Γρήγορη αναζήτηση

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Μ-Λ ΚΚΕ: Ναι στα εμβόλια – Όχι στην υποχρεωτικότητα, τις ποινές και τις αναστολές

diadilosi (1) εργασ

Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ

Ναι στα εμβόλια – Όχι στην υποχρεωτικότητα, τις ποινές και τις αναστολές

Κάτω η πολιτική του διχασμού, του αυταρχισμού και της καταστολής

Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και λήψη πραγματικών μέτρων πρόληψης

Εδώ και 18 μήνες, με πρόσχημα την πανδημία, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαπολύσει μια πρωτόγνωρη επίθεση στον ελληνικό λαό. Με μια συντριπτική προπαγάνδα από τα ασφυκτικά ελεγχόμενα ΜΜΕ στοχοποιεί διαρκώς κοινωνικές ομάδες, ανακαλύπτει «ενόχους» για τις δικές της εγκληματικές ευθύνες και στο όνομα της περιφρούρησης της δημόσιας υγείας επιβάλλει ένα άθροισμα κατασταλτικών μέτρων και ένα αντιδραστικό αστυνομοκρατούμενο καθεστώς.

Οι πανδημίες δεν αντιμετωπίζονται με αστυνομοκρατία, πρόστιμα, ποινές, απαγορεύσεις, αυταρχισμό και καταστολή. Αντιμετωπίζονται μόνο με ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας, με πραγματικά μέτρα πρόληψης και προστασίας. Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ΕΣΥ η κυβέρνηση όχι απλά δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο, αλλά προχώρησε και στην περικοπή των κονδυλίων του προϋπολογισμού για τα δημόσια νοσοκομεία κατά 572 εκ. ευρώ, υπονομεύοντας ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ σε μια χρονιά κορύφωσης της πανδημίας.

Όλα αυτά τα μέτρα που επιβάλλονται, με πρόσχημα την πανδημία, δεν αφορούν την αντιμετώπισή της, αλλά στοχεύουν στην επιβολή ενός αντιδραστικού καθεστώτος για την ανεμπόδιστη εφαρμογή μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής. Με εκατοντάδες νομοθετικές διατάξεις που ψήφισε η κυβέρνηση, όσο τα τηλεοπτικά σποτάκια της καλούσαν το λαό να «μείνει σπίτι», χτυπάει εργασιακά, συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα, προχωράει σε αντιδραστικές τομές στην Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια και κοινωνική ασφάλιση, διαμορφώνει το πολιτικό πλαίσιο για την ασύδοτη δράση των «επενδυτών» πάνω στις στάχτες και τα συντρίμμια της χώρας.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, που ενάμιση χρόνο τώρα διαθέτει τη σφραγίδα των «ειδικών» και στο μέτωπο της πανδημίας, είναι πλέον ορατά στον καθένα. Η Ελλάδα, μετά από την επιβολή ενός από τα πιο σκληρά σε μέτρα και διάρκεια lockdown, μετά από αμέτρητες απαγορεύσεις, ποινές και κάθε μορφής καταστολή, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όσο και αν η κυβέρνηση, με μια χυδαία προπαγάνδα, επιχειρεί να κατασκευάζει ενόχους για να μεταθέσει τις ευθύνες της, αυτά είναι τα αποτελέσματα της δικής της πολιτικής. Οι χιλιάδες νεκροί, η κατάρρευση του ΕΣΥ και η μετατροπή του σε σύστημα μιας νόσου, συνιστά ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος του λαού και του τόπου, με τις ευθύνες να βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση και κανέναν άλλον.

Αν και είμαστε ακόμα στο καλοκαίρι, όλοι οι δείκτες, οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί πιστοποιούν ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Σε σχέση με το 2020, η χώρα μπαίνει στο φθινόπωρο με το ΕΣΥ να βρίσκεται ήδη υπό πίεση. Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια ανάλγητη και εγκληματική πολιτική, σκληραίνει ακόμα περισσότερο τη στάση της απέναντι στο λαό, με άθλια ψεύδη στοχοποιεί τώρα τους υγειονομικούς και δε διστάζει να προχωρήσει ακόμα και στην αναστολή εργασίας αυτών που επί 18 μήνες στήριξαν το ΕΣΥ, εργαζόμενοι σε απάνθρωπες συνθήκες.

