Γρήγορη αναζήτηση

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Συγκρούσεις στο Καζακστάν. Άγριος ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός. Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ

kazak

Αιματηρές συγκρούσεις στο Καζακστάν – Η χώρα πεδίο κοινωνικής έκρηξης και διαπάλης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

Σκηνές χάους και αιματοχυσίας καταγράφηκαν στις μεγαλύτερες πόλεις του Καζακστάν και ιδιαίτερα στην πρώην πρωτεύουσα και οικονομικό κέντρο της χώρας, Αλμάτι. Την έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια πυροδότησε η αύξηση της τιμής του υγραερίου που αποτελεί το βασικό καύσιμο της χώρας, η οποία είναι πλούσια σε ενεργειακούς πόρους. Μάλιστα εκτός από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το Καζακστάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας μεταλλεύματος ουρανίου παγκόσμια.


Το Καζακστάν θεωρείται «πίσω αυλή» της Ρωσίας, της οποίας αποτελεί βασικό σύμμαχο, ενώ συνορεύει και με την Κίνα και έχει ενταχθεί στον νέο κινέζικο «δρόμο του μεταξιού» (Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος). Έχει ισχυρή ρωσική μειονότητα (30% του πληθυσμού είναι Ρώσοι και ρωσόφωνοι) ενώ συνορεύει με την κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ της δυτικής Κίνας στην οποία ζουν οι τουρκόφωνοι Ουϊγούροι, (230.000 από αυτούς ζουν και στο Καζακστάν) τους οποίους, σύμφωνα με τη Δύση, καταπιέζει το Πεκίνο.
Εν μέσω περιορισμού της ενημέρωσης και διακοπής της επικοινωνίας, πληροφορίες κάνουν λόγο για μετατροπή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και οργανωμένης («έμπειρης» ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας) μερίδας των διαδηλωτών, με έντονη κοζάκικη εθνικιστική ρητορική. Μάλιστα πληροφορίες κάνουν λόγο για οργανωμένη δράση «μη κυβερνητικών οργανώσεων» με ισχυρό δυτικό «αποτύπωμα» και δράση στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία.
Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει -ανεπιτυχώς όπως αποδείχθηκε- την κατάσταση, ο πρόεδρος της χώρας Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ αποδέχθηκε την παραίτηση της κυβέρνησης, τα μέλη της οποίας θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους έως ότου σχηματιστεί νέα.
Σύμφωνα με όσες πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας, οι διαδηλωτές τελικά κατέλαβαν το αεροδρόμιο και πυρπόλησαν κυβερνητικά κτήρια και οχήματα (ακόμη και ασθενοφόρα), λεηλάτησαν καταστήματα και τράπεζες και συγκρούσθηκαν ένοπλα με τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας.
Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός του Καζακστάν μετέδωσε ότι ένοπλοι περικύκλωσαν δύο μεγάλα νοσοκομεία στο Αλμάτι και δεν άφηναν ασθενείς και ιατρικό προσωπικό να μπουν μέσα.
Οι πληροφορίες κάνουν ακόμη λόγο για δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ η αστυνομία του Αλμάτι ανακοίνωσε ότι «δεκάδες ταραξίες εξαλείφθηκαν» ενώ και ο υφυπουργός Υγείας, Ατζάρ, ανέφερε πως «περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί μετά τις ταραχές σε διάφορες περιοχές, σχεδόν 400 από αυτούς νοσηλεύονται και 62 βρίσκονται στην εντατική».
Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν τον Τοκάγεφ να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οδήγησε στην επέμβαση του στρατού. Παράλληλα ζήτησε την στήριξη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), που αποτελείται από έξι πρώην σοβιετικά κράτη, για να μπει φρένο στη δράση των «τρομοκρατικών στοιχείων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε διάγγελμά του ανακοίνωσε πως σκοπεύει να «δράσει όσο το δυνατόν πιο σκληρά» καθώς η κατάσταση στη χώρα γίνεται «εξαιρετικά τεταμένη».
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Οργανισμού και πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε η ανάπτυξη «ειρηνευτικών δυνάμεων».
«Με βάση το αίτημα του Προέδρου του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ και ενόψει της απειλής για την εθνική ασφάλεια και την κυριαρχία της Δημοκρατίας του Καζακστάν, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής επέμβασης, το Συμβούλιο Συλλογικής Ασφάλειας του CSTO, σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συλλογικής Συνθήκη Ασφαλείας, αποφάσισε να αναπτύξει τις Συλλογικές Ειρηνευτικές Δυνάμεις του CSTO στο Καζακστάν», έγραψε ο Πασινιάν στη σελίδα του στο Facebook.
«Οι δυνάμεις θα αναπτυχθούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα», πρόσθεσε, με τις πρώτες ρωσικές δυνάμεις να αναπτύσσονται ήδη στη χώρα.
Κάλεσμα για αυτοσυγκράτηση από ΗΠΑ – ΕΕ
Για υποκίνηση από το εξωτερικό κάνει λόγο η Ρωσία

