Γρήγορη αναζήτηση

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Ανάλυση του προγράμματος της ΝΔ

Αντιδραστική, νεοφιλελεύθερη πολιτική πλασαρισμένη με προεκλογική απάτη και δημαγωγία από Μητσοτάκη


Τις θέσεις του κόμματός του παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, το Σάββατο 15/9 κάτω από τον θολό, αόριστο και γενικόλογο τίτλο “Μπορούμε”. Τόσο το περιεχόμενο όσο και η φρασεολογία της ομιλίας του εγκαινίασε, από τη μεριά της ΝΔ, την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στην οποία μπαίνει ο τόπος. Ήδη από τις εισαγωγικές φράσεις της ομιλίας του Μητσοτάκη περίσσεψαν η υποκρισία, η δημαγωγία, η εξαπάτηση και τα κροκοδείλια δάκρια. Είναι αλήθεια πως θέλει πολύ θράσος να μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοκρατία ο πρόεδρος της ΝΔ που έχει συνδέσει το όνομά του με τα περισσότερα σκάνδαλα (Siemens, offshore, Energa κλπ), τόσα που ανταγωνίζεται επάξια τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ξεχειλίζει από υποκρισία όταν “θλίβεται” για τη φτώχεια και την εξαθλίωση, όταν αυτός και το κόμμα του, η ΝΔ, έχουν επιβάλει εδώ και μια σχεδόν δεκαετία την πιο σκληρή, βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική τριών απανωτών μνημονίων που καταδίκασαν σε πρωτοφανή ανέχεια και ανεργία τα πλατιά κοινωνικά στρώματα του λαού μας. Ποιος άραγε μπορεί να πιστέψει τα ψεύτικα δάκρυα του Μητσοτάκη για την ανείπωτη τραγωδία στην ανατολική Αττική, όταν το κόμμα του μαζί με το ΠΑΣΟΚ – αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα – φέρνουν διαχρονικά την αποκλειστική ευθύνη για την εγκατάλειψη και τη διάλυση των κρατικών δομών πυρασφάλειας, όταν διαχρονικά και με όχημα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανέχτηκαν πλήρως την ανεξέλεγκτη και εγκληματική καταπάτηση καθώς και την ασύδοτη οικοδόμηση;

