Γρήγορη αναζήτηση

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Για μια ακόμα φορά, έφτανε μια κακοκαιρία για να καταρρεύσει το «επιτελικό κράτος» του Μητσοτάκη

Makrynitsa_Makrinitsa_kakokairia_video_Facebook_11_01_2022

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Για μια ακόμα φορά, έφτανε μια κακοκαιρία

για να καταρρεύσει το «επιτελικό κράτος» του Μητσοτάκη

Η κακοκαιρία Διομήδης, η οποία εκδηλώνεται στη χώρα μας τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ανέδειξε για μια ακόμα φορά την πλήρη παράλυση του κρατικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση τέτοιου είδους φαινομένων.

Ενδεικτικά, στη Θεσσαλία φούσκωσαν ποταμοί με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και να καταγραφούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Στην περιοχή Κοσκινά της Καρδίτσας, έσπασε το φράγμα του ποταμού Καλέντζη και απείλησε τους οικισμούς Κοσκινά και Ψαθοχώρι, οι οποίοι εκκενώθηκαν, ενώ τουλάχιστον 50 άτομα χρειάστηκε να μετακινηθούν για να μην κινδυνεύσουν. Στα Φάρσαλα, χείμαρροι και αποστραγγιστικά έργα υπερχείλισαν και ολόκληρα χωριά πλημμύρισαν, ενώ ακόμα και μέσα στην πόλη του Βόλου δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και επιχειρήσεις πλημμύρισαν. Στη Βόρεια Εύβοια, που το προηγούμενο καλοκαίρι δοκιμάστηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές, δρόμοι έχουν πλημμυρίσει από υπερχειλίσεις ποταμών. Την ίδια ώρα, Φλώρινα, Αμύνταιο και Πρέσπες, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εκτεταμένες είναι οι διακοπές ρεύματος σε πολλές από τις πληγείσες περιοχές, ενώ μέχρι τώρα εκατοντάδες κλήσεις έχει δεχτεί η πυροσβεστική για άντληση υδάτων και απεγκλωβισμό πολιτών.

Μοναδικός υπεύθυνος για όλη αυτή την κατάσταση είναι η κυβέρνηση και η πολιτική της. Καμιά μέριμνα και κανένα μέσο απέναντι στην κακοκαιρία δεν πάρθηκε. Η κυβερνητική πολιτική πρόληψης περιορίστηκε -στην καλύτερη- στα γνωστά και εξοργιστικά -πλέον- μηνύματα του 112 ή στις λεγόμενες προληπτικές απομακρύνσεις πολιτών, οι οποίοι βλέπουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους να εγκαταλείπονται από την κυβερνητική πολιτική στο έλεος μιας κακοκαιρίας. Την ίδια στιγμή, από διάφορα κυβερνητικά site αναπαράγεται το γνωστό αφήγημα της κλιματικής αλλαγής, στην οποία αποδίδονται ανεξαιρέτως όλες οι λεγόμενες φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει την χώρα τα τελευταία χρόνια. Γίνεται, έτσι, η κλιματική αλλαγή το χαλί κάτω από το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις δικές τις βαρύτατες ευθύνες για τέτοιου είδους φαινόμενα.

Οι εικόνες και τα φαινόμενα αυτά δεν είναι καινούρια. Είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης και της απαξίωσης κάθε πολιτικής πρόληψης απέναντι σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Είναι η ίδια πολιτική που το προηγούμενο καλοκαίρι οδήγησε στο κάψιμο μεγάλων δασικών εκτάσεων στη Β. Εύβοια, στην Αν. Μάνη, ακόμα και δίπλα από το κέντρο της Αθήνας στη Βαρυμπόμπη, γιατί τα μέσα δασοπροστασίας και πυροπροστασίας δεν επαρκούν. Είναι η ίδια πολιτική που με μια καταιγίδα, όπως αυτή πριν δύο μήνες, προκύπτουν καταστροφικές πλημμύρες γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ανύπαρκτα. Είναι η ίδια ακριβώς πολιτική που σήμερα, εν μέσω πανδημίας αφήνει το λαό ανυπεράσπιστο απέναντί της, πετσοκόβοντας τον ήδη τσακισμένο προϋπολογισμό για την υγεία, αφήνοντας το ΕΣΥ χωρίς ΜΕΘ, ιατρικό εξοπλισμό και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Είναι συνολικά μια πολιτική που αδιαφορεί για τη ζωή του λαού.

12-01-2022