Γρήγορη αναζήτηση

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Παράδοση της χώρας στους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ

τα απόνερα της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ

Η κυβερνητική προπαγάνδα πανηγυρίζει. "Στρατηγικοί εταίροι" η Ελλάδα με τις ΗΠΑ, θριαμβολογεί!
"Σαφές το μήνυμα" που εξέπεμψε η αμερικανική ηγεσία, διαβεβαιώνει. "Σεβασμός, αναγνώριση, στήριξη", το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής, αναφωνεί εκστασιασμένη. "Έγκριτοι" δημοσιογράφοι και αναλυτές, πάσης φύσεως "ειδικοί", φιλοκυβερνητικοί και αντιπολιτευόμενοι, μιλούν για την "ευνοϊκή συγκυρία", για τη "σπάνια ευκαιρία", για το "θετικό κλίμα", υπογραμμίζοντας πως η ένταση που επικρατεί -το τελευταίο διάστημα- στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις δημιουργεί "παράθυρο ευκαιρίας" για την Ελλάδα
.
Κατά πόσο αυτές οι "διαπιστώσεις", που πλημμυρίζουν την τρέχουσα επικαιρότητα, ανταποκρίνονται στα γεγονότα τελικά; Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας και η κυβερνητική κουστωδία που τον πλαισίωσε στο περίφημο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ευχαριστώντας και υποκλινόμενοι στον Τραμπ, εκλιπαρώντας την εύνοια, τη στήριξη και την προστασία του, στην πραγματικότητα παρέδωσαν τη χώρα στους επιθετικούς σχεδιασμούς και τα οικονομικά συμφέροντα της αμερικανικής υπερδύναμης.
Πίσω από τα καλά λόγια του Τραμπ, που περίσσεψαν δημοσίως, κρύβεται η ανελέητη πραγματικότητα της ολοκληρωτικής αμερικανικής επιβολής. Αναβάθμιση των F 16 ύψους 2,4 δισ. ευρώ, κατά τη σαφή δήλωση του Τραμπ, προς ικανοποίηση της πολεμικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, τη στιγμή που κόβονται οι συντάξεις και λεηλατείται παντοιοτρόπως ο ελληνικός λαός. "Νέα εποχή" για τη βάση της Σούδας -και όχι μόνο-, με δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς για σημαντική αναβάθμισή της. Μια βάση εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, που αποτέλεσε και αποτελεί κρίσιμης σημασίας πολεμικό ορμητήριό τους σε μια περιοχή όπου μαίνεται ο ανταγωνισμός τους με τη Ρωσία.
Η Ελλάδα διακηρύσσεται από σύσσωμη την αστική προπαγάνδα ως  “σημαντικός κόμβος ενέργειας” . Δίνεται, δηλαδή, το ελεύθερο στις αμερικανικές πολυεθνικές, που καραδοκούν, να λεηλατήσουν τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονάνθρακα, η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε κέντρο μεταφοράς αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου, ο αγωγός ΤΑΡ ολοκληρώνεται κ.ο.κ.
Η περίφημη "ενεργειακή ασφάλεια" της Ευρώπης προϋποθέτει και σημαίνει επέκταση της αμερικανικής επιρροής και συμφερόντων και ανάσχεση των ρώσικων. Εγκλωβισμός και ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ και απεξάρτηση από τη Ρωσία.
Όσο για τις λοιπές μυστικές συμφωνίες που, κατά τα συνήθη, συνάπτονται πίσω από τις κλειστές πόρτες, βέβαιο είναι πως εξασφάλισαν την πειθήνια ευθυγράμμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτά εννοούσε ο πλανητάρχης όταν έλεγε πως "η Ελλάδα κάνει καταπληκτική δουλειά". Ο "σημαντικός ρόλος" που επιφυλάσσεται για την Ελλάδα είναι αυτός του πλασιέ των αμερικανικών συμφερόντων, η υποταγή και η εμπλοκή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ.
Σε μια περίοδο και μια περιοχή μεγάλης όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και κλιμάκωσης του επιθετισμού των ΗΠΑ, όπου η αστάθεια, οι ανακατατάξεις συμμαχιών, οι εθνικισμοί που διεκδικούν επαναχάραξη συνόρων και οι πολεμικές συρράξεις είναι στην ημερήσια διάταξη, η ταύτιση με τις δυνάμεις της επίθεσης και του πολέμου καθιστούν τη χώρα μας πεδίο έντονων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων και μόνο μεγάλα δεινά μπορούν να προμηνύουν για το λαό και τον τόπο.

