Γρήγορη αναζήτηση

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

NEEΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

Ο αντι-ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου συνεχίζει να επιφερει πλήγματα σε συνταξιούχους και εργαζόμενους μέσα απο τα συμπληρώματά του, όπως είναι οι νέες εκδιδόμενες εγκύκλιοι, τροπολογίες κλπ.

Αντισυνταξιουχικές διατάξεις

Με πρόσφατη εγκύκλιο του υπ. Εργασίας, δίνονται οδηγίες για την εφαρμογή του αρ. 20 του νόμου (4387/2016), που αφορά στους συνταξιούχους που αναλαμβάνουν απασχόληση και, καθώς ο νόμος προβλέπει, θα υποστούν άγριο πετσόκομμα στις συντάξεις τους, μέχρι και 60%.
Η μείωση αυτή επιβάλλεται για τις ημέρες απασχόλησης κάθε μήνα και όχι για ολόκληρο τον μήνα, εφόσον η διάρκεια της εργασίας είναι μικρότερη των 25 ημερών.

Επιπλέον, ο συνταξιούχος που αναλαμβάνει εργασία, υποχρεώνεται και στην καταβολή κρατήσεων υπέρ ΕΦΚΑ (κύρια, επικουρική και πρόνοια), καθώς και στον ΕΟΠΥΥ. Ενώ μάλιστα συνεχίζει να παρακρατείται και η εισφορά του συνταξιούχου 6% υπέρ Υγείας για κύρια και επικουρική σύνταξη, στο ποσό της σύνταξης που έχει απομείνει.
Η εγκύκλιος περιλαμβάνει επίσης οδηγίες για τους συνταξιούχους που θα ασκήσουν ελεύθερο επάγγελμα ή αυτοαπασχολούμενοι, όπου η ασφάλιση γίνεται με βάση το μήνα.
Σε αυτούς λοιπόν η σύνταξη περικόπτεται κατά 60% στο σύνολο του μήνα. Τέλος, στην περίπτωση συνταξιούχων αγροτών από 1/1//2017, για όσους συνεχίζουν να ασκούν αγροτική δραστηριότητα, το χαράτσι κατά 60% θα επιβληθεί από την 1/1/2025, καθώς από τότε υπάγονται στις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Χειροτέρευση των προϋποθέσεων για ασφαλιστική κάλυψη

Επίσης, σύμφωνα με τροπολογία που η κυβέρνηση κατέθεσε και ψήφισε στις 14/3, αυξάνονται από 1/3/2019 οι απαιτούμενες μέρες ασφάλισης για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας. Για να έχει στο εξής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ένας εργαζόμενος θα χρειάζεται 75 ένσημα, από 50 που ισχύει σήμερα, ενώ ανάλογα αυξάνονται και οι μήνες ασφάλισης από 2 σε 3 για τους μισθωτούς. Αυτό θα οδηγήσει περίπου 150.000 μισθωτούς να μην έχουν ασφαλιστική δυνατότητα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΙΚΑ αυτός είναι ο αριθμός των μισθωτών που σε ετήσια βάση εξασφαλίζουν 50 έως 74 μέρες ασφάλισης. Επομένως, όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι θα χάσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα και θα αντιμετωπίζονται από τον ΕΟΠΥΥ ως ανασφάλιστοι. Άλλωστε, σε ετήσια βάση ο συνολικός αριθμός των μισθωτών που έχουν από λίγες ημέρες μέχρι 74 μέρες ασφάλισης, υπολογίζεται πλέον σε περίπου 450.000 άτομα, σύμφωνα με τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις που υποβάλλονται στον ΕΦΚΑ. Αυτοί όλοι, αν και εργάζονται, δεν θα καταφέρνουν πλέον να εξασφαλίσουν ασφαλιστική ικανότητα.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια τροπολογία αυξάνονται αντίστοιχα και οι απαιτούμενες μέρες ασφάλισης για εργαζόμενους που ασφαλίζονται με εργόσημο, από τις 100 ημέρες που ισχύει σήμερα σε 150.
Τέλος, με σχετική διάταξη της τροπολογίας, αυξάνονται τα εμπόδια για τα παιδιά των μεταναστών και γενικά «τα μέλη των οικογενειών ασφαλισμένων τρίτων χωρών», καθώς εκτός της μόνιμης διαμονής απαιτούνται και οι «προϋποθέσεις νόμιμης διαμονής».
Περικοπές αναπηρικών συντάξεων

Για να περικόψει τις αναπηρικές συντάξεις η κυβέρνηση επέλεξε να περιλάβει σχετικό άρθρο (215) στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε και ψήφισε τον Γενάρη. Σε αυτό εισάγεται η έννοια της «λειτουργικότητας». Σύμφωνα με την κυβέρνηση και την τρόικα το κριτήριο για να λάβει κάποιος αναπηρική σύνταξη δεν είναι η ίδια η αναπηρία, ούτε τα προβλήματα και οι ανάγκες που προκύπτουν από τη φύση και τη βαρύτητα της αναπηρίας, αλλά οι «εν δυνάμει» δυνατότητες του ατόμου ή της οικογένειά του να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα.
Η περικοπή των αναπηρικών συντάξεων έχει ξεκινήσει από το 2011, καθώς πάνω από 80.000 ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες από αυτούς που έχουν περάσει από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) έχουν κοπεί και έχουν χάσει το επίδομα. Από τα 700.000 άτομα που έχουν περάσει από τα ΚΕΠΑ, η κυβέρνηση διαρρέει ότι αναπηρικά επιδόματα θα δικαιούνται τελικά περίπου οι μόλις 185.000, όταν οι βαριά ανάπηροι ξεπερνούν τις 500.000. Αυτό βέβαια δεν είναι παρά η συνέπεια της πολιτικής που έχει πετσοκόψει σε μια δεκαετία κατά 50% τις δαπάνες για την Πρόνοια, ενώ τον Αύγουστο του 2016 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ –λίγο πριν τη συγκρότηση του ΕΦΚΑ- μείωσε τον προϋπολογισμό για τις συντάξεις αναπηρίας κατά 25%.
   Το ξήλωμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων συνεχίζεται ακάθεκτα από την κυβέρνηση, που την ίδια στιγμή διατυμπανίζει το «τέλος των μνημονίων» και επιβεβαιώνει περίτρανα τι πραγματικά σημαίνει η «επιστροφή στην κανονικότητα» και πως την εννοούν.