Γρήγορη αναζήτηση

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΟΤΑΓΗ (του Σπύρου Κατσαφάδου μέλους του Μ-Λ ΚΚΕ)

1-metanastes5

H “εθνική ομοψυχία” τελειώνει εκεί που αρχίζουν τα τεράστια κέρδη…

Στο διάγγελμά του ο Μητσοτάκης έκανε λόγο για “πόλεμο με αόρατο εχθρό”. Αυτό από τη μία για να δικαιολογηθεί η λήψη των οριζόντιων περιοριστικών μέτρων, από την άλλη για να διαδοθεί ένα κλίμα εθνικής ομοψυχίας κατά τη διάρκεια της “πολεμικής” προσπάθειας…

Ο ψευτοπόλεμος του Κυριάκου
Φαίνεται όμως ότι η “πολεμική” πολιτική περιορισμών δεν τους αφορά όλους το ίδιο· και το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για την εθνική ομοψυχία.
Η κυβέρνηση μέχρι τώρα υπεκφεύγει απέναντι στο ζωτικό αίτημα  για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, παίζει τη γάτα με το ποντίκι, με τελευταία έμπνευση την επίκληση… στον εθελοντισμό! Γιατί άραγε; Δεν υπάρχουν χρήματα για προσλήψεις και άνοιγμα ΜΕΘ και ό,τι άλλο χρειάζεται; Και όμως, ενώ από τη μία προσφεύγει στον εθελοντισμό για το ιατρικό προσωπικό, δεν κάνει το ίδιο για τους κλινικάρχες του (άφαντου τελευταία) ιδιωτικού τομέα της Υγείας, τον οποίο ο “πόλεμος” δεν έχει αγγίξει ακόμη. Αντιθέτως, προχωράει προκλητικά σε λεόντειες  συμφωνίες μαζί τους, διπλασιάζοντας την αποζημίωση από 800 ευρώ σε 1600 τη μέρα για κλίνες ΜΕΘ, αλλά και για τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων για κρούσματα ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, αγνοώντας άλλα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα που προσφέρονταν για τον ίδιο σκοπό με πολύ μικρότερο κόστος…
 Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται τη  διενέργεια μαζικών ελέγχων, ώστε να υπάρχει ουσιαστική καταγραφή της εξέλιξης της επιδημίας στην επικράτεια. Αυτή είναι άλλωστε η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος διαμηνύει ότι καραντίνα χωρίς μαζικούς ελέγχους είναι μάχη στα τυφλά. Ωστόσο ο Τσιόδρας απαντάει συνεχώς ότι υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι πλήρης αντιδραστηρίων και έτοιμος να διενεργήσει ελέγχους με το αζημίωτο, αφού η “εθνική ομοψυχία” τελειώνει εκεί που αρχίζουν τα τεράστια κέρδη…
Η επιβολή των νέων απαγορεύσεων προετοιμάστηκε με μια ρητορική περί ανεύθυνων πολιτών που βγαίνανε βόλτες, κάθονταν σε παγκάκια, πηγαίνανε στη θάλασσα κλπ. Αυτό ασφαλώς για να εμπεδωθεί η ιδέα της διασπαρμένης ατομικής ευθύνης σε περίπτωση που οι εξελίξεις θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Διότι σε περίπτωση που δεν υπάρξουν σοβαρές απώλειες, ο σκοπός είναι η επιτυχία να χρεωθεί ατομικά μεν αλλά σε ένα άτομο μόνο: Στον Μητσοτάκη.
Όμως και ο περιορισμός των μετακινήσεων έχει αντιφάσεις και κενά: Τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούν ακόμη και πολλές εταιρείες που δεν δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς της παραγωγής, όπως τρόφιμα ή διάθεση αυτών, εξακολουθούν να λειτουργούν με τους εργαζόμενους συνωστισμένους, όπως για παράδειγμα σε διάφορες τηλεφωνικές εταιρείες. Σίγουρα εκεί διασπείρεται περισσότερο ο ιός, παρά στα παγκάκια και τα πικ νικ.
Θα περίμενε κανείς, αφού βρισκόμαστε σε “πόλεμο με αόρατο εχθρό”, να μείνουν σε λειτουργία μόνο οι απολύτως απαραίτητοι τομείς της οικονομίας, και η κυβέρνηση να μεριμνήσει για την ασφαλή μεταφορά και εργασία των εργαζομένων. Όπως επίσης την επίταξη των υποδομών του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες και ασφαλώς την έκτακτη και γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ. Ο “πόλεμος” όμως αφορά μόνο την πλευρά που οι άνθρωποι κλείνονται στα σπίτια τους.
Ένα μπάχαλο επικοινωνιακού χαρακτήρα ημίμετρων και ρεμούλας με άλλο απώτερο σκοπό είναι ο ψευτοπόλεμος του Κυριάκου απέναντι στην επιδημία.

Ο πραγματικός πόλεμος που ετοιμάζει ο Κυριάκος απέναντι στο λαό
Ήδη η νομοθετική πρωτοβουλία του Βρούτση, που δίνει τη δυνατότητα για ένα εξάμηνο (!!) σε οποιαδήποτε εταιρεία να απασχολεί τους εργαζόμενους για δεκαπέντε μέρες το μήνα με μισές απολαβές, λέει πολλά για το τί προετοιμάζεται. Αυτή θα είναι η πραγματική “ομοψυχία” που ετοιμάζουν για το λαό. Μετακύλιση των ζημιών από το lockdown στους εργαζόμενους και διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
Ενώ τα μέτρα ψευτοστήριξης των εργαζομένων με τα τετρακοσάρικα πάνε μήνα με το μήνα “και βλέπουμε”…
Δε συζητάμε για τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις που ήδη έχουν γίνει μες στο Μάρτιο…
Ο Μητσοτάκης έκανε λόγο για τα ερείπια που θα αφήσει η επιδημία του κορονοϊού. Από την επόμενη θα χρησιμοποιήσει την επιδημία σαν αφορμή για να εντείνει την αντιλαϊκή πολιτική που έτσι κι αλλιώς εφαρμόζει, για να πληρώσει τα σπασμένα ο ελληνικός λαός και μόνο. Απέναντι στις αντιστάσεις που θα γεννήσει αυτή η εξέλιξη, η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας αποτελεί και μια διερευνητική πρόβα του κρατικού μηχανισμού.
Απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης, ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι έτοιμος να απαντήσει με τη μέγιστη συσπείρωση και ταξική αλληλεγγύη.
Σπύρος Κατσαφάδος, μέλος του Μ-Λ ΚΚΕ