Πλάτες στο μεγάλο κεφάλαιο – ίδια η αντιλαϊκή πολιτική
Μπροστά σε πλήθος επιχειρηματικού κόσμου, εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και στον Αμερικάνο πρέσβη, ο Μητσοτάκης ξεδίπλωσε το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που περιλαμβάνει τους λεγόμενους “6 εθνικούς στόχους” και οι οποίοι συνοψίζονται στα εξής:
- ευκαιρίες προόδου και ευημερίας όλων
- επιχειρηματικότητα και στις περίφημες επενδύσεις
- λειτουργικό πολιτικό σύστημα και στο “αντιγραφειοκρατικό” κράτος
- ακόμα μεγαλύτερη υποταγή της εκπαίδευσης στις ανάγκες της λεγόμενης “αγοράς”
- κράτος δικαίου και στην ασφάλεια του πολίτη
- ισοτιμία στις διεθνείς σχέσεις με τους λεγόμενους εταίρους.
Είναι η πολλοστή φορά που η κυβέρνηση της ΝΔ δανείζεται λέξεις και έννοιες όπως η “ευημερία” και η λεγόμενη “ενίσχυση των αδυνάτων” για να εξαπατήσει και να εγκλωβίσει τα πλατιά λαϊκά στρώματα με φτηνή δημαγωγία. Η ΝΔ, μπροστά μάλιστα στις επικείμενες εκλογές, υπόσχεται τάχα “ευκαιρίες” στα λαϊκά στρώματα, που καθημερινά στραγγαλίζονται από τη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Δεν διστάζει να υποσχεθεί αυξήσεις στους μισθούς ακόμα και στις συντάξεις, κατάργηση του διαβόητου υποκατώτατου μισθού που καταδικάζει τη νέα γενιά να ζει σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης, μείωση της φορολογίας. Η δημαγωγία δεν έχει όρια για τη ΝΔ, αφού ακόμα και για τον ληστρικό ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο ασκεί σκληρή υποτίθεται κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπόσχεται στο λαό πως θα τον μεταβιβάσει στους δήμους! Την ίδια στιγμή επενδύει το υποτιθέμενο όραμα με απατηλές εγγυήσεις και υποσχετικές για ένα δήθεν πλαίσιο “σταθερότητας” στην εργασία. Μάλιστα, ο Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ, έκανε λόγο για “σταθερές δουλειές” ιδιαίτερα για τη νέα γενιά!
Πρόκειται φυσικά για μια νέα επιχείριση εξαπάτησης και σποράς νέων ψευδών υποσχέσεων, την ώρα μάλιστα που το ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ υπαγορεύει τις κάθε είδους ευέλικτες, μαύρες και επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, την πλήρη κατάργηση της σταθερής και μόνιμης εργασίας, την πιο πιστή εφαρμογή των απαιτήσεων και ορέξεων του μεγάλου κεφαλαίου. Το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής της βρίσκεται στον αντίποδα των όσων σήμερα ευαγγελίζεται. Η εκτίναξη της ανεργίας, με την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, η επιβολή σκληρής φοροληστείας, τα απανωτά τσεκουρώματα στους μισθούς και τις συντάξεις ήταν το πραγματικό έργο της πολιτικής που άσκησε η ΝΔ την περίοδο της διακυβέρνησής της. Και μάλιστα η πολιτική αυτή θα αποτελούσε κατά τη ΝΔ το όχημα για την υποτιθέμενη ανάπτυξη, την περίφημη ανταγωνιστικότητα που θα οδηγούσε μάλιστα σε έκρηξη των επενδύσεων!
Σήμερα μπροστά στη χρεοκοπία αυτή της πολιτικής και αφού οι πολυπόθητες επενδύσεις... δεν ήρθαν, επιχειρεί με φθηνή διγλωσσία να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Έτσι ξορκίζει την πολιτική που η ίδια εφάρμοσε, για να έρθουν και πάλι οι επενδύσεις! Πρόκειται για χυδαίο εμπαιγμό της κοινής λογικής και ξεπεσμένη δημαγωγία από την ηγεσία της ΝΔ.
Οι πραγματικές αγωνίες και το πραγματικό περιεχόμενο της πολιτικής της ΝΔ βρίσκονται αλλού. Συναντώνται στα συμφέροντα και τις απαιτήσεις του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου. Και τι δεν υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης στους επίδοξους “επενδυτές”. Περικοπή των εργοδοτικών εισφορών, γενναία μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, κάθε είδους εγγυήσεις και παροχή προστασίας και ασφάλειας ώστε να επιστρέψει από το εξωτερικό η ντόπια ολιγαρχία τα κεφάλαιά της στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μέχρι και την κατάργηση των capital controls! Κοινός παρονομαστής των εξαγγελιών αυτών είναι η επιβεβαίωση, από τη μεριά της ΝΔ, για τη δημιουργία ενός καθεστώτος πλήρους ασυλίας και ασυδοσίας του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου.

Νεοφιλελεύθερη επέλαση σε Ασφάλιση – Παιδεία – Δημόσιο
Οι έξι (6) στόχοι του Μητσοτάκη συνδέονται αναπόσπαστα με ένα νέο κύκλο νεοφιλελεύθερης επέλασης που θα σαρώσει για μια ακόμα φορά την Παιδεία και την Κοινωνική Ασφάλιση. Το όραμα του Μητσοτάκη και της ηγεσίας της ΝΔ είναι η πιο στενή σύνδεση της εκπαίδευσης με την “αγορά” και τους νόμους της, η αυτονόμηση των σχολείων από την “τυραννία” του κεντρικού σχεδιασμού και εποπτείας, που το καθένα θα επιλέγει τους δασκάλους του, αλλά και θα αναζητά μόνο του τους πόρους για την επιβίωσή του. Από τις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης μέχρι το Πανεπιστήμιο, οι στόχοι και οι προθέσεις της ΝΔ βρίσκονται στην πλήρη ιδιωτικοποίηση.
Στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του Καραγκούνη, βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος οραματίζεται ένα ασφαλιστικό σύστημα αλά ... Πινοσέτ, ο Μητσοτάκης υπογράμμισε για μια ακόμα φορά τις βασικές επιδιώξεις της ΝΔ. Πίσω από τα πυροτεχνήματα για την κατάργηση του κατάπτυστου νόμου Κατρούγκαλου, βασική επιδίωξη της ΝΔ είναι να αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο ο χαρακτήρας της ασφάλισης ώστε να χαθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της και να μετατραπεί σε ένα ανταποδοτικό – κεφαλαιοποιητικό σύστημα, έτσι που να καταδικάζονται οι εργαζόμενοι να δουλεύουν όλη τους τη ζωή για να εισπράξουν μια ανταποδοτική σύνταξη – φιλοδώρημα.
Όσο κι αν προσπαθεί να μεταστρέψει το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν του ο Μητσοτάκης, λέγοντας πως δεν πρόκειται να κάνει καμία απόλυση στο Δημόσιο, η πολιτική του άλλα φανερώνει. Η επιβολή της αξιολόγησης σε όλη την έκταση του Δημοσίου είναι το κατεξοχήν εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης – αυτό επιβεβαιώνει σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ – για να υλοποιηθεί η πολιτική τού “λιγότερου κράτους” - “φθηνότερου κράτους” με λιγότερες δομές και λιγότερους εργαζόμενους.