Η κυβέρνηση, με την τουριστική περίοδο να πλησιάζει στο τέλος της, ανακοινώνει σχεδόν καθημερινά μέτρα υποτίθεται για τον περιορισμό της πανδημίας. Κανένα από αυτά τα μέτρα δεν αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ, δεν αφορά μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όλα τα μέτρα που ανακοινώνει αποτελούν μια παράλογη και αναίτια εκδικητική επίθεση στους ανεμβολίαστους. Αυτοί είναι οι νέοι κατασκευασμένοι εχθροί, οι νέοι αποδιοπομπαίοι τράγοι της κυβερνητικής προπαγάνδας. Στη στοχοποίηση των εμβολιασμένων και στην άθλια επίθεση εναντίον τους συνοψίζεται όλη η πολιτική «πρόληψης» για την ανάσχεση της πανδημίας, ενόψει του φθινοπώρου και του ανοίγματος των σχολείων.

Με αυτό τον τρόπο χρεώνουν τώρα σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν κάθε αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο της πανδημίας. Και στο όνομα αυτής της «αλήθειας» κηρύσσουν έναν ανηλεή πόλεμο εναντίον τους.

Αλλεπάλληλα μέτρα με τα οποία κάνουν τη ζωή των ανεμβολίαστων δύσκολη, με ένα άθροισμα περιορισμών, προστίμων και ποινών, με την καλλιέργεια ενός βαθύτατου κοινωνικού διχασμού, οι αδίστακτοι κυβερνητικοί σαλτιμπάγκοι συνεχίζουν να παριστάνουν τους προστάτες της ζωής και της δημόσιας υγείας. Κατά παράβαση κάθε λογικής, οι ανεμβολίαστοι, που συνεχίζουν να παρουσιάζονται ως οι μοναδικοί μεταδότες του ιού, δεν θα έχουν πρόσβαση σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, ενώ μόνο αυτοί και όχι και οι εμβολιασμένοι υποχρεούνται σε διενέργεια τεστ για να ταξιδέψουν ή ακόμη και για να διατηρούν το δικαίωμα στην εργασία τους. Στην εστίαση, εάν οι ιδιοκτήτες δεν δεχτούν να μετατρέψουν τα καταστήματα τους σε χώρους εμβολιασμένων κατά αποκλειστικότητα στην πραγματικότητα δεν θα λειτουργούν το χειμώνα, ενώ σε ενδεχόμενο νέο κλείσιμο επιχειρήσεων και κλάδων οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες δεν θα δικαιούνται επιδόματα!

Τα τεστ, από όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας, μετατρέπονται σε εργαλείο εκβιασμού και επιβολής «προστίμων»

Εκεί όμως που η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο είναι στη -για μια ακόμη φορά- μετατροπή των τεστ από βασικό εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας σε εργαλείο εκβιασμού και οικονομικού προστίμου για τους ανεμβολίαστους. Με μια εξοργιστική απόφαση που αποδεικνύει ότι ποσώς την απασχολεί η δημόσια υγεία, στερεί από τους ανεμβολίαστους τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσιες δομές για τεστ. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να πληρώνουν στους ιδιώτες την υποχρέωσή τους, σύμφωνα με την κυβέρνηση, του διαγνωστικού ελέγχου.

Αποδείχθηκε ότι οι χώρες που μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την πανδημία χρησιμοποίησαν τα τεστ ως βασικό όπλο για τον έλεγχο και την επιτήρησή της. Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι απλά δεν έπραξε ποτέ κάτι τέτοιο, όχι απλά απαντούσε αρνητικά σε κάθε αίτημα για διενέργεια κεντρικά σχεδιασμένων μαζικών τεστ, αλλά τα χρησιμοποίησε κάθε στιγμή ως εργαλείο ανάδειξης της «ατομικής ευθύνης» (self test) και ως μέτρο διαχωρισμού και στοχοποίησης. Τώρα κάνει ένα ακόμη ολέθριο βήμα σε αυτή την εγκληματική πολιτική, αποκλείοντας το μισό σχεδόν πληθυσμό της χώρας, στερώντας σε αυτούς το δικαίωμα ακόμα και του διαγνωστικού ελέγχου από τις δημόσιες δομές. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που να αποδεικνύει πιο καθαρά ότι στη σκέψη των «άριστων» που κουνούν το δάχτυλο στο λαό δεν προέχει η αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά οι βαθύτεροι αντιδραστικοί αντιλαϊκοί σχεδιασμοί τους.

