Γρήγορη αναζήτηση

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ (Ανακοίνωση της ΕΡΓΑΣ Βόλου)



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣ

Τη Δευτέρα 30 Μαίου και ενώ το εργοστάσιο ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ λειτουργούσε κανονικά με τους εργαζόμενους στις δουλειές τους, τρεις από αυτούς κλήθηκαν από τη διοίκηση του εργοστασίου και τους ανακοινώθηκε η απόλυσή τους. Απολύθηκαν  μία εργαζόμενη με δεκάχρονη προϋπηρεσία , ο μοναδικός ηλεκτρολόγος συντηρητής και ένας εργαζόμενος από την παραγωγή, και αυτοί με πολυετή υπηρεσία στο εργοστάσιο. Το εργοστάσιο κατασκευάζει καλώδια και  συρματόσχοινα και είναι ένα από τα παλαιότερα στην Α ΒΙΠΕ Βόλου. Σήμερα λειτουργεί με 27 άτομα συμπεριλαμβανομένων του  διευθυντή και υποδιευθυντή. Η αγνωμοσύνη του βιομήχανου Λεβεντέρη προς τους εργαζόμενους είναι προφανής αφού επί τέσσερα χρόνια τώρα, δουλεύουν με καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή μια εβδομάδα εργασίας και μία εβδομάδα παύσης με μισθό φυσικά ανάλογο για να μείνει το εργοστάσιο ανοιχτό και να κρατήσουν τις δουλειές τους. Οι συνθήκες ασφάλειας επίσης, είναι απαράδεκτες, με τον βιομήχανο να αδιαφορεί για τις ζωές των ανθρώπων όταν τμήματα της οροφής αποσπώνται με κίνδυνο σοβαρούς τραυματισμούς ή και θανάτους ακόμα την οποία οροφή την επισκεύασαν με δική τους πρωτοβουλία  οι ίδιοι, τοποθετώντας πρόχειρα πλαστικές λινάτσες. Ο Λεβεντέρης, τον περασμένο Φεβρουάριο, ζήτησε από το σωματείο και τους εργαζομένους, να συναινέσουν δεκαπέντε άτομα, δηλαδή η μισή δύναμη του εργοστασίου να αποχωρίσουν οικειοθελώς. Το σωματείο δεν συναίνεσε όπως είναι φυσικό, σε αυτή την πρόταση και μόνο δύο εργαζόμενοι αποχώρισαν οι οποίοι ήταν κοντά στο όριο συνταξιοδότησης. Οι εργαζόμενοι με τους συναδέλφους τους και το σωματείο τους με συντριπτική πλειοψηφία διαμαρτυρήθηκαν για τις απολύσεις ζητώντας από τη διοίκηση να τις ανακαλέσει. Οι εργαζόμενοι εκτάκτως συνεδρίασαν και με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισαν  την επόμενη ημέρα 31 Μαΐου, τετράωρη στάση εργασίας από τις 08:00 το πρωί  έως τις 12:00, με  αίτημα να ανακαλέσει τις τρεις απολύσεις και να μην προβεί σε νέες. 
Τα μέλη της ΕΡΓΑΣ και της ΛΑΑΣ από την πρώτη στιγμή παραβρέθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων δηλώνοντας την αγωνιστική αλληλεγγύη τους.
Καλούμε τη διοίκηση του εργοστασίου και το βιομήχανο Λεβεντέρη να ανακαλέσει τις απολύσεις και να μην προχωρήσει  σε άλλες.