Υποτελείς και ικέτες

 Η υποταγή στις ΗΠΑ και την ΕΕ αποτελεί αδιαμφισβήτητη σταθερά στην πολιτική όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. Της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σήμερα. Απροσχημάτιστες είναι οι ευχαριστίες και οι υποκλίσεις της κυβέρνησης Α. Τσίπρα στους ισχυρούς, από τον Ομπάμα, τη Μέρκελ και τον Ολάντ μέχρι το Μακρόν και το "διαβολικό" Τραμπ σήμερα.
Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ενστερνίστηκε πλήρως το δόγμα της υποτέλειας «ανήκομεν εις την Δύσιν», έχει περάσει από τις λογοκοπίες για «εθνικά περήφανη», «ανεξάρτητη» και "πολυδιάστατη" εξωτερική πολιτική στην κραυγαλέα υποταγή στους ιμπεριαλιστές, όπου οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερη, πρωταρχική θέση. Κόμπασε, μάλιστα, ο Α. Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον πλανητάρχη, πως "οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο"
Υποτελείς και ικέτες, παραδίδονται στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, εκλιπαρώντας και προσδοκώντας την αμερικανική ευνοϊκή στάση και στήριξη στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της τουρκικής επιθετικότητας και τα άλλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που ταλανίζουν τη χώρα. Για να εισπράξουν τη σιωπή... Όπως ακριβώς έπραξαν και εισέπραξαν όλοι οι προκάτοχοί τους στην κυβερνητική εξουσία.
Η αποκαλούμενη «πολιτική του ρεαλισμού και της σύνεσης» και η εναπόθεση της «λύσης» των προβλημάτων στην ιμπεριαλιστική διαιτησία και εύνοια είχε και έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής ανάμειξης και ασυδοσίας, το βάθεμα της εξάρτησης και την όξυνση των προβλημάτων, αναγκαία προϋπόθεση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε». Αυτό είναι το αντίτιμο της πολιτικής της ξενοδουλείας και της υποταγής. Αυτό είναι το περίφημο "παράθυρο ευκαιρίας" για την Ελλάδα.
Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται, παράλληλα, σε μια επιχείρηση προκλητικού εξωραϊσμού του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, η οποία απογειώθηκε επί Ομπάμα, αλλά συνεχίζεται και επί προεδρίας Τραμπ. "Η μεγάλη δημοκρατική χώρα", τα κοινά "οράματα" και "αξίες" που "έχουν σφυρηλατηθεί στη διάρκεια της ιστορίας", διατυμπανίζει ο Α. Τσίπρας, αναγορεύοντας σε στρατηγικό και ιδεολογικό εταίρο την αυτοκρατορία της επίθεσης και του πολέμου, της βαρβαρότητας και της καταστροφής. «Η προσέγγιση του κ. Τραμπ μπορεί να μοιάζει μερικές φορές διαβολική, αλλά γίνεται για καλό»(!) δηλώνει επίσης, σε μια εμετική επίδειξη δουλοφροσύνης.
Τέτοια πρόδηλη συστράτευση με τις ΗΠΑ, μεταπολιτευτικά, καμιά αστική πολιτική δύναμη και κυβέρνηση δεν διανοήθηκε, φοβούμενη τις λαϊκές αντιδράσεις. Τέτοια απροσχημάτιστη προπαγάνδα άμβλυνσης και υπονόμευσης της εδραιωμένης, βαθιάς αντίθεσης του ελληνικού λαού στην αμερικανική ιμπεριαλιστική πολιτική ποτέ δεν επιχειρήθηκε, φοβούμενη τη λαϊκή κατακραυγή. Γι αυτό και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ -και όχι μόνο- διαπιστώνει με ικανοποίηση πως ο "εμμονικός αντιαμερικανισμός ανήκει στο παρελθόν"!
Η δεδομένη ομοψυχία και συμπαράταξη των αστικών κομμάτων στην πολιτική της υποτέλειας εκφράστηκε, με όλους τους τρόπους, πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την επίσκεψη Α. Τσίπρα στις ΗΠΑ. Η ΝΔ και η φιλική της προπαγάνδα αναπαρήγαγε όλη την επιχειρηματολογία περί ευνοϊκής συγκυρίας και σπάνιας ευκαιρίας, με μοναδική διαφοροποίηση τη δική της "υπευθυνότητα" και "αποτελεσματικότητα", έναντι της "ανευθυνότητας" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Με παρόμοιο τρόπο τοποθετήθηκαν το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ.
Για άλλη μια φορά, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον του λαού και του τόπου συγκυρία, η ελληνική ολιγαρχία με την κυβέρνησή της και τα κόμματά της επαναβεβαιώνει την υποτέλεια και την υποταγή της στις ΗΠΑ. Πασχίζει μέσω της πρόσδεσης και της «προστασίας» που επαιτεί, από αυτές, να διασφαλίσει την αντιλαϊκή κυριαρχία και τα συμφέροντά της και παραχωρεί το έδαφος για την εκδήλωση και ανάπτυξη έντονου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που οδηγεί τη χώρα και το λαό σε επικίνδυνους δρόμους και μόνο.