Γρήγορη αναζήτηση

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Η γρίπη και ο κορονοϊός θερίζουν. Τα φάρμακα στη μαύρη αγορά!

farma-2-768x510-1-768x510-768x510

Τραγικές ελλείψεις φαρμάκων εν μέσω «κοκτέιλ» κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων

Τραγικές ελλείψεις φαρμάκων αντιμετωπίζει η χώρα το τελευταίο διάστημα, ενώ κορονοϊός, γρίπη και εποχικές ιώσεις δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ». Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενόψει των εκλογών, προσπαθεί να πείσει ότι η κυβέρνηση «τα κάνει όλα καλά» και ότι το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Ανερυθρίαστα μάλιστα καταφεύγει στο κλασικό πλέον αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» ρίχνοντας το «φταίξιμο» σε γονείς και γιατρούς που… τάχα φταίνε για το ότι δεν υπάρχουν ούτε αντιπυρετικά στα ράφια των φαρμακείων. Μάλιστα ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε, σε μία από τις πολλές τηλεοπτικές του εμφανίσεις, αύξηση στις τιμές, ισχυριζόμενος ότι είναι για… το καλό των ασθενών! «Γιατρούς δεν κατηγόρησα.

Αυτό που είπα είναι ότι πολλές φορές κάποιοι γονείς αγοράζουν περισσότερα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και οι γιατροί, κάποιες φορές μπορεί να συνταγογραφούν αντιβιώσεις παραπάνω με σκοπό να “στοκάρουν” οι γονείς λόγω φόβου έλλειψης. Αυτό εντείνει το πρόβλημα», είπε προκλητικά ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή και αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση δεν έχει πράξει το παραμικρό το προηγούμενο διάστημα.
Και επαναλαμβάνοντας τη δικαιολογία που λέει η κυβέρνηση και για την ακρίβεια, τη γιγαντιαία αύξηση της τιμής τής ενέργειας κλπ., ότι δηλαδή οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες, συμπλήρωσε πως :«Έλλειψη φαρμάκων υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για δύο λόγους. Λόγω της γενικής έλλειψης αλλά και λόγω των παράλληλων εξαγωγών». «Η μείωση παραγωγής φαρμάκων στην Ινδία και στην Κίνα, αλλά και η αυξημένη ζήτηση ιδιαίτερα σε παιδιατρικά φάρμακα, έχει ωθήσει στις ελλείψεις». Θέλοντας μ’ αυτό τον τρόπο να αθωώσει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον χώρο της Υγείας, που εκδηλώνεται τώρα έντονα και στον τομέα των απλών φαρμάκων.

Προαναγγέλλουν νέες αυξήσεις τιμών στα φάρμακα –
«Δεν αξίζει αλλιώς ο κόπος να παραχθούν»

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Θάνο Πλεύρη και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία μιλώντας επίσης σε τηλεοπτική εκπομπή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση της τιμής των λεγόμενων φθηνών φαρμάκων. Η ίδια, δήλωσε κυνικά και προκλητικά ότι «τα πολύ φτηνά φάρμακα είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε. Δηλαδή πρέπει να αξίζει τον κόπο να τα παράξει κάποιος για να τα έχουμε. Δεν είναι λογικό να έχουμε φάρμακα σε τιμή κάτω από το κόστος». Αυτό που ουσιαστικά ισχυρίζεται η Μίνα Γκάγκα είναι ότι τα φάρμακα είναι εμπόρευμα και πρέπει να υπακούουν στο «αόρατο χέρι της αγοράς», δηλαδή στους φαρμακοβιομήχανους!
Ταυτόχρονα προανήγγειλε νέο «πριμ» στις φαρμακευτικές, καθώς η αύξηση θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν και αρχικά τόσο ο Θάνος Πλεύρης όσο και η Μίνα Γκάγκα έκαναν λόγο για μετακύλιση μέρους του κόστους απευθείας στην τσέπη του λαού, φαίνεται πως υπαναχώρησαν λέγοντας ότι το Κράτος θα πληρώσει το σύνολο της αύξησης. Ουσιαστικά και πάλι ο λαός είναι αυτός που θα πληρώσει τις ανατιμήσεις, μέσω των προϋπολογισμών της αφαίμαξης και των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά έμμεσα. Η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας προτρέπει τους ασθενείς να χρησιμοποιούν και γενόσημα. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη (4/1), τόνισε ότι θα ισχύει μόνο ηλεκτρονική συνταγογράφηση για όσα φάρμακα είναι σε έλλειψη. Ουσιαστικά έκανε λόγο για φάρμακα με το δελτίο..