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τις αρχές του Καζακστάν να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και εξέφρασαν την ευχή οι διαδηλώσεις να είναι «ειρηνικές». Η εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου, Τζεν Ψάκι, διέψευσε ως «ψευδείς κατηγορίες της Ρωσίας» περί αμερικανικής υποκίνησης των διαδηλώσεων και ότι αυτό εντάσσεται στη «ρωσική στρατηγική παραπληροφόρησης». Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε να αποκατασταθεί η ηρεμία.
Από τη μεριά του το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως οι ταραχές «είναι μια προσπάθεια να υπονομεύσουν την ασφάλεια και την ακεραιότητα του κράτους».
Η εκπρόσωπός του, Μ. Ζαχάροβα, τόνισε πως: «Θεωρούμε ότι τα πρόσφατα γεγονότα σε μια φιλική χώρα είναι μια προσπάθεια -ξένης έμπνευσης- να χρησιμοποιηθούν ένοπλες και εκπαιδευμένες ομάδες ανθρώπων βίαια για να υπονομεύσουν την ασφάλεια και την ακεραιότητα του κράτους».
Η Ζαχάροβα υπογράμμισε επίσης πως η Ρωσία ενδιαφέρεται να αποκαταστήσει το status quo στο Καζακστάν και θα βοηθήσει τις αρχές να σταματήσουν τη βία.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Στο πλευρό του λαού του Καζακστάν

ενάντια στην αιματηρή τρομοκρατία και καταστολή

Σε άγρια καταστολή της λαϊκής εξέγερσης προχώρησε το αντιδραστικό καθεστώς του Καζακστάν, με τον πρόεδρο της χώρας Τοκάγεφ να διατάζει τις δυνάμεις καταστολής να πυροβολούν και να εκτελούν χωρίς προειδοποίηση τους διαδηλωτές. Τα αποσπάσματα θανάτου έχουν σκοτώσει και τραυματίσει εκατοντάδες κόσμου και χιλιάδες έχουν συλλάβει και φυλακίσει. Σήμερα ανακοίνωσε το καθεστώς πως συνέλαβε τον πρώην επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλειας και μια σειρά αξιωματούχους με την κατηγορία της προδοσίας, πιστοποιώντας πως το διεφθαρμένο και ξενόδουλο καθεστώς βρίσκεται σε βαθιά πολιτική κρίση.

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά γρήγορα προσέλαβαν πολιτικό χαρακτήρα θέτοντας ζήτημα ανατροπής της κυβέρνησης και απαιτώντας δημοκρατικές, πολιτικές αλλαγές και ουσιαστικές οικονομικές και κοινωνικές ανατροπές. Ο αυθόρμητος χαρακτήρας της κοινωνικής έκρηξης φαίνεται να αδυνατεί να αποκρούσει την άγρια καταστολή και τη σφαγή που συντελείται τώρα με την στρατιωτική και πολιτική στήριξη των γειτονικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων Ρωσίας-Κίνας.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως το δολοφονικό καθεστώς θα ξεπεράσει την κρίση του και θα σταθεροποιήσει την αντιλαϊκή εξουσία του. Η τάση της λαϊκής αντίστασης παράγεται και θα αναπαράγεται διαρκώς από την πολιτική της άγριας καταπίεσης και καταστολής, της οικονομικής καταλήστευσης και εξαθλίωσης.

