Γρήγορη αναζήτηση

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Μ-Λ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ





Η κυβέρνηση χτυπά το δικαίωμα στη διαδήλωση και την απεργία, περιστέλλει τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, θωρακίζει το κράτος της καταστολής, της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού

Η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Το νομοσχέδιο αυτό -μνημείο αυταρχισμού και περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων- περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το δικαίωμα της αστυνομίας να περιορίζει δραστικά ή και να διαλύει συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις αν κρίνει πως “η διεξαγωγή τους θα διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή της συγκεκριμένης περιοχής”. Νομιμοποιεί την προληπτική απαγόρευση διαδηλώσεων αν οι αστυνομικές αρχές κρίνουν πως “απειλείται η δημόσια ασφάλεια”. Παράλληλα, η κυβέρνηση καθιερώνει το φακέλωμα όσων συμμετέχουν στην διοργάνωση διαδηλώσεων είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα ή ακόμα και για φορείς και συλλογικότητες, απαιτώντας έγγραφη γνωστοποίηση προς την αστυνομία.
Επίσης, οι οργανωτές καθίστανται οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τυχόν επεισόδια και σ’ αυτούς θα επιβάλλονται πρόστιμα και ποινές. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιστρατεύει την κινδυνολογία για τον εκφοβισμό του λαού, βάζει σε κίνηση τον αστυνομικό μηχανισμό, κλιμακώνει την πολιτική του αυταρχισμού και της καταστολής. Τα αναφαίρετα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και της εργατικής τάξης στην απεργία και στη διαδήλωση μπαίνουν στο στόχαστρο. Η νέα δέσμη αντιδημοκρατικών μέτρων αποτελεί συνέχεια της κατασταλτικής πολιτικής που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τον αντισυνδικαλιστικό νόμο που καταπατά την απεργία. Είναι, επίσης, συνέχεια της πολιτικής του μαζικού εκφοβισμού και της τρομοκράτησης, της περιστολής των στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που συνόδευσαν την καραντίνα.
Η κυβερνητική πολιτική περιλαμβάνει νέα ακόμα πιο σκληρά αντεργατικά μέτρα που σαρώνουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες. Η πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και της υποτέλειας συνδέεται άμεσα και στενά με την επιβολή ενός αντιδραστικού πολιτικού καθεστώτος καταπίεσης, αστυνομικών επιθέσεων, κατάπνιξης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα αστικά επιτελεία γνωρίζουν πολύ καλά τη δύναμη του λαϊκού αγώνα, της απεργίας και της διαδήλωσης ως όπλα της εργατικής τάξης και του λαού για να υπερασπίσουν τις κατακτήσεις τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Γι αυτό προετοιμάζουν το έδαφος, δημιουργώντας ένα νέο, ακόμα πιο σκληρό, αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς απαγορεύσεων και καταστολής, για να εφαρμόσουν ανεμπόδιστα την αντιλαϊκή ατζέντα τους. Το βέβαιο είναι πως η αστυνομική τρομοκρατία και η περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, που γνωρίζει πλατιά έξαρση, θα ενταθεί στην προοπτική όξυνσης και επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης.
Το Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλλει τα απαράδεκτα, αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης. Mπροστά σε αυτή την κατάσταση βάναυσης καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη της πιο πλατιάς λαϊκής συσπείρωσης, με μοχλό πάλης τα συνδικάτα, για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων που κατάκτησε ο λαός με πολύχρονους αγώνες. Για την ελεύθερη λειτουργία και δράση των πολιτικών κομμάτων και των μαζικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, για τα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες του λαού, για το αναφαίρετο δικαίωμα της απεργίας, των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών που υφίστανται την πιο άγρια εκμετάλλευση και καταπίεση, τις επιθέσεις του κράτους και των φασιστών, για την ανεμπόδιστη έκφραση της αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους αγωνιστές που διώκονται ή απειλούνται με απέλαση για τη δράση τους και τις πολιτικές τους ιδέες.
Μ-Λ ΚΚΕ