Γρήγορη αναζήτηση

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

Ανακοίνωση της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ - Η κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίζει το "έργο" της κυβέρνησης Σαμαρά

Δημοσιεύτηκε στις: 01, Μαρ 2015

 Συνέχιση και επέκταση
του αντιλαϊκού μνημονίου
 Στο δρόμο του ανυποχώρητου λαϊκού αγώνα για να ανατραπεί η πολιτική της πείνας, της ανεργίας και της υποτέλειας
 1.Με τον πιο ωμό και προκλητικό τρόπο ο γερμανικός   ιμπεριαλισμός αναβιώνοντας την πολιτική της νεοαποικιοκρατίας έθεσε τελεσίγραφο τεσσάρων ημερών την επομένη του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας 16 Φλεβάρη, απαιτώντας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να ζητήσει παράταση εφαρμογής και αξιολόγησης  του υφιστάμενου  βάρβαρου μνημονιακού προγράμματος.
Στόχος του ιμπεριαλιστικού τελεσίγραφου ήταν να εξαναγκάσει την κυβέρνηση  σε άνευ όρων υποταγή και συνθηκολόγηση, καθιστώντας σαφές πως η όποια ελληνική κυβέρνηση  οφείλει να αποδέχεται τους όρους και τα συμφέροντα,  τον ασφυκτικό  έλεγχο των ιμπεριαλιστών και να λογοδοτεί  μόνο σ' αυτούς.

Η κυβέρνηση  Τσίπρα  αφού επιδόθηκε για κάποιες  μέρες σε μια ασύστολη δημαγωγία και σ' ένα λαθρεμπόριο ελπίδας, κατακλύζοντας με αυταπάτες το λαό πως θα βάλει - τάχα - τέλος στη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων  και δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου, τέσσερις μέρες μετά, συνθηκολόγησε μπροστά στο ιμπεριαλιστικό  τελεσίγραφο και παραδόθηκε, ζητώντας τετράμηνη "παράταση της Κύριας Συμφωνίας Χρηματοοικονομικής Βοήθειας (MFAA) η οποία υποστηρίζεται  από μια σειρά δεσμεύσεις".
Συνεχίζοντας  την πολιτική παραπλάνησης του λαού η κυβέρνηση  εξακολουθεί να ισχυρίζεται  πως δεν ζήτησε παράταση του Μνημονίου, αλλά της Δανειακής Σύμβασης  και πως δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν υπάρχει παράταση του Μνημονίου, αλλά κατάργησή του.
Η Δανειακή Σύμβαση είναι η νομική έκφραση του Μνημονίου και τα δυο μαζί αποτελούν ένα αδιάσπαστο σύνολο που δεν νοείται το ένα χωρίς το άλλο, που το ένα προϋποθέτει το άλλο, γεγονός βέβαια που το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα η κυβέρνηση.
Προσπαθεί όμως να δημιουργήσει σύγχυση για το τι ακριβώς ζήτησε και να εξαπατήσει το λαό διακηρύσσοντας μέσα από το διάγγελμα Τσίπρα  πως "η Ελλάδα χθες πέτυχε  μια σημαντική διαπραγματευτική  επιτυχία στην Ευρώπη".
Σημειώνει συγκεκριμένα  η απόφαση του Γιούρογκρουπ της Παρασκευής 20 Φλεβάρη μετά την αποδοχή του τελεσίγραφου: "Ο σκοπός της επέκτασης  είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης βάσει των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία".
Και αυτές οι "συνθήκες" της "τρέχουσας συμφωνίας" όπως και οι "μια σειρά δεσμεύσεις" για τις οποίες γίνεται ρητή αναφορά στην απόφαση του Γιούρογκρουπ είναι ακριβώς τα δύο μνημόνια, οι 400 εφαρμοστικοί νόμοι, τα 25.000 περίπου άρθρα των μνημονίων με τα οποία έχουν αλυσοδέσει το λαό και τη χώρα οι ξένοι και οι ντόπιοι δυνάστες, τώρα και μια πενταετία.
Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία η ίδια απόφαση  του Γιούρογκρουπ υπογραμμίζει ότι : "Η Ελλάδα  δεν θα ανακαλέσει μέτρα, ούτε θα κάνει μονομερείς  αλλαγές που μπορεί να έχουν αρνητική  επίδραση στους  δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως θα εκτιμηθούν  από τους θεσμούς".
Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση  Τσίπρα θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα το μνημόνιο της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και όλα τα βάρβαρα  αντιλαϊκά μέτρα που περιέχει και στο τέλος του τετραμήνου θα ελεγχθεί  και θα αξιολογηθεί για την "επιτυχή  ολοκλήρωση" ή όχι  της εφαρμογής τους, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύεται πως κανένα μέτρο δεν πρόκειται να πάρει και καμιά μονομερή ενέργεια δεν πρόκειται να κάνει, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη  των "θεσμών", δηλαδή της τρόικας, που μπορεί να έχουν  αρνητική επίδραση στους δημοσιονομικούς στόχους.
Για του λόγου το αληθές, μόλις ολοκληρώθηκε η συνθηκολόγηση της κυβέρνησης  επακολούθησε τρεις μέρες αργότερα η "λίστα  - Βαρουφάκη" - που εγκρίθηκε αμέσως από το Γιούρογκρουπ - ένα κατάπτυστο κείμενο, παρόμοιο με αυτό του Χαρδούβελη, που αναλαμβάνει δεσμεύσεις για πλήρη συμμόρφωση  στη μνημονιακή πολιτική, για νέα αντιλαϊκά, φορομπηχτικά μέτρα και για αναίρεση με τον πιο εξευτελιστικό και ταπεινωτικό  τρόπο, όλων των προεκλογικών υποσχέσεων  του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των μετεκλογικών εξαγγελιών που περιείχαν οι προγραμματικές  δηλώσεις της κυβέρνησης  και του κάθε υπουργείου  ξεχωριστά. Σπάνια, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα γίνεται ο λαός μάρτυρας μιας τέτοιας έκτασης  αποκαλυπτηρίων.
Σε ελάχιστες μέρες "ξεχάστηκε" η συγκεκριμένη υπόσχεση  για 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν  κάτω από 700 ευρώ σύνταξη, και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Ακόμη η ρύθμιση για τις 100 δόσεις και τα κόκκινα δάνεια  δεν αναφέρεται  πουθενά, ούτε επίσης και η αποκατάσταση  των εργασιακών  σχέσεων (συλλογικές συμβάσεις, αυτόματη επέκτασή τους, τριετίες, μετενέργεια, ομαδικές απολύσεις) κ.λ.π. Λέξη δεν αναφέρεται για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.
Ξεκαταργήθηκε  το ΤΑΙΠΕΔ και το σπουδαιότερο, προχωρούν κανονικά  οι ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα δηλαδή  των δημόσιων  επιχειρήσεων, όχι μόνο αυτών  που έχουν ήδη γίνει, αλλά και αυτών που έχουν προκηρυχθεί  οι όροι τους και όλων  όσων  έχουν προγραμματισθεί, αρκεί να... "διασφαλίζεται το δημόσιο  συμφέρον".
Ακόμη και την άρση της επαναπρόσληψης  των καθαριστριών  υποχρεώθηκε  με εξευτελιστικό  τρόπο η κυβέρνηση να αποδεχθεί.
Επαναλαμβάνεται επίσης "η αδιαμφισβήτητη δέσμευση των ελληνικών  αρχών να τηρήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις  προς όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα", γεγονός που σημαίνει ότι η υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή  ή "κούρεμα" του χρέους, αποδείχθηκε εξίσου απατηλή με όλες τις υπόλοιπες.
Η μόνη σαφής αναφορά  στην επιστολή Βαρουφάκη που προδικάζει  ένταση της φοροληστρικής πολιτικής είναι αυτή που υπογραμμίζει ότι : "η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί  σε σχέση με τους συντελεστές  και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα... με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας  ταυτόχρονα παράλογες εκπτώσεις".
Φωτογραφίζει την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από τον μειωμένο συντελεστή  13% και στα φάρμακα και στα βιβλία (6,5%) στον συντελεστή  23%  , καθώς και την κατάργηση  του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ κατά 30% που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου.
Αυτή είναι η σκληρή  πραγματικότητα που διαμορφώνεται για την εργατική  τάξη και το λαό μας, ένα μήνα μετά τη θριαμβευτική  εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ και την οδυνηρή διάψευση των λαϊκών  προσδοκιών  και υποσχέσεων  που καλλιέργησε με ασύστολο τρόπο η κυβέρνηση.
Τώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί ο λαός ότι βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος με την ίδια και απαράλλακτη αντιλαϊκή πολιτική, αυτήν που εκπορεύεται  από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, από τους Ευρωπαίους δηλαδή και Αμερικάνους ιμπεριαλιστές και υπηρετείται   πειθήνια  και δουλικά από  τους πολιτικούς εκπροσώπους της ντόπιας μεγαλοαστικής  τάξης, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χθες, τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, και έπεται  συνέχεια...
Η αντιλαϊκή  συμφωνία παράτασης του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα, η παράδοσή της στο τελεσίγραφο που της έθεσαν οι ιμπεριαλιστές, ισοδυναμεί με συνέχιση του αργού θανάτου για τη χώρα και προδικάζει τι θα συμβεί στο τέλος τουτετραμήνου μετά τον Ιούνη. Ήδη ασκούνται νέες πιέσεις και εκβιασμοί και η γερμανική κυβέρνηση προεξοφλεί ότι το καλοκαίρι θα χρειαστεί η Ελλάδα τρίτο πακέτο στήριξης 30 δις ευρώ που θα συνοδευτεί από  νέο μνημόνιο και νέα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα.
2. Η βαθιά και παρατεταμένη  κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος, η οποία  ξεκίνησε πριν μια πενταετία με την υπαγωγή  της χώρας στα ιμπεριαλιστικά μνημόνια, που έκφρασή της είναι η διαδοχική αλλαγή τεσσάρων κυβερνήσεων στο διάστημα αυτό, οι αλλεπάλληλες διασπάσεις στα κυρίαρχα αστικά κόμματα και οι σημαντικές πολιτικές  ανακατατάξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας, όχι μόνο δεν φαίνεται να ξεπερνιέται με τη ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυρίαρχη δύναμη και το σχηματισμό κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου, αλλά όλα δείχνουν  πως η πολιτική αστάθεια και αβεβαιότητα θα ενταθεί, η πολιτική κρίση θα οξυνθεί και η κυβέρνηση δε φαίνεται να μακροημερεύσει.
Συνεχίζοντας να φορτώνει η νέα κυβέρνηση όλα τα βάρη πάνω στο λαό, όπως οι προηγούμενες,  και χαλκεύοντας  νέα δεσμά  εξάρτησης και υποτέλειας αναπαράγει και οξύνει όλες τις εσωτερικές αντιθέσεις της κοινωνίας, επιβεβαιώνοντας ξανά και ξανά πως καμιά αντιδραστική "τάξη"  και πολιτική σταθερότητα  δεν μπορεί να στηριχθεί  πάνω στην πείνα, την εξαθλίωση και τη δυστυχία του λαού.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τα βάρβαρα  μέτρα που ξεκίνησε  να εφαρμόζει  οδηγεί σε νέα οξύτερη  εσωτερική κρίση με την άμεση διάψευση  των λαϊκών προσδοκιών, τις αντιπαραθέσεις που προκαλούνται στο εσωτερικό της, την επαναφορά  και ανακύκλωση της χρεοκοπημένης  πολιτικής της συγκυβέρνησης  Σαμαρά. Ήδη οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιζητούν  τη δικαίωση της αντιλαϊκής πολιτικής τους επικαλούμενες την πολιτική που εφαρμόζει  η κυβέρνηση Τσίπρα  - πιστό αντίγραφο της δικής τους πολιτικής - η οποία  έρχεται με τη σειρά της να την εξωραΐσει και ταυτόχρονα να αμαυρώσει  και να δυσφημίσει τις ιδέες  και τα οράματα της Αριστεράς, που εμφανίζονται στα μάτια του κόσμου να ταυτίζονται με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική των Σαμαρά - Βενιζέλου.
Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ευθυγραμμίζεται με τις προσταγές των ιμπεριαλιστών και θα προσαρμόζεται στις απαιτήσεις  των κυβερνητικών  ευθυνών και της υπηρέτησης των πλουτοκρατικών συμφερόντων, τόσο θα αποκαλύπτονται και θα οξύνονται οι εσωτερικές  αντιφάσεις του, ανάμεσα στα πραγματικά συμφέροντα και τις προσδοκίες των λαϊκών στρωμάτων που εγκλωβίζει  και στην πολιτική της ηγεσίας του.
Στο βαθμό, μάλιστα, που οι δεσμοί της εκλογικής βάσης του ούτε σταθεροί, ούτε δοκιμασμένοι  και μακροχρόνιοι είναι, μπορούν να σπάσουν πολύ πιο γρήγορα και πιο εύκολα απ' ό,τι συνέβη με το ΠΑΣΟΚ, καθώς όχι μόνο είναι ανύπαρκτα τα περιθώρια άσκησης μιας δημαγωγικής κυβερνητικής πολιτικής παροχών, αλλά από τον πρώτο κιόλας μήνα αναγκάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο, αυτό του υπηρέτη του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης. Ταγμένη να υπηρετεί αυτά τα συμφέροντα δεν θα αργήσει και η κυβέρνηση Τσίπρα να βρεθεί αντιμέτωπη με την πάλη του λαού. Κάτω από το βάρος της μνημονιακής  πολιτικής που ξεκίνησε να εφαρμόζει οι αντοχές της θα δοκιμαστούν το επόμενο διάστημα καθώς θα τεθεί επιτακτικά και εκβιαστικά  η υπογραφή  ενός νέου μνημονίου, οπότε οι ισορροπίες στα πλαίσια της νέας συγκυβέρνησης  μπορούν ανά πάσα στιγμή να διαταραχθούν και να οδηγήσουν σε νέα όξυνση της πολιτικής κρίσης.
Χωρίς να υποτιμούμε τις αντιθέσεις που εκδηλώνονται στα ηγετικά του κλιμάκια και ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις που μπορεί να σημειωθούν, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός πως το σύνολο της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά προσανατολισμένο για δεκαετίες στην ΕΕ και διαποτισμένο από τις ιδέες της "ανανέωσης" και μια σοσιαλδημοκρατική  πολιτική, κάτι που καθορίζει τα όρια και την έκταση των όποιων μετατοπίσεων και διαφοροποιήσεων ανάμεσα στις διάφορες "τάσεις" και "πλατφόρμες" που συνυπάρχουν στο εσωτερικό του.
Αυτό που έχει σημασία για μας είναι να στραφούμε στον δημοκρατικό και αριστερό κόσμο και να παλέψουμε  για τον απεγκλωβισμό του από την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ. Με πειστικό τρόπο να συμβάλλουμε προκειμένου ο κόσμος να διαπιστώσει  τον πραγματικό χαρακτήρα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, το διαβρωτικό ρόλο ενός αριστερού "άλλοθι"  για τη νομιμοποίηση και τον εξωραϊσμό  των βάρβαρων  μνημονιακών μέτρων με αριστερά εύσημα και αριστερό περιτύλιγμα, που αμαυρώνει και δυσφημεί τις ιδέες και τους αγώνες της Αριστεράς.
3. Καθώς απογυμνώνεται από δημαγωγικά ξέφτια και κάλπικες υποσχέσεις η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και αποκαλύπτεται όλο και πιο ευδιάκριτα το αντιλαϊκό της περιεχόμενο πρέπει σταθερά και αποφασιστικά να βγούμε  μπροστά  για να διαφωτίσουμε, να προπαγανδίσουμε  τις θέσεις που με ξεκάθαρο τρόπο προβάλλαμε όλη την προηγούμενη περίοδο  για τον ΣΥΡΙΖΑ και να συμβάλλουμε στην οργάνωση της λαϊκής πάλης για την απόκρουση  των αντεργατικών μέτρων και την ανατροπής της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.
Λαϊκές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις βέβαια  που θα στρέφονται ενάντια στην κυβερνητική  πολιτική και δεν θα καλούν σε φιλοκυβερνητικές  εκδηλώσεις στήριξης και εξωραϊσμού της κυβερνητικής  πολιτικής  όπως συνέβη τις δυο προηγούμενες εβδομάδες.
Όπου δεν ήταν λίγοι εκείνοι, οι οποίοι  σηκώνουν  μάλιστα μπόλικη αντικαπιταλιστική σκόνη, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία  καλούσε τον κόσμο να συμμετάσχει στις φιλοκυβερνητικές  συγκεντρώσεις, καλλιεργώντας τις χειρότερες αυταπάτες για το τι πραγματικά έμελλε να συμβεί και εκφράζοντας τον συμφιλιωτισμό και την πολιτική ουράς απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό που απαιτούν  οι συνθήκες είναι να δυναμώσει  ένα ολόπλευρο μέτωπο ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης στον ΣΥΡΙΖΑ,  που αποκαλύπτεται ότι αποτελεί  ένα αριστερό φερέφωνο μιας δεξιάς πολιτικής, έναν αριστερό απολογητή που εξωραΐζει  τους ιμπεριαλιστικούς  "θεσμούς", την ΕΕ, το ΔΝΤ και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.
 Σε συνθήκες επιδείνωσης της θέσης των εργαζομένων, όπου καμιά ελάφρυνση για τα λαϊκά στρώματα δεν προβλέπεται, αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία  του πληθυσμού συνεχίζει να σηκώνει στους ώμους της  τα βάρβαρα μέτρα των μνημονίων, ενώ χαλκεύονται νέα δεσμά υποδούλωσης για τη χώρα, ο μόνος δρόμος για την επιβίωση  είναι η  πιο πλατιά αντίσταση και πάλη.
Σε αυτή την κεντρική κατεύθυνση που έχουμε χαράξει, θα συνεχίσει, επίμονα και σταθερά, να παλεύει το Μ-Λ ΚΚΕ και στη νέα περίοδο μέσα στο μαζικό, εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Θα θέσει τους στόχους της πάλης του παίρνοντας υπόψη τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην πολιτική σκηνή και να νέα προβλήματα που προκύπτουν, εκτιμώντας τη σημερινή δύσκολη  κατάσταση  του κινήματος και τις προοπτικές  του και αντλώντας συμπεράσματα από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν και τις διακυμάνσεις που είχαν στην πενταετία που πέρασε.
Η ανάπτυξη του λαϊκού  αγώνα  απαιτεί, πρώτα και κύρια, το αποτελεσματικό  ξεσκέπασμα της παραπλανητικής κυβερνητικής προπαγάνδας και την αντιμετώπιση  της υπονομευτικής επίδρασης που ασκεί στις πλατιές λαϊκές μάζες και στο κίνημα το λαθρεμπόριο ελπίδας και ασύστολης δημαγωγίας στο οποίο επιδίδεται τώρα η κυβέρνηση.
Για το Μ-Λ ΚΚΕ, ο αγώνας της εργατικής τάξης και του λαού πρέπει να έχει στο επίκεντρό του τα αιτήματα πάλης για την ανατροπή των μνημονίων υποδούλωσης, την ανατροπή  των αντεργατικών μέτρων που πέρασαν  και αυτών που έρχονται, τη σταθερή διεκδίκηση και επανακατάκτηση των εργατικών  και λαϊκών δικαιωμάτων που καταργήθηκαν, σε σύνδεση  με τα γενικότερα αιτήματα πάλης για την ανατροπή, συνολικά, της κυβερνητικής  πολιτικής, τον αγώνα για την έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ  και το γκρέμισμα  της ιμπεριαλιστικής  κυριαρχίας.
Σ' αυτόν το δύσκολο αγώνα καλούνται οι δυο οργανώσεις, το Μ-Λ ΚΚΕ και το ΚΚΕ (μ-λ), που έδωσαν μια σκληρή πολιτική εκλογική μάχη να προσφέρουν στις νέες συνθήκες  τη δική τους συμβολή, όπως επίσης και η ΛΑ-ΑΑΣ που έχει δώσει ήδη δείγματα αγωνιστικής συσπείρωσης και παρέμβασης.

Η Κ.Ε. του Μ-Λ ΚΚΕ   26 Φλεβάρη 2015