Γρήγορη αναζήτηση

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΟΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ "ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ


Αποκαλυπτικοί οι έπαινοι των μεγάλων συμφερόντων και της διαπλοκής προς την κυβέρνηση που επιμένει να παριστάνει τον διώκτη τους
«…μετά το δημοψήφισμα και τις εκλογές (του Σεπτεμβρίου του 2015), είχαμε μια νέα καλύτερη κυβέρνηση, που προσπαθεί περισσότερο από την προηγούμενη να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα – αυτό που αποκαλώ κυβέρνηση ρεαλισμού.»
                                                (Ε. Μυτιληναίος 2-11-2016. συνέντευξη στο Bloomberg)
Οι έπαινοι του Μυτιληναίου προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι δηλώσεις του (στην ίδια συνέντευξη) για την «απογείωση της ελληνικής οικονομίας» που θα επιφέρει η εφαρμογή της παρούσας πολιτικής, είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας των πραγματικών σχέ­σεων της κυβέρνησης Τσίπρα με τα τζάκια της μεγαλοαστικής τάξης και τη διαπλοκή την οποία δεν σταματά καθημερινά να κατακεραυνώνει… λεκτικά. Η κυβέρνηση, λοιπόν, φαίνεται να εξασφαλίζει έναν ακόμη θερμό οπαδό από την μικρή ελίτ της ντόπιας πλουτοκρατίας και αυτό δεν είναι βέβαια τίποτε άλλο, παρά το αποτέλεσμα της πλήρους ικανοποίησης των συμφερόντων του ομίλου Μυτιληναίου από τη «νέα καλύτερη» κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις του Μυτιληναίου, κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι όσον αφορά το χρόνο στον οποίο διατυπώνονται (σχεδόν δύο χρόνια μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία). Οι διθύραμβοι ενός εκ των μεγαλύτερων βιομηχάνων της χώρας προς τη σημερινή κυβέρνηση έρχονται αμέσως μετά τη νέα συμφωνία της «Αλουμίνιον της Ελλάδος»  με τη ΔΕΗ, η οποία «επιτεύχθηκε» μετά από πολυετείς διαμάχες. Πρόκειται για μια συμφωνία που σίγουρα θα βαρύνει για πολλά χρόνια τη σημερινή κυβέρνηση αφού επί των ημερών της, ο Μυτιληναίος κατοχυρώνει για μια ακόμη φορά το σκανδαλώδες θεσμικό πλαίσιο του παρελθόντος και καταφέρνει ξανά να επεκτείνει μια ληστρική, σε βάρος της ΔΕΗ και του ελληνικού δημοσίου, σύμβαση.
Να θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια και με αφορμή την προώθηση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ (μικρή ΔΕΗ), το ζήτημα των συμβάσεων της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», καθώς και οι εξωφρενικές παραγραφές των χρεών της εταιρίας προς τη ΔΕΗ, που νομοθετούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, βρέθηκαν πολλές φορές στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Το πολιτικό κόστος που συνεπάγονταν η εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας σε αυτό το σκάνδαλο, δυσκόλευε συχνά τους εκάστοτε κυβερνώντες και την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) να βρουν τον τρόπο να δώσουν συνέχεια σε αυτό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταφέρνει και σε αυτό το επίπεδο να προωθήσει τις πλέον «νεοφιλελεύθερες» πολιτικές χωρίς τους τριγμούς του παρελθόντος.
Για την ιστορία να σημειώσουμε, ότι ο Μυτιληναίος, κληρονομώντας την αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση που επιβλήθηκε επί Καραμανλή το 1960 στη ΔΕΗ, με βάση την οποία η γαλλική  ΠΕΣΙΝΕ (σημερινή Αλουμίνιον) αγόραζε ρεύμα σε τιμή κάτω του κόστους, κατάφερε μέσα από σειρά «ειδικών» θεσμικών ρυθμίσεων όχι μόνο να παγιώσει, αλλά και να επεκτείνει το ληστρικό για τη ΔΕΗ πλαίσιο λειτουργίας. Μέχρι την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, το σκάνδαλο της «Αλουμίνιον» στηλιτευόταν διαρκώς από τα στελέχη, τους βουλευτές και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι λοιπόν σκόπιμο, εν είδει ιστορικής αναδρομής να παραθέσουμε απόσπασμα από τη σχετική ερώτηση που κατέθεσαν τον Νοέμβρη του 2012 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Πετράκος Θανάσης και Ουζουνίδου Ευγενία) προς την τότε ηγεσία των υπουργείων Ενέργειας και Ανάπτυξης.
«Το διαχρονικό σκάνδαλο της ΠΕΣΙΝΕ η οποία αγόραζε από τη ΔΕΗ το ρεύμα σε τιμή κάτω του κόστους συνεχίζεται και μετά τη μετατροπή της σε Αλουμίνιο της Ελλάδος του ομίλου Μυτιληναίου. Είναι γνωστό ότι ο όμιλος Μυτιληναίου είχε πάρει άδεια αυτοπαραγωγού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας (ΣΗΘ). Ο Κ. Φώλιας μετέτρεψε την άδεια σε παραγωγού και έδωσε το δικαίωμα να πουλά την ενέργεια που παράγει προς 55 ευρώ /mwh και να αγοράζει την ενέργεια που καταναλώνει προς 40,7 ευρώ /mwh. Στη συνέχεια η κ. Μπιρμπίλη μετέτρεψε την άδεια από ΣΗΘ σε ΣΗΘΥΑ την οποία η Ε.Ε. εξομοιώνει με τις ΑΠΕ. Ο  κ. Παπακωνσταντίνου έκανε δώρο στον όμιλο Μυτιληναίου το άρθρο 197 του Ν. 4001/2011 δίνοντας το δικαίωμα ολόκληρη παραγωγή των 340 mw να εκλαμβάνεται ως ΑΠΕ και να αγοράζεται προνομιακά με τελικό κέρδος για τον όμιλο πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Παρά τα προνόμια στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. χαρίστηκε από τη ΔΕΗ Α.Ε. μέρος του χρέους της ύψους 53εκ. ευρώ την ώρα που η ΔΕΗ και ο ΛΑΓΗΕ έχουν σημαντικά ελλείμματα.
Τέλος επισημαίνουμε ότι η  ΣΗΘ αδειοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε για να τροφοδοτεί με ρεύμα και ατμό το εργοστάσιο Αλουμίνιο της Ελλάδος. Για αυτό το λόγο μάλιστα πήρε άδεια και επιδοτήσεις 33 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν αδειοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε για να μετατραπεί σε ΣΗΘΥΑ και  να τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα  τους λοιπούς καταναλωτές.
Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1.    Θα καταργηθεί το άρθρο 197 του Ν. 4001/2011 σύμφωνα με το οποίο ο όμιλος Μυτιληναίου ωφελείται πάνω από 50 εκ. ευρώ ετησίως σε βάρος της ΔΕΗ, του ΛΑΓΗΕ και των Ελλήνων Καταναλωτών όταν μάλιστα και η ΡΑΕ με καθυστέρηση αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα;…»
Πιο απλά, μέσα από σωρεία φωτογραφικών νόμων και διατάξεων που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις για χάρη του ομίλου Μυτιληναίου και όχι μόνο, από το 2006 μέχρι σήμερα έχει διαπραχθεί το εξής έγκλημα! Αφού κούρεψαν το χρέος του Μυτιληναίου προς τη ΔΕΗ ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο, με τις «ειδικές» αυτές ρυθμίσεις εκλαμβάνεται το ρεύμα που παράγεται από μονάδα φυσικού αερίου (του Μυτιληναίου) ως ρεύμα που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Έτσι ο Μυτιληναίος πριν καταναλώσει το ρεύμα που παράγει στην (πιο ενεργοβόρα της Ελλάδας ) βιομηχανία του, το πουλάει στη ΔΕΗ σε υπερδιπλάσια τιμή από την προβλεπόμενη (για αυτή την κατηγορία πηγών)  για να το ξαναγοράσει με έκπτωση 33% (επί του τιμολογίου της ΔΕΗ) σε εξωφρενικά χαμηλή τιμή! Αντλώντας πέρα από κάθε λογική εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τη ΔΕΗ ετησίως! Όλα αυτά τα ληστρικά κέρδη τα εξασφαλίζει από μια μονάδα που πήρε άδεια αυτοπαραγωγής, κατασκευάστηκε δηλαδή για να παρέχει ρεύμα στην «Αλουμίνιον Ελλάδος» και όχι για να πουλάει. (για περισσότερα βλ. Αρχείο Λ.Δ 13/7/2014)
Τώρα ο Μυτιληναίος έχοντας μετατραπεί σε «παίχτη» στον τομέα της ενέργειας, με την εταιρία του ομίλου, Protergia, διεκδικεί μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας της λιανικής αγοράς (ιδιώτες καταναλωτές) διαμορφώνοντας ανταγωνιστικά τιμολόγια. Τα «ανταγωνιστικά» αυτά τιμολόγια όμως πληρώνονται στην πραγματικότητα μέσω αυτού του θεσμικού πλαισίου από το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή από τις τσέπες του ελληνικού λαού.
Αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε γαργάρα όλο αυτό το ληστρικό για το δημόσιο, θεσμικό πλαίσιο, αφού «ξέχασε» τα χρέη προς τη ΔΕΗ που χάρισαν στον Μυτιληναίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τώρα επιβάλει μια νέα σύμβαση επταετούς διάρκειας με νέες εκπτώσεις (έως και 36%) και δώρα για τον όμιλο Μυτιληναίου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βέβαια έχουν ξεχάσει εδώ και καιρό τις ερωτήσεις προς τα αρμόδια υπουργεία, που θα μπορούσαν και σήμερα να έχουν ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο. Η νέα σύμβαση άλλωστε έγινε στη βάση των νέων μνημονιακών δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και που επιβάλει στη ΔΕΗ ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (!), τη διαμόρφωση τιμολογίων προς τους μεγάλους πελάτες (η Αλουμίνιον είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας) «στη βάση του εξατομικευμένου καταναλωτικού προφίλ του καθενός». Που επιβάλει δηλαδή ληστρικές εκπτώσεις στο μεγάλο κεφάλαιο την ώρα που κόβουν το ρεύμα στα φτωχά νοικοκυριά.
Η νέα τιμολογιακή σύμβαση της ΔΕΗ με την ΑτΕ, αποτελεί οδηγό για τις νέες εκπτώσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, πάντα προς όφελος της «ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης» και πάντα με πρόσχημα τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η κατοχύρωση του εγκληματικού για το ελληνικό δημόσιο, θεσμικού πλαισίου που αφορά την αγοραπωλησία ρεύματος των επιχειρήσεων του ομίλου Μυτιληναίου με τη ΔΕΗ, αποτυπώνει την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο ξένο και ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο, και όπως προβλέπεται από το 3ο μνημόνιο, εντάσσεται στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στον κρίσιμο από κάθε άποψη χώρο της ενέργειας.
Είναι λογικό, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Μυτιληναίος και οι όμοιοί του να βρίσκουν έναν ακόμη πειθήνιο υπηρέτη και να τον επαινούν για τις ξεχωριστές, είναι αλήθεια, υπηρεσίες του.