Όντας μέλος το Καζακστάν του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας -μια στρατιωτική συμμαχία μετασοβιετικών δημοκρατιών με ηγέτη τη Ρωσία-, πριν προλάβει ο πρόεδρός του να καλέσει τους συμμάχους του για τη σωτηρία του καθεστώτος, η Μόσχα ενεργώντας αστραπιαία ηγήθηκε στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος, κατέφθασε την επόμενη μέρα στη χώρα και πήρε μέρος στην επιχείρηση καταστολής και επιβολής της σιδερόφρακτης «τάξης». Επέβαλε, βέβαια, και τους όρους υποτέλειας στο καθεστώς για τη διάσωσή του. Και έστειλε, παράλληλα, μήνυμα πυγμής στη Δύση λίγες μέρες πριν τη γενική διαπραγμάτευση ΗΠΑ-Ρωσίας.

Το Πεκίνο επίσης έδωσε την αμέριστη πολιτική του στήριξη στο καθεστώς, το οποίο είναι μέλος του Οργανισμού της Σαγκάης και ζωτική χώρα στο «δρόμο του μεταξιού». Ο Σι Τζιπίνγκ έκανε λόγο για μια νέα απόπειρα επιβολής «πολύχρωμης επανάστασης», στρέφοντας τα πυρά του ενάντια στη Δύση, επιβεβαιώνοντας έτσι κι αλλιώς πως η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο άγριου ανταγωνισμού των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο και την κυριαρχία τους πάνω στη χώρα, πάνω στις τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές που διαθέτει.

Όμως και οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν φαίνεται να αξιοποιούν τις εξελίξεις και να στρέφονται ενάντια στο καθεστώς, καθώς διατηρούν ισχυρά συμφέροντα στη χώρα, με πρώτες τις ΗΠΑ και την κολοσσιαία πετρελαϊκή εταιρία της chevron να κατέχει μεγάλο μερίδιο της ενέργειας και να καλεί τους δεκάδες χιλιάδες εργάτες της στο Καζακστάν να απέχουν από κάθε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Το Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλλει την αιματηρή καταστολή από το καθεστώς και εκφράζει την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη του στο γενναίο αγώνα του λαού του Καζακστάν ενάντια στην ντόπια αντίδραση και τους ξένους Ρώσους, Κινέζους και Δυτικούς ιμπεριαλιστές.

Το Μ-Λ ΚΚΕ στέκει στο πλάι του αγώνα όλων των καταπιεζόμενων λαών και εθνών ενάντια στους ιμπεριαλιστές και τους ντόπιους λακέδες τους, για την απαλλαγή τους από κάθε ιμπεριαλιστική, νεοαποικιακή κυριαρχία, για την κατάκτηση της εθνικής τους ανεξαρτησίας και την προώθηση ριζικών κοινωνικών ανατροπών και εσωτερικών μετασχηματισμών.

Η πάλη των λαών για την απολύτρωση από τα δεσμά της καπιταλιστικής και ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας μπορεί να προχωρήσει, μόνο, αν στην πορεία του μακρόχρονου αγώνα αντίστασης αναδειχθούν γνήσιες, λαϊκές κομμουνιστικές δυνάμεις που, καταπολεμώντας κάθε είδους εχθρικά φιλοδυτικά είτε ισλαμιστικά θεοκρατικά ρεύματα και προσδιορίζοντας το πραγματικό περιεχόμενο του αγώνα, θα τον μετασχηματίσουν σε προοδευτικές και επαναστατικές κατευθύνσεις, ενάντια στους ξένους και ντόπιους εκμεταλλευτές και καταπιεστές, σε αγώνα αντίστασης και ανατροπής της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας για την κατάκτηση της Λευτεριάς, της Δημοκρατίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και του Σοσιαλισμού.

8/1/2022

.