψους από 2,5 δις το 2019 έως 2,8 δις το 2021, περίπου δηλαδή 8 δις από την αφαίμαξη των συνταξιουχικών εισοδημάτων.
  Στα ποσά και τις μειώσεις αυτές, δεν συμπεριλαμβάνονται περικοπές που θα προκύψουν από τη μείωση του αφορολόγητου, την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρική και φαρμακευτική δαπάνη.
  Μαζί με τα παραπάνω που περιγράφουν την τύχη των υπαρχουσών συντάξεων και το μέλλον όσων θα εκδοθούν έως και το 2018, την προηγούμενη Κυριακή 21 Μαΐου,  ανακοινώθηκαν από τις υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) και το πληροφοριακό σύστημα ΗΛΙΟΣ στοιχεία έως τον Δεκέμβριο της προηγούμενης χρονιάς (2016) για την κατανομή των συντάξεων που καταβάλλονται.
   Στα στοιχεία αυτά παρατηρούμε πως το 41% όσων λαμβάνουν κύρια σύνταξη, το μηνιαίο μικτό ποσό πριν τις κρατήσεις είναι στο διάστημα αυτό έως 500 ευρώ, ενώ ένα ποσοστό πάνω από 33%, λαμβάνουν συντάξεις (μικτές πάντα) από 500 έως 1000 ευρώ με μέσο όρο γύρω στα 760 ευρώ. Πρακτικά δηλαδή ένας συνταξιούχος στους επτά βρίσκεται εισοδηματικά κάτω από 1000 ευρώ, ενώ ένας στους τέσσερεις κάτω και από το «αστρονομικό»  ποσό των 500 ευρώ, με τον μέσο όρο να κινείται γύρω στα 370 ευρώ μικτά.
  Αν δε, μιλήσουμε για αριθμούς κύριων συντάξεων,  τα παραπάνω στοιχεία και ποσοστά αφορούν 2.150.663 συντάξεις σε σύνολο 2.892.259.   
   Ανάλογη κατανομή υπάρχει και για τις επικουρικές συντάξεις με το 72,11% όσων λαμβάνουν επικουρική σύνταξη, αυτή να είναι κάτω από τα 150 ευρώ μικτά.
   Αυτή είναι η «πλούσια κάστα» των συνταξιούχων που κάτω από την μπαγκέτα και τις εντολές  των δανειστών – τοκογλύφων, η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αποφάσισε να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη των πενιχρών της εισοδημάτων…