Ελλείψεις σε εκατοντάδες φάρμακα

Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της καταγραφής που διενήργησαν υποχρεωτικά τον Δεκέμβριο του 2022 οι φαρμακαποθήκες, πιστοποιήθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι υπάρχουν ελλείψεις σε εκατοντάδες φάρμακα, παρόλο που οι ειδικοί προειδοποιούσαν σχεδόν από το περασμένο καλοκαίρι για το «κύμα» λοιμώξεων με ταυτόχρονη δράση κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων που θα ερχόταν. Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι φαρμακαποθήκες αποκρύπτουν όσα φάρμακα είναι ελλειπτικά, τα οποία τα προορίζουν προς εξαγωγή σε χώρες όπου οι τιμές είναι υψηλότερες, ώστε να έχουν μεγαλύτερο κέρδος.
Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, παρατηρούνται ελλείψεις σε 232 σκευάσματα, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο ανέρχονταν σε 186 και τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 182. Δημοσιεύματα αναφέρουν πάντως ότι οι πραγματικές ελλείψεις ξεπερνούν κατά πολύ αυτούς τους αριθμούς. Και όλο αυτό μετά από τρία χρόνια πανδημίας που υποτίθεται ότι έριχναν το βάρος στο σύστημα Υγείας και στη θωράκιση του πληθυσμού. Ουσιαστικά η έλλειψη φαρμάκων αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της εγκληματικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση όλον αυτό τον καιρό.

Ζητάνε από τον λαό να πληρώσει ακριβότερα για την Υγεία του

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητούν από τον λαό να πληρώσει για μία ακόμα φορά την εγκληματική τους πολιτική και την απαξίωση και διάλυση της δημόσιας Υγείας. Με τις νέες αυξήσεις που προαναγγέλλουν Πλεύρης και Γκάγκα ουσιαστικά απαιτούν από τα πλατιά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, χρησιμοποιώντας χωρίς ντροπή το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης», κατηγορώντας μεταξύ άλλων γονείς και γιατρούς ότι αγοράζουν πολλά… φάρμακα!
Την ίδια ώρα, οι επικείμενες αυξήσεις στα φάρμακα που θα καλυφθούν από το κράτος και τον ΕΟΠΥΥ μόνο ως νέο «πριμ» στους φαρμακοβιομήχανους μπορεί να χαρακτηριστεί, μετά τα «ζεστά» 250 εκατ. Ευρώ που πήραν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Άλλωστε, τα φάρμακα θα πρέπει «να αξίζει ο κόπος να παραχθούν»!
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ανοιχτά, κυνικά και χωρίς κανένα ίχνος ντροπής, θεωρεί το φάρμακο εμπό­ρευμα, ένα εμπόρευμα που η τιμή του καθορίζεται από τις ανάγκες της διαβόητης «αγοράς» και συνδέεται άμεσα με το κέρδος.
Στην πραγματικότητα, όπως επιτάσσει η νεοφιλελεύθερη λογική, όποιος έχει θα πληρώνει για την υγεία του, οι υπόλοιποι καταδικάζονται και πετιούνται στον «Καιάδα». Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί πιστά αυτό το μοτίβο σε κάθε πτυχή της αντιλαϊκής πολιτικής της. Το είπε άλλωστε και ο Στέλιος Πέτσας: «Όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει!».
Η δημόσια Υγεία, η περίθαλψη, τα φάρμακα πρέπει να είναι δωρεάν για όλο τον λαό, για κάθε άνθρωπο που τα έχει ανάγκη. Δεν είναι εμπορεύματα που «τζογάρονται» στην αγορά. Αυτή πρέπει να είναι και η απαίτηση του λαϊκού κινήματος. Προκύπτει πλέον ακόμα πιο επιτακτικά το σύνθημα: «Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό»!

πηγή: Λαϊκός Δρόμος