Γρήγορη αναζήτηση

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ (ανακοίνωση της ΕΡΓΑΣ)


Με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξ’ αιτίας της υγειονομικής κρίσης με την επιδημία του κορονοϊού οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε δεινή θέση για πολλαπλούς λόγους. Απ’ τη μια μεριά βιώνουν μαζί με όλους τους άλλους πολίτες τα προβλήματα υγείας και απ’ την άλλη όμως βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτοφανή επίθεση απ’ τη πλευρά της μεγαλοεργοδοσίας με απολύσεις, μειώσεις μισθών, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και κατάργηση στοιχειωδών δικαιωμάτων.
Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν και στο νομό Μαγνησίας όπου μεγάλες επιχειρήσεις καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα με πρόσχημα την κρίση. Δεν αμφισβητούμε ότι υπάρχει κρίση υγειονομική που έχει μετατραπεί και σε κοινωνική. Οφείλουμε όμως να τονίσουμε ότι κάθε φορά που εμφανίζεται κάποια κρίση καλούνται οι εργαζόμενοι να αναλάβουν το μεγαλύτερο κομμάτι της. Όταν όμως οι επιχειρήσεις του μεγάλου κεφαλαίου πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους και τότε οι εργαζόμενοι για να βελτιώσουν έστω και για λίγο τη θέση τους πρέπει να ματώσουν στη κυριολεξία με παρατεταμένους αγώνες.

Η ΕΡΓΑΣ με ανακοίνωση της εντοπίζει ορισμένες απ’ τις αντεργατικές ενέργειες της εργοδοσίας στη περιοχή της Μαγνησίας και  τις καταγγέλει με την ανακοίνωση που δημοσιεύουμε παρακάτω.

ΕΡΓ.Α.Σ. ΒΟΛΟΥ
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Συναδέλφισες, συνάδελφοι.
Εκμεταλλευόμενη η εργοδοσία τα περιοριστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση εξ’ αιτίας του κορονοϊού και πατώντας στην ανασφάλεια και τον φόβο των εργαζομένων για το αβέβαιο μέλλον, προχωρά σε ισχυρό χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως η απελευθέρωση του ωραρίου, οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας, απελευθέρωση απολύσεων, η εκ περιτροπής εργασία, τηλεεργασία και άλλα που είναι βέβαια στο πρόγραμμα και στη συμφωνία κυβέρνησης Ε.Ε. και βιομηχάνων.
Σε ανακοίνωση του ομίλου Στασινόπουλου κλείνει μια σειρά από εργοστάσια, βγάζοντας σε διαθεσιμότητα εκατοντάδες εργαζόμενους και εδώ στον Αλμυρό, στο εργοστάσιο της ΣΟΒΕΛ, ανακοίνωσε ότι από 2/4/2020 και για ένα μήνα βγάζει σε διαθεσιμότητα 350 περίπου εργαζόμενους, δίνοντας μόνο το 60% του μισθού τους όπως έκανε επίσης το 2013 και το 2015, με τα ίδια επιχειρήματα ότι δεν έχει τα κέρδη που θα ήθελε να έχει. Μάλιστα τότε έκανε και μειώσεις μισθών κατά 15%, με την υπόσχεση ότι θα ξαναδοθούν στους εργαζόμενους όταν ανακάμψει η εταιρεία, πράγμα που βέβαια ποτέ δεν έγινε!
Η ΒΕΜΕΚΕΠ θέλησε επίσης να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να τους δώσει την κανονική τους άδεια όποτε βολεύει την εταιρεία. Με την παρέμβαση του σωματείου των εργαζομένων δεν πέρασε αυτή η αντεργατική πολιτική. Σε άλλες περιπτώσεις θέλουν να δώσουν υποχρεωτικές άδειες ή άδειες άνευ αποδοχών. Και εδώ θέλουμε να καταγγείλουμε τους εργοδότες που δεν τηρούν μέτρα υγιεινής  και προστασίας (απολύμανση χώρων και υλικών) που έρχονται σε επαφή εργαζόμενοι χωρίς μάσκες,  γάντια και αντισηπτικά.
Βέβαια «καλά» είναι τα μέτρα υγιεινής- προστασίας και το «μένουμε στο σπίτι», αλλά δυστυχώς ο κορονοϊός δεν χτυπιέται μόνο έτσι! Θέλει ένα σωστό, δωρεάν, δημόσιο σύστημα υγείας, στελεχωμένο με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ειδικευμένο, με σύγχρονα μηχανήματα και με τις ανάλογες εργαστηριακές και κτηριακές υποδομές. Όταν όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν διέλυσαν το Ε.Σ.Υ. θέλοντας να το δώσουν στους ιδιώτες, όταν έχεις τον Γεωργιάδη να σου λέει ότι η υγεία είναι προϊόν και πωλείται, όταν και τώρα δεν γίνονται οι ανάλογες προσλήψεις και αγορά κατάλληλου εξοπλισμού, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα για το λαό μας. Και ας φανταστούμε τι θα γίνονταν τώρα αν η υγεία ήταν στα χέρια των ιδιωτών. Και ας θυμηθούμε ακόμα ότι όταν ήταν υπουργός υγείας ο Γεωργιάδης, που έβριζε απ’ το πρωί ως το βράδυ μαζί με τα ΜΜΕ, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, ότι ήταν ανίκανοι, τεμπέληδες, προχωρώντας σε χιλιάδες απολύσεις και σε κλείσιμο νοσοκομείων διαλύοντας το ΕΣΥ. Και τώρα τι ειρωνεία όλοι αυτοί είναι οι ήρωες νε τις πράσινες και λευκές ποδιές! Ζητάει συναίνεση η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και εθνική ομοψυχία. Ποιοι αυτοί που δεν δίστασαν πριν λίγο καιρό να στείλουν τα ΜΑΤ στα νησιά μας και να πλακώσουν στο ξύλο τους «αγαπητούς συμπολίτες» και να καταστρέψουν ακόμα και κάποιες μικρές περιουσίες. Και να είμαστε σίγουροι ότι θα το ξανακάνουν όπου και όταν χρειαστεί για να περάσουν τα αντιλαϊκά τους μέτρα.
Ας πάρουμε λοιπόν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για εμάς και για τους συνανθρώπους μας.
-Να μείνουμε όρθιοι κόντρα στο φόβο και στην ανασφάλεια που μας βομβαρδίζουν συνέχεια τα ΜΜΕ!
-Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη δημόσια- δωρεάν υγεία, στο δικαίωμα στη ζωή!
Σαν εργαζόμενοι δεν πρέπει να λυγίσουμε από την τρομοκρατία κυβέρνησης- εργοδοτών. Πρέπει σ’ αυτές τις δύσκολές συνθήκες.
-Να οργανωθούμε στα σωματεία μας, στους χώρους δουλειάς και να ετοιμαστούμε για νέους αγώνες!
Γιατί όπως λένε δια στόματος Βρούτση, μετά την κρίση του κορονοϊου τίποτα δεν θα είναι ίδιο. Όλα θα αλλάξουν, όχι βέβαια για το καλό μας!
-Να μην πληρώσουμε πάλι την κρίση εμείς όπως και σε όλες τις προηγούμενες κρίσεις του συστήματος!

      ΒΟΛΟΣ 02/04/2020