Όχι στην αυταρχική πολιτική της υποχρεωτικότητας και των αναστολών

Από την Τετάρτη 1/9, για χιλιάδες υγειονομικούς που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, ισχύει το μέτρο της αναστολής εργασίας. Ήδη, από τις 16/9, το μέτρο της αναστολής έχει ισχύσει για τους εργαζόμενους στις δομές φροντίδας. Η κυβέρνηση επιχειρεί μια αντιδραστική τομή, εγκαινιάζοντας την πολιτική τής υποχρεωτικότητας και των απολύσεων στο δημόσιο, ξεκινώντας από τους υγειονομικούς και με σαφή πρόθεση την επέκτασή της και σε άλλους κλάδους. Η κυβέρνηση καταδικάζει χιλιάδες από αυτούς που το προηγούμενο διάστημα ήταν οι «ήρωες με τα μπλε» στην απώλεια εργασίας, μισθού και ασφάλισης. Την ίδια στιγμή προχωράει και η συζήτηση της οριστικής απόλυσής τους.

Αναμφισβήτητα τα εμβόλια αποτελούν βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ασφαλής πρόσβαση στο επίτευγμα των εμβολίων αποτελεί αδήριτη ανάγκη και η απρόσκοπτη διάθεσή τους στους λαούς προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα εμβόλια, ανεξάρτητα από τις διαδικασίες παραγωγής τους, ανεξάρτητα και από τις παρενέργειες που αναπόφευκτα έχουν, είναι βασικό όπλο απέναντι στην πανδημία. Κανένα έδαφος δεν πρέπει να δοθεί στις σκοταδιστικές και αντιεπιστημονικές αντιλήψεις που ηγούνται διάφορων αντιεμβολιαστικών κινημάτων.

Τις αντιλήψεις αυτές όπως και άλλες όχι «ψεκασμένες» αμφιβολίες και δισταγμούς για την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλεια των συγκεκριμένων εμβολίων έχει τροφοδοτήσει η ίδια η κυβερνητική πολιτική και η κυβέρνηση που καμώνεται την υπεύθυνη προστάτιδα του λαού. Η δέσμευση και η εξάρτησή της από τα δυτικά συμφέροντα είναι αυτή που οδήγησε στην αποκλειστική διάθεση συγκεκριμένων εμβολίων. Καθώς και η μετατροπή ακόμη και αυτών των εμβολίων σε εργαλείο άσκησης γεωπολιτικής από τις μεγάλες δυνάμεις είναι οι βασικοί λόγοι που έθρεψαν τις αμφιβολίες για τα εμβόλια στους λαούς.

Οι πατέντες των εμβολίων, καρπός της επιστημονικής προσπάθειας, που χρυσοπλήρωσαν οι λαοί, φυλάσσονται σαν επτασφράγιστα μυστικά από τις εταιρίες και τις κυβερνήσεις, όταν ενδεικτικά στην Αφρική δεν έχει εμβολιαστεί ούτε το 2% του πληθυσμού και στην Ινδία, που παράγει στα εργοστάσιά της τα περισσότερα εμβόλια στον κόσμο, δεν έχει εμβολιαστεί ούτε το 5% του πληθυσμού.

Όσο και αν τα εμβόλια αποτελούν βασικό όπλο για την ανάσχεση της πανδημίας ακόμη και οι ίδιες οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν μόνο αυτά να απαντήσουν στο πρόβλημα. Και από αυτή την άποψη, το κυβερνητικό αφήγημα του αποκλειστικού εμβολιαστικού μονόδρομου καταρρίπτεται. Για την αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτούνται και μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Απαιτούνται πραγματικά μέτρα πρόληψης σε σχολεία, ΜΜΜ, χώρους εργασίας και πάνω από όλα κεντρικά σχεδιασμένη διενέργεια τεστ. Απαιτούνται φάρμακα, ΜΕΘ, προσλήψεις και όχι απολύσεις υγειονομικών. Απαιτούνται όλα αυτά που η κυβέρνηση αρνείται εδώ και ενάμιση χρόνο να κάνει.

Η υποχρεωτικότητα δεν αποτελεί υγειονομικό μέτρο και δεν στοχεύει στην υπεράσπιση της δημόσιας υγείας. Στηρίζεται πάνω στο ψευδές και αντιφατικό αφήγημα ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι μεταδίδουν τον ιό και απειλούν τους εμβολιασμένους.

Αποτελεί τη συνέχεια της αντιδραστικής πολιτικής της ατομικής ευθύνης, μετατρέπει και τα εμβόλια σε εργαλείο εκβιασμού και επέκτασης του κοινωνικού αυτοματισμού. Στοχοποιεί τώρα τους ανεμβολίαστους, επιχειρώντας τον εξωραϊσμό της κυβερνητικής πολιτικής και τη μετάθεση των εγκληματικών ευθυνών της στο λαό.

Αποτελεί μια στρατηγικής σημασίας, για την κυρίαρχη πολιτική, επιχείρηση πειθάρχησης σε κάθε κυβερνητική απαίτηση. Εδραιώνει το δόγμα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» ακόμα και για ζητήματα ιατρικών πράξεων κατά παράβαση κάθε έννοιας συνταγματικού δικαιώματος και ελευθερίας.

Προωθεί τον πάγιο πόθο της Δεξιάς στην Ελλάδα, για απολύσεις στο ΕΣΥ και γενικά στο Δημόσιο και δίνει το έναυσμα για αποχαλίνωση των ιδιωτών και εκτίναξη των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Προωθεί τη διάλυση και την έμμεση ή άμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Επιχειρεί, με τις τρίμηνες συμβάσεις αντικατάστασης, την άμεση επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Η αναστολή-απόλυση δεκάδων χιλιάδων υγειονομικών από το ΕΣΥ, ειδικά σε αυτή τη φάση, θα οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευσή του, με ολέθριες συνέπειες για τους υγειονομικούς και το λαό.

Οφείλουμε να πούμε ένα καθαρό ΟΧΙ στις σύγχρονες ανθρωποθυσίες προκειμένου να καλυφθούν οι πολιτικές μιας κυβέρνησης η οποία, για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας, επιστρατεύει κάθε αντιδραστικό μέτρο καταστολής, διχόνοιας, εκφοβισμού, τιμωρίας και πειθάρχησης, αφήνοντας στην άκρη το βασικότερο: την ύπαρξη ενός ισχυρού, πλήρως στελεχωμένου και εξοπλισμένου συστήματος υγείας σε όλες του τις βαθμίδες.

Μπροστά στην αυταρχική κυβερνητική επιβολή, μπροστά στην απώλεια μισθού, ασφάλισης και εργασίας για χιλιάδες υγειονομικούς, οι εργαζόμενοι και ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας πρέπει να εκδηλώσουν ένα πλατύ κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Δεν έχει καμία θέση η ανοχή και η σιωπηλή στήριξη που προσφέρουν 18 μήνες τώρα σε αυτή την πολιτική τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Πρέπει ΤΩΡΑ με αποφάσεις όλα τα σωματεία και οι συνδικαλιστικοί φορείς, κάθε συλλογικότητα να πάρει αποφάσεις για κινητοποιήσεις ενάντια στην υποχρεωτικότητα και τις αναστολές. Τώρα να συγκροτηθεί ένα μέτωπο αγώνα για την υπεράσπιση της εργασίας με κινητοποιήσεις και απεργίες.

  • Ναι στον εμβολιασμό
  • Όχι στην υποχρεωτικότητα – Να ανακληθεί τώρα η αντιδραστική τροπολογία
  • Καμία αναστολή – απόλυση, καμία ποινή και διάκριση – Όχι στην πολιτική του αυταρχισμού, της αστυνομοκρατίας και της καταστολής
  • Ενίσχυση του ΕΣΥ και της ΠΦΥ – Άμεση λήψη πραγματικών μέτρων πρόληψης σε σχολεία, ΜΜΜ, χώρους εργασίας
  • Μαζικά δωρεάν τεστ για όλους – με την ευθύνη του ΕΟΔΥ υγειονομική επιτήρηση, ιχνηλάτηση παντού – Όχι στην οικονομική εξόντωση των εργαζόμενων και την ενίσχυση των κλινικαρχών
  • Ενίσχυση των νοσοκομείων με ΜΕΘ και προσωπικό – Εισαγωγή φαρμακευτικών θεραπειών

Απέναντι στην εγκληματική κυβερνητική πολιτική, κανένας εργαζόμενος μόνος

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ

31-8-2021

Μ-Λ ΚΚΕ