Γρήγορη αναζήτηση

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑΙ και στα πυρηνικά!

 Η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει σταματημό στην κατρακύλα της. 

1. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προκάτοχες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ– Ν.Δ. όχι μόνο εφαρμόζει τα μνημόνια (πιο σκληρά για το λαό μας ) αλλά και αποδέχτηκε την πλήρη οικονομική κηδεμονία και προχωρά ακόμα πάρα πέρα: σέρνεται, υποτάσσεται, συντάσσεται και εκτελεί  τους γενικότερους γεωστρατηγικούς στόχους των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όχι μόνο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ αλλά και στα πλαίσια του ΟΗΕ, μετατρέποντας την Ελλάδα σε νεοαποικιακή χώρα σε όλα τα επίπεδα.

Στις  27 του περασμένου Οκτώβρη, στην πρώτη επιτροπή της ολομέλειας του ΟΗΕ, όπου εγκρίθηκε ένα ψήφισμα για να ξεκινήσουν μέσα στο 2017 οι συνομιλίες για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, με ψήφους 123 ΝΑΙ, 38 0ΧΙ και 16 αποχές, η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν μια από τις χώρες που ψήφισαν ΟΧΙ μαζί με τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, κρυπτόμενη πίσω από το επιχείρημα ότι το ψήφισμα για να πετύχει το στόχο του θα πρέπει να έχει την υποστήριξη των χωρών που έχουν πυρηνικά όπλα!!!
Το πραγματικά γελοίο αυτό επιχείρημα δεν έχει καμιά λογική όταν αυτές οι χώρες που κατέχουν πυρηνικά δίνουν τη μάχη ακόμη και ενάντια στα ψηφίσματα που ζητούν την κατάργησή τους.
Από γενικότερη άποψη η θέση αυτή εξωραΐζει τον ιμπεριαλισμό, αφαιρεί τα βασικά επιθετικά χαρακτηριστικά του, την ίδια την ύπαρξή του σαν ιμπεριαλισμός.
Όσον αφορά την κυβέρνηση Τσίπρα κρύβει με επιμέλεια τα γεγονότα αυτά, όπως την ψήφιση για την κατάργηση των πυρηνικών, γιατί διαφορετικά ξεφτίζει όλο και πιο γρήγορα η «αριστερή – σοσιαλιστική» μάσκα και αποκαλύπτονται τα άθλια χαρακτηριστικά μιας υποτελούς, εθελόδουλης κυβέρνησης που ρίχνει το λαό στη δυστυχία και κάνει τη χώρα έρμαιο στρατιωτικο-πολιτικών σχεδίων των ιμπεριαλιστών.
^΅^
2. Αποφάνθηκε ο Φαήλος Κρανιδιώτης ότι έπρεπε να κατεδαφιστεί το κτίριο του ΕΜΠ (Πολυτεχνείο) επί της Πατησίων διότι είναι κέντρο αλητείας και τρομοκρατίας. Μία εύκολη, αϊσιχτιριστική προσέγγιση είναι να πούμε ότι ο γνωστός για τα μαύρα πολιτικά του συναισθήματα, Φ.Κρανιδιώτης, λέει καμιά ανοησία ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου για να διατηρείται στη δημοσιότητα. (Το ίδιο κάνει και ο Γιωτόπουλος από τη φυλακή). Αλλά στο μυαλό (λέμε τώρα) των φασιστών, το γκρέμισμα των συμβόλων της αντίστασης λαού και νεολαίας καλά κρατεί. Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, το κάστρο του Υμηττού και δεκάδες άλλα μνημεία της ιστορικής μνήμης θα πρέπει να ισοπεδωθούν. Απορούμε γιατί οι φασίστες δεν ζήτησαν να κατεδαφιστούν ο Γράμμος, το Βίτσι, τα Καλάβρυτα, το Δίστομο για να μη θυμίζουν στους νοσταλγούς του Χίτλερ «τι έγινε τότε». Όχι δεν είναι ανόητοι· αμετανόητοι φασίστες είναι.
^΅^
3.  Ώστε ο Ν. Φίλης όταν αποϋπουργοποιήθηκε κατέθεσε πολιτικό μανιφέστο «κατά των κακών». Και μίλησε ο «αθεόφοβος» -σύμφωνα με την εφημερίδα των Συντακτών- στην καρδιά της αριστεράς. Μόνο που δεν μας έπιασαν τα κλάματα. Διότι ναι μεν ο Ν. Φίλης θυσιάστηκε ως άλλη Ιφιγένεια, χάνοντας τον υπουργικό του θώκο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρας αποφάσισαν άλλη μια φορά να πάρουν το τιμόνι δεξιότερα, αλλά μην τρελαθούμε κιόλας. Ο ροζ εκατόνταρχος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, παλιός Ρήγας Φεραίος, διευθυντής της Αυγής, ευρώ-«κομμουνιστής» ως το μεδούλι, μπορεί να βγήκε δεύτερος -μετά τον Τσακαλώτο στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- αλλά ο βίος και η πολιτεία του στο υπουργείο Παιδείας μαρτυρούν και μυρίζουν περικοπές, μνημόνιο, αξιολόγηση. Αν έβαλε και η δεξιά του Κυρίου μαζί με τον Καμμένο το χεράκι της, δεν το γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι η αριστερά δεν έχει καμία σχέση με τον Φίλη και όλο το πολιτικό σόι του. 
^΅^
4. Χρηματιστήριο σε καιρό οικονομικής τρικυμίας θυμίζουν οι θέσεις του ΚΚΕ για διάφορα πολιτικά ζητήματα. Ψάχνονται για το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ, αλλάζουν θέσεις για την καπιταλιστική παλινόρθωση στην πρώην ΕΣΣΔ, γράφουν, ξαναγράφουν και ματαξαναγράφουν την ιστορία του ΚΚΕ ώστε να τη φέρουν στα μέτρα τους, ξεχνούν και ξαναθυμούνται τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ το 1989, εφευρίσκουν αδελφά «κομμουνιστικά» κόμματα για μπούγιο, όπως αυτά της Ουγγαρίας, του Ιράκ, του Βιετνάμ, της... Κίνας. Τελευταίο επεισόδιο στην κρανιακή τρικυμία του Περισσού η θέση τους για το Κυπριακό. Από τη δικοινοτική-διζωνική Ομοσπονδία που είχαν, την οποία τους επέβαλε η μπρεσνιεφική Ρωσία και σήμαινε de facto διχοτόμηση, πέρασαν -σωστά- στο «ενιαίο κράτος». Θυμίζουμε ότι η θέση των Μαρξιστών-Λενινιστών ήταν και είναι «Κύπρος ενιαία – ανεξάρτητη», «έξω όλοι οι στρατοί». Πότε θ’ αποφασίσει η ηγεσία του ΚΚΕ για την ταυτότητά της; Καλά ξεμπερδέματα.

5. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι, στις 31 Οκτωβρίου 2016, η διοίκηση της εταιρείας PepsiCo-ΗΒΗ ανακοίνωσε στους εργαζόμενους το κλείσιμο του κεντρικού της εργοστασίου (κάθετη μονάδα παραγωγής και αποθήκευσης αναψυκτικών) στα Οινόφυτα Βοιωτίας, του οποίου η λειτουργία ξεκίνησε το 1998.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γενικός διευθυντής Κεντρικής Ευρώπης και Βαλκανίων της PepsiCo, “...πρόκειται για μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση για την εταιρεία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απαιτητικές προκλήσεις της αγοράς!!!...”, ωστόσο επισημαίνει πως “...η εταιρεία συνεχίζει με αφοσίωση(!) να προσφέρει τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά μέσω εισαγωγών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες...”.
Η απαίτηση ξένου και ντόπιου κεφαλαίου για διαρκώς μεγαλύτερη κερδοφορία διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό τοπίο στη συντελούμενη αποβιομηχάνιση της χώρας, καταδικάζοντας στην ανεργία και στη φτώχεια τους εργαζόμενους που υφίστανται τις επιπτώσεις αυτής της πραγματικότητας. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η απόφαση αυτή “...επηρεάζει 65 ανθρώπους στους οποίους προτάθηκε, είτε πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων, είτε εξεύρεση εργασίας σε συνεργαζόμενη εταιρεία του ομίλου, ενώ όσοι δεν θα συνεχίσουν θα λάβουν κάθε νόμιμη αποζημίωση και έξτρα πακέτα απολαβών...”
Ωστόσο, το Σωματείο Εργαζομένων ισχυρίζεται ότι “...στο εργοστάσιο της PepsiCo-ΗΒΗ στα Οινόφυτα απασχολούνται περίπου 120 αορίστου χρόνου και εργολαβικοί εργαζόμενοι, προκειμένου δε οι εκπρόσωποι της εταιρείας να χρυσώσουν το χάπι των αντιδράσεων, έκαναν λόγο για πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, ενώ για να καλλιεργήσουν κλίμα αναμονής αλλά και το διαίρει και βασίλευε μεταξύ των εργαζομένων, έκαναν και μια γενικόλογη αναφορά ότι κάποιοι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στην εταιρεία, κάποιοι άλλοι θα απορροφηθούν σε αποθήκες και κάποιοι στα γραφεία...”.
Σε σχετική καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Θήβας με ημ/νία 01/11/2016 αναφέρεται επίσης, ότι “...παρότι η εταιρία ανακοίνωσε ότι από τα 65 άτομα που απασχολούνταν στο εργοστάσιο των Οινοφύτων, τα περισσότερα θα απορροφηθούν σε άλλες θέσεις εργασίας του ομίλου, με παράλληλο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, οι εργαζόμενοι αιφνιδιασμένοι και νοιώθοντας αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον λόγω του ότι η πρόταση για συνέχιση της απασχόλησης αναφέρεται για εργολαβική απασχόληση και με νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας, σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν, αποφάσισαν να μην αποδεχτούν τις προτάσεις της εταιρείας...”.
    Πράγματι, σε συνέλευση που πραγματοποίησαν την ίδια μέρα οι εργαζόμενοι στο χώρο του εργοστασίου αποφάσισαν να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην εργασία, διεκδικώντας να μη χάσει κανείς τη δουλειά του, είτε με τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου, είτε με την απορρόφηση όλων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου, χωρίς βλαπτική μεταβολή των δικαιωμάτων τους, με σταθερή δουλειά και για τους σημερινούς συμβασιούχους και τους εργαζόμενους με εργολαβική σχέση. Συμπαράσταση στα αιτήματα των εργαζομένων της  PepsiCo-ΗΒΗ, δήλωσαν με ανακοίνωσή τους ο Δήμος Τανάγρας, σωματεία εργαζομένων της περιοχής, αλλά και σωματεία του κλάδου τροφίμων και ποτών.