Γρήγορη αναζήτηση

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Συντονισμένη επίθεση ενάντια στα εργατικά δικαιώματα στο Βόλο. Ανακοίνωση της ΕΡΓΑΣ



Η εργατική τάξη του Βόλου δέχεται συντονισμένη επίθεση απ’ την εργοδοσία!
Οι εργάτες προχωρούν σε συντονισμό της δράσης τους.

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με τη μορφή τρίωρης επαναλαμβανόμενης στάσης εργασίας και στις δύο βάρδιες στα εργοστάσια ΙΜΑΣ ΑΕ , ΣΥΡΜΑ που ανήκουν στην πολυεθνική CONTINENTAL, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι σε μια μαζική σε συμμετοχή γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 12/2/2016 ημέρα Παρασκευή σε αίθουσα του εργατικού κέντρου Βόλου στην οποία παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν τα μέλη της ΕΡΓΑΣ. Η διοίκηση του εργατικού κέντρου ήταν ηχηρά απούσα.

Οι  κινητοποιήσεις είναι σε απάντηση των τεσσάρων απολύσεων που έχει ήδη κάνει και άλλες 14 που έχει ανακοινώσει η πολυεθνική. Οι εργαζόμενοι ζητούν την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους και να μην προχωρήσει στις επόμενες 14 απολύσεις όπως έχει ανακοινώσει καθώς επίσης καταγγέλλουν την εργοδοσία για εκβιασμό και απειλές. Η διεύθυνση της εταιρίας τα τελευταία 2 με 3 χρόνια εφαρμόζοντας τη μέθοδο της οικιοθελούς αποχώρησης ή της απευθείας απόλυσης  μείωσε το προσωπικό και στα δύο εργοστάσια ΙΜΑΣ και ΣΥΡΜΑ κατά 50% περίπου. Με αγανάκτηση οι εργαζόμενοι απαιτούν να μην κάνει πράξη η διεύθυνση τις απαιτήσεις της για μείωση μισθών, κατάργηση επιδομάτων και ελαστικών μορφών εργασίας, όπως έχει προαναγγείλει. Το συμπέρασμα της γενικής συνέλευσης από τις τοποθετήσεις των εργαζομένων είναι ότι με αποφασιστικότητα θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και δεν έχουν καμία διάθεση να υποχωρήσουν στις παράλογες και εκβιαστικές απαιτήσεις της εταιρίας.
Οι εργαζόμενοι καλούν σωματεία, συνδικάτα και την κοινωνία του Βόλου να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα τους που είναι ταυτόχρονα και αγώνας όλων των εργαζομένων. Η ΕΡΓΑΣ από την πλευρά της καλεί τους φίλους και τα μέλη της όπως και όλους τους εργαζόμενους να συμπαρασταθούμε και να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων των εργοστασίων ΙΜΑΣ και ΣΥΡΜΑ
Δημοσιεύουμε παρακάτω τη προκήρυξη που εξέδωσε και μοίρασε σε χώρους δουλειάς η ΕΡΓΑΣ Βόλου.



ΕΡΓΑΣ
Εργατοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση

ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΙΜΑΣ-ΣΥΡΜΑ - ΒΕΜΕΚΕΠ ΚΑΙ ΛΕΒΕΝΤΕΡΗ
Το φθινόπωρο ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του σωματείου εργαζομένων στον ΙΜΑΣ και της εταιρίας για την τριετή εργοστασιακή σύμβαση. Η εταιρία ζήτησε περικοπές από μισθούς δύο εκατομμυρίων και 42 ημέρες εκ περιτροπής εργασία το χρόνο, καθώς και οι νέες προσλήψεις να γίνονται με ατομική σύμβαση. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν  άμεσα σε γενική συνέλευση όπου απέρριψαν  την πρόταση της εταιρίας που είναι θυγατρική της πολυεθνικής CONTINENTAL. Η εταιρία έκανε νέα πρόταση για 60 οικιοθελείς αποχωρήσεις  σε σύνολο 200 εργαζομένων για να μη γίνουν απολύσεις. 52 εργαζόμενοι στον ΙΜΑΣ  και 12 στο ΣΥΡΜΑ κάτω από την πίεση της αβεβαιότητας αποχώρησαν οικιοθελώς. Στα μέσα του Γενάρη, η εταιρία προχώρησε σε τέσσερις απολύσεις. Αμέσως, μετά από γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι ομόφωνα αποφάσισαν την καταγγελία των απολύσεων και ξεκίνησαν τρίωρες στάσεις εργασίας κάθε μέρα, όπως και απεργία εκτός της πανελλαδικής 4/2/2016 και την 5/2/2016 ζητώντας άμεση επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους. Ας σημειώσουμε εδώ ότι η πολυεθνική CONTINENTAL (ελαστικά και όχι μόνο) δήλωσε κέρδη για το 2014 3,4 δις όπως και την αγορά της αμερικανικής GOOD YEAR. Σε γενική συνέλευση στις 12/2/2016 οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την συνέχιση των κινητοποιήσεων όπως και τη σύνδεση του αγώνα τους με το σωματείο εργαζομένων της ΒΕΜΕΚΕΠ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ που και εκεί η εταιρία έκανε 11 απολύσεις με το πρόσχημα της κρίσης, όπως και με το σωματείο εργαζομένων στον ΛΕΒΕΝΤΕΡΗ (συρματόσχοινα) που εκεί η εταιρία ζήτησε την οικιοθελή αποχώρηση 14 εργαζομένων στο σύνολο 29 μέχρι 5/2/2016. Και εδώ μετά από γενική συνέλευση απορρίφθηκε η πρόταση της εταιρίας και μόνο δύο ανταποκρίθηκαν. Η εταιρία μετά ζήτησε την τρίμηνη εκ περιτροπής εργασία από τον Μάρτιο με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. ‘Όμως μετά από γενική συνέλευση και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε διότι με αυτόν τον τρόπο θέλουν όπως και στον ΙΜΑΣ να δεχτούν τα σωματεία την ελαστική μορφή απασχόλησης.  Στο εργοστάσιο ΛΕΒΕΝΤΕΡΗ εδώ και τέσσερα χρόνια δουλεύουν με εκ περιτροπής εργασία.
Η ΕΡΓΑΣ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στους αγώνες των εργαζομένων καταγγέλλοντας την εργοδοσία που θέλει να κατακρεουργήσει ότι έχει απομείνει από τα εργατικά δικαιώματά μας. Μετά από τόσα χτυπήματα που έχουμε δεχτεί, το συμπέρασμα είναι πως κανένα εργοστάσιο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μεμονωμένα. Θέλει ταξικούς, μαζικούς ενωτικούς αγώνες μακριά από ψεύτικες υποσχέσεις και διλήμματα ή με ανάθεση των προβλημάτων μας σε κάποιους ειδικούς. Σ’ αυτή τη κατεύθυνση καλούμε τους εργαζόμενους να συντονίσουν τον αγώνα τους.
Τη νίκη θα τη φέρει ο ταξικός αγώνας μας.
 ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ.