Γρήγορη αναζήτηση

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προετοιμάζονται νέες επεμβάσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο

 

ellada-tourkia-1

Απροκάλυπτες τουρκικές διεκδικήσεις νησιών του Αιγαίου

Με το τέλος της «καλοκαιρινής ηρεμίας» ενισχύεται η όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Άγκυρα, επιμένοντας στη λογική αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, στέλνει το ερευνητικό σκάφος Yunus, με παράνομη NAVTEX μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, σε δεσμευμένη περιοχή κοντά στο Καστελόριζο και ανατολικά της Ρόδου. Ταυτόχρονα κλιμακώνεται η πολεμική ρητορική των επεκτατικών τουρκικών διεκδικήσεων. Ο υπουργός Άμυνας, Ακάρ, συνοψίζοντας σε πρόσφατη ομιλία του τη βεντάλια των τουρκικών απαιτήσεων υποστήριξε: «με την Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε ορισμένα προβλήματα σχετικά με την υφαλοκρηπίδα, το εύρος των χωρικών υδάτων, τον εναέριο χώρο, τη γραμμή FIR, τις διαφορές στην περιοχή έρευνας και διάσωσης, την παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών που τελούν υπό μη στρατιωτικό καθεστώς, νησιά, νησίδες και βράχια, η κυριαρχία των οποίων δεν έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα με συμφωνίες, αξιώσεις, που παραβιάζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της τδβκ στην ανατολική Μεσόγειο, προκλητικές πρωτοβουλίες εξοπλισμού και άλλες προκλητικές δραστηριότητες, πρακτικές, που περιορίζουν τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και η υποστήριξή τους στις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Επανέλαβε ότι «κανένα σχέδιο δεν έχει πιθανότητα να υλοποιηθεί στην Αν. Μεσόγειο από τη στιγμή που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και τον τουρκικό λαό» και «ένα άλλο πρόβλημα στο Αιγαίο είναι τα προβλήματα που έχουμε με τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα μέσω συνθηκών. Η Ελλάδα αξιώνει κυριαρχία επ’ αυτών και τα διαθέτει ακόμη και προς πώληση».

Αυτή τη νεοοθωμανική πολιτική μεγαλοϊδεατισμού διατύπωσε παραστατικά ο Ερντογάν δηλώνοντας πως «θα απλώσει το χέρι» και σε άλλες περιοχές.
«Έχουμε μεγάλες ευθύνες. Όπως στο Αφγανιστάν, στο Αζερμπαϊτζάν και στη Λιβύη. Απλώνοντας το χέρι μας στη Λιβύη, απλώνοντας το χέρι μας στο Αζερμπαϊτζάν φέραμε ηρεμία στην περιοχή. Όπως και στη Συρία, με τον ίδιο τρόπο και στο Ιράκ. Δόξα σοι έχουμε τη δυνατότητα, την πίστη, την αποφασιστικότητα, τον προγραμματισμό και την προετοιμασία για να αναλάβουμε τέτοιες ευθύνες» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Analog_medium_

Μεθοδεύσεις για την Κύπρο στα παρασκήνια του ΟΗΕ

Στη Νέα Υόρκη μετατοπίζεται το κέντρο των εξελίξεων για το Κυπριακό καθώς προετοιμάζεται μια συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ, στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Συνάντηση που ο Αναστασιάδης με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα επιδιώκει. Αντίθετα, η Τουρκοκυπρική πλευρά, συνεπικουρούμενη από τη «συνεγγυήτρια» Βρετανία, θέτει σαν προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της συνάντησης την εκ των προτέρων αναγνώριση της «κυριαρχικής ισότητας», δηλαδή τη διχοτομική αναγνώριση των δύο κρατών.

Παρά τα φληναφήματα Ευρωπαίων και Αμερικανών παραγόντων, η Τουρκία προχωρεί εκβιαστικά στους σχεδιασμούς της για επέκταση του Αττίλα στα Βαρώσια αδιαφορώντας για τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα ο εγκάθετος της Άγκυρας, Τατάρ, σε ένα κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων ισχυρίζεται όχι μόνο ότι «Τα Βαρώσια ήταν ουσιαστικά μια περιοχή που ανήκε στα τουρκικά μας ιδρύματα. Μετά το 1571, ολόκληρο το νησί ήταν ουσιαστικά ένα οθωμανικό νησί και οι ιδιοκτησίες εκεί ανήκαν σε μια σειρά βακούφια», αλλά και ότι «η Κύπρος θα πρέπει να μεταβιβαστεί στο Οθωμανικό Κράτος ή την διάδοχό του Τουρκία» καθώς «οι Ελληνοκύπριοι δεν κυβέρνησαν ποτέ τους Τουρκοκυπρίους, αλλά οι πρόγονοί μας κυβέρνησαν την Κύπρο για περισσότερα από 300 χρόνια». Και συμπληρώνει «Εάν υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο σήμερα, εξαρτάται από την παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο νησί. Διαφορετικά, η αιματοχυσία θα συνεχίσει ξανά… Επομένως, η ένοπλη παρουσία της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί». Με αυτές τις θέσεις θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Γκουτιέρες.

Στο μεταξύ ο Αναστασιάδης μεταβαίνοντας στη Ν. Υόρκη για τη Γ. Σ. των Ενωμένων Εθνών και τη συνάντηση με τον Γκουτιέρες, πέρασε από την Αθήνα στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής EUMED, στις 17/9. Η συνήθως τυπική διαδικασία για την επιβεβαίωση της κοινής(;) γραμμής Αθήνας και Λευκωσίας πρόσφατα επισκιάστηκε με την επεισοδιακή υπουργοποίηση από τον Μητσοτάκη του ελληνοποιημένου Στυλιανίδη. Ο «από σπόντα» υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ήταν στα …μαχαίρια με τον Αναστασιάδη. Ο Κύπριος Πρόεδρος αναγνώρισε ότι: «Είχαμε διαφωνίες επί θεμάτων που άπτονται κατά κύριο λόγο του Κυπριακού». Απ’ όσα γράφονται στον τύπο οι διαφωνίες εστιάζονται στο άρον άρον ξεπούλημα της Κύπρου. Είναι χαρακτηριστική η διαφωνία τους στο Κραν Μοντανά, όπου ο Στυλιανίδης πίεζε για λύση στο ελβετικό θέρετρο και στη συνέχεια διέδιδε ότι για το ναυάγιο ευθυνόταν ο Αναστασιάδης και όχι ο Τσαβούσογλου.

Το ίδιο διάστημα τα διαπιστευτήριά του στην Αθήνα έδωσε και ο νέος Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στεφάνου, που συναντήθηκε σε πνεύμα αγαστής σύμπνοιας διαδοχικά με Μητσοτάκη, Τσίπρα και Κουτσούμπα.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη αυτής της βδομάδας, η συμφωνία Λευκωσίας-Καΐρου για την έναρξη μελέτης μεταφοράς του φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο. Η συμφωνία βάζει ταφόπλακα στα μεγαλόπνοα σχέδια του περιβόητου υποθαλάσσιου αγωγού που θα μετέφερε το κυπριακό αέριο μέσω της Κρήτης στην Ευρώπη.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος