Γρήγορη αναζήτηση

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Να μην κλείσει το εργοστάσιο ΙΜΑΣ στο Βόλο!

 

    ΕΡΓ.Α.Σ. ΒΟΛΟΥ       

 Ε              Εργατοϋπαλληλική Αγωνιστική συσπείρωση

Εργ                   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

            Ένα ακόμα εργοστάσιο κλείνει στο Βόλο!

Λουκέτο αποφάσισε να βάλει ο γερμανικός κολοσσός INTERCOTINENTAL σε ένα από τα παλιότερα εργοστάσια του Βόλου. Πρόκειται για την εταιρία ΣΥΡΜΑ Α.Ε. με έδρα την 1η βιομηχανική περιοχή του Βόλου και παράγει συρματόσχοινα. 70 περίπου εργαζόμενοι εργάζονται στην εταιρία και ήδη πολλοί απ’ αυτούς έχουν δεχθεί πρόταση για εθελουσία έξοδο, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η επιχείρηση για να προχωρήσει στο κλείσιμο του εργοστασίου.

Το κλείσιμο της βιομηχανικής μονάδας που είναι ένα ακόμα επεισόδιο στο κλείσιμο δεκάδων άλλων μονάδων, θα αφήσει 70 ακόμα εργαζόμενους στο δρόμο, θα επηρεάσει όμως και αρκετές άλλες επιχειρήσεις που συνδέονταν με τη λειτουργία του εργοστασίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από 8 περίπου χρόνια ο γερμανικός κολοσσός είχε κλείσει και μία ακόμα μονάδα την ΙΜΑΣ Α.Ε., που παρήγαγε ελαστικούς ιμάντες. Η μοναδική δικαιολογία που πρόβαλε η διοίκηση της εταιρίας είναι η μείωση του ποσοστού κέρδους που κατά τον πολυεθνικό κολοσσό κάνει ασύμφορη τη λειτουργία του εργοστασίου.

Η κατάσταση αυτή βέβαια δεν είναι καινούρια. Καθημερινά δεκάδες επιχειρήσεις θυγατρικές των υπερεθνικών καπιταλιστικών κολοσσών, κλείνουν επιχειρήσεις με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος, αδιαφορώντας φυσικά για τους χιλιάδες εργαζόμενους που πετάγονται στο δρόμο. Με τον τρόπο αυτό η βιομηχανική παραγωγή της χώρας συρρικνώνεται και προϊόντα που παράγονταν απ’ τη ντόπια βιομηχανία, τώρα εισάγονται ανεξέλεγκτα απ’ τις χώρες που ελέγχουν οι μεγάλοι κολοσσοί.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υπηρετώντας πιστά τις εντολές των αφεντικών της ΗΠΑ-Ε.Ε., δεν κάνει τίποτε φυσικά για να εμποδίσει αυτό τον κατήφορο της συνεχούς συρρίκνωσης της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας, βαφτίζοντας μάλιστα σαν βαριά βιομηχανία της χώρας τον τουρισμό!

Την ίδια άλλωστε πολιτική του νεοφιλελευθερισμού εφαρμόζει και στην αγροτιά, με την εγκατάλειψη των αγροτών, καθώς επίσης και σε όλους τους νευραλγικούς τομείς της οικονομίας όπως η ενέργεια, που συνθλίβει καθημερινά τους εργαζόμενους και όλο το λαό.

Αυτή η πολιτική δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν πάρει η εργατική τάξη και όλοι οι εργαζόμενοι τις τύχες στα χέρια τους, για να σταματήσει ο κατήφορος αυτός.

Καλούμε το εργατικό κέντρο Βόλου να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί για να μην κλείσει το εργοστάσιο ΣΥΡΜΑ Α.Ε., για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, για να μην μετατραπεί η βιομηχανική ζώνη σε ένα απέραντο νεκροταφείο κλειστών εργοστασίων.