Ακροδεξιά ρητορική και στο φόντο υποτέλεια και ξενοδουλεία
Μπροστά στον εκπρόσωπο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε από το βήμα της ΔΕΘ πως δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία που μόλις πρόσφατα προσυπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση της πΓΔΜ, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει δυνάμεις από το ακροδεξιό ακροατήριο. Πρόκειται για ένα ακόμα στιγμιότυπο της ακροδεξιάς τυχοδιωκτικής πολιτικής που εδώ και καιρό έχει χαράξει η ηγεσία της ΝΔ. Πέρα όμως από τους εθνικιστικούς τόνους αντιπολιτευτικής αντιπαράθεσης και τις δεσμεύσεις του Μητσοτάκη πως δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών για να ξαναρχίσει υποτίθεται από το μηδέν, τίποτα δεν μπορεί να συγκαλύψει το πρόσωπο της υποτέλειας της ΝΔ προς τα ξένα αφεντικά της, ΗΠΑ και ΕΕ. Όπως ακριβώς ευθυγραμμίστηκε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις υπαγορεύσεις των αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών ιμπεριαλιστών, έτσι ακριβώς και η ΝΔ, θα υποταχτεί στα κελεύσματά τους και στις απαιτήσεις τους όπως έκανε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες όταν κυβερνούσε τη χώρα. Κι ας καμώνεται τώρα η ηγεσία της πως θα κάνει τάχα διαπραγμάτευση από την αρχή. Αυτό το πρόσωπο της υποτέλειας και της ξενοδουλείας αποκάλυψε με έναν ιδιαίτερο τρόπο για μια ακόμα φορά η ΝΔ στην 83η ΔΕΘ. Η ηγεσία της ΝΔ παρουσιάστηκε ως “διαμαρτυρόμενη” πως οι Ευρωπαίοι δεν τους δείχνουν την απαιτούμενη εμπιστοσύνη.
Επί της ουσίας ο Μητσοτάκης για μια ακόμα φορά, όπως πολλές φορές έχει κάνει και στο παρελθόν, κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του ως αδιαμφισβήτητος υπηρέτης της πολιτικής της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης. Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά το σκληρό νεοφιλελεύθερο περιεχόμενο της πολιτικής της ΝΔ, που βρίσκεται στον αντίποδα των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Ένα παράδειγμα των "φιλολαϊκών" υποσχέσεων Μητσοτάκη
Η Ν.Δ. μέσω του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη, διευκρίνισε στη φετινή ΔΕΘ πως αποδέχεται παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα τη μείωση του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ, (από τα 8.600 περίπου που ισχύει τώρα) για το 2020, αν δεν έρθει και νωρίτερα η μείωση αυτή, από το 2019.
Για τον λόγο αυτό εξαγγέλλουν τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο πρώτο κλιμάκιο από 22% σε 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, προκειμένου όπως είπε να μη θιγούν τα χαμηλά εισοδήματα από τη μείωση του αφορολόγητου, ως ξεκάθαρη παραδοχή πως τελικά το αφορολόγητο είτε με κυβερνητική διαχείριση ΣΥΡΙΖΑ είτε με Ν.Δ θα σφαγιαστεί τελικά.
Ας δούμε λοιπόν με ένα απλό παράδειγμα τι σημαίνουν για τα χαμηλά εισοδήματα οι εξαγγελλίες της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, εξετάζοντας μια απλή περίπτωση φορολογουμένου χωρίς παιδιά και πρόσθετες μειώσεις.
Με τα σημερινά δεδομένα εισόδημα φορολογητέο 10.000 ευρώ έχει φόρο περίπου 308 ευρώ. (Αναλυτικά 10000 μείον αφορολόγητο 8.600 = 1.400 ευρώ για φόρο, επί 22% = 308).
Με την πρόταση Μητσοτάκη – ΝΔ για το ίδιο εισόδημα ο φόρος ανεβαίνει στα 396 ευρώ, αυξάνεται δηλαδή κατά 30% περίπου. (Αναλυτικά 10.000 μείον μειωμένο αφορολόγητο 5.600 = 4.400 ευρώ για φόρο, επί 9% = 396).