Γρήγορη αναζήτηση

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Μ-Λ ΚΚΕ: Αλληλεγγύη στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας!


Μ-Λ ΚΚΕ-1a

Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ

Αλληλεγγύη στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας!

Ο μεγάλος σεισμός σε Τουρκία και Συρία είχε τον τραγικό απολογισμό των πολλών χιλιάδων νεκρών, των δεκάδων χιλιάδων τραυματιών και των πολύ περισσότερων ξεσπιτωμένων που είδαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους να γίνονται ερείπια.

Οι τραγικές συνέπειες όμως του σεισμού έχουν ξεκάθαρα πολιτικό πρόσημο. Κι αυτό γιατί, ενώ οι ισχυροί σεισμοί αποτελούν ένα επικίνδυνο φυσικό φαινόμενο, ωστόσο με την ανάπτυξη της επιστήμης έχουν διαμορφωθεί οι υλικοί όροι, ώστε οι συνέπειες αυτές να αμβλύνονται και να ελαχιστοποιούνται, εφόσον βέβαια υπάρχει μια τέτοια πολιτική κατεύθυνση.

Στην Τουρκία όμως, των Φαραωνικών παλατιών του Ερντογάν, της σκληρής εκμετάλλευσης του Τουρκικού λαού και των νεοοθωμανικών επεκτατικών βλέψεων της τουρκικής ολιγαρχίας, δεν έχει θέση καμία πολιτική αντισεισμικής πρόληψης και προστασίας, σε μια χώρα μάλιστα που είναι γνωστό ότι βρίσκεται πάνω σε μια σεισμογενή περιοχή και έχει δοκιμαστεί ξανά στο παρελθόν από τέτοιου είδους φαινόμενα. Αντίθετα, προτεραιότητα για την μεγαλοαστική τάξη της Τουρκίας αποτελεί η άνοδος του μιλιταρισμού και η στρατιωτικοποίηση της οικονομίας της, οι Typhoon και τα μαχητικά αεροπλάνα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι μεγαοϊδεατικές της βλέψεις. Άλλωστε, η Τουρκία είναι η 2η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ που έχει προχωρήσει σε μια σειρά επεμβάσεις στις γειτονικές της χώρες, όπως στο Ιράκ και τη Συρία, και ταυτόχρονα ζητά να διαδραματίσει αναβαθμισμένο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της βόρειας Αφρικής. Σε αυτή μάλιστα την κατεύθυνση ο Ερντογάν, μόλις μία μέρα μετά το φονικό σεισμό, προχώρησε στην αποτρόπαια πράξη βομβαρδισμού κουρδικών θέσεων στη Συρία.

***

Μετά τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία, ένα γνήσιο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης εκδηλώθηκε από τους λαούς σε όλο τον κόσμο. Η αλληλεγγύη όμως αυτή καμία σχέση δεν έχει με την ψευτοαλληλεγγύη και την υποκρισία των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των κολαούζων τους. Άλλωστε και ο τουρκικός λαός έχει γευτεί από πρώτο χέρι την πολιτική των ιμπεριαλιστών με τελευταίο παράδειγμα την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές. Η όποια βοήθεια στέλνεται στην Τουρκία έχει συγκεκριμένη πολιτική στόχευση και έχει σκοπό να αξιοποιηθεί στη συνέχεια από τη Δύση, στην προσπάθεια που κάνει ώστε να διασφαλίσει την παραμονή της Τουρκίας στο νατοϊκό μαντρί και να αποτραπεί η οριστική στροφή της προς τη Ρωσία και την Κίνα. Από τη μεριά της Ελλάδας, η πολυδιαφημιζόμενη ελληνική βοήθεια προς την Τουρκία, δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από ένα διπλωματικό χαρτί που θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί στην πορεία και με βάση τις εξελίξεις των ελληνοτουρκικών ζητημάτων.

Χαρακτηριστικό της ιμπεριαλιστικής υποκρισίας και απανθρωπιάς αποτελεί, άλλωστε, και το κανονικό θάψιμο των συνεπειών του σεισμού στη Συρία από τα κυρίαρχα ΜΜΕ. Η όποια συζήτηση για βοήθεια προς τη χώρα αυτή γίνεται κατόπιν του γνήσιου κύματος αλληλεγγύης από την μεριά των λαών προς το συριακό λαό. Από αυτήν την άποψη μόνο οργή και αποτροπιασμό προκαλεί το γεγονός ότι οι αμερικανονατοϊκοί, που πυροδότησαν τον υπερδεκαετή εμφύλιο στη Συρία -ο οποίος κατερείπωσε τη χώρα με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια τραυματίες καθώς και εκατομμύρια πρόσφυγες- και που επέβαλαν το απάνθρωπο εμπάργκο, τώρα και μπροστά στην καταστροφή και τα νέα βάσανα του συριακού λαού, όχι μόνο δεν αίρουν το εμπάργκο αυτό προκειμένου η Συρία να μπορέσει να προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα για να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού, αλλά ταυτόχρονα η οποία βοήθεια συζητιέται δεν στέλνεται στη συριακή κυβέρνηση τώρα που χρειάζεται, αλλά αντίθετα -διερευνώνται λένε- δρόμοι μέσω του ΟΗΕ. Όλα αυτά την ώρα που ο χρόνος τρέχει, που τα θύματα πολλαπλασιάζονται και που τώρα υπάρχει άμεση ανάγκη για αποστολή βοήθειας.

***

Η γνήσια αλληλεγγύη που ξεδιπλώθηκε προς τους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, πρέπει ταυτόχρονα να καταδικάσει την πολιτική που εγκαταλείπει τους λαούς στις τύχες τους, χωρίς μέτρα πρόληψης και προστασίας απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Πολύ περισσότερο πρέπει να απορρίψει την ιμπεριαλιστική υποκρισία και να αποκαλύψει τους ιμπεριαλιστές για αυτό που είναι στην πραγματικότητα: δυνάστες των λαών που καταστρέφουν ολόκληρες χώρες πνίγοντάς τες στο αίμα και τη δυστυχία.

9-2-2023